łyżka cukru pudru łyżeczka cynamonu żółtko 40 g masła płaska łyżka śmietany 12% szklanka jagód 0/5 łyżeczki cynamonu 2 łyżki płatków migdałów Mąkę przesiewamy, mieszamy z orzechami oraz cynamonem. Siekamy z masłem i żółtkiem, dodajemy śmietanę i zagniatamy. Przekładamy na 10 minut do zamrażarki po czym na podsypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy na grubość ok 3-4 mm. Jagody wysypujemy
Mienta blogprzyprawy curry pieprz do smaku olej roślinny 100 g kaszki kuskus 250 ml bulionu Papryki myje, usuwam z nich gniazda nasienne i pestki, kroję w wąskie paski. Cebulę siekam drobno, szklę na oleju roślinnym. Wrzucam paprykę i chwilę przesmażam, po czym dodaję wino, częściowo je odparowuję, przykrywam pokrywką i chwilę podduszam. Następnie dodaję pokruszony ser typu feta, rozpuszczam
W kuchni Karmel-itkipikantna, którą zrobiłam sama) Rukolę myjemy i kładziemy na talerz, jest to nasza baza. Jaja gotujemy na twardo (u mnie to 6-7 minut). Rzodkiewki kroimy w plasterki, ogórka siekamy, paprykę kroimy w kostkę. Wszystko układamy na rukoli. Oliwki kroimy w plasterki (wychodzą piękne krążki!). Również układamy na talerzu. Ser feta kroimy w kostkę. Zostały jeszcze tylko jaja- kroimy
Mango Papajaokoło 15-30 minut do lodówki żeby kurczak nabrał orientalnego aromatu i smaku. W tym czasie kiedy pierś z kurczaka jest w lodówce my zabieramy się za siekanie cebulki w kostkę oraz ścieramy czosnek i imbir na tarce. Następnie wrzucamy na rozgrzane masło gorczyce, kolendrę i goździki żeby się przyprażyły a olej nabrał cudownego aromatu przypraw. Kiedy przyprawy zaczną
Mango Papajaząbki czosnku gałązka rozmarynu sól pieprz 200 gram piersi z kurczaka pół papryki cebula czerwona Cukinie kroimy wzdłuż a następnie wydrążamy środek tak aby powstało podłużne wgłębienie. Siekamy cebulkę, czosnek oraz rozmaryn i wrzucamy na patelnię. Smażymy kilka minut, dodajemy pokrojone w drobną kostkę kurczaka i paprykę. Smażymy 5 minut, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy kukurydzę i dusimy
Mango Papajawlejemy pół litra mleka. Podgrzewamy całość do momentu aż uzyskamy dość gęsty sos, doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową i gotowe. Odstawiamy sos i zajmujemy się sosem pomidorowym. Siekamy drobno cebulkę i czosnek, wrzucamy na rozgrzaną oliwę i smażymy przez chwilę, dodajemy mięso mielone i intensywnie mieszamy całość aż mięso się usmaży. Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę paprykę i papryczkę
Mango Papajamożna ten krok pominąć. Gdy ciasto jest wyrobione, zawijamy w folię i odkładamy do lodówki na około 30 minut. Przygotujmy farsz. Cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach, siekamy cebulkę i czosnek i wrzucamy na rozgrzaną oliwę. Smażymy minutę i dodajemy startą cukinię oraz płatki chilli i odrobinę soli. Całość dusimy około 5 minut. Łososia kroimy na małe kawałki
Mango Papajaczosnku cztery pieczarki sól pieprz szczypta chili w płatkach szklanka bulionu Myjemy i suszymy mięso, rozkładamy na folii spożywczej kawałki schabu i rozbijamy na cienkie plastry. Robimy marynatę: siekamy czosnek i lubczyk, wrzucamy do miseczki i mieszamy z trzema łyżkami oleju z pomidorów oraz szczyptą soli i pieprzu. Nacieramy marynatą nasze plastry schabu i odkładamy na 15 minut
Mango PapajaSelera i cebulkę kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka i zalewamy wodą. Wstawiamy na średni ogień i gotujemy. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz i vegetę. W międzyczasie siekamy natkę pietruszki i szczypior, dodajemy do gotującej się zupy. Całość gotujemy około 30 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem do smaku, jeśli nasz wywar tego wymaga. Po tym czasie
Mango Papajawlejemy pół litra mleka. Podgrzewamy całość do momentu aż uzyskamy dość gęsty sos, doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową i gotowe. Odstawiamy sos i zajmujemy się sosem pomidorowym. Siekamy drobno cebulkę i czosnek, wrzucamy na rozgrzaną oliwę i smażymy przez chwilę, dodajemy mięso mielone i intensywnie mieszamy całość aż mięso się usmaży. Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę paprykę i papryczkę
Mango Papajadrobną kostkę, ćwierć kuli mozzarelli, cebulkę i jeden ząbek czosnku również kroimy w kostkę, mieszamy ze sobą w miseczce pomidory, mozzarellę, czosnek i cebulkę. Doprawiamy solą i pieprzem, siekamy liście bazylii i również dodajemy do pomidora. Bagietki wyciągamy z piekarnika i układamy na każdej nasze pokrojone w kostkę warzywa z mozzarellą. Gorący krem z pomidorów wlewamy do miseczki i posypujemy
Mango Papajawykorzystania całej masy z cukinii. Gotowe placki układamy na talerzu a na każdym mały kawałek wędzonego łososia. Czas przygotować tzatziki. Ścieramy ogórka na tarce o małych oczkach, siekamy do tego trzy ząbki czosnku. Doprawiamy solą i pieprzem oraz dodajemy jogurt grecki. Do przygotowanego sosu można również dodać posiekany koperek. Sos idealnie komponuje się z naszymi plackami. Smacznego
Mango Papajaoliwek łyżka masła Na początku zajmijmy się przygotowaniem salsy pomidorowej. Pomidora (obranego i pozbawionego pestek) kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do miseczki. Szalotkę, czosnek i bazylię również siekamy bardzo drobno i mieszamy z pomidorem. Doprawiamy solą, pieprzem i łyżką oliwy z oliwek. Włoska część gotowa. Czas na tosty francuskie. Jajka roztrzepujemy z mlekiem, doprawiamy solą i pieprzem. Masło rozpuszczamy
Mango Papajadoprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi i odstawiamy- możemy odgrzać przed podaniem. Ziemniaki myjemy, suszymy i polewamy oliwą z olwiek (ja użyłam aromatyzowanej o zapachu i smaku oregano), siekamy kolejny-ostatni ząbek czosnku, doprawiamy solą i pieprzem oraz chili i tymiankiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 50 minut. Gdy ziemniaki będą upieczone, smażymy jajka sadzone
Mango Papajawedług przepisu na opakowaniu (potem odcedzamy i broń Boże nie przelewamy zimną wodą!). Sos jest już gotowy. Ser kozi kroimy w drobną kostkę. Zioła: oregano i tymianek myjemy i siekamy. Ciepły makaron podajemy z sosem. Całość posypujemy kozim serem i pozostałymi ziołami. Pyszne są takie dania
Mango Papaja