jabłek lub duży 1 l słoik gotowych przetartych i przesmażonych 4 łyżki rumu Wykonanie: Mąkę przesiewamy przez sitko na stolnicę. Dodajemy cukier, sodę i wbijamy jajka. Na koniec siekamy masło na drobne kawałki i dodajemy do Ciasta. Wszystko razem mieszamy i wyrabiamy ciasto. Gdy będzie ono jednolite przedkładamy go do miski i wykładamy do lodówki na około 30 minut
ciastkarnia na kruchym spodzieroztapiamy w kąpieli wodnej. W drugiej misce mieszamy składniki mokre: maślankę, olej, przestudzoną czekoladę, ekstrakt waniliowy i jajko. Składniki mokre z suchymi łączymy za pomocą łyżki. Czekoladę mleczną siekamy w kosteczkę i dodajemy do masy. Papilotki wypełniamy ciastem do ¾ wysokości. Pieczemy babeczki 20 minut. W trakcie pieczenia przygotowujemy krem. Schłodzone mascarpone miksujemy z kremem kokosowym, aromatem
Mania Gotowaniasurowe żółtko Przełożenie: szklanka cukru szklanka wody 75 dag malin tłuszcz do wysmarowania formy tarta bułka do obsypania filiżanka posiekanych migdałów Wykonanie: Mąkę, tłuszcz i cukier puder siekamy . Gdy składniki się połączą,dodajemy żółtko i cukier waniliowy. Ciasto wyrabiamy robotem, formujemy kulkę, owijamy w folię, wkładamy na 2 godz. do zamrażalnika. Wychłodzone dzielimy na 2 części , każdą rozwałkujemy
Gorący kąsekłyżka cukru sól do smaku Wykonanie: Pomidory sparzamy i zdejmujemy skórkę. Kroimy na mniejsze części i wrzucamy do garnka. Podgrzewamy. Cebulę i czosnek podsmażamy na odrobinie oleju. Papryczki chili siekamy drobno, podsmażamy razem z cebulą. Papryki kroimy w drobną kostkę. Zawartość patelni oraz papryki wrzucamy do pomidorów, dodajemy ocet i cukier. Dusimy razem około 60 minut. Następnie dodajemy przyprawy. Salsę
Czerwona Porzeczkaodstawiamy na 20 minut. Po tym czasie możemy zdjąć skórkę i pokroić ją na mniejsze części. Jeśli skórka z papryki Wam nie przeszkadza, możecie pominąć ten etap. Cebulę siekamy drobno i podsmażamy na odrobinie oleju. Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach . Wszystkie warzywa wrzucamy do pomidorów i dusimy razem około 30 minut. Następnie dodajemy ocet, olej i przyprawy. Dusimy
Czerwona Porzeczkamasło, masło i jeszcze raz masło!) 200g śmietanki 30% 3 jajka gałka muszkatołowa 1/2 natki pietruszki mała gałązka świeżego rozmarynu sól, pieprz Do mąki dodajemy zimne masło i siekamy. Dodajemy resztę składników, szybko zagniatamy ciasto. Gdy już będzie wyrobione zawijamy w folię spożywczą i wsadzamy do lodówki conajmniej na 2h (ja zostawiłam na całą noc). Oczyszczamy podgrzybki i kroimy
Brzuszki Łakomczuszkiśrednicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, a następnie wyklejamy naszym ciastem (dno + boki mniej więcej do połowy). Wkładamy do lodówki na czas przygotowania reszty składników. 3. Krówki siekamy na małe kawałki. 300 g zalewamy mlekiem i wstawiamy na kuchenkę. Gotujemy do całkowitego rozpuszczenia cukierków i odstawiamy do ostygnięcia. 4. Do robota kuchennego wrzucamy twaróg i cukier. Po chwili
My Culinary Artchilli 150 g sera żółtego, startego 1 dymka (biała część) 10 zielonych oliwek świeża kolendra 1 łyżeczka słodkiej papryki + kwaśna śmietana do podania (opcjonalnie) 1. Papryczkę i dymkę drobno siekamy. Oliwki kroimy w krążki. Mieszamy w misce paprykę, oliwki, cebulkę, kukurydzę i listki kolendry, doprawiamy słodką papryką. 2. Na połowę 1 tortilli kładziemy 50 g sera żółtego i 1/3 naszej
My Culinary Art100g sera żółtego w kostce 100ml majonezu (1/4 słoiczka) pieprz Jajka gotujemy na twardo (10 minut), odstawiamy do ostygnięcia, a następnie obieramy i zgniatamy w misce widelcem. Szczypiorek drobno siekamy, ser żółty ucieramy na tarce o małych oczkach i dodajemy do jajek. Dodajemy majonez, doprawiamy pieprzem (nie dodajemy soli!) i wszystkie składniki dokładnie razem mieszamy. Wstawiamy do lodówki
My Culinary ArtPrzygotowanie: Łososia smarujemy serkiem Almette i zawijamy w rulonik. Kroimy na ok. 6 roladek. Ja akurat miałam już pokrojonego na sześć równych plasterków ;) Kapary, pietruszkę i czosnek drobno siekamy, dodajemy sok z cytryny, oliwę, świeży pieprz i dokładnie mieszamy. Do każdej roladki dodajemy jedną łyżeczkę pasty. Gotowe
My Culinary Artsoku z limonki 10g (dosłownie odrobina) makaronu sojowego (przygotowanego zgodnie z instrukcją na opakowaniu) 1 białko jajka, do smarowania mała butelka oleju 1. Paluszki, dymkę, liście kolendry drobno siekamy (można użyć blendera). Dodajemy musztardę, majonez, sól, pieprz i makaron. Wlewamy sok z limonki dla smaku i całość mieszamy 2. Papier ryżowy rozkładamy na desce, jednym z rogów do siebie
Tajskie smakisosu rybnego 1 łyżeczka sosu sojowego jasnego 2 łyżeczki kolendry mielonej 1 łyżeczka cukru 400g pieczarek 1. Pieczarki kroimy na drobne kawałeczki,. Czosnek przeciskamy przez praskę, listki kaffiru siekamy i dodajemy do pieczarek. 2. W misce mieszamy jajko z pastą curry, następnie dodajemy sos sojowy i rybny, kolendrę i łyżeczkę cukru. Mieszamy aż cukier się rozpuści, a następnie dodajemy
Tajskie smakitrzeba zmiażdżyć tłuczkiem lub młotkiem). Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ognień i gotujemy pod przykryciem 15 minut. 2. W między czasie dokładnie myjemy pieczarki i oddzielamy nóżki od kapeluszy. Nóżki siekamy, a kapelusze kroimy na połówki lub ćwiartki. Shitake kroimy w plasterki, 1 ząbek czosnku kroimy w plasterki. 3. Przecedzamy nasz wywar (wyrzucamy wszystko co w nim pływało), dodajemy mleko
Tajskie smakiminut. Pod koniec gotowania wyjmujemy trawę cytrynową, wlewamy sok z połowy limonki i dokładnie mieszamy. 2. Szalotkę (lub dymkę) kroimy w krążki, pozostałe papryczki w paski, kolendrę siekamy. Do talerzy nakładamy porcję zupy z kurczakiem i ryżem (mniej więcej po równo ;)) i posypujemy przygotowanymi składnikami. Smacznego! Ten przepis można znaleźć na stronie gotujwstylueko.pl
Tajskie smakiobieramy, a następnie kroimy w kostkę. Zielony ogórek również kroimy w kostkę, dość drobną, by później nie dominował w sałatce. Ogórki konserwowe ścieramy na tarce na grubych oczkach. Koperek siekamy na małe części. Wszystkie składniki razem ze sobą łączymy i intensywnie mieszamy doprawiając musztardą, majonezem i białym pieprzem. W zależności od makaronu niekiedy należy dodać więcej majonezu niż jest
Kolizje Smaków