świątecznym stole obowiązkowo musi znaleźć się sernik. Przy najmniej i u mnie tak jest. Moja propozycja to sernik na kruchym cieście z masą kajmakową i bakaliami. Kruche ciasto, aksamitna masa serowa o smaku kajmaku i bakalie to doskonałe połączenie. Musicie koniecznie spróbować. Bardzo uwielbiam z filiżanką aromatycznej kawy. Udanych wypieków Wam życzę :) Potrzebujemy(...)masy serowej i delikatnie mieszamy. 3. Do pieczenia: Masę serową wykładamy na ciasto, następnie posypujemy skórką pomarańczową i płatkami migdałowymi. 4. Pieczenie: Sernik pieczemy w temperaturze 160 stopni do ładnego zrumienienia się przez około 70-80 minut. Upieczony studzimy. Studzę w piekarniku, a następnie zimny przekładam do lodówki. 5. Podanie: Dobrze schłodzony i stężony sernik kroimy i podajemy
Izabelawkuchnipowstania marmurkowego wzoru (nie mieszajcie zbyt wiele razy, bo wyjdzie Wam czekoladowy sernik :)). Tortownicę z sernikiem włożyć do większej formy lub naczynia żaroodpornego, które należy napełnić wrzącą wodą do połowy wysokości formy z sernikiem. Całość wkładamy ponownie do piekarnika i pieczemy 60 minut w 150*C. Po tym czasie wierzch smarujemy polewą śmietankową: ~1/2 szklanki śmietany 18% ~3 łyżki(...)cukru pudru ~kakao do posypania (po upieczeniu) Śmietanę utrzeć z cukrem pudrem i rozsmarować na wierzchu masy serowej. Piec jeszcze przez 10 minut. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku. Dzięki parze wodnej ciasto piecze się równomiernie w każdym miejscu, nawet na środku, nie pęka po wyjęciu i zachowuje kremową konsystencję. Najważniejsze to jednak pamiętać, aby tortownica była bardzo dobrze zabezpieczona przed
chili & sugarpowierzchni. lukier powinien swobodnie spływać na boki wypieku. Tak przygotowany piernik wstawiamy na parę minut do ciepłego piekarnika, aby lukier zastygł. Pierniki będą wilgotniejsze , jeżeli połowę tłuszczu zastąpimy oliwą z oliwek. 2. Sekret udanego ciasta kruchego Ciasto kruche to doskonała podstawa ciast owocowych, serników, mazurków, tart i ciasteczek. Jest sporządzane bez dodatków środków spulchniających. Jego cechą charakterystyczną jest(...)ciasta kruchego stosujemy dwie zasady tj. nakłuwanie i podpiekanie. Nakłuwanie ciasta kruchego ma zapobiec wybrzuszenia ciasta podczas pieczenia. jeśli pieczemy placki będące spodem do sernika, szarlotki podpiekamy je przed nałożeniem masy do pieczenia około 10 minut, a następnie przestudzamy lub schładzamy całkowicie. w ten sposób ciasto nie namoknie od później nałożonej masy, unikniemy zakalca, a ciasto zachowa swą kruchość
Ciastka - domowe słodkościubitą pianę z białek. Całość dokładnie wymieszać. 2. Spód tortownicy o średnicy 26 cm, wyłożyć pierniczkami i wlać wcześniej przygotowaną masę serową. Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 60 minut. Po tym czasie pozostawić do wystudzenia. 3. Czekoladę i mleko rozpuścić w kąpieli wodnej do uzyskania jednolitej konsystencji polewy. Następnie wierzch wystudzonego sernika
Szalona Kuchnia EwelinyWarto wspomnieć o jej prozdrowotnych właściwościach jako źródle witaminy A, przeciwutleniaczy czy fitozwiązków przeciwrakowych. Sernik z powodzeniem zaspokoi chęć na coś słodkiego,a jednocześnie nie obciąży organizmu. SERNIK Z NERKOWCÓW Z MUSEM Z PERSYMONY Składniki: spód: 150 g daktyli suszonych 1/2 szklanki amarantusa ekspandowanego masa serowa: 250 g nerkowców 3/4 szklanki mleka kokosowego 1/3 szklanki(...)będzie miała wyczuwalnych grudek. Powstałą masę dzielimy na 2 części. Pierwszą część wylewamy na spód z daktyli , a tortownicę wstawiamy na 30 minut do lodówki. W tym czasie przygotowujemy 2 częś ć masy oraz wierzch sernika. Do pozostałej częś c i masy serowej doda jemy zmiksowane kaki/ szarona. Dru g ą część masy wylewamy na pierwszą i także wstawiamy
Bon appetit mon amiedobrze mikserem utrzeć dodać ubitą pianę i posiekaną czekoladę, delikatnie wymieszać łyżką ciasto wlać do blaszki na markizy i piec w 200C około 40 minut 2 galaretki razem rozpuścić w 800ml gorącej wody na wystudzony sernik poukładać cząstki mandarynek i zalać tężejącą galaretką od razu posypać na galaretkę posypkę czekoladową i schować do lodówki na kilka godzin polecam pyszny
W Mojej Kuchni LubięPomimo czekolady sernik nie jest przesłodzony - jest delikatny i bardzo kremowy. Bardzo szybko znika ze stołu. Spód (tortownica 24 cm) 150 g mąki pszennej 3 łyżki cukru pudru 100 g masła lub margaryny 3 łyżki zmielonych płatków migdałowych 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko Masa serowa: 4 duże jajka 1 szklanka cukru 1 kg twarogu (z wiaderka(...)się rozpuści dodajemy stopniowo twaróg oraz budyń. Na końcu wsypujemy czekoladę. Miksujemy tylko do połączenia składników. Masę przelewamy do tortownicy na wcześniej przygotowany spód. Sernik pieczemy w nagrzanym do 160*C piekarniku przez 60 minut oraz kolejne 30 minut w temperaturze 140*C. Studzimy przy otwartych drzwiczkach piekarnika. Dekoracja: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Jeszcze ciepłą oblewamy ciasto. Dekorujemy
VioletoweKucharzeniedokładnie wszystko połączyć z 3 minuty do masy dodać zmielony twaróg, wsypać budyń, kaszę manną i mikserem połączyć składniki dodać odsączone z syropu kawałki brzoskwiń i połączyć mikserem składniki białka ubić na sztywno i dodać do sernika, wmieszać delikatnie łyżką w ciasto forma 30x25 cm z papierem do pieczenia, na dnie rozłożyć biszkopty, sernik wyłożyć do formy na biszkopty(...)piec w nagrzanym piekarniku na 180C, grzanie góra/dół około 60 minut, pod koniec można nakryć papierem do pieczenia aby się wierzch nie przypiekł za mocno w kąpieli wodnej stopić kawałki gorzkiej czekolady razem z mlekiem, mieszać do rozpuszczenia, polać od razu polewą sernik i posypać posypką kolorową, schować w chłodne miejsce - sernik z ziemniakiem ugotowanym
W Mojej Kuchni LubięGładką masę należy wylać na spód i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 -160 stopni Celsjusza, w tej temperaturze pieczemy ok. 20 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 100 stopni Celsjusza i pieczemy pół godziny. Aby sernik opadnie zostawiamy go w wyłączonym piecu do ostygnięcia. Pianka żurawinowa: -450g mrożonej lub świeżej żurawiny -sok z 1 cytryny -szklanka cukru(...)cytryny, podgrzewamy na gazie aż do powstania musu (ok. 10 minut). Po ostygnięciu blenderujemy mus na gładką masę. Rozpuszczamy żelatynę w gorącej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu, następnie studzimy żelatynę( pilnując, żeby się nie ścięła). Ubijamy bitą śmietanę, dodajemy żelatynę i ostudzony mus żurawinowy. Mus wykładamy na wystudzony sernik, a całe ciasto dajemy na całą noc do lodówki
Receptura smakudrugą połową masy serowej. Wygładzamy. Tortownicę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160*C i podpiekamy ok.40 minut na programie góra-dół, bez termoobiegu. Masa bezowa: - 3 białka - szczypta soli - 150g cukru trzcinowego ( lub zwykłego) - 1 łyżeczka skrobi (mąki) ziemniaczanej Ok.10-15 przed końcem podpiekania sernika przygotowujemy masę bezową. W tym celu w misie miksera ubijamy białka z solą. Gdy białka będą(...)musi być gładka i lśniąca. Na samym końcu dodajemy łyżeczkę skrobi ziemniaczanej. Całość delikatnie mieszamy. Masę bezową rozsmarowujemy na wyjętym z piekarnika podpieczonym serniku, wyrównujemy. Ciasto wstawiamy z powrotem do piekarnika i pieczemy jeszcze ok.15 minut w temp.160*C na termoobiegu. Następnie temperaturę zmniejszamy do 100*C i suszymy naszą bezę jeszcze ok. 30 minut. Upieczone ciasto wyjmujemy
Smaczne Zdroweciasto, które chłodzę w lodówce przez 30 minut a następnie wylepiam nim spód tortownicy. Ser ricotta miksuję z jogurtem greckim, jajami, ekstraktem z wanilii, syropem klonowym i mąką kokosową na gładką masę. Masę serową wylewam na spód ciasta i całość umieszczam w piekarniku nagrzanym do 165 stopni i piekę przez 40 minut. Studzę ciasto a następnie wyciągam z formy(...)jednolitą masę. Kiedy polewa stanie się gładka na szaszłyk nabijam suszoną śliwkę i moczę w polewie. Następnie odkładam śliwki na kratkę aby polewa zastygła. Pozostałą polewą oblewam wierzch sernika. Sernik chłodzę w lodówce przez godzinę lub dwie. Na suchej patelni prażę pestki słonecznika. Następnie dodaję cukier oraz mleko kokosowe. Pestki karmelizuję przez minutę lub dwie a następnie ściągam
Mango Papajadzisiaj będzie to Twój ulubiony makaron! #jedzenie #gotowanie #przepisy ♬ edamame – bbno$ Przepisy z TikToka na słodko, czyli sernik Kinder Bueno Pośród hitów z TikToka nie brakuje również propozycji na słodko. Jedną z nich jest sernik Kinder Bueno, który przygotowała tiktokerka Rocksankaroxi. Jeśli chcesz stworzyć tą prawdziwą ucztę dla podniebienia, przyszykuj: 160 g kakaowych ciasteczek zbożowych(...)erytrol lub cukier. Zmiksuj całość na gładko oraz umieść na wcześniej przygotowanym spodzie z ciasteczek. Na dno piekarnika połóż naczynie z wrzątkiem. Sernik piecz przez kwadrans w temperaturze 175 ºC, a następnie przez 20 minut w 180 ºC. Aby wykonać polewę, wymieszaj ze sobą roztopioną białą czekoladę, olej kokosowy, krem orzechowy i jogurt naturalny w temperaturze pokojowej. Rozsmaruj
Rozdomowionamieszamy do uzyskania jednolitego ciasta. Przelewamy do formy ( u mnie obręcz cukiernicza 18 cm wysmarowana tłuszczem a boki rantu wyłożone papierem do pieczenia). Pieczemy 80 minut w 160 stopniach C. Po skończeniu pieczenia sernik zostawiamy do wystygnięcia w piekarniku. Następnie schładzamy w lodówce. Potem dekorujemy
AZgotuj!moich ulubionych ciast, czyli sernik. Ale nie taki zwykły, klasyczny, tylko trochę urozmaicony, a mianowicie sernik w połączeniu z masą makową. Trochę taki seromakowiec, ale z przewagą sernika. Ciasto powstało jak to się mówi "na spontanie". Miałam ogromną ochotę na jakieś dobre ciasto i po szybkim przeglądzie lodówki i spiżarni, wybór padł na sernik z makiem. Zrobiłam(...)przestudziłam w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach, a następnie wyjęłam na kratkę. Śmietanę podgrzałam i wrzuciłam do niej połamaną na kawałki czekoladę. Po ok. minucie wszystko wymieszałam do utworzenia się jednolitej polewy. Polewą posmarowałam wierzch ciasta. Sernik schłodziłam w lodówce. SMACZNEGO
Waniliowe Improwizacje