najlepiej z kawałkami lodu. Po 3,4 minutach wyjmujemy szparagi i wkładamy do zimnej wody. Do garnka zaś dodajemy sól i wsypujemy makaron, gotujemy al dente. Pietruszkę myjemy i siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Kurczaka myjemy, czyścimy i kroimy w kostkę. Doprawiamy solą i pieprzem, a następnie wrzucamy na patelnię. Smażymy na złoty kolor po czym przekładamy na talerz
Kolizje Smakówgruszki aby ostygły. Szpinak myjemy oraz odrywamy ogonki liściowe. Osuszamy i umieszczamy na rozgrzanej patelni. Podsmażamy przez dwie minuty, aż zwiędnie. Zdejmujemy z patelni i odciskamy nadmiar wody, następnie siekamy. Na tej samej patelni rozpuszczamy dwie łyżki masła i wyłączamy gaz. Dorzucamy przygotowany szpinak, doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową i mieszamy. W misce umieszczamy szpinak, pokrojone ugotowane gruszki oraz ricottę
Kolizje Smakówgotujemy al dente według instrukcji na opakowaniu. Na patelni prażymy orzechy włoskie. Czosnek obieramy i umieszczamy w wysokim naczyniu. Dorzucamy orzechy i blenderujemy. Szpinak dokładnie myjemy, osuszamy i siekamy na mniejsza części. Wrzucamy do pojemnika, ponownie blenderujemy dolewając wąskim strumyczkiem oliwę. Doprawiamy solą oraz pieprzem (w sporych ilościach). Ser ścieramy na tarce o małych oczkach. Dorzucamy odrobinę do pesto. Ugotowany
Kolizje Smakówprzesmażonego mięsa. Następnie dodajemy pomidory z puszki oraz doprawiamy solą, pieprzem, oregano, bazylią i ostrą papryką (my wrzucałyśmy po około ½ łyżeczki). Całość dusimy około 5 minut. W tym czasie siekamy natkę pietruszki i dorzucamy na patelnię. Mieszamy wszystko i zdejmujemy z gazu. Przy pomocy widelca nakładamy farsz do cukinii. Z wierzchu posypujemy pokruszoną mozzarellą. Wstawiamy do nagrzanego na 180stopni piekarnika
Kolizje Smakówbieżącą wodą i odstawiamy do obeschnięcia. W misce mieszamy pokruszony ser feta, ser mozzzarella oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Cebule kroimy w drobną kosteczkę i dodajemy do serów. Siekamy natkę pietruszki i dodajemy do farszu. Dodajemy sporo świeżo mielonego pieprzu, całość mieszamy i próbujemy. Teraz dopiero decydujemy się czy farsz posolić. Ze względu na sporą obecność fety solenie jest zazwyczaj
Kolizje SmakówSkładniki: 3 duże marchewki 2 jajka 3 łyżki mąki ½ pęczka szczypiorku Sól Świeżo mielony pieprz Olej rzepakowy do smażenia Marchewki obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach. Szczypiorek siekamy i dorzucamy do marchewek. Dodajemy jajka, mąkę oraz doprawiamy solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy. Na patelnie nalewamy olej na grubość około 2,3 mmm. Rozgrzewamy patelnie z olejem. Smażymy
Kolizje Smakówpęczku szczypiorku Sól, świeżo mielony pieprz Olej Dodatki Ok. 50g wędzonego łososia Ok. 100g kwaśnej śmietany Cukinie myjemy i ścieramy na tarce na dużych oczkach. Dorzucamy jajka oraz mąkę. Siekamy natkę pietruszki i szczypiorek, dorzucamy do miski. Całość mieszamy i doprawiamy solą oraz świeżo mielonym pieprzem. W zależności od potrzeby możemy dorzucić jeszcze nieco mąki. Na patelni rozgrzewamy olej. Placuszki
Kolizje Smakówdanie jest już kremowe, a ryż miękki, dodajemy ekstrakt waniliowy. Zdejmujemy z kuchenki i odstawiamy na 3 minuty. Rozgrzewamy piekarnik.W tym czasie na małej patelni podprażamy migdały, po czym siekamy drobno. Ryż przekładamy do filiżanki do cappuccino, posypujemy migdałami i brązowym cukrem.Wstawiamy do piekarnika i podpiekamy, by cukier się rozpuścił. Podajemy natychmiast po przygotowaniu
Gorący kąsekchilli, marchewkę, bataty i papryki kroimy w kosteczkę. Bataty najlepiej aby pokroić w około 1,5-2 cm kosteczkę, wtedy ugotują się szybciej. Podsmażamy chwilę na maśle cebulkę. Czosnek siekamy w drobną kosteczkę i dodajemy do smażącej się cebuli. Dodajemy paprykę, chili oraz marchewkę. Smażymy przez około 3 minuty. Warzywa przekładamy do miski. Na tej samej patelni rozgrzewamy jeszcze odrobinę
Mania Gotowaniastopni. 6. Ciasto wykładamy do foremek i pieczemy przez ok. 20 minut (na złoty kolor). 7. Kiedy babeczki się studzą rozpuszczamy białą czekoladę w kąpieli wodnej i siekamy migdały. 8. Jeśli babeczki są już zimne, smarujemy każdą z nich białą czekoladą i posypujemy migdałami. 9. Najlepiej podawać, kiedy czekolada stężeje. :-) Smacznego
kuchnia do kwadratukroję w piórka, przekładam do miseczki, zalewam białym octem winnym, mieszam i odstawiam na 10 minut. Następnie odcedzam i odciskam nadmiar octu. Suszone pomidory kroję w paski, natkę grubo siekam. Przygotowuję czosnkowy winegret: do słoiczka wlewam 2/3 oliwy i 1/3 soku z cytryny, dodaję rozgnieciony ząbek czosnku, doprawiam solą i pieprzem. W misce mieszam wszystkie składniki sałatki z sosem
Chilli Czosnek i Oliwamoich książkach znalazłam jeszcze dwie wersje tej sałatki, trochę bardziej tradycyjne : u Nigelli (pomidory, cebula, chleb, czosnek, bazylia, oliwa, ocet) z pomidorów zdejmuje się skórkę i sieka niemal na miazgę, zaś Joyce Goldstein robi z chleba grzanki i do wymienionego już zestawu składników dodaje jeszcze ogórki. Zatem traktujcie poniższy przepis luźno i wrzucajcie to swoich panzanelli
Chilli Czosnek i Oliwapszenicy durum, szpinak 2%, woda), który oprócz lekko wyczuwalnego szpinakowego posmaku, ma śliczny zielony kolor. Sos pomidorowy jest prosty i szybk i, szczególnie jeżeli użyjecie robota kuchennego do siekania składników. Zdecydowałam się wzbogacić szpinak i pieczarki posiekanymi orzechami włoskimi, aby sos stał się bardziej sycący. Orzechy fajnie chrupią (lasagne ma zaskakującą teksturę) i dorzucają swoje zdrowotne trzy grosze. Przy okazji
Chilli Czosnek i Oliwałyżki majeranku 4 łyżeczki musztardy 1 łyżeczka soli pół łyżeczki pieprzu Przygotowanie 1. Karczek kroimy na plastry grubości 2 cm. Każdy kawałek mięsa mocno tłuczemy na cienki plaster . Czosnek siekamy lub przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki na marynatę razem łączymy. mięso smarujemy całą marynatą szczelnie zamykamy i zostawiamy przynajmniej na jedną noc przed pieczeniem 2.Mięso należy smażyć na dobrze
zjem to blog kulinarnymleka 3 łyżki mąki sok z 1 cytryny sól, pieprz, olej roślinny Filety z ryby nacieram solą, pieprzem i skrapiam sokiem z połowy cytryny. Odstawiam na kwadrans. Cebulę obieram, siekam, szklę na odrobinie oleju. Wlewam wino i czekam, aż częściowo wyparuje. Następnie dodaję śmietankę i posiekany koper. Zagotowuję. W mleku rozprowadzam mąkę i dodaję do rondla ze śmietanką, najlepiej
W kuchni Karmel-itki