odpowiednik z ciemną czekoladą, limonką i malinami. Mi zdecydowanie bardziej do gustu przypadła biała wersja – małż zaś uważa, że ta jest smaczniejsza. Musicie ocenić sami! Sernik czekoladowo-limonkowy z mascarpone bez pieczenia robi się szybko i prosto. Jest delikatny, bardzo kremowy i można użyć do niego dowolnych owoców leśnych. Poprzednio, oprócz borówek, postawiłam na czerwone porzeczki – teraz(...)kruszonką. Wstawiamy do lodówki na co najmniej 2-3 godziny. Po tym czasie nożem odkrawamy sernik od brzegów tortownicy i kroimy na kawałki. Post Sernik czekoladowo-limonkowy z mascarpone bez pieczenia pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuskórka z limonki – 1 łyżeczkaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:UWAGA!Sernik Amaretto z ricotty robi się błyskawicznie , ale wymaga długiego chłodzenia.Po tym czasie smakuje obłędnie , więc jest to sernik raczej dla cierpliwych ;)Blachę natłuszczamy masłem , delikatnie obsypujemy bułką tartą.Ricottę miksujemy z cukrem na gładką masę , a następnie nie przerywając miksowania dodajemy po 1 całym jajku.Po wymiksowaniu dodajemy gęstą(...)następnie delikatnie , ale dokładnie mieszamy.Masę wylewamy na blachę i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 10 minut.Następnie zmniejszamy temperaturę do 160C i pieczemy ok. 50-60 minut ( uważamy by sernik nie spalił się z góry – jeśli tak się będzie działo nakrywamy go papierem do pieczenia. )Po tym czasie wyłączamy piekarnik i przy uchylonych drzwiczkach
Ostra na Słodkoktóre są szybkie lub mega szybkie, bo na nadmiar czasu nie narzekam. Co więcej lubię smak w miarę prosty i z nutką tradycji. Ciasta piekę raczej rzadko, jednak mam swoje ulubione… Są to serniki bez spodu w różnych konfiguracjach. Mam dwa wypróbowane przepisy. Pierwszy okazjonalny sernik wiedeński, a drugi mój przepis, to szybki sernik bez spodu(...)Gdyby sernik przybierał zbyt dużych „rumieńców” można zmniejszyć temperaturę nawet do 160 st C. Optymalny czas całego pieczenia 60 minut. Dodatkowo na koniec, pozwalam mu nieco poleżakować w uchylonym piekarniku. Przepis na szybki sernik bez spodu ma ten plus, że zawsze wychodzi pyszny! Gdyby nawet zbyt się zarumienił nie szkodzi! Nie musi być perfekcyjny. W razie
W Kawiarencenapisać coś swojego. Dla osłodzenia pochmurnych, jesiennych dni proponuję Wam sernik z gruszkami. Proste i szybkie w wykonaniu ciasto, które zapewne wielu z Was lubi. Zapraszam po przepis. Sernik z karmelizowanymi gruszkami składniki na spód: 200 g ciastek owsianych czekoladowych 40 g stopionego masła szczypta cynamonu masa serowa: 750 g twarogu śmietankowego 1 opakowanie jogurtu naturalnego około(...)czasie wszystkie składniki na sernik umieszczamy w misce i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Ważne by nie robić tego zbyt długo gdyż napowietrzony mocno sernik bardzo urośnie w trakcie pieczenia, a potem nagle opadnie. Masę serową wylewamy na spód z ciasteczek. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170°C na około 60 minut. Po upieczeniu sernik wystudzamy
Przysmaki Karolkipoza granicami kraju. Z tradycyjną, lukrowaną kratką – zawsze będzie ozdobą świątecznego stołu… i nie tylko. Chyba jako jedno z niewielu ciast, jest pieczony i na Wielkanoc, i na Boże Narodzenie. Sernik krakowski. Składniki na dużą blaszkę o wymiarach 39 x 30cm Ciasto półkruche: - 750 g mąki krupczatki - 187 g cukru pudru - 375 g masła (mocno schłodzonego(...)pieczemy 1,5 godziny. Upieczony zostawiamy w piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach do ostudzenia (u mnie na noc). Z cukru pudru i soku wyciśniętego z ½ cytryny ucieramy łyżką lukier (powinien być dosyć gęsty). Lukrujemy tylko „kratkę” z ciasta półkruchego na serniku. Rady : - Wszystkie składniki masy serowej powinny mieć temperaturę pokojową. - Na sernik krakowski najlepszy jest dobry, tłusty, prawdziwy twaróg
mojewypiekiinietylkoZostawiam Wam dziś kawałeczek sernika truskawkowego z lekko kwaśnym musem i słodkim spodem na bazie czekoladowych cukierków, a sama uciekam z domku, bo zbyt gorąco by w nim siedzieć :) Miłej niedzieli Kochani! Składniki: Na tortownicę o śr 28cm Spód: 1 paczka herbatników maślanych (250g) 10 dkg fistaszków niesolonych 35 dkg cukierków w czekoladzie z miękkim nadzieniem (na wzór Michaszków(...)mniejsze kawałki cukierki. Odstawiamy i mieszamy po ok 2 minutach do rozpuszczenia. Do masy dodajemy herbatniki oraz połówki fistaszków. Mieszamy i wykładamy na spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Boki tortownicy wyłożyć połówkami truskawek- jedna obok drugiej. Odkładamy do lodówki i przygotowujemy masę serową. 2. Masa serowa: Galaretkę zalewamy 125 ml wrzątku, rozpuszczamy i odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Możemy
Kuchnia w czekoladzieOstatni sernik jak pamiętam jeszcze to piekłam na Święta Wielkiejnocy. Więc pół roku temu. Jakoś nie było okazji bo częściej piekłam biszkopty albo pojawiały się jabłeczniki bądź inne ciasta z kremem. Sernik tradycyjny miał być wstępnie niedzielnym , dzisiejszym ciastem. Ale padło na Izaurę. Zobaczcie co z tego wyszło. Składniki :Ciasto : * 25 dag masła * 1,5 szklanki cukru(...)łyżki kakao * 5 łyżek wody * cukier waniliowy * 4 jajka * 1,5 szklanki mąki pszennej * 3 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa : * 10 dag masła * kg sera twarogowego * 4 jajka * szklanka cukru Przygotowanie :Rozpuścić masło z cukrami , dodać wodę i kakao. Gotować 5 minut. Ostudzić. Wbić żółtka. Ucierać i dodawać po trochę mąki wymieszanej z proszkiem
Magiczne Życie Martybambusowym koszyku. To pozycja menu, która jest polecana przez Pyzę made in Poland , więc jest obowiązkowym punktem naszego kulinarnego programu. Kaczka Cesar Roll Drugi jest łosoś po tajsku pieczony w soli z batatami i ryż jaśminowy (33,- zł). To był zdecydowany numer jeden naszej uczty ! Ryba była bardzo delikatna i soczysta w środku. Dawno nie jadłam tak idealnie przyrządzonego(...)którym odwiedzamy Ukim nie ma żadnego deseru, jest to piątek w godzinach 17.30 - 19.00. Młoda kelnerka wraca po chwili i przekazuje nam informację, że później będzie sernik, ale jeszcze się piecze. Faktycznie gdy już będziemy wychodzić z lokalu przychodzi chłopak z kartonem, w którym skrywa się rzeczony sernik... Na pewno to wrócę, aby spróbować kolejnych dań
Kulinarne przygody Gatitybyć. Jem każde jego wersje – pieczone, parzone i na zimno. Szczególnie po ostatnim serniku na zimno z truskawkami bardzo spodobała mi się ta odmiana. Już raz miałam styczność z takim z piecyka, który chyba czuł że nie robię go z miłości, bo opadł tak szybko jak mój entuzjazm kiedy go piekłam. Ale na błędach się uczę i wiem(...)jest ciepło to szkoda dodatkowo grzać się przy piekarniku. Tak i bardzo się cieszę, że z tą wersją sernika współpracuje mi się dobrze, bo ani nie opada ser a i spód zawsze będzie dobry. Przedstawiam – jagodowy sernik na zimno. Składniki 1 paczka biszkoptów 500 g twarogu półtłustego 1 szklanka cukru 1 kisiel o smaku owoców leśnych 1 łyżka
Pink EnvelopeSernik, który nie wymaga pieczenia ani zbyt skomplikowanych składników. Wystarczy serki homogenizowane wymieszać z galaretkami i całość nalewać warstwami. Poniższy sernik na zimno to ciasto obowiązkowe na moim świątecznym stole :) Składniki*: 3 serki homogenizowane o smaku waniliowym (każdy po 200 g) 1 duży jogurt naturalny (370 g) 3 łyżeczki żelatyny 2 łyżeczki cukru z wanilią 1 galaretka
Ugotowaćpierwszy,ale nie po ostatni :) Wymiary tortownicy : średnica 24 cm Czas pieczenia : 10 min + 30 minut + 30 minut Temp. pieczenia 180 C Składniki: Spód: 1 i 1/2 szklanki mąki 100 g masła 3 żółtka 1/2 szklanki cukru 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg twarogu ( użyłam sera z wiaderka Pilos) 6 jaj 3/4 szklanki cukru(...)zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 C ok. 10 minut. Na podpieczony spód wylewamy masę wiśniową i pieczemy 30 minut. Na lekko zapieczoną masę wiśniową ,wylewamy drug,serową. Z mniejszej części ciasta kruchego wykrawamy np. serduszka i kładziemy na wierzch sernika. Sernik wkładamy ponownie do piekarnika i pieczemy następne 30 minut ( wierzch zacznie się rumienić) Można posypać cukrem pudrem
Słodkości i nie tylkopierwszy,ale nie po ostatni :) Wymiary tortownicy : średnica 24 cm Czas pieczenia : 10 min + 30 minut + 30 minut Temp. pieczenia 180 C Składniki: Spód: 1 i 1/2 szklanki mąki 100 g masła 3 żółtka 1/2 szklanki cukru 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg twarogu ( użyłam sera z wiaderka Pilos) 6 jaj 3/4 szklanki cukru(...)zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 C ok. 10 minut. Na podpieczony spód wylewamy masę wiśniową i pieczemy 30 minut. Na lekko zapieczoną masę wiśniową ,wylewamy druga,serową. Z mniejszej części ciasta kruchego wykrawamy np. serduszka i kładziemy na wierzch sernika. Sernik wkładamy ponownie do piekarnika i pieczemy następne 30 minut ( wierzch zacznie się rumienić) Można posypać cukrem pudrem
Różne smaki w kuchnigruszki 3 sztuki CIASTO: mąka tortowa 1 szklanka, herbatniki 150 gram, masło lub margaryna 150 gram, cukier 1/2 szklanki, proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki MASA: gruszki 4 sztuki, tortenguss rote 2 opakowania forma 30x25, wyłożona papierem do pieczenia - w naczyniu herbatniki pokruszyć drobno, dodać pozostałe składniki na ciasto i mikserem utrzeć, ciastem wylepić dno formy, ponakłuwać i schować do lodówki(...)obrotach z 5 minut dodać ser z wiaderka, budyń, kaszę manną, aromat i połączyć składniki bez długiego ucierania, wsypać pokrojone w kostkę gruszki i łyżką wymieszać sernik wylać na ciasto i piec w nagrzanym elektrycznym piekarniku na 190 C około 60 minut, do suchego patyczka, sernik wystudzić w blaszce tortenguss rot wymieszać w 400 ml zimnej wody
W Mojej Kuchni LubięJaglanka z malinami Deser malinowy z czekoladą Makaron z malinami Szybki deser z malinami Malinowa delicja bez pieczenia (ciasto) Domowe gofry z bitą śmietaną i malinami Sernik straciatella z malinami bez pieczenia Gofry z malinami w galaretce Placki na maślance z malinami i borówkami
Lena Gotujesię pohamować rozszalałe ślinianki, ale już za chwilę będę celebrowała każdy kęs :) A czy wiesz, że w sieci można znaleźć mnóstwo przepisów na serniki truskawkowe, ale w wersji na zimno, a te pieczone da się policzyć na palcach jednej ręki? Sama jestem zdziwiona, bo przecież wersja pieczona jest równie pyszna i łatwa do przygotowania. Gorąco polecam, szczególnie(...)przygotowanej tortownicy. Formę wstawić do większej blachy, a do blachy wlać wrzątek - do 2/3 wysokości tortownicy. Wstawić do piekarnika na 1. poziom od dołu i piec przez ok. 80 min . Sernik jest gotowy, gdy masa serowa jest ścięta z wierzchu. 5. Wyjąć sernik z piekarnika, odwinąć z folii aluminiowej i pozostawić na kratce do wystudzenia
Domowa Cookierenka Agi