jeśli śmietana jest za rzadka można ją zagęścić kwaskiem cytrynowym Kluczowe zasady przygotowywania: Schłodzone składniki - masło, jaja, śmietana muszą być prosto z lodówki Jak najkrótszy czas zagniatania - składniki siekać szerokim nożem, aby unikać kontaktu ciepłych dłoni z ciastem; "przerobione" ciasto nie jest delikatne, lecz twarde Dobrze rozdrobnione składniki - przy użyciu wspomnianego noża; najpierw siekać same masło z sypkimi składnikami; dopiero
Grunt to przepis!doprawiam do smaku solą, pieprzem i curry. Pieczarki duszę na maśle z cebulą i czosnkiem, pod koniec dodaję pokrojoną w kostkę jedną konserwową paprykę, solę do smaku. Siekam natkę pietruszki. Ciasto francuskie (gotowe, schłodzone) rozwijam i dzielę na trzy części (jeżeli mam wersję maxi długą - bo i w takiej można kupić schłodzone ciasto francuskie, wówczas są to 4 części). Boki
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaszklanki cukru 200g masła 3 jajka 2 łyżki kwaśnej śmietany Przygotowanie: Całość wrzucamy do miski, masło siekamy nożem i łączymy z pozostałymi składnikami. Na koniec wyrabiamy na gładkie ciasto rękoma. Wkładamy do lodówki do schłodzenia na około 30-60 minut. I Nadzienie morelowe: 30 dag moreli
Fabryka pomysłówoliwek Cebulę kroimy w drobną kostkę i dusimy w 1 łyżce masła. Bułkę kroimy w kostkę i wrzucamy do mleka. Zostawiamy na kilka minut, aż nasiąkną. Pietruszkę drobno siekamy, paprykę kroimy w paski. Do świeżo zmielonego mięsa z łopatki dodajemy dwa jajka, posiekaną pietruszkę, ostudzoną cebulę, wyciśnięty przez praskę czosnek, odsączoną z mleka bułkę i mieszamy (30 razy
Delicious Titbitsekstraktu z wanilii, 0,5 litrowy słoik wiśni (moje z kompotu), cukier puder (do posypania). Śmietanę, cukier, cukier waniliowy i drożdże rozdzieramy w misce. Mąkę przesiewamy, dodajemy masło i siekamy nożem. Następnie dodajemy roztarte drożdże, wbijamy jajka i wlewamy ekstrakt z wanilii. Całość wyrabiamy i odkładamy do lodówki na 30 minut. Ciasto dzielimy na cztery części, każdą rozwałkowujemy. Moim patentem
Delicious TitbitsKolejno wrzucamy mięso i smażymy przez. ok. 7 minut. Dodajemy zmiksowane pomidory z puszki, koncentrat, przyprawiamy i dusimy jeszcze przez ok. 10 minut. W tym czasie gotujemy makaron oraz siekamy pietruszkę
Delicious Titbitsdodatkowe do risotto takie jak grzyby czy kurczak warto wcześniej doprawić i usmażyć, tak przygotowane odkładamy na osobną miseczkę. Parmezan ścieramy na drobnych oczkach. Szalotkę i ząbek czosnku drobno siekamy. Przygotowujemy dwie łyżki zimnego masła. Możemy zaczynać. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła z odrobiną oleju, żeby się masło nie spaliło. Używam oleju, bo nie zawsze odpowiada mi smak oliwy. Znajomy
ladykitchenbardzo duży ziemniak 1 mała suszona papryczka 2 łyżki oleju 1 łyżka wina ryżowego sól, pieprz świeża kolendra 1. Szalotkę, czosnek, trawę cytrynową, imbir i liście limonki drobno siekamy; wkładamy z nasionami kolendry i cukrem trzcinowym do moździerza i ucieramy na gładką masę. 2. Kurczaka myjemy, osuszamy na ręczniku papierowym. Udka dokładnie nacieramy świeżo mieloną solą i odstawiamy
Tajskie smakiposypujemy posiekaną dymką, krążkami szalotki, świeżą posiekaną kolendrą i prażoną cebulką * . Gotowe! :) * Prażoną cebulkę można kupić gotową lub przygotować samemu, podobnie jak PRAŻONY CZOSNEK. Aby to zrobić, cebulę drobno siekamy, przekładamy do miseczki, przeznaczonej do mikrofalówki, zalewamy olejem (olej musi pokryć całą cebulkę). Mikrofalówkę ustawiamy na najwyższą moc i wkładamy cebulkę na 1-3 min (u mnie 2 min). Najlepiej
Tajskie smakiłyżeczki ekstraktu z wanilii 100 g maki 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej 100 g orzeszków ziemnych solonych 200 g ciemnej czekolady i 100 g mlecznej siekamy na średnie kawałki, ale nie mieszamy ze sobą. Pozostałe 100 g ciemnej czekolady rozpuszczamy na małej mocy palinka. Ściągamy z ognia, dodajemy cukier, masło i masło orzechowe. Ucieramy drewnianą łyżką
Made By Mom And Sonnajlepiej krojonych 450 gram pieczarek sól pieprz liść laurowy ziele angielskie łyżka oliwy z oliwek świeże oregano do przybrania przed podaniem kasza pęczak do podania Cebulkę i czosnek drobno siekamy i na rozgrzanej oliwie, w dużym garnku, smażymy. Dodajemy pokrojone w kostkę piersi kurczaka, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie i smażymy kilka minut
Mango Papajaczosnku pęczek świeżej kolendry 1/4 szkl. białego wina (opcjonalnie) 1. Mule myjemy pod bieżącą wodą i odstawiamy do odsączenia. Papryczki chilli kroimy na cienkie paseczki, wyrzucamy pestki. Czosnek drobno siekamy, trawę cytrynową kroimy na 4 cm kawałki. 2. W garnku z grubym dnem mieszamy wodę, sok z limonek i wino (opcjonalnie), wrzucamy czosnek, trawę cytrynową i papryczki; całość doprawiamy sosem
Tajskie smakiopakowanie jogurtu typu greckiego 340 g 1 ząbek czosnku 2 łyżki oliwy EV sok z jednej cytryny listki świeżej mięty świeży tymianek cytrynowy szczypiorek koperek sól, pieprz Wykonanie: Zioła siekamy, dodałam mniej więcej po jednej łyżce każdego rodzaju ziół. Czosnek wyciskamy przez praskę, mieszamy wszystkie składniki sosu
Kulinarne przygody GatityNastępnie warzywa przekładamy do garnka z wywarem mięsnym, dodajemy wszystkie przyprawy oprócz koperku. Gotujemy do momentu, aż warzywa będą miękkie, po czym wyjmujemy nóżki, a zupę miksujemy. Koperek siekamy i wsypujemy do zupy
Kulinarne przygody GatitySkładniki: 500 g pieczonych pomidorów 2 cebule 3 ząbki czosnku sól świeżo zmielony pieprz 1 łyżeczka suszonego oregano 2 - 3 łyżki oliwy z oliwek Wykonanie: Cebulę i czosnek drobno siekamy, następnie podsmażamy, aż do momentu zeszklenia się warzyw. Pieczone pomidory wkładamy do garnka, blendujemy je i dodajemy do nich czosnek i cebulę. Dusimy na malutkim ogniu przez 15-20 minut
Kulinarne przygody Gatity