spód z ciasteczek. Zalać masą sernikową. Na spód piekarnika położyć naczynie żaroodporne do połowy napełnione wodą. Włączyć piekarnik na 160 stopni. Gdy osiągnie wymaganą temperaturę, włożyć sernik na środkową półkę i piec 1,5 godziny. Gdyby za mocno się rumienił przykryć folią aluminiową. Sernik studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Następnie schładzać w lodówce kilka godzin. Polać karmelem
Smakołyki Asitakie jakie są, a więc nadają się na truskawkowy mus. Dlatego postanowiłam tradycyjnemu sernikobrownie dodać owocowego tonu w postaci zmiksowanych truskawek. Sernikobrownie czyli sernik na spodzie brownie uwielbiam! Bardzo lubię połączenie czekoladowego brownie z serem.Ostatnio piekłam sernikobrownie z malinami . Sernikobrownie Składniki: Foremka o boku 25 cm x 35 cm x 6 cm Brownie 200 g masła 200 g gorzkiej(...)papierem do pieczenia, aż po brzegi. Wyłóż masę czekoladową, wygładź powierzchnię i wstaw do nagrzanego na 160ºC piekarnika. Piecz przez 15 minut. Wyjmij z piekarnika i owiń foremkę dwoma warstwami aluminiowej folii. Przygotuj masę serową. Zmiksuj ser z jajkami, cukrem, sokiem z cytryny, wanilią i budynię. Wylej na gorące brownie i wstaw do piekarnika nastawionego na 160ºC. Piecz przez
codojedzeniapolecam wypróbować ten przepis i wprowadzić swoje kubki smakowe w stan obłędu z nadmiaru nowych doznań :D! Wykonanie SPÓD Wyjmij wszystkie składniki na sernik z lodówki. Wyłóż dno tortownicy o średnicy 23 cm papierem do pieczenia, zamknij obręcz w taki sposób, żeby wypuścić resztę papieru na zewnątrz tortownicy. W małym garnuszku roztop 2 łyżki masła. Ciastka pokrusz dość drobno(...)zająć się masą śmietanową – śmietanę wymieszaj z ziarenkami wanilii lub cukrem wanilinowym, cukrem, sokiem z cytryny i startą skórką. Po 80 minutach pieczenia w 120 stopniach (czyli po 95 minutach pieczenia w ogóle) wysuń delikatnie sernik z piekarnika i rozprowadź na jego powierzchni krem śmietanowy. Wstaw sernik z powrotem do piekarnika na 15 minut. Sernik wyjmuj
Eat me! Fit me!ciasteczek speculoos (sernik na zdjęciach robiłam na lekko pokruszonych sucharkach z dodatkiem przypraw korzennych, ale w wersji ze zmielonymi ciastkami smakował mi bardziej). Naprawdę prosty, dwukrotnie wypróbowany. Polecam! Składniki Spód 150 g ciasteczek speculoos 75 g masła Masło rozpuścić, ciasteczka zmielić i wymieszać z ciastkami. Dno foremki o wym. 20x20 cm wyłożyć papierem do pieczenia i w dno wcisnąć(...)dodać ziarenka z wanilii, serek i dokładnie zmiksować. Wylać na przygotowany spód. Z kremu speculoos (trochę bardziej płynnemu dzięki dodatkowi mleka) na wierzchu sernika zrobić "esy floresy". Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez
Słodkie inspiracjeczekoladę roztopić w kąpieli wodnej z łyżką śmietany i wylać na sernik, posypać kolorową posypką, najlepiej chłodzić całą noc - sernik gotowany jest również pysznym sernikiem do zjedzenia i to bez użycia pieczenia w piekarniku, przygotowanie jest szybkie, trzeba tylko dobrze sernik wystudzić w chłodnym miejscu, doskonale ten sernik pasuje na świateczny stół..........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięwpisu na blogu, a był to przepis na chleb orkiszowy. :) Całkiem ładnie się złożyło. ;) Sernik z polewą czekoladowąPRZEPIS(tortownica: ø22 cm) Kakaowy spód sernika (źródło: "Czekolada", Jacqueline Bellefontaine) Temperatura: 180oC | Czas pieczenia: ~25 min. 5,5 łyżek mąki pszennej 1 czubata łyżka kakao 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru 1 jajko 1 łyżka miodu(...)masę. Do sera dodać wszystkie pozostałe składniki. Utrzeć mikserem do połączenia składników (nie za długo), dodać śmietanę (laskę wanilii uprzednio wyjąć). Zmiksowaną masę serową przełożyć na ostudzony spód kakaowy. Piec w temperaturze 170oC przez ok. 1h 30 min. Polewa czekoladowa Do garnuszka wlać mleko i postawić go na małym ogniu. Dodać kawałki czekolady, cukier puder, aromat waniliowy. Cały czas
coolinarnastrefa.blogspot.comwysokiego naczynia, wlać zimne mleko, zimny jogurt, dodać pokrojoną czekolade truskawkową i mikserem z 5 minut wyrabiać na dużych obrotach tortownica 24 cm, wyłożona papierem do pieczenia, do formy przełożyć sernik, powkładać połówki umytych dużych truskawek - jeśli są małe to wkładać całe, schować do lodówki galaretkę pomarańczową rozmieszać w 450 ml gorącej wody, wystudzić i prawie tężejącą wylać
W Mojej Kuchni Lubię" Z rodzynkami czy bez?" - ten spór zawsze pojawia się przy przygotowywaniu tego sernika. Mój tata za każdym razem próbuje przemycić do niego chociaż ich garstkę. Niestety
DefinicjaSmakusernikiem wysunąć blaszkę z wrzątkiem i piec tak ciasto 10 min. następnie zmniejszyć temp do 110 stopni i piec kolejne 90 min. Wymieszać 200 g kwaśnej śmietany z odrobiną cukru i sokiem z cytryny. Po upływie 90 min wyjąc sernik delikatnie wyłożyć na wierzch śmietanę i wstawić do piekarnika na kolejne 10-15 min. Kiedy jest gotowe wyjąc wystudzić
Malinowe Pocałunkiwiaderka, wsypać budyń, kaszę manną i połączyć składniki na średnich obrotach dodać na sztywno ubitą pianę, łyżką delikatnie wmieszać w sernik, pianę zawsze ubijam z jajek o temperaturze pokojowej forma z papierem do pieczenia 30x15 cm, na dnie ułożyć biszkopty, wyłożyć masę serową, z trzy razy puknąć formę o blat stołu(...)odpowietrzyć masę pozostałe biszkopty pokruszyć i rozsypać na serniku, lekko je przygnieść ręką do wierzchu piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, piec około 50-60 minut, do suchego patyczka, w formie sernik wystudzić dobrze w kąpieli wodnej roztopić kawałki czekolady, wymieszać ze śmietaną, polewa będzie lśniąca i nie kruszy się, polać polewą sernik i posypać wiórkami
W Mojej Kuchni Lubięuwaga klientów skupiła się na mnie, a nie na dowcipnej odpowiedzi sprzedawcy;)) Tak jak wczoraj zapowiadałam na facebook'u dzisiaj będzie ciacho. A konkretnie sernik na zimno z truskawkami. Jak na wypiek pieczony tak o, na "oko", bez konkretnego przepisu, wyszedł mi baaaaardzo dobry :) Biszkopt możecie upiec według Waszego niezawodnego przepisu, a do masy serowej dodać np. rodzynki(...)średnicy 26 cm Składniki: Ciasto: 4 jajka 4 łyżki cukru 4 łyżki mąki 1 łyżka wody 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg twarogu na sernik 250 ml śmietany kremówki 5 łyżek cukru pudru (można dodać dowolną ilość w zależności od preferowanej słodkości masy) 5 łyżeczek żelatyny skórka otarta z 1 cytryny
My simple kitchenDzisiaj sernik taksówkarza z recenzowanej książki Doroty Dardzińskiej „Kuchnia domowa, czyli Synowa kontra Teściowa” Składniki: - 4 jajka - 500g mielonego sera białego - 60g cukru - 100g masła - 30g śmietankowego budyniu w proszku - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 20g rodzynek - 1/2 łyżeczki startej skórki z pomarańczy - 1/2 łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczy - szczypta soli Dekoracja: - 100g białej czekolady - 20g migdałów(...)pianę i dodajemy do sera powoli mieszając aż do momentu połączenia składników. Gotową masę przekładamy do tortownicy i wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i pieczemy 45 minut . Gdy sernik mamy upieczony i wystudzony rozpuszczamy białą czekoladę w kąpieli wodnej i polewamy nią sernik. Dekorujemy płatkami migdałów i kandyzowaną skórką z pomarańczy. Sernik jest bardzo
Kuchenne Wariacjezwarty, ciężki i wilgotny, ma formę placka (podobnie jak sernik królewski), po upieczeniu najlepiej kroić go w kwadraty.Przepis można wykorzystać w formie o wymiarach 25x14x7 lub podobnej wielkości. Sernik kokosowySkładniki:ciasto kruche80g mąki pszennej30g wiórków kokosowych30g cukru pudru50g masłaszczypta soli masa serowa350g twarogu trzykrotnie zmielonego lub gęstego z wiaderka2 jajka50g cukru100g wiórków kokosowych80g śmietanki 30%2 łyżki soku(...)wiórki kokosowe, całość delikatnie wymieszać- masę przełożyć na podpieczony spód, wyrównać- na dno piekarnika można wstawić szerokie naczynie z gorącą wodą (para wodna sprzyja równemu wyrastaniu sernika i zapobiega jego pękaniu)- sernik wstawić do piekarnika i piec przez 55-65 minut w 160 stopniach- po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia w lekko uchylonym piekarniku- ostygnięty sernik wyjąć z formy
Smakołyki BerenikiUwielbiany przez nas sernik szefowej , doczekał się letniej wersji. Do pysznego sernika na kruchym spodzie z dodatkiem bezy, doszły teraz sezonowe owoce, u mnie kwaskowe porzeczki. Słodycz przełamana odrobiną kwaskowatości... Całość... mniam... palce lizać. Tamten jest pyszny, ten jest obłędny. Idealny na letnie dni. Polecam ;-) Piekłam w tortownicy o śr. 25cm Składniki: Kruchy spód: - 65g zimnego masła (pokrojonego(...)sztywne dodajemy po łyżce cukier, po każdym dodaniu miksujemy dalej. Na samym końcu dodajemy skrobię i delikatnie mieszamy. Masę bezową wykładamy na podpieczony sernik i dokładnie rozsmarowujemy. Formę wstawiamy z powrotem do piekarnika i pieczemy ok.15 minut w temp.160*C tym razem na termoobiegu. Następnie temperaturę zmniejszamy do 100*C i suszymy jeszcze bezę przez ok. 30 minut. Upieczone
Smaczne Zdrowe