polewę ze śmietanki i całość schłodzić przez noc, lub zrobić to następnego dnia, tak jak poniżej POLEWA ŚMIETANKOWA - na drugi dzień sernik wyjąć z lodówki - przygotować orzechy laskowe: jeśli są w łupinkach, należy podprażyć je kilka minut w piekarniku, uprażone gorące przełożyć do czystej ściereczki kuchennej, pocierając zdjąć skórki z orzechów - obrane orzechy pokroić na duże kawałki - czekoladę rozpuścić(...)gdyż w kontakcie z zimną śmietanką od razu się zetnie) dodawać małymi partiami ubitą śmietankę, za każdym razem delikatnie mieszając - gotową polewę wyłożyć na wierzch sernika, od razu wysypać na środek przygotowane orzechy - sernik schłodzić w lodówce do momentu ścięcia się górnej warstwy, najlepiej przez kilka godzin lub przez całą noc Sernik gotowany przechowywany w szczelnym pojemniku
Smakołyki Berenikirozprowadź. Gotuj przez kilka minut, aż mleko mocno zgęstnieje. Następnie wlej miksturę do masy serowej i miksuj przez kilka minut. Białka ubij z solą na sztywną pianę i dodaj je do gotowej masy serowej, mieszając całość delikatnie szpatułką. Gotowy sernik agarowy przelej na wystudzony biszkopt, wyrównaj szpatułką i wstaw do lodówki na kilka godzin do stężenia, a najlepiej(...)dodaj agar i dokładnie go rozprowadź w malinowym soku. Gotuj przez kilka minut, aż zacznie delikatnie gęstnieć. Odstaw do wystudzenia. Galaretka w temperaturze pokojowej powinna mieć nadal płynną konsystencję, jeśli jednak zacznie się zsiadać, dolej odrobinę wody i delikatnie podgrzej. Gotową galaretkę wylej na stężały sernik agarowy, bardzo szybko wyrównaj szpatułką lub przechylając formę (galaretka po kontakcie z zimnym
Food Squareefektu i przyznam, że wyszło pyszne 😊 Ciasto ma rekomendację mojego Niejadka, który sam poprosił o kawałek (co praktycznie się nie zdarza) i zjadł w minutę 😁 szczerze powiedziawszy to mocno mnie tym zaskoczył, bo zwykły sernik czy szarlotka są dla niego niejadalne, a tu proszę! brownie z soczewicy! Brownie z czarnej soczewicy z suszoną żurawiną Składniki(...)suszonej żurawiny 10) garść orzechów laskowych (opcjonalnie) Sposób przygotowania: 1. Soczewicę moczymy ok. pół godziny, a następnie gotujemy 30 minut aż soczewica będzie miękka (jeśli się trochę rozgotuje to nic nie szkodzi ;) Następnie odsączamy na sitku i miksujemy blenderem do uzyskania gładkiej konsystencji. 2. Orzechy przez chwilę prażymy na suchej patelni. 3. Masło oraz
Na kulinarnym poligonieschłodzić 30 minut w lodówce dno blaszki wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć bok foremki i wysmarować masłem. Schłodzone ciasto, większą część rozwałkować i wyłożyć nim dno foremki. Podziurkować widelcem i podpiec 15-20 minut w 180`C żurawinę przebrać, dobrze wypłukać, zalać 1/3 szklanki wody, dodać miód, laskę cynamonu i zagotować. Gotować około 20 minut. Odstawić do przestudzenia mak zalać(...)wyłożyć warstwę żurawiny, następnie masę makową pozostałą część kruchego ciasta rozwałkować i wykroić radełkiem 2-cm paseczki. Ułożyć z nich kratę na serniku. Paseczki kruchego ciasta posmarować mlekiem piec w 180`C 45-60 minut podawać z sosem żurawinowym w temperaturze pokojowej uwagi: ciasto upiekłam w foremce 24x24 cm. Proponuję użyć jednak większej formy, ciasto zbyt
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!wstawiamy do większej foremki. Do tej większej foremki nalewamy wrzącej wody, tak aby sięgała do połowy wysokości formy z sernikiem.. Sernik pieczemy w 180 stopniach przez około 60-70 minut. Po upieczeniu, masa serowa powinna być ścięta i lekko zarumieniona. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku, a następnie przekładamy na noc do lodówki. Polewa
Gotowanie...to proste !Jestem uzależniona od...pieczenia serników. Serio! =) Poniżej zamieszczam przepis na pierwszy na tym blogu, ale na pewno nie ostatni przepis na sernik z ciasteczkami oreo. Składniki: Masa serowa: 1kg sera w wiaderku ( u mnie twaróg wiaderkowy Hanusia) 1/2 cytryny 2 żółtka 4białka 1szklanka cukru kryształ aromat waniliowy 10ciastek oreo z nadzieniem czekoladowym i z masłem orzechowym Spód 150gram ciasteczek(...)składników. 2. Wsypujemy ciastka (u mnie każde ciastko podzieliłam na 4czesci) i mieszamy, 3. Masę wylewamy na spód, wyrównujemy i pieczemy ok 70-80 minut w 150 stopniach celsjusza i w towarzystwie pary. Upieczony sernik schładzamy, Całkowicie ostudzony sernik umieszczamy w lodówce na minimum 4 godziny. Przed podaniem ciasto smarujemy solonym kajmakiem/karmelem i ozdabiamy ciastkami oreo
U Fiolkisłodki. Do czego używać: - krem do bez i tortów bezowych - dodatek do deserów pucharkowych z owocami - do naleśników i pancaków - do serników - do wyjadania ze słoika łyżeczką :-) Czas przygotowywania: 5 minut + gotowanie do 20 minut Ilość: 350-380 ml kremu
AniaGotuje.plzimną płynną żelatynę. Miksować aż składniki dobrze sie połączą. Masę przełożyć do przygotowanej formy. Wierzch ładnie wyrównać i posypać pokruszonymi herbatnikami i startą czekoladą. Sernik zostawić na blacie kuchennym na około 3-40 minut aby herbatniki trocheę namiękły. Następnie wstawić do lodówki na kilka godzin aby masa stężała
Monia miesza i gotujegóra - dół. Pod koniec tego czasu ubij na bardzo sztywno białka z cukrem i solą. Rozsmaruj je delikatnie na gorącym serniku, zrób wzorki widelcem i piecz kolejne 15-20 minut. Po tym czasie wyłącz piekarnik i zostaw ciasto w zamknięciu na 15 minut. Potem uchyl piekarnik na jeszcze 20 minut po czym wyjmij ciasto do całkowitego ostygnięcia. SMACZNEGO
Pasje Jolkimiksujemy białka które nam zostały na sztywną pianę dodajemy 1/2 szklanki cukru, jeszcze chwilkę miksujemy i wykładamy na wierzch sernika. Pieczemy do zarumienienia. Gdy sernik się upiecze jeszcze ciepły ( nie gorący - ok 10 minut po wyłączeniu gazu) przenosimy w chłodne miejsce aby wyszła rosa! Smacznego
sierotka maRysia w kuchniszkl. ksylitolu 2 białka jajek szczypta soli +opakowanie jagód mrożonych Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy wkładając na minutę do mikrofalówki. Ja przełożyłam kostki do szklanki i podlałam odrobiną mleka. Po upływie wyznaczonego czasu przemieszałam łyżeczką. Ser na sernik miksujemy razem z jogurtem, cukrem z wanilią, rozpuszczoną czekoladą oraz budyniem waniliowym. W oddzielnym naczyniu ubijamy białka z dodatkiem(...)baaardzo delikatna, jak chmurka! Wylewamy ją na upieczony spód, wyrównujemy i pieczemy przez kolejne 40 minut w temp. 180 stopni C. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Na koniec robimy polewę. Szklankę rozmrożonych jagód miksujemy z odrobiną słodzidła i jogurtu naturalnego. Polewę rozsmarowujemy na wierzchu sernika. Schładzamy przez min. dwie godziny przed podaniem. Smacznego! 💜 ✩✩✩ Instagram
Kuchnia Elliezarumieni. Ostatnie 5 minut można podpiec na termoobiegu, blaszka jest mała i czasem zdarza się, że przy tak wysokim cieście środek może się nie upiec, to nas zabezpieczy przed taką katastrofą ;) Studzimy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i rozsmarowujemy ją na serniku. Posypujemy skórką pomarańczową i wstawiamy do lodówki. Jak dla mnie sernik jest najlepszy po schłodzeniu
Czerwona Porzeczkakiedyś nie przepadałam za sernikami, a teraz wręcz uwielbiam! Dlatego piekę je coraz częściej:)) Tym razem przygotowałam sernik, do którego wykorzystałam zamrożony latem mus z truskawek. Sernik wyszedł dzięki temu wilgotny, puszysty, o lekkim owocowym posmaku. Po prostu pyszny... A wszystkim Paniom z okazji Dnia Kobiet życzę samych słodkich dni... Składniki: szklanka mąki pszennej(...)masę serową. Piec około 60 minut w temp. 175st. Ostudzić. Wierzch: 1/2 szklanki musu z truskawek, 20g gorzkiej czekolady, 20g białej czekolady, cukier puder. Wierzch ciasta posmarować musem z truskawek, oprószyć odrobiną cukru pudru. Czekolady zetrzeć na tarce o dużych oczkach, posypać wierzch sernika. Przechowywać w lodówce. Pyszne serniki znajdziecie również na stronie
Z miłości do słodkościJeżeli lubi się czekoladę, serniki i kremową konsystencję to ten wspaniały sernik jest właśnie dla Ciebie :) Przepis gazetkowy lekko zmieniony. Mam jednak plany na zrobienie tego samego sernika z białej czekolady :) może być smacznie!! Składniki: 1 kg serka w wiaderku 70 g masła 2 łyżki czubate ciemnego kakao 200 g zbożowych ciasteczek 4 jajka 1 budyń waniliowy(...)składniki się nam całkowicie połączą. Serową masę wylewamy na nasz wcześniej podpieczony spód, wkładamy do rozgrzanego piekarnika 160*C i pieczemy od 45-60 minut. Studzimy przy otwartym piekarniku, Następnie chłodzimy w lodówce, ponieważ sernik będzie mocno "kremowy" Kremowy sernik jeszcze bardziej smakuje wraz z mleczną kawą :) PS: Korzystając z okazji, chciałabym wam wszystkim życzyć: SZCZĘŚLIWEGO NOWEGO ROKU
W Moim Magicznym Domuproszku i dodajemy ser, dokładnie ucieramy. Masę serową wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Sernik pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 60-70 minut do zrumienienia. Upieczony dokładnie studzimy. Zimny należy przełożyć na kilka godzin do lodówki, będzie nam wtedy łatwiej przełożyć na ciasto. 2. Biszkopt: Białka ubijamy(...)obie mąki i proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Biszkopt pieczemy około 30 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczony. Upieczony dokładnie studzimy. 3. Krem budyniowy: Budynie rozpuszczamy w połowie zimnego mleka, pozostałe mleko zagotowujemy
Izabelawkuchni