koniec dodać przesianą przez sito mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Piec w temperaturze 180 st.C około 25-30 minut. Składniki na sernik: 1,5 kg zmielonego białego sera; 0,5 kg cukru pudru; 12 jaj; 2 łyżki mąki ziemniaczanej; 300g margaryny lub masła; 2 płaskie łyżeczki(...)kropli aromatu waniliowego, wymieszać. Z białek ubić sztywną pianę, dodać do masy serowej i bardzo delikatnie wymieszać. Masę serową podzielić na pół i upiec dwa serniki w dwóch takiej samej wielkości formach. Piec w temperaturze 180 st.C około 40 minut. Składniki na krem: 250 g masła; 2 jaja; 4-5 łyżek cukru kryształu; kawa lub kakao do smaku; spirytus
In my kitchenokazji pierwszej rocznicy założenia bloga zrobiłam iście świąteczny sernik :) puszysty, rozpływający się w ustach. Obiecałam opublikować przepis wczoraj, ale niestety miałam w kuchni mały wypadek..., ale o tym nie będę się rozpisywać, w każdym bądź razie goi się :)Przepis dostałam od siostry, zaś ona od swojej szwagierki... a teraz ja dzielę sięnim z Wami :) Spód(...)całkowitego rozpuszczenia cukru. Ubitą pianę dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać łyżką. Wszytko wylewamy na ciasto. Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180°C i pieczemy 60 minut. Jeśli sernik z wierzchu za bardzo nam się rumieni, należy wyłączyć grzałkę górną i dalej piec tylko z użyciem dolnej. Studzimy przy lekko uchylonym piekarniku
Delicious TitbitsBardzo lekki i smaczny sernik z sezonowymi owocami, czyli truskawkami! Jest wiosna, a niebawem lato, więc trzeba wykorzystać dobroci natury! Składniki: 500g twarogu np. półtłustego 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 3 jaja 1/2 szklanki cukru trzcinowego 1 opakowanie budyniu śmietankowego aromat śmietankowy truskawki Sposób przygotowania: Jaja ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy pozostałe składniki (oprócz truskawek). Wszystko dokładnie(...)miksujemy. Masę przelewamy do natłuczonej formy. Na wierzch kładziemy przekrojone na pół truskawki. Pieczemy przez 35-40 minut w 180 stopniach. Smacznego
Truskawkowa Fiestaschować do lodówki na godzinę forma 25x24 cm wyłożona papierem do pieczenia - na dnie rozłożyć ciasto, można denkiem szklanki przyklepać, w 180 C, grzanie góra/dół, ciasto piec 15 minut żółtka, cukier, skórkę pomarańczową utrzeć mikserem na puch z 5 minut, im lepiej ubite żółtka tym sernik jest delikatniejszy i puszysty dodać ser z wiaderka, budyń, kaszkę manną(...)sztywno i również dać 3/4 do białej masy i resztę do kakao, wymieszać na podpieczony spód wyłożyć białą masę, na wierzch rozłożyć ciemną masę, piec dalej około 50-60 minut do suchego patyczka, sernik wyjąć z blachy jak będzie dobrze zimny, przed podaniem posypać pudrem cukrem - sernik jest puszysty, delikatny, aromatyczny i szybko sie zjada.................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięroku sernik na zimno już dawno poszedł w zapomnienie, a w lodówce chłodzi się następny. W upalne dni, które ostatnio mieliśmy okazję odczuć nikomu nie chce stać się przy piekarniku, więc takie na pozór szybkie rozwiązania są jak najbardziej wskazane. Z tą szybkością, to jednak sami wiecie najlepiej jak jest, jak chcecie przygotować ciacho bez pieczenia... Używając galaretki(...)zawsze coś się delikatnie mówiąc schrzani... Najczęściej pada na galaretkę, która ścieka gdzieś tam daleko, na sam spód zmiękczając biszkopt i paprząc wszystko co napotka na drodze. Dlatego ja sernikom mówię zdecydowanie tak, ale pod warunkiem, że na ich przygotowanie mam trochę więcej czasu niż pół godziny ;) Składniki na tortownicę o śr. 16cm Spód: 150g ciemnych, kakaowych herbatników
Kuchnia w czekoladzieJako, że lato w pełni postawiłam na deser, do przygotowania którego nie trzeba włączać piekarnika. W upalne dni to zdecydowanie najlepsza opcja. Przygotowałam sernik na bazie serka mascarpone. Spód bez pieczenia jest dość słodki dzięki suszonym daktylom, które są głównym składnikiem. Dlatego też reszta deseru jest tylko lekko dosłodzona naturalnym miodem i całość komponuje się znakomicie. Dodatkowo słodki smak(...)lepsza alternatywa dla tradycyjnych ciast czy tortów z nie zawsze najlepszej jakości śmietaną i sporą ilością cukru, a zatem na specjalne okazję będzie jak znalazł ;) SERNIK MASCARPONE Z PORZECZKOWYM MUSEM NA SPODZIE BEZ PIECZENIA Spód Szklanka suszonych daktyli Garść ziaren słonecznika 30 g mąki kokosowej Łyżka oleju kokosowego (najlepiej rozpuszczonego) Mus porzeczkowy Szklanka czerwonej porzeczki 2 łyżki nasion chia
HealthyCreationscukier, jajka, żółtko, gęstą śmietanę, ekstrakt waniliowy i resztę masy z ciasteczek. Wyłóż uzyskaną mieszaninę na ciasteczkowy spód. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez godzinę. Pozostaw sernik w uchylonym piekarniku do ostudzenia, po czym wstaw do lodówki na całą noc. Roztop czekoladę w kąpieli wodnej****, płynną czekoladę rozprowadź cienką warstwą na zimnej blasze(...)wyłożonej papierem do pieczenia, odstaw w chłodne miejsce (nie do lodówki). Kiedy czekolada ponownie stwardnieje, zeskrob grubsze wiórki ostrzem noża lub metalową szpatułką.*** Mocno schłodzoną kremówkę ubij na sztywno.***** Wyjmij sernik z formy, polej kawą, na wierzch nałóż bitą śmietanę i wiórki czekoladowe. *Lub ciasteczek typu „sablés” albo herbatników czekoladowych. ** np. twarożku Mój ulubiony lub Philadelphia, lub mielonego
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaMój pierwszy sernik :) Jest bardzo prosty, choć wygląda na skomplikowany. Spód, z przepisu mojej Mamy nie wymaga pieczenia. Ja najbardziej obawiałam się samego sernika, a okazało się, że jest to najprostsze ciasto na świecie (może po za murzynkiem :)). Ciasto jest zwieńczone pysznym musem malinowym i udekorowane serduszkami z białej czekolady. Całość cudownie się komponuje i uzupełnia. Wypróbujcie koniecznie! :) Spód(...)misy miksera i blendujemy do uzyskania mokrej masy o miałkiej konsystencji. Tortownicę o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia (samo dno). Wysypujemy masę i równomiernie rozkładamy. Dociskamy np. dnem szklanki. Wkładamy do lodówki, aby stwardniał. Sernik : 500 g twarogu lub serka kremowego (u mnie Mój Ulubiony) 250 ml śmietanki kremówki 36% 3 jajka 3/4 szklanki cukru
Chocolate Muffin BlogMasło rozpuścić, wlać do ciasteczek, dodać orzechy i wymieszać. Spód tortownicy (24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wsypać ciasteczka i wyrównać powierzchnię dociskając np. dnem szklanki. Spód schłodzić. Na spód piekarnika wstawić naczynie żaroodporne z wodą. Nagrzać piekarnik do 160 stopni. Sernik: składniki powinny(...)być w temperaturze pokojowej. Ser, jajka, mąkę, cukier, ekstrakt waniliowy i połowę masy kajmakowej zmiksować krótko, tylko do połączenia składników. Masę serową wylać na schłodzony spód. Sernik wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec godzinę. Studzić przy uchylonych drzwiczkach a następnie schłodzić przynajmniej kilka godzin w lodówce. Schłodzony sernik posmarować pozostałą masą kajmakową i udekorować orzechami
Smakołyki Asiwyznaczonego czasu, ciasto dzielimy na 2 części. Okrągłą formę do pieczenia (o średnicy 26 cm lub 28 cm) wykładamy papierem do pieczenia (samo dno), a boki smarujemy masłem i oprószamy lekko mąką. Jedną połową ciasta wylepiamy dno formy, gęsto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy ok. 15-17 minut. Formę wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy(...)całość. Gotową masę serową wylewamy na podpieczony spód. Formę z sernikiem od razu wkładamy do gorącego piekarnika (jak przy pieczeniu spodu, rozgrzanego do 180 stopni) i pieczemy przez ok. godzinę. Upieczony sernik studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika przez 10-15 minut, po czym wyjmujemy go i studzimy dalej na kratce. Gdy ciasto całkowicie wystygnie wstawiamy je do lodówki. Dekoracja
MyCookBook.plsmaki lubieć;) PIERNIK: 250g miodu 100g masła 2 duże jajka 1/2 szklanki śmietany 18% 2 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki sodu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 1 opakowanie przyprawy do piernika SERNIK MARCEPANOWY: 750g zmielonego twarogu 250g sera ricotta 200g masy marcepanowej 1/2 szklanki śmietanki 30% 1/2 szklanki cukru 3 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej(...)ricottę, cukier oraz mąkę. Miksujemy krótko, tylko do połaczenia się składników. Następnie dodajemy po 1 jajku. Na koniec dodajemy przestudzoną masę marcepanową oraz amaretto. Sernik przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika na około 1 godzinę, zmniejszając temperaturę do 160 stopni. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku. Powidła śliwkowe przekładamy do rondelka. Podgrzewamy je na małym ogniu
Smaki Na Talerzupomyślałam, tak zrobiłam, a wszystkie moje obawy okazały się zbędne Już sam zapach ciasta nie pozostawia żadnych wątpliwości, co do użytych składników. Mimo dość długiego czasu pieczenia (ale w niskiej temperaturze), sernik jest wilgotny i bardzo delikatny. Wyraźnie orzechowy spód i lekko słodka masa serowa przełamana miodowo-orzechowym kremem, tworzą bardzo ciekawą kompozycję. Zagorzałym wielbicielom słodkości polecam dodać większą(...)piec jeszcze godzinę*. Piec bez termoobiegu. Po upieczeniu ciasto wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego ostygnięcia *W trakcie pieczenia warto skontrolować ciasto, bo może być gotowe nieco wcześniej, zależnie od piekarnika; wystarczy lekko poruszyć tortownicą- jeśli sernik nie jest upieczony, środek ciasta po poruszeniu będzie ewidentnie "płynny" Krem orzechowy: 50g masła orzechowego 75g miodu 70g serka śmietankowego Philadelphia
peanutbuttermonsterJeden z ulubionych, kolejny wypiek kojarzący mi się z dzieciństwem. Sernik z brzoskwiniami to taki sernik , który Mama zawsze piekła na Święta, stanowił on taką aurę świąteczną. Moją ulubioną częścią ciasta był zawsze kruchy wierzch, ale jak dorosłam to najbardziej lubię wyjadać jeszcze sernik, gdy jest ciepły, ale wtedy nie jest do końca zwarty. Ten sernik(...)wyłożyć papierem do pieczenia. Wyjąć z zamrażarki jedną część ciasta i zetrzeć na tarce (duże oczka) na spód formy. Na to wyłożyć masę serową. Na masie serowej ułożyć brzoskwinie, kawałek przy kawałku. Następnie równo wyłożyć ubitą pianę. Na wierzch zetrzeć na tarce drugi kawałek ciasta wyjęty z zamrażarki. Piec około 1 h w temperaturze 180ºC. Smacznego function load(url, callback
dom-agi.plcoś lepszego. Zapraszam... Skala smaku 10/10 nie polecam do tego sernika sera w wiaderku. Ja akurat zmieliłam sama ser dwukrotnie co było nie lada wyczynem;) składniki na spód: 1,5szkl. mąki pszennej 3 łyżki cukru 2 żółtka 1/2 kostki masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego ciasto zagnieść z podanych składników, umieścić(...)opaść. Masę serową wylać na przygotowany wcześniej nie gorący spód. Truskawki, pokroić na połówki, poukładać ciasno na górze masy środkiem do góry, wciskając je lekko do sernika, by lekko ponad niego wystawały.Piec w temperaturze 150ºC przez 1,5godz. Gotowy sernik powinien być ścięty i sprężysty na wierzchu. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku, następnie schłodzić w lodówce kilka
Kubki smakuCiasto kruche to doskonała podstawa ciast owocowych, serników, mazurków, tart i ciasteczek. Jest sporządzane bez dodatków środków spulchniających. Jego cechą charakterystyczną jest kruchość, uzyskana dzięki dużej ilości tłuszczu. Podstawowymi składnikami ciasta kruchego są: maka, tłuszcz, cukier, żółtka i czasami śmietana. Przygotowując kruche ciasto, powinno się zachować następujące proporcje wagowe: jedna część cukru, dwie części tłuszczu i trzy części mąki(...)się tłuszczem, ani nie posypuje mąką. Do pieczenia ciasta kruchego stosujemy dwie zasady tj. nakłuwanie i podpiekanie. Nakłuwanie ciasta kruchego ma zapobiec wybrzuszenia ciasta podczas pieczenia. jeśli pieczemy placki będące spodem do sernika, szarlotki podpiekamy je przed nałożeniem masy do pieczenia około 10 minut, a następnie przestudzamy lub schładzamy całkowicie. w ten sposób ciasto nie namoknie od później nałożonej masy
Ciastka - domowe słodkości