siekane - 2006 przepisów (strona:99/134)

Zupa koperkowo- warzywna 171

Selera i cebulkę kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka i zalewamy wodą. Wstawiamy na średni ogień i gotujemy. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz i vegetę. W międzyczasie siekamy natkę pietruszki i szczypior, dodajemy do gotującej się zupy. Całość gotujemy około 30 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem do smaku, jeśli nasz wywar tego wymaga. Po tym czasie

Mango Papaja
Lasagne z krakersami 234

wlejemy pół litra mleka. Podgrzewamy całość do momentu aż uzyskamy dość gęsty sos, doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową i gotowe. Odstawiamy sos i zajmujemy się sosem pomidorowym. Siekamy drobno cebulkę i czosnek, wrzucamy na rozgrzaną oliwę i smażymy przez chwilę, dodajemy mięso mielone i intensywnie mieszamy całość aż mięso się usmaży. Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę paprykę i papryczkę

Mango Papaja
Zupa krem z pomidorów z mozzarellą i bruschetta z pomidorami 289

drobną kostkę, ćwierć kuli mozzarelli, cebulkę i jeden ząbek czosnku również kroimy w kostkę, mieszamy ze sobą w miseczce pomidory, mozzarellę, czosnek i cebulkę. Doprawiamy solą i pieprzem, siekamy liście bazylii i również dodajemy do pomidora. Bagietki wyciągamy z piekarnika i układamy na każdej nasze pokrojone w kostkę warzywa z mozzarellą. Gorący krem z pomidorów wlewamy do miseczki i posypujemy

Mango Papaja
Placki z cukinii z łososiem i tzatziki 214

wykorzystania całej masy z cukinii. Gotowe placki układamy na talerzu a na każdym mały kawałek wędzonego łososia. Czas przygotować tzatziki. Ścieramy ogórka na tarce o małych oczkach, siekamy do tego trzy ząbki czosnku. Doprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy jogurt grecki. Do przygotowanego sosu można również dodać posiekany koperek. Sos idealnie komponuje się z naszymi plackami.  Smacznego

Mango Papaja
Tosty francuskie... po włosku 201

oliwek łyżka masła Na początku zajmijmy się przygotowaniem salsy pomidorowej. Pomidora (obranego i pozbawionego pestek) kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do miseczki. Szalotkę, czosnek i bazylię również siekamy bardzo drobno i mieszamy z pomidorem. Doprawiamy solą, pieprzem i łyżką oliwy z oliwek. Włoska część gotowa. Czas na tosty francuskie. Jajka roztrzepujemy z mlekiem, doprawiamy solą i pieprzem. Masło rozpuszczamy

Mango Papaja
Ziemniak z jajem i szpinakiem 325

doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi i odstawiamy- możemy odgrzać przed podaniem. Ziemniaki myjemy, suszymy i polewamy oliwą  z olwiek (ja użyłam aromatyzowanej o zapachu i smaku oregano), siekamy kolejny-ostatni ząbek czosnku, doprawiamy solą i pieprzem oraz chili i tymiankiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 50 minut. Gdy ziemniaki będą upieczone, smażymy jajka sadzone

Mango Papaja
Makaron z sosem śmietanowym i kurkami oraz kozim serem 164

według przepisu na opakowaniu (potem odcedzamy i broń Boże nie przelewamy zimną wodą!). Sos jest już gotowy. Ser kozi kroimy w drobną kostkę. Zioła: oregano i tymianek myjemy i siekamy. Ciepły makaron podajemy z sosem. Całość posypujemy kozim serem i pozostałymi ziołami. Pyszne są takie dania

Mango Papaja
Szaszłyki. Pierwsza wersja z łososiem, druga z kurczakiem. I pyszny dip do tego. I drink. 383

będzie surowy.  Czas na dip Składniki: 3 łyżki majonezu 2 łyżki ketchupu kilka listków świeżej mięty i bazylii dwie krople sosu cajun  Miętę i bazylię drobno siekamy. Mieszamy z majonezem, ketchupem i sosem cajun. Gotowe A teraz drink! dwa kieliszki Martini Rosso dwa kieliszki Sprite (lub więcej) oliwka

Mango Papaja
Bruschetta z pomidorami i serem cheddar 275

listków bazylii 3 ząbki czosnku 4 łyżki pikantnej oliwy z oliwek sól pieprz 30 gram sera cheddar Bagietkę kroimy w 1,5-2 cm plastry. Dwa ząbki czosnku drobno siekamy i mieszamy w moździerzu z oliwą z oliwek. Każdą grzankę smarujemy oliwą z czosnkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 7-8 minut. W tym czasie kroimy

Mango Papaja
Kurczak w sosie słodko- kwaśnym 1183

łyżki sosu słodkiego chili pieprz panierka/ tempura chińska do kurczaka olej sezamowy makaron sojowy lub chow mein + 1 łyżka sosu teriyaki + garść szczypiorku  Do Woka wlewamy olej sezamowy. Siekamy drobno papryczkę chili i imbir. Wrzucamy na jeszcze zimny olej i czekamy aż się podsmaży i odda aromat. Dodajemy do tego posiekaną dymkę. Smażymy chwilę. Dodajemy obraną i pokrojoną

Mango Papaja
Kruche Wiatraczki 242

margaryna szklanka gęstej śmietany 4 żółtka cukier waniliowy 200 g cukru szczypta soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia marmolada  cukier puder do posypania   Wykonanie: Mąkę przesiewamy. Margarynę siekamy drobno razem z mąką. Dodajemy śmietanę, żółtka, cukier i cukier waniliowy, sól i proszek do pieczenia. Zagniatamy ciasto na gładką masę. Wstawiamy do lodówki na godzinę. Następnie rozwałkowujemy po kawałku

Czerwona Porzeczka
Krem z zielonego groszku z grzankami 265

ziemniaki - do miękkości. Zupę zmiksować blenderem, dodając jogurt naturalny i doprawiając do smaku. Z chleba odkroić skórę, a kromki pokroić w kosteczkę. Natkę pietruszki posiekać, ja pomogłam sobie przystawką siekającą będącą na wyposażeniu blendera BRAUN MQ 535. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, wrzucić zgniecione, nie obrane ze skórki ząbki czosnku oraz chleb. Smażyć, aż grzanki staną się chrupkie

kolorowotorcikowo
71. Ideał na upał: czyli chłodnik ogórkowy z cukinią i miętą! 252

wyciśnięty z połowy cytryny świeżo zmielona sól i zielony (opcjonalnie) pieprz oliwa z oliwek do smażenia Przygotowanie: Cukinię i ogórki myjemy pod bieżącą wodą i obieramy. Czosnek obieramy i siekamy bardzo drobno, cukinię kroimy w dość regularną kostkę. Ogórki przekrajamy w pół i za pomocą łyżki wydrążamy gniazda nasienne(pestki) i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, umieszczamy

Symfonia Smaków
Grillowane warzywa z mozzarelą 252

mozzarelli WYKONANIE Ryż gotujemy al dente. Bakłażana i cukinię kroimy w równe plasterki, a następnie na połówki. Paprykę kroimy w paski, które następnie kroimy na mniejsze kawałki. Papryczkę chilli siekamy drobno. Pokrojone warzywa wkładamy do dużej miski. Solimy, posypujemy pieprzem i polewamy je oliwą z oliwek. Posypujemy posiekaną papryczką chilli, posiekanym rozmarynem, suszonym oregano i czosnkiem pokrojonym w plasterki. Dokładnie

OstryKęs
Pizza razowa 336

ugniatamy aż ciasto stanie się jednolite i gładkie. Ciasto przekładamy do miski i przykrywamy ściereczka, Ciasto lekko wyrośnie, lecz nie tak bardzo jak ciasto z mąki pszennej. Sos: Czosnek siekamy, a cebulę kroimy w drobna kostkę. Rozgrzewamy oliwę w rondelku i dodajemy cebulę oraz czosnek. Podsmażamy aż cebulka i czosnek zaczną intensywnie pachnieć. Dodajemy pomidory, sól, pieprz.i posiekany świeży rozmaryn

OstryKęs

Proponowane wyszukiwania