siekane - 2006 przepisów (strona:107/134)

Kremowa zupa szczawiowa 161

mozzarella - kiełbaski frankfurterki - 2 ziarna ziela angielskiego - jajko ugotowane na twardo pokrojone w ćwiartki - sól i pieprz w młynku Przygotowanie: Szczaw przebieramy, odcinamy ogonki, dokładnie myjemy i siekamy. Obrane i umyte ziemniaki kroimy drobniej. Zagotowujemy bulion dodajemy, rozdrobnione ziele angielskie, ziemniaki i gotujemy 10 minut, dodajemy pokrojony szczaw, gotujemy 5 minut. Całość miksujemy blenderem na krem. Ziemniaki doskonale zagęszczają zupę

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Gołąbki z kaszą jaglaną, pieczarkami, marchewką na oleju rzepakowym 195

gotowania mieszamy od czasu do czasu, gdy czas minie zostawiamy kaszę pod przykryciem. Z młodej kapusty wykrawamy głąb i parzymy lekko kapustę. Liście rozdzielamy. Ścinamy delikatnie nerwy liściowe. Pieczarki siekamy, marchewkę ścieramy na tarce jarzynowej i podsmażamy na 1 oleju rzepakowego, doprawiamy solą i chili. Mieszamy duszone pieczarki z marchewką, kaszą jaglaną i posiekaną natką pietruszki. Ewentualnie doprawiamy do smaku

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kotlety kurczaka z nadzieniem kurkowym 263

potrafię ugotować różne dania. Kotlety kurczaka z nadzieniem kurkowym wpadły mi do głowy, gdy przywieźliśmy z lasu małe kurki vel pieprzniki jadalne. Do przygotowania farszu nie trzeba było ich siekać, wystarczyło przebrać, opłukać z piasku i dusić z cebulką, nie ma nic smaczniejszego niż czerwcowe kurki. Danie wyszło wyśmienite. Inne propozycje z kurkami: Kurki marynowane w delikatnej zalewie octowej Tartaletki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Mielone z kaszy jaglanej z żółtym serem i prażoną cebulką na oleju rzepakowym 203

smaku 1 jajo natka pietruszki 1 łyżka oleju rzepakowego do gotowania kaszy + 3 łyżki oleju rzepakowego do smażenia bułka tarta do panierowania Żółty ser kroimy w kostkę, pietruszkę siekamy. Gotujemy ok. 20 min. przepłukaną kilka razy zimną wodą kaszę jaglaną (aby pozbyć się goryczki) z dodatkiem ½ łyżeczki soli i łyżki oleju rzepakowego. Studzimy kaszę. Kaszę jaglaną przekładamy do miski, dodajemy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kokosowo-czekoladowa krajanka 238

masła/margaryny 4 jajka 20 dag gorzkiej czekolady (2 tabliczki) 2 łyżki waniliowego cukru pudru Sposób przygotowania Masło rozpuszczamy i studzimy, jajka lekko roztrzepujemy mikserem, czekoladę siekamy na niezbyt małe kawałki.Do miski wsypujemy wiórki, cukier, dodajemy jajka i ostudzone masło. Dokładnie mieszamy, aby składniki się dobrze połączyły. Połowę masy przekładamy do formy uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy wierzch

Mia Cucina Sofieta
Sałatka z farro, pieczonej dyni i żurawiny 171

ostygnięcia.     Uprzednio upieczoną w piekarniku dynię*   kroimy w małą kosteczkę, oliwki w plasterki, a uprażone na suchej patelni orzechy na drobne cząstki. Natkę pietruszki drobno siekamy.  Ugotowaną i ostudzoną płaskurkę mieszamy z natką pietruszki oraz z przygotowanymi dodatkami: dynią, oliwkami, orzechami i żurawiną, doprawiamy do smaku. Jeśli sałatka jest za “sucha” to można polać ją łyżką

Mia Cucina Sofieta
Tarta z brokułami i białą kiełbasą 224

spróbwania nawet największych sceptyków. Tarta z brokułami i białą kiełbasą Ciasto: 30 dag mąki 15 dag masła 2–4 łyżki zimnej wody 1 łyżka oleju rzepakowego sól Schłodzone masło siekamy z mąką, dodajemy olej, sól i trochę zimnej wody. Szybko zarobiamy kruche ciasto, formujemy kulę, zawijamy w folię, schłodzamy w lodówce przez 60 min. Nadzienie: 1 mały brokuł

Mia Cucina Sofieta
Tarta z porem i szpekiem 197

jest już sam w sobie dosyć słony. Tarta z porem i szpekiem Ciasto: 250 dag mąki 120 dag masła 2-4 łyżki lodowatej wody 1 jajko sól Schłodzone masło siekamy z mąką, dodajemy jajko, sól i trochę lodowatej wody. Szybko zagniatamy kruche ciasto, formujemy kulę, zawijamy w folię, schłodzamy w lodówce przez 60 min. Nadzienie: 250 gr serka ricotta

Mia Cucina Sofieta
Drożdżowe bułeczko-supełki z czosnkiem 160

dzielimy na 20 równych części. Formujemy z nich wałeczki i robimy luźny supełek. Przykrywamy i pozostawiamy na 30 minut do napuszenia. Nadzienie Czosnek i pietruszkę miksujemy lub bardzo drobniutko siekamy. Rozcieramy tyłem łyżki z miękkim masłem.   Wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem, a na wierzchu smarujemy nadzieniem. Pieczemy w temperaturze 180ºC przez około 15 minut. Oczywiscie najlepsze są ciepłe

Mia Cucina Sofieta
1. Jesień na talerzu! 173

pestki i kroimy w drobną kostkę. Do garnka wlewamy ok.1/4 szklanki zimnej wody i umieszczamy w nim pokrojoną dynię –dusimy ją pod przykryciem aż do miękkości. Cebulę i czosnek siekamy drobno. Od boczku oddzielamy skórę i kroimy go na bardzo drobną kosteczkę. Na rozgrzanej patelni rumienimy czosnek i dodajemy do niego cebulę w celu jej zeszklenia. Następnie dodajemy boczek

Symfonia Smaków
10. Marshmallow na kruchym, orzechowym spodzie, czyli panna Tarta z piankami pod cytrynkami! 150

listków tymianku + kilka do posypania wierzchu + dodatkowo: 2 cytryny (lub limonki) na wierzch Przygotowanie: Zaczynamy od przygotowania kruchego spodu – mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy cukier i sól. Następnie mięso siekamy na drobne kawałeczki, układamy na wysypanych składnikach i rozcieramy je z mąką palcami aż do ich połączenia (czynność tą można również wykonywać siekając masło z mąką nożem). Następnie w połączonych

Symfonia Smaków
16.Ciepło, pożywnie i smacznie - czyli kukurydziana zupa krem nieco inaczej! 258

różnymi składnikami, wedle upodobania! Można dodać grzanki, kurczaka, krewetki, inne warzywa - co tylko chcecie, wszystko zależy od Was! (; Przygotowanie: Szynkę i ziemniaka kroimy w kostkę, cebulę i czosnek siekamy drobno. Szynkę odkładamy na bok. Resztę składników umieszczamy w dość wysokim garnku i zalewamy mlekiem. Dodajemy 2 liście laurowe, 2 ziela angielskie, gałkę muszkatołową, starty imbir i ok.1/2 odsączonej kukurydzy

Symfonia Smaków
25.Smaczny duet na poniedziałek czyli pieczone polędwiczki z salsą z buraków i awokado! 171

łyżeczki trzcinowego cukru świeżo zmielona sól,  świeżo zmielony pieprz Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 195*C. Polędwiczki dokładnie myjemy, usuwamy z widocznych ścięgien i podwięzin. Czosnek oraz śliwki suszone siekamy bardzo drobno.  Polędwiczki nacieramy solą i pieprzem, obtaczamy je również w rozdrobnionych ziarnach gorczycy i kolendry, a finalnie w czosnku i śliwkach ( nie muszą być mocno przymocowane, ponieważ

Symfonia Smaków
36.Obiad idealny na mrozek: czyli gulasz wołowy z marchewką i selerem! 186

dość regularną kostke i  każdy kawałek dokładnie obtaczamy w mące. Warzywa myjemy, obieramy i kroimy w dość regularne paseczki, analogicznie to samo robimy z selerem. Czosnek rozgniatamy i siekamy na bardzo drobno. Obraną cebulę kroimy w piórka. Na rozgrzanym oleju smażymy kawałki mięsa aż do uzyskania złocistego zabarwienia powierzchni (smażymy po garści kawałków, małej ilości, aby nasze mięso się

Symfonia Smaków
37. Trochę ciepłych promieni na mroźny dzień, czyli serniczki w wersji mini z dodatkiem szafranu! 184

chili w proszku jedna łyżka dowolnego likieru owocowego (można pominąć) Przygotowanie: Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto: mąkę i kakao przesiewamy na stolnicę dodajemy kawałeczki zimnego masła. Składniki siekamy nożem lub rozcieramy palcami w celu jak najdokładniejszego ich połączenia. Do miseczki wlewamy żółtka, dodajemy śmietanę, aromat amaretto, cukier, cukier z prawdziwą wanilią i rozcieramy wszystko razem mikserem lub szybko mieszając

Symfonia Smaków