sernik pieczony - 9248 przepisów (strona:135/617)

Fioletowe serce na talerzu 288

obiad, ja zadbam o deser. Postawił jednak kilka warunków. No dobra... Nie postawił, tylko w końcu wymusiłam na nim, żeby zasugerował mi jakiś kierunek. Miał być więc sernik (ale taki niepieczony!), w kształcie serca, bo dzisiaj inaczej to wręcz nie wypada. Koniecznie z jagodami, bo taki najlepszy. I chrupiący spód też ma mieć.Super, wszystko jasne. Przez trzy(...)kremowy, delikatny i lekki, ale nie piankowy. Z lekką cytrynową nutą, niezbyt słodki, cudownie jagodowy, barwi język na fioletowo. Zakochaliśmy się w nim oboje, jak na Walentynki przystało.Cytrynowy sernik z jagodami (na zimno)Składniki:(na tortownicę o średnicy 20 cm)spód:130 g ciastek digestive60 g masłamus jagodowy:450 g jagód (mogą być mrożone)125 g cukru trzcinowegosok

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Jagodowy sernik na zimno z tymiankiem 171

jagodowy sernik na zimno bez pieczenia to powiem Wam, że jest to sztos sztosów. Kiedyś przeglądając Instagrama, mignęło mi zdjęcie pokazujące podobne połączenie jagód i tymianku. Tak to mnie zafascynowało, że postanowiłem stworzyć własny przepis z ich wykorzystaniem. Co więcej, w wersji bardzo fit, bo bez cukru i bez glutenu! Ale zacznijmy od początku! Spód przygotowałem z już sprawdzonego(...)Kolejno mamy puszystą warstwę cytrynowo-tymiankową z sera riccotta i jogurtu greckiego, a na wierzchu bardzo podobną warstwę jagodową. Całość udekorowałem borówkami, świeżym tymiankiem i płatkami chabrów. Ten jagodowy sernik na zimno to z pewnością będzie hit tego lata. Spróbujcie i Wy i przekonajcie się sami! ;) * SKŁADNIKI na foremkę 22x32 cm (14 kawałków) Spód: 200 g suszonych

Food Square
Sernik z borówkami 183

masło. Opuszkami palców łączymy je ze sobą. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy je by ostatecznie uzyskać jednolite ciasto.Tortownice wykładamy papierem do pieczenia i wyklejmy dno ciastem. Ciasto jest miękkie i daje się bardzo dobrze rozprowadzić. Tak przygotowany spód sernika nakłuwamy widelcem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 15 minut.W tym czasie przygotowujemy masę serową.Umyte borówki wkładamy(...)cukrem i śmietaną. Na końcu dokładamy do masy przygotowane owoce. Delikatnie mieszamy.Przygotowaną masę serowa nakładamy na podpieczony spód ciasta i pieczemy przez 1 godzinę w temperaturze 100°C.Po upieczeniu wyłączamy piekarnik, ale pozostawiamy w nim sernik na jeszcze 15 minut.Ciasto podajemy schłodzone

Przysmaki Karolki
Delikatny sernik ze śliwkami 150

Serniki uwielbiam pod każdą postacią. Tym razem wybór padł na serniczek ze śliwkami. Jest delikatny i rozpływa się w ustach. Jeśli użyjecie zmielonego twarogu będzie na pewno trochę "cięższy" ale równie pyszny jak mój. Do serniczka moja ulubiona kawa z mlekiem w ślicznym kubeczku "Filona" od Porcelany Bogucice. 1kg gotowego sera do serników 5 jajek 100g masła 1/2 szkl(...)umyć, osuszyć i pokroić na pół. Ułożyć na serniku skórką do spodu. Piekarnik nagrzać do 180st. Po włożeniu sernika zmniejszyć temp do 150st. Piec 1,5 godziny. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i pozostawić sernik przy uchylonych drzwiczkach na ok 1 godzinę. Ostudzić a następnie schłodzić w lodówce (najlepiej na całą noc). Podawać posypany cukrem pudrem

Smakołyki Asi
Sernik waniliowy na zimno z galaretką porzeczkową 171

Waniliowy sernik na zimno z galaretką owocową i kakaowym spodem.  Do galaretki można użyć dowolnych owoców leśnych (truskawek, malin, jagód) ale zdecydowanie polecam Wam niedocenione porzeczki! Lekko kwaskowate, przełamane mocno waniliową masą serową i kakaowym spodem. Idealny na lato! Składniki: Spód: ▪️ 100 g kakaowych ciastek ▪️ 70 g roztopionego masła Ciastka kruszymy i mieszamy z masłem. Układamy na spodzie(...)tortownicy (my dodatkowo wyłożyłyśmy ją papierem do pieczenia. Masa serowa: ▪️ 1kg sera zmielonego/homogeniowanego (najlepiej waniliowego) ▪️ 200 g sera marcarpone (opcjonalnie) ▪️ 4 łyżki cukru pudru z ksylitolu/erytrolu lub zwykłego ▪️ 2 czubate łyżki żelatyny ▪️ 1/2 szkl. gorącej wody ▪️ Cukier waniliowy/olejek waniliowy/ziarna wanilii Żelatynę dodajemy do gorącej wody, mieszamy do dokładnego rozpuszczenia. Ser miksujemy z mascarpone, cukrem pudrem i wanilią. Dodajemy rozpuszczoną,ostudzoną

Czarnawisienka
Italian cheesecake 177

byłam małą dziewczynką, mama w każdy weekend piekła ciasto. Wydaje mi się zresztą, że działo się tak w większości typowych polskich domów. Ciasto było czymś ekstra, czymś na co czekało sie cały tydzień. Wypiekiem, który najbardziej zapadł mi w pamięć jest sernikSernik mojej mamy jest bardzo smaczny, i za każdym razem zajadam się nim ze smakiem(...)masą na spód.Przy pomocy miksera mieszamy wszystkie składniki na masę serową. Powstałą masę wylewamy na spód sernika.Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 25 - 30 minut (wierzch ma się lekko zbrązowić).Po wyjęciu z piekarnika środek sernika będzie sprawiał wrażenie nie do końca ściętego, ale taki ma właśnie być. Odstawiamy ciasto do całkowitego ostygnięcia. Kroimy truskawki na plasterki

W mojej holenderskiej kuchni
Konkurs z Domową Cukierenką SERNIK Z KRÓWKĄ 329

przygotowałam sernik z krówką a zainspirowałam się przepisem który znajdziecie tutaj sernik krówkowy. Zapraszam ! Sernik   z   krówką Ciasto kruche : * 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej  * 3/4 szklanki cukru pudru  * 2 łyżeczki proszku do pieczenia  * 150g masła roślinnego * jajko Masa serowo - krówkowa  * kg twarogu sernikowego  * 4 jajka(...)Wymieszać na gładką masę , dodać proszek budyniowy oraz przyprawę do sernika. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Rozwałkować i ułożyć ciasto. Wylać masę serową. Piec około 1,5 godziny w 180 stopniach aż do złotego koloru. Sernik można posmarować krówką i obsypać płatkami migdałów

Magiczne Życie Marty
Sernik Lion ( bez pieczenia ) 198

sera praktycznie nie czuć, ale to też zależy od tego jakiego sera się użyje ) jest bardzo kremowa, spód chrupiący - całość fajnie więc ze sobą współgra. Nie będę ściemniać - sernik ten nie należy do najtańszych, jednak kupując w promocji te najdroższe składniki, w szczególności masło orzechowe, można się pokusić o przygotowanie takiego deseru na świąteczny stół lub z okazji... jakiejś(...)Dodać roztopione masło i dobrze wymieszać Powinna powstać masa ciasteczkowa o konsystencji mokrego piasku.  Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki natomiast folią spożywczą ( dzięki temu będzie nam łatwiej uwolnić gotowy sernik z obręczy tortownicy ). Masę ciasteczkową wysypać na spód formy, wyrównać i dobrze docisnąć. Wstawić do lodówki na około 30 minut. Masa I : Czekoladę

Opowieści z piekarnika
Sernik waniliowy na herbatnikach. Lekki i delikatny. 425

wykładam papierem do pieczenia. Na  papier układam warstwę herbatników, na herbatniki wykładam równomiernie masę serową. Blaszkę z sernikiem wkładam do nagrzanego piekarnika i piekę w 180 stopniach ok.1 godzinę. Upieczony sernik zostawiam w piekarniku do ostudzenia. Smacznego

Kuchnia z widokiem na ogród
PIERNIKOWY SERNIK! PETARDA! 157

przypomnieć Wam świetny przepis na sernik. I to jaki! Sernik piernikowy, wymiata na maxa, ciasto które musicie zrobić bo jest pyszne! ;-))) Autorski przepis SKŁADNIKI NA CIASTO PIERNIKOWE: - 200 g masła prosto z lodówki - 300 g mąki gryczanej - 100 g mąki krupczatki - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 żółtka prosto z lodówki - 2 łyżki śmietany 18% prosto(...)piernikowego, za pomocą foremki do ciasta-gwiazdki, powycinaj gwiazdki. Ułóż je na wierzchu ciasta.  Ciasto pieczemy w temp 170 stopni C.  Pierwsze 10 minut dół + termoobieg. Potem 45 minut dół. Ostatnie 10 min dół i termoobieg. Łączny czas pieczenia 65 minut. Sernik całkowicie studzimy, nie wolno kroić ciepłego bo będzie się rozpadał, jak każdy sernik. Ciasto

SMYKWKUCHNI
Torcik serowy z bitą śmietana i jeżynami 190

łyżek cukru pudru zamiast 250 gr. Wierzch sernika posmarowałam 150 gr śmietany kremówki ubitej z 250 gr mascarpone i 3 łyżkami cukru pudru, a na to dałam solidną porcję jeżyn. Składniki na spód: 170 g pokruszonych ciastek maślanych 50 g masła, rozpuszczonego Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia.  Pokruszone ciastka wymieszać z roztopionym masłem na jednolitą(...)serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 500 gr świeżych jeżyn Śmietanę i mascarpone umieścić w misie miksera, ubić do konsystencji gęstego kremu, pod koniec ubijania dodać cukier. Wyłożyć na sernik, posypać jeżynami, podawać. Smacznego

moj przepis na
SERNIK NA ZIMNO 231

Przepyszny sernik na zimno, bardzo szybko się go przygotowuje zwłaszcza jeżeli biszkopt zastąpimy np. biszkopcikami tak jak np. w serniku Truskawkowe love   🍓 🍓 🍓 😍 😍 😍. w SKŁADNIKI   ( tortownica 25 cm ) Biszkopt:    2 jajka    0,5  szklanki cukru    0,5 szklanki mąki pszennej    łyżka mąki ziemniaczanej Masa serowa 1 kg sera(...)małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Obie mąki przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 160 -170 C  około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka), pozostawić do wystudzenia. Masa serowa Żelatynę zalać zimną wodą i pozostawić aby stężała, następnie wstawić

RAROSSA
Puszysty sernik waniliowy 124

skomplikowany ani pracochłonny, bowiem jego siła smaku tkwi w prostocie składników. Dajcie mu porządnie wystygnąć a na drugi dzień będziecie się cieszyć aksamitnym i rozpływającym się w ustach sernikiem. To zasługa pieczenia go w kąpieli wodnej. Dla tych, którzy są zwolennikami tradycyjnych smaków, będzie idealny :) Do spodu możecie użyć dowolnych kruchych ciastek, jednak herbatniki - moim zdaniem - sprawdzą się tutaj najlepiej(...)roztopionego masła Masa serowa: 1 kg sera na sernik 250 ml śmietany kremówki 5 jajek 250 g cukru 2 łyżki mąki 1 budyń waniliowy miąższ z 1 laski wanilii Spód: Herbatniki miksujemy aż powstanie żwirek. Łączymy je z roztopionym masłem. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy masę ciasteczkową dokładnie ją dociskając (najlepiej dłonią). Spód podpiekamy przez

My simple kitchen
KREMOWY SERNIK ZE ŚMIETANĄ I WIÓRKAMI CZEKOLADY 179

delikatny, kremowy, aksamitny - wręcz "mazisty".  Idealny dla wszystkich lubiących tego typu serniki. Warunkiem uzyskania takiej konsystencji jest pieczenie ciasta w kąpieli wodnej, zmniejszenie temperatury pieczenia po 10 minutach, dodanie śmietany kremówki oraz pokojowa temperatura wszystkich składników. Tego typu serniki zawsze kroimy szerokim nożem, który zanurzamy za każdym razem w gorącej wodzie.  Polecam wszystkim miłośnikom kremowych serników(...)sernik. Masę serową wylewamy na schłodzony ciasteczkowy spód. Wstawiamy do gorącego piekarnika nagrzanego do 180 st i pieczemy 10 minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 150 st i pieczemy kolejne 50 minut. Po upieczeniu studzimy w lekko uchylonym piekarniku. Wystudzony sernik wstawiamy do lodówki najlepiej na kilka godzin. Przed podaniem dekorujemy dowolnie: cukrem pudrem, lukrem, polewą. Tutaj panuje

Walijskie Pichcenie
Sernik czekoladowy z mascarpone 184

smaku przypomina blok czekoladowy. Jest mega pyszny. Polecam na zbliżające Święta :) Wymiary tortownicy : średnica 26 cm Czas pieczenia : ok. 60 minut Temp. pieczenia : 170 C   źródło : czasopismo dla kobiet Składniki  Spód: 1,5 szkl. mąki pszennej  łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1,5 łyżki cukru 125 g masła 3 żółtka   Masa serowa: 600 g serka(...)składniki dobrze wymieszać. Ciasto wyjąć z lodówki i wyłożyć nim tortownicę. Na ciasto wylać masę serowo-czekoladową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 C i piec ok. 60 minut. Po wystudzeniu sernika wstawiamy do lodówki. Wierzch posypujemy cukrem pudrem. Smacznego

Różne smaki w kuchni