Sernik tradycyjny 247Święta bez sernika? - to wykluczone!Sernik tradycyjny, przygotowywany przez mamę musi być na świątecznym stole, bo to już jest tradycja. Składniki:-1 kg twarogu ( może być twaróg gotowy )-1 szklanka cukru-4 jajka-5 dkg margaryny lub masła-aromat śmietankowy-2 łyżki maki ziemniaczanej-dżem z czarnej porzeczki lub agrestu lub śliwek - do wyboruNa ciasto(...)wycinamy paseczki, z których robimy ozdobną kratkę na serniku.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na 20 minut.Zmniejszamy temperaturę do 160 st. C i pieczemy ok. 35-40 minut. Sernik jest upieczony: Smakuje wyśmienicie.Smacznego
Maminek kulinarny
Mega prosty kolorowy sernik na zimno 192Mega prosty sernik kolorowy, czyli sernik na zimno z galaretek. Przepis na okrągłą blaszkę o średnicy 22cm. Składniki: 1 galaretka cytrynowa 1 galaretka
Kulinarne Przeboje
Świąteczny Trójsmak 17195wylać masę serową (fot.4) , wierzch przykryć szczelnie folią aluminiową (fot.5) i umieścić formę w piekarniku rozgrzanym do 175 ºC. Po około 50 minutach pieczenia ciasta (kiedy po ściągnięciu folii sernik jest ścięty w dotyku) ubić bezę. W razie konieczności przedłużyć trochę czas pieczenia. Cztery białka (dokładnie oddzielone od żółtek) ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę
Świat Ciasta
Sernik kajmakowo-kokosowy 223serniki ale połączenia z kajmakiem jeszcze nie dlatego dzisiaj sernik kajmakowo-kokosowy Składniki na spód sernika: - 70 g mąki - 70 startych migdałów - 30 g cukru pudru - 50 g masła - 1 żółtko - 1/2 łyżki jogurtu naturalnego - 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na masę serowo-kajmakową: - 500 g sera mielonego - 75 g masła - 75 g cukru pudru(...)masy serowej, delikatnie mieszamy aby składniki się połączyły i całość przekładamy do tortownicy, w której wyłożyliśmy wcześniej spód naszego sernika. Tortownicę wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez ok. 60 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu ciasta możemy wykonać masę kokosową. Najpierw żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, którą to po wymieszaniu studzimy. Potem ubijamy śmietankę na sztywno
Kuchenne Wariacje
Sernik cytrynowy na spodzie brownies 203cukrami na puszystą masę.Cały czas miksując dodawać cienkim strumieniem przestudzoną masę czekoladową,Dno tortownicy o średnicy 25cm wyłożyć papierem do pieczenia, Wyłożyć ciasto i dobrze wyrównać wierzch.Piec 0k.20 min w 180º C, Kiedy spód się piecze przygotowujemy masę serową. MASA SEROWA CYTRYNOWA 700 g twarogu (mielonego 2 razy) 5 jajek 0,5 szklanki mleka w proszku 1 szklanka(...)dodać żelatynę-mieszać aż się rozpuści.Polewę przelać przez sitko,aby pozbyć się pęcherzyków powietrza.Odstawić do wystudzenia.Kiedy polewa osiągnie 30-35 º C. można polać nią sernik. *podaję moją metodę pieczenia w kąpieli wodnej.Ciasto umieszczamy na górnej półce,na dolnej umieszczamy pojemnik(naczynie)z wrzącą wodą. Polew czekoladowa- źródło przepisu tutaj
Anielskie wypieki
Łatwy Mega Sernik Jagodowy 267mikserem do połączenia składników, patrz FILM . Na koniec dodać jagody, borówkę i delikatnie wymieszać szpatułką. 3. Gotową masę serową przełożyć na spód w blaszce i wyrównać. Sernik wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 160C na funkcji góra – dół przez około 75 minut. Po upieczeniu sernik można zostawić na około 30 minut w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach piekarnika
Mała Cukierenka
Sernik z marakują - pychota 169z marakują, po prostu rozpływający się w ustach, idealny na świąteczne okazje. Pięknie się prezentuje i ma niezwykły, egzotyczny smak. Delikatny, bardzo kremowy w typie sernika nowojorskiego, choć nie jest pieczony w kąpieli wodnej. To za sprawą dodatku kwaśnej śmietany i jogurtu greckiego. Górę sernika wieńczy żelka z marakui o cudownym aromacie i orzeźwiającym smaku
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Czekoladowo miętowy sernik 241Wilgotne czekoladowe ciasto i miętowa warstwa serowa o kolorze wiosny, to ciasto zachwyci amatorów wszelkich serników, jest pyszne wilgotne, można piec bez okazji a przy tym jest kapryśne bo choć ciasto czekoladowe wylewamy na spód, po upieczeniu jest zazwyczaj odwrotnie, to masa serowa idzie na dno bo jest cięższa. Polecam! Składniki: Ciasto na blachę 25/30 cm 1,5 szklanki(...)krótko tylko do połączenia, na sam koniec wlewamy zielony barwnik i krople miętowe, miksujemy. Masę serową wylewamy na kakaowe ciasto. Pieczemy około 55 -60 minut w temp 175*c. Po upieczeniu na jeszcze ciepłym serniku rozprowadzamy zostawioną wcześniej polewę, posypujemy zieloną posypką. Słodkich wypieków
Wanilia i Kardamon
SERNIK WIEDEŃSKI Z CYTRUSOWĄ NUTĄ I RODZYNKAMI /Bezglutenowy. 285ubite na sztywno białka i delikatnie mieszamy. PIECZENIE:Spód tortownicy (u nas kwadratowa, największa) wykładamy papierem do pieczenia, całą formę wraz z wyłożonym spodem smarujemy masłem i obsypujemy kaszą kukurydzianą.Wylewamy naszą serową masę.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy około godziny (góra - dół, bez termoobiegu).Jeśli sernik na środku tortownicy nadal jest nie upieczony(...)ilością mleka lub wody i wtedy dodać - unikniemy w ten sposób grudek w masie. Polewamy sernik i staramy się nie podjadać. :)Z przepisu wychodzi naprawdę spora blaszka, ale... co z tego, skoro "dzieło" tak szybko ucieka. W naszym domu nocne pieczenie to już tradycje, więc z piekarnika wyskoczył około północy. Wielkie cięcie przeprowadzono na nim w okolicach
Wypisz Wymaluj
Sernik Tiramisu 294Całkiem niedawno przekonałam się do serników i teraz sama nie mogę się sobie nadziwić dlaczego wcześniej ich nie lubiłam?? Serniki są przecież takie pyszne! A ten nawet nie podlega dyskusji:) Niezwykle delikatny, o kawowym posmaku, biszkoptowej niespodziance i śmietanowej chmurce. Po prostu rozpływa się w ustach... Spód: 14 podłużnych biszkoptów, 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, łyżka likieru Amaretto(...)cukrem. Kawę zmieszać z likierem - 2 łyżeczki odłożyć, resztę dodać do śmietany, wymieszać. Rozsmarować na serniku, na wierzchu zrobić esy-floresy z odłożonej kawy. Piec jeszcze 15 minut w temp. 120st. Sernik ostudzić i schłodzić. Źródło: Kwestia smaku
Z miłości do słodkości
Sernik tradycyjny Mojej Babci 217jest tym ten sernik. A dokładniej, sernik mojej Babci. Jest pyszny taki jaki jest, nic nie trzeba zmieniać. Sekretem jest niska temperatura i długie pieczenie. Warto skorzystać! Składniki na sernik: 1 kg zmielonego twarogu 200 g miękkiego masła 1 szklanka cukru pudru 8 jajek 1 opakowanie budyniu waniliowego 1 łyżka mąki pszennej(...)łyżka kaszy mannej dodatkowo: 50 g migdałów 50 g suszonej żurawiny cukier puder / biała czekolada do dekoracji Sposób przygotowania sernika: Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy i odstawiamy na chwilę. Miękkie masło ubijamy. Następnie dodajemy na przemian żółtko z łyżką cukru pudru, cały czas dokładnie ubijając składniki. Do masy jajecznej dodajemy ser i cukier waniliowy, mieszamy
Słodkie Przyjemności
Ciasto 'Milky way' bez pieczenia 338Country bez pieczenia, w związku z czym postanowiłam wstawiać więcej receptur na słodkości, które są szybkie w wykonaniu, efektowne, a przede wszystkim - bez użycia piekarnika. Smak batoników Milky Way to w ostatnim czasie moje odkrycie, niedawno pojawił się tu wpis z przepisem na mazurek milky way, w archiwum bloga można też znaleźć sernik czy tradycyjne ciasto pieczone milky
Słodkie inspiracje
sernik królewski 452Tradycyjny przepis na bardzo smaczny sernik na kruchym, kakaowym spodzie i z kakaową kruszonką. Prosty, sprawdzony i naprawdę pyszny. Jeden z lepszych serników, jakie jadłam. składniki: 2 szklanki mąki 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao 1/2 szklanki cukru 200 g masła 3 żółtka 1 kg twarogu trzykrotnie zmielonego 200 g masła 1 szklanka cukru cukier waniliowy(...)proszkiem budyniowym. Dodaję pianę ubitą z białek i delikatnie mieszam łyżką. Masę serową wykładam na ciasto, na wierzch daję startą drugą część ciasta. Sernik wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piekę 45 minut na środkowej półce (grzałka góra - dół). Wyłączam piekarnik i zostawiam w nim sernik jeszcze na pół godziny, następnie lekko uchylam drzwi piekarnika
babka w formie
Sernik czekoladowy 187przestudzony ciasteczkowy spód i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 15 minut. Po upływie tego czasu zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy jeszcze przez godzinę i 15 minut. Upieczony sernik pozostawiamy w piekarniku do całkowitego wystygnięcia nie otwierając drzwiczek piekarnika. Wystudzony sernik schładzamy w lodówce przez kilka godzin. dekoracja cukrowa ok. 1/2 szklanki posiekanych(...)ściankach cukier zmywać przy pomocy zamoczonego w wodzie silikonowego pędzelka. Na koniec dodajemy posiekane pistacje, dokładnie mieszamy i wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i równomiernie rozsmarowujemy. Po wystudzeniu łamiemy na kawałki. Sernik podajemy udekorowany bitą śmietaną i kawałkami karmelu z pistacjami. Smacznego
Plate of Joy
Sernik cytrynowy ze stewią i polewą czekoladową 193duzych cytryn bio2 lyzki Limoncello-byloby swietne,ale nie mialam,nie dalamDodatkowo na polewe:60 -70 g gorzkiej czekolady 60 %4-6 lyzek mlekaForemke na sernik wykladamy papierem do pieczenia,a obrecz smarujemy maslem.Wszystkie skladniki na spod wrzucamy do blendera i rozrdrabniamy.Mozna rowniez wrzucic do grubego woreczka foliowego i rozdrobnic walkiem do ciasta.Pokruszona mase wsypujemy do formy ,rownomiernie(...)sitko przesiewamy make ziemniaczana.Na koniec wlewamy porcjami mleko.Masa sie bardzo rozrzedzi,tak ma byc.Forme wypelniamy masa serowa.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 ° C i pieczemy 15 minut.Po tym czasie zmniejszamy temperature do 120 ° C i pieczemy 60 minut.Po upieczeniu studzimy na kratce.Gdy wystygnie przygotowujemy polewe.W kapieli wodnej ustawiamy rondelek ,wlewamy 4 lyzki mleka i wsypujemy polamana czekolade.Robimy to b.wolno
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!