sernik pieczony - 9248 przepisów (strona:137/617)

Sernik pistacjowy z białą czekoladą 510

żółtko ekologicznego jajka 70-80 g masła Wszystkie składniki na sernik (oprócz składników na spód) należy wyjąć na 2-3 godziny przed pieczeniem z lodówki – powinny mieć temperaturę pokojową. Zaczynamy od spodu na sernik. Wszystkie składniki na spód wkładamy do malaksera i pulsacyjnie łączymy (jeśli nie mamy malaksera zagniatamy ręcznie kruche ciasto). Powstałym ciastem wylepiamy dno tortownicy(...)połączenia składników – nie dłużej. Przelewamy sernik na przygotowany wcześniej spód. Na dno piekarnika wstawiamy żaroodporne naczynie z wrzątkiem, który parując będzie nawilżał sernik. Wstawiamy blachę na środkową półkę nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 65-70 minut w 160°C z termoobiegiem (lub 170°C bez). Gotowy sernik pistacjowy schładzamy przez kilka godzin w lodówce

Poezja smaku
Pieczone kasztany. Tak po prostu 157

wielu stronach w internecie widnieje czas pieczenia około 15 minut. Po tym czasie kasztany nadal są twarde, a skórka od nich ładnie nie odchodzi. Ale wystarczy obniżyć temperaturę pieczenia i potrzymać je w piekarniku nieco dłużej - nie zrobi się mus, nie obawiajcie się. Kasztany nadal będą trzymały fason, i niemal same wyskoczą ze skorupek! Choć nadal trzeba się liczyć(...)kasztanów nie zjadacie od razu, polecam wyjmować je z piekarnika partiami, natychmiast obierać i zostawić do ostudzenia. Potem będzie je można zużyć w całości, przerobić na puree, sernik, czy zupę... Pieczone kasztany Składniki: dowolna ilość jadalnych kasztanów Kasztany umyć, osuszyć. Naciąć dość głęboko na krzyż od wypukłej strony. Ułożyć na blasze. Piec

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kremowy sernik kajmakowy 360

Twix. Jeżeli lubicie kremowe serniki, to ten przepis jest dla Was. Rodzinie smakował, ja jednak pozostanę przy bardziej konkretnych sernikach, ale kto co lubi :) A Wy jakie serniki lubicie bardziej? :)Składniki:120 g herbatników30 g czekoladyczubata łyżka kajmakuMasa serowa:1150 g sera twarogowego (co najmniej dwukrotnie mielonego)200 ml śmietanki 30%2 łyżki mąki ziemniaczanejziarenka z laski(...)mieszamy. Gotową masę przekładamy na ochłodzony, wcześniej przygotowany spód i wstawiamy do nagrzanego piekarnika (160`C). Pieczemy około 70 minut (25 minut przed końcem ustawiamy na pieczenie dolne).Gotowy sernik studzimy w formie, następnie wstawiamy na całą noc pod przykryciem do lodówki. Dekorujemy kajmakiem.Smacznego

Słodkie Przyjemności
Fit serniczek na zimno z borówkami 170

smaku przypominał mi trochę panna cotte. Choć dawno jej już nie jadłam, ale po spróbowaniu jakoś od razu skojarzył mi się z tym deserem  ;) Sernik jest bez pieczenia i bardzo szybko się go robi. Użyłam chudego sera twarogowego i dodałam stałej części mleka kokosowego (można go zastąpić ubitą śmietaną kremówką), a zamiast cukru oczywiście ksylitol. Chyba bardziej(...)większości migdałów, orzechów laskowych i włoskich), daktyli i kakao. Natomiast na wierzchu pyszne borówki prosto z krzaczka, choć oczywiście można użyć innych owoców lub zrobić jakiś miks :)  Sernik zrobiłam w małej tortownicy o średnicy 20 cm, więc jeśli używamy większej to radzę podwoić składniki. Składniki: Spód: 3/4 szklanki orzechów/migdałów 2 kopiate łyżki kakao 1/2 szklanki daktyli

Healthy food explorer
sernik cytrynowy na zimno 369

Kolejna odsłona serników na zimno. Ponieważ czas zimowy nadszedł (temp za oknem tego nie wskazuje, ale cytryna na kuchennym blacie dokładnie mi przypomina) będzie to sernik

Gotowanie z pasją
Fit sernik z rodzynkami 187

względu na cukier ) nadaje mu wyrafinowania. A jeśli wolicie nieco inny sernik fit - polecam  SERNIK BANANOWY  FIT SERNIK  Z RODZYNKAMI Składniki: Spód do sernika: 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej ( na wodzie lub pół na pół woda i mleko ) 3/4 szklanki mąki kokosowej lub migdałowej 1 łyżeczka cynamonu 15 daktyli bez pestek Masa serowa(...)Wymieszać łyżką. 4.  Masę serową wylać na przygotowany spód. Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C, piec 15 minut. Po tym czasie temperaturę zmniejszyć do 150 stopni C i piec jeszcze 90 minut. Upieczony sernik pozostawić w uchylonym piekarniku, do ostygnięcia. Smacznego

kolorowotorcikowo
SERNIK TRADYCYJNY NA KRUCHYM SPODZIE 110

Kruche ciasto: * 100 g mąki pszennej * 50 g masła * 1 żółtko * pół łyżeczki proszku do pieczenia * 2 łyżki cukru pudru Wykonanie: Wszystkie składniki umieścić w misce. Dłonią zagnieść kruche ciasto. Blachę do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia. Spód blachy wylepić ciastem, nakłuć widelcem w kilku miejscach. Piekarnik nagrzać do 160'C, podpiec kruche ciasto około 10 minut. W między czasie(...)ciasta i wsypać proszek budyniowy. Mieszać mikserem na najmniejszych obrotach do czasu aż składniki się połączą. Masę serową wylać na podpieczone kruche ciasto, wyrównać wierzch.  Sernik wstawić do piekarnika i piec około 45-50 minut w 160'C. Upieczony sernik pozostawić w wyłączonym piekarniku i studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach.  Wierzch sernika można posmarować dowolnie, według

Zrób to smacznie
Pieczony sernik na czekoladowym cieście z pomarańczowym musem 276

smaku pomarańczowym - 500 ml śmietanki 30 % - pół szklanki cukru pudru Do ozdoby : - 1 duża pomarańcza - 1 galaretka o smaku pomarańczowym Sposób wykonania : Sernik Piekarnik rozgrzać do 180 stopni , blaszkę  wyłożyć papierem do pieczenia i owinąć szczelnie folią aluminiową , na dużą blaszkę w piekarniku wylać ok 1l wrzątku , wymieszać wszystkie składniki na sernik przez ok minutę(...)napowietrzać masy a jedynie połączyć dobrze składniki ,masę wylać do foremki i wstawić do piekarnika na blaszkę z wrzątkiem ,obniżyć temperaturę do 120 stopni i piec 80 minut ,studzić przy uchylonych drzwiczkach nie wyciągając sernika na zewnątrz. wystudzony wstawić do lodówki . Ciasto Do jednej miski wrzucamy składniki suche ,mieszamy a do drugiej mokre i mieszamy żeby się połączyły , piekarnik rozgrzewamy

Wypieki Rene
Sernik "Śnieżka" 166

Sernik na Boże Narodzenie ... bo na Święta nie powinno zabraknąć ciacha na stole :) Ten świąteczny deser jest troszkę pracochłonny, dlatego proponuję przygotować go dzień wcześniej. Składniki na blaszkę ok. 36 x 23: spód ciasta: 20 dużych herbatników 1 biała czekolada (90g) 5 łyżek mleka margaryna do posmarowania foremki 1 warstwa: 2 łyżki żelatyny 6 łyżek zimnej wody 1 szklanka(...)strumień ciasta :) Przygotowane cisto odstaw do lodówki na min. 4 godziny. Gotowy sernik posyp jadalnymi ozdobami świątecznymi. Ps. Sernik zainspirowany przepisem z bloga Smakołyki Bereniki - "Sernik łaciaty bez pieczenia" (mój przepis został troszkę zmodyfikowany

Alutka-Gotuje
Torcik truskawkowy z biszkoptami 205

konfitury, kompoty soki czy chutneye. Przepisy na blogu: Tarta z waniliowym kremem i truskawkami Mus truskawkowy na biszkoptach Truskawkowy sernik na zimno Truskawkowy torcik grysikowy bez pieczenia Biszkoptowe ciasto z truskawkami Sernik na zimno z białą czekoladą i truskawkami Sernik na zimno z musem truskawkowym Truskawkowo-rabarbarowe ciasto na zimno Ciasto rabarbar truskawka Kokosowy deser z truskawkami

Kulinarne przygody Gatity
ZIELONY SERNIK Z HERBATĄ MATCHA 226

piekarnika nagrzanego do 180°C na 25minut, po tym czasie obniżamy temperaturę do 130°C i pieczemy 45 minut , następnie   otwieramy piekarnik i smarujemy sernik, śmietaną wymieszaną z cukrem i pieczemy jeszcze 15 minut, gotowy studzimy w wyłączonym   piekarniku przez 1 godzinę, następnie zimny wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc jak autorka

Słodkie zapomnienie
Snickers z kremem budyniowym 319

witam pysznym ciastem o jeszcze pyszniejszej nazwie: Snickers. Na blogu jest już kilka wersji tego ciasta: TUTAJ bardzo podobna wersja do tej, TUTAJ przepis na Snickersa bez pieczenia oraz TUTAJ Sernik Snickers. Kruche miodowe ciasto, delikatny krem budyniowy, słodki karmel i chrupiące orzechy w miodzie. Pychota!!  foremka 25x36cm Ciasto miodowe:  600g mąki pszennej,  1/2 szklanki cukru(...)rozpuścić w occie i od razu dodać do reszty składników. Zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na 3 części. Dwie części rozłożyć w dwóch jednakowych blaszkach o wym. 25x36cm. Nakłuć widelcem. Piec około 15 minut w temp. 180st. Ostudzić. Masa orzechowa:   300g orzechów włoskich,  120g masła lub margaryny,  100g cukru,  2 łyżki miodu. Orzechy posiekać. Masło stopić wraz

Z miłości do słodkości
Makaroniki francuskie 176

Kiedyś przysięgałam na wszelkie świętości, że nie będę piekła nic poza sernikiem i szarlotką. Nie tknę się niczego, co wymaga precyzji, wag, termometrów i innego ustrojstwa, które wykluczają radosną twórczość. Przerażały mnie laboratoria cukiernicze i skupione miny ludzi pracujących nad dziełami sztuki z milionami kalorii. Przerażały, a jednocześnie czułam rosnącą zazdrość. Prowadzenie bloga, gotowanie, rycie w gastronomi i innych ustrojstwach(...)stanowiło moje postanowienie, że kiedyś zrobię — makaroniki francuskie. Maleńkie bezy w cudownych kolorach. Bałam się jak diabli, bo przecież cukiernicy szkolenia na to poświęcali, za ciężki piniondz i straszono piekłem, drogą przez mękę i nie wiadomo jeszcze czym. Któregoś dnia obejrzałam zdjęcia ze szkolenia mistrza cukiernictwa i zobaczyłam, że te makaroniki nie są takie wymuskane i idealne jak na niektórych

ladykitchen
Sernik piernikowy 343

masy serowej dodałam dodatkowo przyprawę do piernika. Sernik jest delikatny i bardzo kremowy z wyczuwalną nutą piernika. Wypiek idealny na świąteczny stół, polecam :)) Sernik piernikowy Drukuj przepis Czas gotowania: 60 Składniki Spód piernikowy: -200 g pierników w czekoladzie z nadzieniem -2 łyżki masła rozpuszczonego Masa serowa: -1 kg zmielonego twarogu (może być z wiaderka(...)napowietrzenia masy serowej, która najpierw urośnie, a później opadnie) --> Wykonanie: --> Masę serową wykładamy na schłodzony spód piernikowy, wyrównujemy. Blaszkę z ciastem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni. Pieczemy 60 minut. Sernik pozostawiamy jeszcze na 30 minut w wyłączonym i nie otwartym piekarniku. Po tym czasie otwieramy piekarnik i studzimy sernik w lekko uchylonym piekarniku. Następnie przekładamy

Marta Gotuje
PORADNIK BOŻEGO NARODZENIA 239

ciasta drożdżowego. Poza tym nasz wypiek nie będzie miał dziur.  5. jak obrać i uprażyć orzechy laskowe Nagrzej piekarnik do 175°C. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia.. Rozsyp orzechy na blasze w jednej warstwie. Włóż je do piekarnika na 10-15 minut i praż do czasu, aż zaczniesz czuć ich aromat, a skórka z wierzchu zacznie(...)cholesterolu i pozytywnie wpływających na pracę serca. Zawarta w niej w dużych ilościach witamina C zwiększa odporność i pomaga zwalczać infekcje. Zastosowanie : Używa się jej do wypieków ciast np. serników, makowców, keksu lub dekoruje się desery. Jest też smacznym dodatkiem do zimowej herbaty, czy czekolady. SUSZONE BANANY Świetnie sprawdzą się jako zdrowa przekąska lub dodatek do jogurtu. Poza tym podobnie

Ciastka - domowe słodkości