sernikiem wysunąć blaszkę z wrzątkiem i piec tak ciasto 10 min. następnie zmniejszyć temp do 110 stopni i piec kolejne 90 min. Wymieszać 200 g kwaśnej śmietany z odrobiną cukru i sokiem z cytryny. Po upływie 90 min wyjąc sernik delikatnie wyłożyć na wierzch śmietanę i wstawić do piekarnika na kolejne 10-15 min. Kiedy jest gotowe wyjąc wystudzić
Malinowe Pocałunkiwiaderka, wsypać budyń, kaszę manną i połączyć składniki na średnich obrotach dodać na sztywno ubitą pianę, łyżką delikatnie wmieszać w sernik, pianę zawsze ubijam z jajek o temperaturze pokojowej forma z papierem do pieczenia 30x15 cm, na dnie ułożyć biszkopty, wyłożyć masę serową, z trzy razy puknąć formę o blat stołu(...)odpowietrzyć masę pozostałe biszkopty pokruszyć i rozsypać na serniku, lekko je przygnieść ręką do wierzchu piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, piec około 50-60 minut, do suchego patyczka, w formie sernik wystudzić dobrze w kąpieli wodnej roztopić kawałki czekolady, wymieszać ze śmietaną, polewa będzie lśniąca i nie kruszy się, polać polewą sernik i posypać wiórkami
W Mojej Kuchni Lubięuwaga klientów skupiła się na mnie, a nie na dowcipnej odpowiedzi sprzedawcy;)) Tak jak wczoraj zapowiadałam na facebook'u dzisiaj będzie ciacho. A konkretnie sernik na zimno z truskawkami. Jak na wypiek pieczony tak o, na "oko", bez konkretnego przepisu, wyszedł mi baaaaardzo dobry :) Biszkopt możecie upiec według Waszego niezawodnego przepisu, a do masy serowej dodać np. rodzynki(...)średnicy 26 cm Składniki: Ciasto: 4 jajka 4 łyżki cukru 4 łyżki mąki 1 łyżka wody 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg twarogu na sernik 250 ml śmietany kremówki 5 łyżek cukru pudru (można dodać dowolną ilość w zależności od preferowanej słodkości masy) 5 łyżeczek żelatyny skórka otarta z 1 cytryny
My simple kitchenDzisiaj sernik taksówkarza z recenzowanej książki Doroty Dardzińskiej „Kuchnia domowa, czyli Synowa kontra Teściowa” Składniki: - 4 jajka - 500g mielonego sera białego - 60g cukru - 100g masła - 30g śmietankowego budyniu w proszku - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 20g rodzynek - 1/2 łyżeczki startej skórki z pomarańczy - 1/2 łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczy - szczypta soli Dekoracja: - 100g białej czekolady - 20g migdałów(...)pianę i dodajemy do sera powoli mieszając aż do momentu połączenia składników. Gotową masę przekładamy do tortownicy i wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i pieczemy 45 minut . Gdy sernik mamy upieczony i wystudzony rozpuszczamy białą czekoladę w kąpieli wodnej i polewamy nią sernik. Dekorujemy płatkami migdałów i kandyzowaną skórką z pomarańczy. Sernik jest bardzo
Kuchenne Wariacjezwarty, ciężki i wilgotny, ma formę placka (podobnie jak sernik królewski), po upieczeniu najlepiej kroić go w kwadraty.Przepis można wykorzystać w formie o wymiarach 25x14x7 lub podobnej wielkości. Sernik kokosowySkładniki:ciasto kruche80g mąki pszennej30g wiórków kokosowych30g cukru pudru50g masłaszczypta soli masa serowa350g twarogu trzykrotnie zmielonego lub gęstego z wiaderka2 jajka50g cukru100g wiórków kokosowych80g śmietanki 30%2 łyżki soku(...)wiórki kokosowe, całość delikatnie wymieszać- masę przełożyć na podpieczony spód, wyrównać- na dno piekarnika można wstawić szerokie naczynie z gorącą wodą (para wodna sprzyja równemu wyrastaniu sernika i zapobiega jego pękaniu)- sernik wstawić do piekarnika i piec przez 55-65 minut w 160 stopniach- po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia w lekko uchylonym piekarniku- ostygnięty sernik wyjąć z formy
Smakołyki BerenikiUwielbiany przez nas sernik szefowej , doczekał się letniej wersji. Do pysznego sernika na kruchym spodzie z dodatkiem bezy, doszły teraz sezonowe owoce, u mnie kwaskowe porzeczki. Słodycz przełamana odrobiną kwaskowatości... Całość... mniam... palce lizać. Tamten jest pyszny, ten jest obłędny. Idealny na letnie dni. Polecam ;-) Piekłam w tortownicy o śr. 25cm Składniki: Kruchy spód: - 65g zimnego masła (pokrojonego(...)sztywne dodajemy po łyżce cukier, po każdym dodaniu miksujemy dalej. Na samym końcu dodajemy skrobię i delikatnie mieszamy. Masę bezową wykładamy na podpieczony sernik i dokładnie rozsmarowujemy. Formę wstawiamy z powrotem do piekarnika i pieczemy ok.15 minut w temp.160*C tym razem na termoobiegu. Następnie temperaturę zmniejszamy do 100*C i suszymy jeszcze bezę przez ok. 30 minut. Upieczone
Smaczne Zdroweskładników. Blaszkę 23x38 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wlać ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 30 minut, a następnie wylać na sernik pianę z kokosem i piec ponownie 15 minut. Piana kokosowa 4 białka 150 g cukru 150 g wiórków kokosowych 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Białka ubić
O kuchni z uczuciemmnie przepis na sernik z gruszkami, bo akurat teraz mam ich pod dostatkiem. Wyszedł kremowy, wysoki i zupełnie inny od pozostałych- choć inny w tym wypadku absolutnie nie oznacza gorszy. Słodyczy dodatkowo dodaje odrobina karmelu na wierzchu, która sprawia, że gruszki zachowują soczystość i nie wysychają tak z wierzchu. Zwróćcie tylko uwagę, że piekłam w małej tortownicy, więc(...)Spód: 150g mąki 80g masła 1 małe żółtko 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka śmietany Sernik: 50g masła ½ szklanki cukru 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią 2 jajka 400g sera podwójnie zmielonego 2 łyżki budyniu śmietankowego (sproszkowanego) Dodatkowo: 2-3 gruszki (w zależności od ich wielkości
Kuchnia w czekoladzieprażonych płatków migdałów Spód: Ciasteczka bardzo dokładnie pokruszyć. Masło roztopić i wymieszać z ciastkami aby przypominały mokry piasek. Spód tortownicy (21cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Wysypać ciasteczka, wyrównać powierzchnię i uklepać. Wstawić do lodówki. Sernik: Jajka lekko ubić, dodać cukier i zmiksować. Cały czas miksując dodawać po łyżce mascarpone i zmielony twaróg. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną. Masę serową(...)spód z ciasteczek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 st. Po włożeniu sernika temp. w piekarniku zmniejszyć do 150 stopni. Po 30 minutach sernik wyjąć i ostrożnie wyłożyć jasną masę serową, wyrównać wierzch. nadal piec w 150 st przez 60 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i studzić sernik przy uchylonych drzwiczkach. Następnie chłodzić całą noc w lodówce
Smakołyki Asijeżeli znajdziecie trochę czasu i przygotujecie spód dzień wcześniej, to samo ciasto będzie już ekspresowe. No dobrze, jedyne co zabiera nam przy nim czas to pieczenie, ponieważ jest to jednak 80 minut. Sernik smakuje znakomicie i jakby się tak uprzeć, to nie potrzeba do niego nawet miksera. Zanim przejdę do przepisu pokażę wam jak wyglądało nasze eksperymentalne poletko(...)układamy na niej dość gęsto maliny (może być jedna obok drugiej), dziurką do dołu. Pieczemy 80 minut. Studzimy w uchylonym piekarniku, a po całkowitym ostudzeniu wstawiamy ciasto do lodówki. Z podanej foremki wykroiłam 9 porcji. Jedna to 320 kcal Maliny i czekolada w serze czyli sernik starciatella Sernik – ciasto pasujące na każdą okazję Sernik z malinami
RelaxtimeSkładniki: CIASTO KRUCHE: masło zimne 1/2 kostki, cukier 1/2 szklanki, sól - szczypta, jajka 2 sztuki, proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki, mąka tortowa 25 dag, kakao 3 łyżki, SERNIK: jajka 4 sztuki, cukier 1/2 szklanki, kasza manna 1/2 szklanki, budyń waniliowy 1 opakowanie, proszek do pieczenia - szczypta, ser biały 1/2 kg, olej rzepakowy 2 łyżki, żurawina suszona Royal Brand(...)żurawinę i masę serową tylko zmiksować do połączenia składników na ciasto kruche wylać masę serowa i na wierzch posypać kruszonką piec w 200C około 45 minut - zostawić w blaszce do wystudzenia sernika i wystudzony sernik wyłożyć na talerz i posypać cukrem pudrem sernik jest bardzo smaczny i szybko się zjada..........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięmango może zagościć także u Was – wystarczy kupić dużą puszkę pulpy (puree) lub po prostu odwiedzić Śródkę. Pamiętajcie, aby do masy na sernik użyć składników w temperaturze pokojowej (wyjęte 3 godziny przed pieczeniem z lodówki), a także dobrej jakości twarogu (zmielonego półtłustego lub bardzo gęstego wiaderkowego) – wtedy sernik na pewno uda się perfekcyjnie. Sernik(...)Masę wlewamy na podpieczony spód – jest dość rzadka i powinna zajmować niemal całą tortownicę. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 60-70 minut w 160°C (bez termoobiegu, grzanie góra-dół). Po upieczeniu piekarnik wyłączamy i zostawiamy w nim sernik na 10 minut. Następnie lekko uchylamy drzwiczki i pozostawiamy do wystudzenia. Śmietanę na klajdrę mieszamy z cukrem pudrem
Poezja smakuSerniki wszelakie uwielbiamy a takiego sernika - tofurnika nigdy nie piekłam. Szkoda bo jest to mega ciasto i polecam każdemu. Kremowy środek i strzelające pod zębem pestki granatu,zachęcam do zrobienia. Tofu to taki ser sojowy uzyskiwany podczas fermentacji mleka sojowego, idealnie nadaje się na sernik - tofurnik. Idealny na świąteczny stół. Bananowy tofurnik bez cukru. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieForma do pieczenia ma wymiary 36 x 25 x 6 cm. PRZYGOTOWANIE: Ciasto kruche Mąkę przesiewam do miski i mieszam z proszkiem do pieczenia. Następnie dodaję resztę składników na ciasto kruche, siekam nożem i szybko zagniatam, owijam w folię spożywczą i wkładam do lodówki na 1 godzinę. Formę smaruję masłem i wykładam papierem do pieczenia. Po tym czasie ciasto wyjmuję(...)delikatnie przy pomocy szpatułki łączę je z masą serową. Na podpieczony kruchy spód wykładam masę serową, lekko wyrównuję i wstawiam do piekarnika nagrzanego do temp. 170st. C. Piekę około 50 minut. Studzę sernik w uchylonym lekko piekarniku. Podaję posypany cukrem pudrem i konfiturą np. z malin. SMACZNEGO! Przepis: Moje Wypieki , przepis zmodyfikowany
Zasmakuj Kuchni