siekane - 2006 przepisów (strona:93/134)

Omlet z krakowską ;) 121

koreczków.  Składniki: 5 plastrów krakowskiej firmy Pekpol 2 łyżki kukurydzy 1/2 cebuli 1 łyżka słonecznika 2 jajka 50ml mleka 1 łyżka bułki tartej Sól, pieprz Przepis: Cebulę drobno siekamy w kostkę, plastry krakowskiej również. Razem ze słonecznikiem i kukurydzą wrzucamy te składniki na patelnię i smażymy do zarumienienia. W misce rozbijamy jajka, dodajemy mleka, bułkę tartą razem z przyprawami

Emcia Pichci
Pieczywko czosnkowe z serem 158

bagietka 2 łyżki masła (osełki) 1 ząbek czosnku Kilka listków natki pietruszki Sól, pieprz (szczypta) 5 łyżek startego żółtego sera Przepis: Ząbek czosnku przeciskamy przez praskę. Natkę pietruszki drobno siekamy, dodajemy razem z czosnkiem do miękkiej osełki i doprawiamy solą i pieprzem - wszystko dokładnie mieszamy. Bagietkę kroimy na średnio grube kromeczki i smarujemy masełkiem czosnkowym. Następnie posypujemy wierzch startym żółtym

Emcia Pichci
Sałatka z kalafiorem 387

wrzątkiem. Po ok. 3 minutach  wyciągamy różyczki z wody i je osuszamy. Cebulę, ogórki małosolne oraz szynkę kroimy w drobną kosteczkę. Ząbki czosnku przeciskamy przez praskę. Koperek drobno siekamy. Wszystkie składniki umieszczamy w misce, dodajemy sól i pieprz wraz z jogurtem naturalnym i majonezem. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 minut do lodówki. insertCookd("4ebc12b6d091a61543084b0e07f33ade

Emcia Pichci
Wegańska sałatka z tortellini 194

pozostawiamy do ostygnięcia. Ogórka obieramy i kroimy w kostkę. W papryce wydrążamy środek i również kroimy ją w kostkę. Plastry wędliny sojowej kroimy w kostkę. Natkę pietruszki drobno siekamy. Do miski przekładamy tortellini i dodajemy pozostałe składniki. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku. Tortellini z wędzonym tofu w takim zestawieniu prezentuje się wspaniale

Emcia Pichci
Sałatka z wędzonym tofu 186

ananasa z puszki Pieprz, sól, słodka papryka w proszku Przepis: Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Następnie odcedzamy go i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia. W tym czasie drobno siekamy natkę pietruszki, kroimy w drobną kostkę tofu oraz plastry ananasa. Następnie dodajemy do ryżu wszystkie pozostałe składniki. Całość dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku. Idealnie nadaje się

Emcia Pichci
Kalafior z cukinią w pomidorach z oregano i chilli z cayenne na kuskusie 146

łyżeczki suszonego oregano  płaska łyżeczka chilli z cayenne  sól i pieprz do smaku  oliwa  Przygotowanie:  Różyczki kalafiora gotujemy al dente. Odcedzamy. Czosnek siekamy, a pomidory z cukinią kroimy w kostkę. Na oliwie podsmażamy przez minutę czosnek, dodajemy następnie cukinię i pomidory, przecier pomidorowy, dusimy na małym ogniu, aż powstanie gęsty sos, na koniec wrzucamy ugotowane

Moja smaczna kuchnia
Razowa grzanka z pomidorem, bobem i świeżymi ziołami z czosnkiem 158

zioła: koperek, natka pietruszki i szczypiorek  Przygotowanie:  W piekarniku, na grillu lub patelni grillowej opiekamy z obu stron kromkę razowego chleba. Bób kroimy w paski, obranego pomidora siekamy. Na grzance układamy pomidora, bób i posiekane razem z czosnkiem świeże zioła

Moja smaczna kuchnia
Sałatka serowa 331

oliwek - 2 łyżki octu balsamicznego - sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Sałaty myjemy i rwiemy na małe kawałki, przekładamy do salaterki. Pozostałe składniki kroimy w kosteczkę a orzechy drobno siekamy. Przygotowane składniki dodajemy do sałaty. Oliwę mieszamy z octem balsamicznym, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przygotowanym dresingiem polewamy przygotowaną sałatkę

Zainspirowana w kuchni
Letnie taboule 138

dzielimy na różyczki. Następnie partiami mielimy warzywa do konsystencji przypominającej granulki. Miksujemy pulsacyjnie.  Do zmielonych warzyw dodajemy pokrojoną w paseczki lub kostkę paprykę oraz pokrojone suszone pomidory. Siekamy szczypior i miętę i dodajemy do warzyw. Z soku z cytryny, oliwy, soli i pieprzu przygotowujemy dresing. Zalewamy tym warzywa i dokładnie mieszamy. Uwagi: Taboule doskonale smakuje na świeżo, jak również

Przysmaki Karolki
Jabłecznik z kruszonką i karmelizowanymi migdałami 145

waniliowego ·          2 łyżki cukru Przygotowanie: Mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i cukier łączymy. Następnie dodajemy masło pokrojone w kostkę. Masło siekamy nożem aby połączyło się z pozostałymi składnikami. Dodajemy jajka oraz śmietanę. Ciasto należy schłodzić przez 15 minut z zamrażarce aby lepiej się wałkowało. W tym czasie przygotowujemy jabłka. Jabłka obrać

Mania Gotowania
Łosoś teriyaki 281

miodu oleju 2 woreczki ryżu basmati Przygotowanie:   Rybę kroimy w dość dużą kostkę   (około 3 cm ) i obtaczamy w mące ziemniaczanej. Imbir i papryczkę chilli siekamy drobno. Dymkę   kroimy w kawałki. Gotujemy ryż. Przygotowujemy sos. Miód podgrzewamy na mały ogniu, aż będzie płynny.  Następnie dodajemy  do niego: sosy sojowe, wódkę, ocet, oraz wyciśnięty

Mania Gotowania
Sernik czekoladowy z masą wiśniową 138

wody ·          1 łyżka maki ziemniaczanej Przygotowanie: Mieszamy mąkę razem z cukrami.   Masło kroimy w kostkę, dodajemy do mąki i siekamy nożem, do połączenia się składników Dodajemy rozmącone jajko i szybko zagniatamy. Ciasto wstawiamy do zamrażarki na 10-15 minut. Piekarnik nagrzewamy do 180°C . Ciasto podsypujemy mąką i rozwałkowujemy. Przekładamy

Mania Gotowania
Kurczak w sosie Teryiaki 364

łyżki miodu   Przygotowanie: Kurczaka kroimy w kostkę. Składniki marynaty mieszamy z kawałkami kurczaka. Odstawiamy do lodówki na 1 godzinę. Imbir i papryczkę chilli siekamy drobno. Dymkę kroimy w 1 cm kawałki. W woku rozgrzewamy olej. Na dużej patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy imbir i papryczkę chili. Podsmażamy. Dodajemy kurczaka i smażymy przez około 5 minut.   Gotujemy ryż. Przygotowujemy

Mania Gotowania
Cinnabon rolls 177

zawijasy na około 40 minut do wyrośnięcia. Przygotowujemy karmelowy sos. Masło rozpuszczamy. Dodajemy do masła cukier i miód,   mieszamy aż składniki się połączą i sos będzie gładki. Orzechy siekamy. Dodajemy do sosu. Formę wykładamy folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Na spód wylewamy przygotowaną mieszankę. Babeczki przekładamy do formy. Przed włożeniem do pieca smarujemy mlekiem, aby się ładnie zrumieniły

Mania Gotowania