siekane - 2006 przepisów (strona:93/134)

Letnie taboule 155

dzielimy na różyczki. Następnie partiami mielimy warzywa do konsystencji przypominającej granulki. Miksujemy pulsacyjnie.  Do zmielonych warzyw dodajemy pokrojoną w paseczki lub kostkę paprykę oraz pokrojone suszone pomidory. Siekamy szczypior i miętę i dodajemy do warzyw. Z soku z cytryny, oliwy, soli i pieprzu przygotowujemy dresing. Zalewamy tym warzywa i dokładnie mieszamy. Uwagi: Taboule doskonale smakuje na świeżo, jak również

Przysmaki Karolki
Jabłecznik z kruszonką i karmelizowanymi migdałami 165

waniliowego ·          2 łyżki cukru Przygotowanie: Mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i cukier łączymy. Następnie dodajemy masło pokrojone w kostkę. Masło siekamy nożem aby połączyło się z pozostałymi składnikami. Dodajemy jajka oraz śmietanę. Ciasto należy schłodzić przez 15 minut z zamrażarce aby lepiej się wałkowało. W tym czasie przygotowujemy jabłka. Jabłka obrać

Mania Gotowania
Łosoś teriyaki 297

miodu oleju 2 woreczki ryżu basmati Przygotowanie:   Rybę kroimy w dość dużą kostkę   (około 3 cm ) i obtaczamy w mące ziemniaczanej. Imbir i papryczkę chilli siekamy drobno. Dymkę   kroimy w kawałki. Gotujemy ryż. Przygotowujemy sos. Miód podgrzewamy na mały ogniu, aż będzie płynny.  Następnie dodajemy  do niego: sosy sojowe, wódkę, ocet, oraz wyciśnięty

Mania Gotowania
Sernik czekoladowy z masą wiśniową 153

wody ·          1 łyżka maki ziemniaczanej Przygotowanie: Mieszamy mąkę razem z cukrami.   Masło kroimy w kostkę, dodajemy do mąki i siekamy nożem, do połączenia się składników Dodajemy rozmącone jajko i szybko zagniatamy. Ciasto wstawiamy do zamrażarki na 10-15 minut. Piekarnik nagrzewamy do 180°C . Ciasto podsypujemy mąką i rozwałkowujemy. Przekładamy

Mania Gotowania
Kurczak w sosie Teryiaki 378

łyżki miodu   Przygotowanie: Kurczaka kroimy w kostkę. Składniki marynaty mieszamy z kawałkami kurczaka. Odstawiamy do lodówki na 1 godzinę. Imbir i papryczkę chilli siekamy drobno. Dymkę kroimy w 1 cm kawałki. W woku rozgrzewamy olej. Na dużej patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy imbir i papryczkę chili. Podsmażamy. Dodajemy kurczaka i smażymy przez około 5 minut.   Gotujemy ryż. Przygotowujemy

Mania Gotowania
Cinnabon rolls 192

zawijasy na około 40 minut do wyrośnięcia. Przygotowujemy karmelowy sos. Masło rozpuszczamy. Dodajemy do masła cukier i miód,   mieszamy aż składniki się połączą i sos będzie gładki. Orzechy siekamy. Dodajemy do sosu. Formę wykładamy folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Na spód wylewamy przygotowaną mieszankę. Babeczki przekładamy do formy. Przed włożeniem do pieca smarujemy mlekiem, aby się ładnie zrumieniły

Mania Gotowania
Kurczak tikka masala 1272

sokiem z limonki oraz przyprawami. Odstawimy do lodówki na 30 minut. Można również odstawić go na całą noc. Czosnek i imbir obieramy i kroimy na drobna kosteczkę. Papryczkę chilli siekamy drobno i mieszamy z imbirem i czosnkiem. Podsmażamy na oliwie. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz kurczaka. Smażymy około 3 minuty. Paprykę pokroić w kosteczkę i również dodać do smażącego

Mania Gotowania
Wieprzowina w sosie słodko-kwaśnym 162

składniki aż będzie gęste i jednolite. W razie gdyby było za rzadkie można dodać maki. Cebule kroimy w paseczki, marchew i paprykę w słupki. Papryczkę chilli i czosnek drobno siekamy. W woku rozgrzewamy szklankę oleju. Mięso obtaczamy w cieśnie i smażymy. Smażymy w 2 lub 3 porcjach przez około 5 min (Uwaga!! olej nie może być za gorący bo ciasto

Mania Gotowania
Murzynek tradycyjny z czekoladowym ganache 204

Pieczemy około 60 minut w temperaturze 170 stopni do tzw. suchego patyczka. Przygotowujemy polewę. Śmietankę podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszając. Gdy się zagotuje, zdejmujemy z ognia. Czekoladę siekamy drobno i dodajemy do śmietany. Mieszamy czekoladę ze śmietaną do uzyskania gładkiej masy. Odstawiamy aby przestygła. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Następnie   wyjmujemy z formy i wycinamy

Mania Gotowania
Meksykańskie burgery 161

papryczki chili drobno posiekanej ·        1/3 łyżeczki pieprzu Cayenne ·        sól, pieprz Przygotowanie: Papryczkę chili bardzo drobno siekamy. Wołowinę mieszamy z przyprawami, dodajemy sok i skórkę z limonki, sos chili i posiekaną papryczkę. Wszystko dokładnie mieszamy.   Odstawiamy do lodówki na około 45 minut. W tym czasie kroimy warzywa, które

Mania Gotowania
Dietetyczna pasta jajeczna 238

sól /pieprz ewentualnie odrobina octu winnego Przygotowanie: Jajko gotujemy na twardo, obieramy i jeszcze ciepłe rozgniatamy.   Rzodkiewkę i ogórka kroimy w bardzo drobna kosteczkę.   Szczypiorek również drobno siekamy.   Musztardę mieszamy z jogurtem   greckim i keczupem. Jeśli chcemy uzyskać łagodniejszy smak możemy zrezygnować   z musztardy. Wszystkie składniki łączymy i dokładnie mieszamy.   Doprawiamy solą i pieprzem

Mania Gotowania
Najlepsza szarlotka z bezą i kruszonką 213

soli 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 3-4 łyżki cukru pudru Przygotowanie: Mąkę przesiewamy przez sito, mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz cukrami. Dodajemy pokrojone w kostkę masło i wszystko siekamy nożem na drobne kawałeczki. Można również składniki  umieścić w misie miksera i rozdrabniać mieszadłem, aż masa zacznie przypominać okruszki. Następnie dodajemy stopniowo żółtka oraz aromat waniliowy. Szybko zagniatamy ciasto

Mania Gotowania
Enchiladas z korzenną nutą i salsą guacamole 157

Odstawiamy do lodówki. Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Kiedy cebula się zeszkli dodajemy czosnek i mięso. Smażymy około 10 minut. Papryczkę chilli drobno siekamy. Paprykę kroimy w cienkie paski, pomidora w kostkę. Do mięsa dodajemy chilli i paprykę. Smaż jeszcze przez około 5 minut. Gdy będzie już prawie gotowe dodajemy przyprawy i mieszamy dokładnie

Mania Gotowania
Muszle zapiekane z szynką parmeńska i trzema serami 204

żółty ser) 70 g sera pleśniowego 100 g sera Raclette (lub inny ser o intensywnym aromacie) garść świeżej rukoli   Przygotowanie: Przygotowujemy sos pomidorowy. Cebulę, papryczkę chili i czosnek siekamy w drobną kosteczkę. W garnku rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy cebulkę, chili i czosnek. Podsmażamy, aż cebula się zeszkli i smaki się połączą. Dodajemy pomidory z puszki. Dusimy na małym ogniu przez

Mania Gotowania
Tarta podwójnie czekoladowa z truskawkami 167

kawowego Czekoladowe ganache: 100 g gorzkiej lub deserowej czekolady 50 g śmietanki 30% Dodatkowo: 200 g truskawek płatki migdałowe do posypani Przygotowanie: Mąkę przesiewamy, dodajemy masło, cukier i żółtka. Siekamy wszystko dokładnie nożem i zagniatamy szybko ciasto. Jeśli ciasto będzie się bardzo kruszyło, można dodać łyżkę jogurtu lub śmietany. Zawijamy ciasto w folię i wkładamy do zamrażalki na 20 minut

Mania Gotowania

Proponowane wyszukiwania