siekane - 2006 przepisów (strona:95/134)

Tarta z ciasta francuskiego z mięsem mielonym, pomidorami i dynią 178

smarujemy delikatnie roztopionym masłem lub oliwą. Spód oprószamy bułką tartą. Ciasto podpiekamy w nagrzanym piekarniku przez 10 minut. Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w drobną kostkę. Chili drobno siekamy. Jeśli używamy świeżej dyni, to obieramy ją, usuwamy pestki i kroimy ją w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, i podsmażamy cebulę, czosnek i chili. Dodajemy mięso i smażymy przez około

Mania Gotowania
Makaron z czerwonym Pesto, salami i szynką parmeńską 254

zastąpić np. ziemnymi 35 g świeżo startego parmezanu 100 ml oliwy z oliwek garść świeżej bazylii sól, pieprz Przygotowanie: Zaczynamy od przygotowania Pesto. Pomidory osączamy z oleju i grubo siekamy. Bazylię myjemy. Czosnek obieramy kroimy na mniejsze kawałki. Orzeszki piniowe podpiekamy na złoty kolor na suchej patelnię. Uważamy aby się nie przypaliły. Odstawiamy do przestygnięcia. Wszystkie składniki   przekładamy

Mania Gotowania
Tradycyjne świąteczne kruche ciasteczka 425

polewa lub lukier dowolne foremki do ciastek Przygotowanie: Mąkę przesiewamy przez sito, mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz cukrami i wanilią. Dodajemy pokrojone w kostkę masło   i wszystko siekamy nożem na drobne kawałeczki. Można również składniki  umieścić w misie miksera i rozdrabniać mieszadłem, aż masa zacznie przypominać okruszki. Następnie dodajemy żółtka i śmietanę. Szybko zagniatamy ciasto

Mania Gotowania
Sernik świąteczny z czekoladowym ganasche 207

wolnych obrotach. Dodajemy budyń, aromat i cukier. Miksujemy. Na końcu dodajemy kolejno jajka, cały czas miksując. Mieszamy wszystko do momentu, aż jajka połączą się dobrze z masą. Czekoladę siekamy na kosteczkę i wrzucamy do masy serowej. Masę wylewamy na ciasteczkowy spód. Wkładamy do piekarnika i pieczemy    przez 10 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni. Pieczemy około

Mania Gotowania
Meksykańska uczta czyli Fajitas na kilka sposobów 279

Możemy smażyć na patelni pozostałej po smażeniu kurczaka, wtedy warzywa przejdą również aromatem przypraw. Pieczarki obieramy, kroimy w kostkę i również podsmażamy. Pomidora kroimy w kostkę, dymkę i sałatę siekamy. Tortille smarujemy odrobiną wody, następnie posypujemy je serem. Tak przygotowane placki przekładamy na patelnię (serem do góry) i chwilę podgrzewamy, aby ser się roztopił. Możemy w tym celu użyć również

Mania Gotowania
Sernik kokosowo-ananasowy ala Pina colada 149

Dodajemy budyń, aromat i cukier. Miksujemy. Na końcu dodajemy kolejno jajka, cały czas miksując. Dodajemy wiórki kokosowe. Mieszamy wszystko do momentu, aż jajka połączą się dobrze z masą. Czekoladę siekamy na kosteczkę i wrzucamy do masy serowej. Masę wylewamy na ciasteczkowy spód.  Wkładamy do piekarnika i pieczemy    przez 10 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni. Pieczemy

Mania Gotowania
Pieczeń a'la Orloff 204

papryką, ziołami oraz nacieramy czosnkiem. Smażymy z każdej strony na niewielkiej ilości rozgrzanej oleju. Wysmażone mięso odkładamy aby wystygło. Przygotowujemy sosy. Pieczarki obieramy i kroimy w cienkie talarki. Cebulę siekamy w drobną kosteczkę. Rozgrzewamy na patelni olej. Smażymy pieczarki oraz cebulę, na końcu doprawiamy solą i pieprzem. Pieczarki z cebulą przekładamy do miseczki. Masło rozpuszczamy w garnku, dodajemy mąkę

Mania Gotowania
Muffiny bananowe z kremem kajmakowym 134

widelcem lub blenderem, aż powstanie gładka masa. Łączymy banany z jajkiem, maślanką, masłem oraz ekstraktem waniliowym. Suche składniki mieszamy w jednym naczyniu. Łączymy  mokre składniki z suchymi. Czekoladę siekamy na mniejsze kawałeczki i dodajemy do masy. Mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Formę na muffinki wykładamy papilotkami i wypełniamy je do około 1/3 wysokości ciastem. Następnie nakładamy łyżeczkę masy

Mania Gotowania
Kurczak w sosie mole 186

cynamonu  1 łyżka słodkiej mielonej papryki  60 g gorzkiej czekolady (o zawartości 80-90% kakao) 1 łyżeczka soku z limonki Przygotowanie: Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Seler naciowy kroimy w plasterki. Papryczki myjemy, usuwamy z nich pestki i kroimy na plasterki. Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Przyprawiamy solą i pieprzem i papryką w proszku

Mania Gotowania
Risotto z pieczarkami, oliwkami i szynką szwardzwaldzką 156

przekładamy na talerz.  Pieczarki podsmażamy na wytopionym z szynki tłuszczu. Doprawiamy pieprzem. Oliwki również przysmażamy na odrobinie oliwy przez około 3 minuty. Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Na patelni roztapiamy 1 łyżkę masła i smażymy cebulę i czosnek (uważamy aby się nie zarumieniła zbytnio). Dodajemy ryż i smażymy na małym ogniu przez około 2 minuty ciągle mieszając

Mania Gotowania
Klopsy w pikantnej glazurze z coli 157

Formujemy klopsiki o średnicy mniej więcej 3-4 centymetra. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Klopsy pieczemy 30 minut. W tym czasie przygotowujemy glazurę. Papryczkę chili bardzo drobno siekamy. Cukier, papryczki, sos sojowy i colę łączymy i przelewamy do rondelka.   Glazurę podgrzewamy na średnim ogniu, doprowadzamy do wrzenia. Kiedy się zagotuje, zmniejszamy ogień do minimum i   gotujemy

Mania Gotowania
Chrupiąca wołowina po azjatycku 201

kroimy na cienkie paski, doprawiamy połową chilli, imbirem, kolendrą, solą i pieprzem. Mieszamy i odstawiamy na 20 minut do lodówki. Cebulę kroimy w pióra, papryczkę chili i czosnek drobno siekamy. Marchew i paprykę kroimy w słupki. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę, marchew, paprykę oraz brokuła przez około 3 minuty. Warzywa przekładamy na osobny talerz. Podsmażamy chili oraz czosnek

Mania Gotowania
Owsiane ciasteczka orzechowe 172

pieczenia ½ łyżeczki sody 1 jajko Przygotowanie: Płatki owsiane mielimy na mączkę. Nie muszą być idealnie zmielone, jednak większość powinna być rozdrobniona. Wszystkie suche składniki mieszamy w misce. Orzechy siekamy na mniejsze kawałki, możemy je również zmielić ale tak aby pozostały większe cząstki. Czekoladę również kroimy na małą kosteczkę. Orzechy oraz czekoladę dodajemy do suchych składników. Do miski dodajemy miód, jajko

Mania Gotowania
Marokańska zupa z soczewicą 159

oliwa z oliwek 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 papryczki chilli 1 łyżka brązowego cukru Dodatkowo: świeża kolendry lub pietruszka gęsty jogurt naturalny lub grecki Przygotowanie: Cebulę kroimy w kostkę. Czosnek siekamy. Soczewicę dokładnie pukamy i osuszamy. Kurczaka kroimy w kostkę. Przyprawy mieszamy dokładnie ze sobą. 1 łyżeczkę z mieszanki przeznaczamy do przyprawienia kurczaka.   W garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy

Mania Gotowania
Marokański tadżin z kurczakiem 165

łyżeczki mielonej kurkumy Przygotowanie: Kurczaka kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy na rumiano kurczaka. Cebulę, paprykę i marchewkę   kroimy w kostkę. Czosnek, papryczkę i imbir drobno siekamy. Podgrzewamy olej w garnku i smażymy cebulę przez 2–3 minuty, aż się przyrumieni. Dodajemy czosnek, papryczkę oraz imbir i smażymy jeszcze około minuty. Dodajemy wszystkie przyprawy, chwilę podsmażamy

Mania Gotowania

Proponowane wyszukiwania