siekane - 2006 przepisów (strona:85/134)

Ciasteczka orzechowe serca 192

włoskich cukier kryształ do posypania PRZYGOTOWANIE Mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia przesiewamy na stolnicę. Dodajemy miękkie masło, cukier waniliowy, zmielone orzechy i śmietaną wymieszaną z roztrzepanymi żółtkami. Siekamy składniki nożem i zagniatamy ciasto. Wałkujemy ciasto na grubość około pół centymetra.Wykrawamy foremką ciastka - np. serduszka. Pieczemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia przez 12-15 minut w temperaturze

Moje Kuchenne Rewelacje
Tartaletki czekoladowe z kremem cytrynowym i owocami 217

łyżki naturalnego kakao sól Krem: 250g serka mascarpone 150g śmietany kremówki 1/2 opakowania galaretki cytrynowej 1 łyżka soku z cytryny Do przystrojenia - ulubione owoce   PRZYGOTOWANIE  Ciasto: Mąkę siekamy z masłem i szczyptą soli. Dodajemy cukier, żółtka, śmietanę i kakao. Zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki na 30 minut. Wałkujemy ciasto na grubość około 3-4 mm i przenosimy

Moje Kuchenne Rewelacje
Pikantne leczo z kurczakiem 134

duża czerwona papryka 1 duża zielona papryka 2 pomidory  2 cebule 5 ząbków czosnku olej do smażenia sól, pieprz , papryka ostra w proszku PRZYGOTOWANIE Cebulę i czosnek siekamy drobno i podsmażamy w garnku na oleju. Dodajemy pokrojonego na kawałki kurczaka, solimy, pieprzymy i posypujemy czubatą łyżeczką ostrej papryki. Przesmażamy kilka minut. Pozostałe warzywa kroimy w kostkę. Dodajemy do garnka

Moje Kuchenne Rewelacje
Sałatka z jajkiem i tuńczykiem 255

oleju puszka kukurydzy cebula dymka + szczypior 2 ogórki konserwowe lub kiszone kilka łyżek majonezu sól, pieprz  PRZYGOTOWANIE Jajka gotujemy na twardo, po ostudzeniu kroimy w kostkę. Dymkę siekamy, Dodajemy tuńczyka i odsączoną kukurydzę. Wrzucamy ogórki pokrojone w kosteczkę. Doprawiamy pieprzem i solą. Dodajemy majonez . Wstawiamy na godzinę do lodówki . Smacznego

Moje Kuchenne Rewelacje
Burrito w tortilli kukurydzianej 273

oliwę.    Gdy ciasto przestygnie zagniatamy na gładką masę.  Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 45 minut. Teraz zabieramy się za farsz. Cebulę i czosnek siekamy i podsmażamy na patelni. Dodajemy mięso mielone i dobrze rozdrabniamy- najlepiej drewnianą łopatką lub łyżką. Solimy, pieprzymy, dodajemy szczyptę chili i po łyżeczce kuminu i papryki ostrej. Wrzucamy pokrojoną

Moje Kuchenne Rewelacje
Jajka faszerowane łososiem i chrzanem 197

Jajka gotujemy na twardo. Po wystudzeniu i obraniu  kroimy wzdłuż na połówki.  Żółtka przekładamy do miski i ucieramy z masłem, majonezem i chrzanem. Przyprawiamy solą i pieprzem. Siekamy drobno łososia i szczypiorek (zostawiamy po trochu do dekoracji). Napełniamy jajka farszem i chłodzimy pół godziny w lodówce. Przed podaniem dekorujemy  szczypiorkiem i małymi paseczkami łososia. Oprószamy pieprzem cytrynowym

Moje Kuchenne Rewelacje
"Podrabiana" strucla makowa - czyli makowe zawijańce z orzechami i skórką pomarańczową 202

ciasta francuskiego   SKŁADNIKI 1płat ciasta francuskiego 350g masy makowej z bakaliami 100g orzechów włoskich 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej 1 jajko PRZYGOTOWANIE Rozwijamy ciasto francuskie. Obrane orzechy siekamy, mieszamy z masą makową i dodajemy skórkę pomarańczową. Tak uzyskaną masą smarujemy całe ciasto. Zwijamy dość ciasno wzdłuż dłuższego boku. Smarujemy roladę rozmąconym jajkiem i kroimy na plastry 2 cm grubości

Moje Kuchenne Rewelacje
Tagliatelle ze szpinakiem i mascarpone 134

gotujemy al dente w osolonej wodzie w/g wskazówek na opakowaniu.  W międzyczasie przygotowujemy sos. Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Gałkę ścieramy na tarce, a szpinak drobno siekamy. W woku (najlepiej) lub na dużej patelni rozpuszczamy masło z oliwą. Dodajemy czosnek i chwilkę przesmażamy - nie za bardzo, by nie zgorzkniał. Wrzucamy szpinak i smażymy do momentu, gdy zmieni

Moje Kuchenne Rewelacje
Słodko-kwaśna sałatka z bobem 145

sojowego 3 łyżki wytrawnego białego wina sól, pieprz PRZYGOTOWANIE  Bób gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy, studzimy i obieramy z łupin. Paprykę kroimy w dużą kostkę, szczypiorek siekamy. Mieszamy wszystkie składniki.  Przygotowujemy sos : miód rozcieramy z sosem sojowym i winem. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy solą i pieprzem. Polewamy sałatkę i zajadamy ze smakiem

Moje Kuchenne Rewelacje
Kotlety mielone z cukinią i chili 195

cebula 1 cukinia 1 papryczka chili 1 jajko 1 czerstwa kajzerka namoczona  w mleku   bułka tarta sól, pieprz papryka słodka, czosnek majeranek olej do smażenia PRZYGOTOWANIE Papryczkę siekamy na małe kawałki. Cebulę i cukinię kroimy w kosteczkę. Mieszamy warzywa z mięsem mielonym. Dodajemy jajko, kajzerkę i mieszamy.  Doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką, czosnkiem  i 2 łyżeczkami

Moje Kuchenne Rewelacje
Czekoladowa tarta z kremem limonkowym i borówkami 200

250g borówki amerykańskiej lub inne ulubione owoce :) listki mięty PRZYGOTOWANIE Z podanych składników zagniatamy ciasto : mąkę mieszamy z kakao, dodajemy zimne masło, siekamy nożem. Dodajemy cukier puder i żółtka - wyrabiamy ciasto. Z ciasta tworzymy kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki. Po wyjęciu ciasta z lodówki wałkujemy je  formując koło większe od foremki. Formę do tarty

Moje Kuchenne Rewelacje
Półkruche ciasto ze śliwkami 239

tarta, dodatkowy cukier, cukier puder do posypania                          PRZYGOTOWANIE Na stolnicę wysypujemy mąkę. Dodajemy miękkie masło.  Siekamy razem z mąką. Dodajemy cukier, cukier waniliowy,  proszek do pieczenia. Następnie 3 żółtka i 2 białka.  Wyrabiamy ciasto dodając śmietanę.  Dobrze wyrobione ciasto wkładamy na pół godziny

Moje Kuchenne Rewelacje
TORTELLINI ZAPIEKANE czyli sałatka na ciepło – 4,30 zł 300

zapiekać całość. 5. POMIDORY SUSZONE + NATKA PIETRUSZKI (2 min): wyciągamy je z zalewy i kroimy w kostkę lub paseczki. Odkładamy na bok. To samo czynimy z natką pietruszki, którą siekamy. 6. PIEKARNIK: czas aby nastawić go na 150 stopni, opcja góra i dół. 7. SMAŻENIE TORTELLINI (5 min): kiedy tortellini jest już prawie miękkie, odcedzamy je i wrzucamy na pustą

Nerds Kitchen
WIEPRZOWINA DUSZONA W POMIDORACH + KLUSKI ŚLĄSKIE – 5 zł 293

już lekko przyrumienione, jeżeli nie, podsmażamy je jeszcze chwilę. Następnie przerzucamy mięso z garnka z powrotem do miski, ponieważ cebulę musimy podsmażyć osobno. 2. CEBULA + CZOSNEK (5 min): cebulę siekamy w piórka (talarki na pół) i podsmażamy w tym samym garnku na odrobinie masła lub oleju przez 3 min, często mieszając. Następnie dodajemy posiekane lub zmiażdżone 2 ząbki czosnku, mieszamy

Nerds Kitchen
PLACKI Z CUKINII I PIERSI KURCZAKA – 2,85 zł 557

się z wody, zabieramy się za inne składniki. Cebulę kroimy w drobną kostkę, pierś z kurczaka oczyszczamy i kroimy jak najdrobniej możemy i posypujemy pieprzem oraz solą, koper drobno siekamy. Wszystko przerzucamy do miski z odsączoną cukinią. 4. CIASTO (2 min): do miski z dobrze odsączoną cukinią, kurczakiem, cebulą i koprem dodajemy 1 jajko, ok. 5 łyżek mąki i jeszcze

Nerds Kitchen