Dziś zapraszam Was na pyszny sernik z brzoskwiniami w czekoladowym cieście . Zachęcam do pieczenia Dla nas połączenie idealne – delikatny sernik otulony czekoladowym ciastem i kawałki owoców. Pyszne, proste w przygotowaniu ciasto, które cieszy nie tylko smakiem, ale też i wyglądem. Idealne do codziennej kawy lub herbaty, jak również na przyjęcie. Spróbujcie. Do przygotowanie ciasta wykorzystałam produkty firmy(...)Emix Składniki: (na prostokątną blaszkę) Na ciasto: 4 jajka M 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia – u mnie Emix 1 kostka margaryny (250 g) 3 łyżeczki cukru wanilinowego – u mnie Emix 5 łyżek wody 3 łyżki kakao – u mnie Emix 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej mała szczypta soli Na warstwę serową: 4 jajka
Słodkie okruszkisernik jest wilgotny, czekoladowy, pachnący korzennymi przyprawami z dodatkiem bitej śmietany. To moja propozycja na zastąpienie tradycyjnego sernika na świątecznym stole. Z pewnością zaskoczycie gości. Składniki: Spód: 250 g herbatników korzennych 120 g masła Masa serowa: 1 kg twarogu z wiaderka 1 szkl cukru 5 jajek 1 budyń czekoladowy 150 ml kremówki 30% 150 g czekolady gorzkiej 1 płaska(...)Chwilkę miksować do połączenia się składników. Nie miksować zbyt długo by nie napowietrzać masy. Masę serową wylać na spód z herbatników i piec w 180 stopniach około 80 minut. Wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim sernik do całkowitego wystudzenia. Bita śmietana: Zimną kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Bitą śmietanę rozsmarować na zimnym serniku i udekorować
Ala piecze i gotujePyszny sernik na zimno...w sumie jak dla mnie nie przypomina sernika, tylko coś w stylu ptasiego mleczka...po prostu pycha...przepis od sąsiadki, ale zmodyfikowany przeze mnie..wyszło pysznie...polecam.. 1 kg twarogu [ z wiaderka waniliowy] 6 łyżek cukru pudru cukier waniliowy Delecta 1 szkl.śmietany 36 % 100 ml mleka 4 łyżki żelatyny duże opakowanie herbatników(...)polewa kuleczki zbożowe w czekoladzie i w różowej skorupce Decorada Delecta posypka czekoladowa Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć warstwę herbatników. Twaróg wymieszać z cukrami. Śmietanę ubić na sztywno , stopniowo dodawać po łyżce do masy sernikowej i delikatnie wymieszać. Żelatynę namoczyć i rozpuścić w ciepłym mleku.Delikatnie wlewać do masy serowej i wymieszać, dodać posypkę czekoladową i kuleczki w czekoladzie
Moje domowe kucharzenieżółtko ekologicznego jajka 70-80 g masła Wszystkie składniki na sernik (oprócz składników na spód) należy wyjąć na 2-3 godziny przed pieczeniem z lodówki – powinny mieć temperaturę pokojową. Zaczynamy od spodu na sernik. Wszystkie składniki na spód wkładamy do malaksera i pulsacyjnie łączymy (jeśli nie mamy malaksera zagniatamy ręcznie kruche ciasto). Powstałym ciastem wylepiamy dno tortownicy(...)połączenia składników – nie dłużej. Przelewamy sernik na przygotowany wcześniej spód. Na dno piekarnika wstawiamy żaroodporne naczynie z wrzątkiem, który parując będzie nawilżał sernik. Wstawiamy blachę na środkową półkę nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 65-70 minut w 160°C z termoobiegiem (lub 170°C bez). Gotowy sernik pistacjowy schładzamy przez kilka godzin w lodówce
Poezja smakuwielu stronach w internecie widnieje czas pieczenia około 15 minut. Po tym czasie kasztany nadal są twarde, a skórka od nich ładnie nie odchodzi. Ale wystarczy obniżyć temperaturę pieczenia i potrzymać je w piekarniku nieco dłużej - nie zrobi się mus, nie obawiajcie się. Kasztany nadal będą trzymały fason, i niemal same wyskoczą ze skorupek! Choć nadal trzeba się liczyć(...)kasztanów nie zjadacie od razu, polecam wyjmować je z piekarnika partiami, natychmiast obierać i zostawić do ostudzenia. Potem będzie je można zużyć w całości, przerobić na puree, sernik, czy zupę... Pieczone kasztany Składniki: dowolna ilość jadalnych kasztanów Kasztany umyć, osuszyć. Naciąć dość głęboko na krzyż od wypukłej strony. Ułożyć na blasze. Piec
Pożeraczka, czyli raz adobrzeTwix. Jeżeli lubicie kremowe serniki, to ten przepis jest dla Was. Rodzinie smakował, ja jednak pozostanę przy bardziej konkretnych sernikach, ale kto co lubi :) A Wy jakie serniki lubicie bardziej? :)Składniki:120 g herbatników30 g czekoladyczubata łyżka kajmakuMasa serowa:1150 g sera twarogowego (co najmniej dwukrotnie mielonego)200 ml śmietanki 30%2 łyżki mąki ziemniaczanejziarenka z laski(...)mieszamy. Gotową masę przekładamy na ochłodzony, wcześniej przygotowany spód i wstawiamy do nagrzanego piekarnika (160`C). Pieczemy około 70 minut (25 minut przed końcem ustawiamy na pieczenie dolne).Gotowy sernik studzimy w formie, następnie wstawiamy na całą noc pod przykryciem do lodówki. Dekorujemy kajmakiem.Smacznego
Słodkie Przyjemnoścismaku przypominał mi trochę panna cotte. Choć dawno jej już nie jadłam, ale po spróbowaniu jakoś od razu skojarzył mi się z tym deserem ;) Sernik jest bez pieczenia i bardzo szybko się go robi. Użyłam chudego sera twarogowego i dodałam stałej części mleka kokosowego (można go zastąpić ubitą śmietaną kremówką), a zamiast cukru oczywiście ksylitol. Chyba bardziej(...)większości migdałów, orzechów laskowych i włoskich), daktyli i kakao. Natomiast na wierzchu pyszne borówki prosto z krzaczka, choć oczywiście można użyć innych owoców lub zrobić jakiś miks :) Sernik zrobiłam w małej tortownicy o średnicy 20 cm, więc jeśli używamy większej to radzę podwoić składniki. Składniki: Spód: 3/4 szklanki orzechów/migdałów 2 kopiate łyżki kakao 1/2 szklanki daktyli
Healthy food explorerKolejna odsłona serników na zimno. Ponieważ czas zimowy nadszedł (temp za oknem tego nie wskazuje, ale cytryna na kuchennym blacie dokładnie mi przypomina) będzie to sernik
Gotowanie z pasjąwzględu na cukier ) nadaje mu wyrafinowania. A jeśli wolicie nieco inny sernik fit - polecam SERNIK BANANOWY FIT SERNIK Z RODZYNKAMI Składniki: Spód do sernika: 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej ( na wodzie lub pół na pół woda i mleko ) 3/4 szklanki mąki kokosowej lub migdałowej 1 łyżeczka cynamonu 15 daktyli bez pestek Masa serowa(...)Wymieszać łyżką. 4. Masę serową wylać na przygotowany spód. Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C, piec 15 minut. Po tym czasie temperaturę zmniejszyć do 150 stopni C i piec jeszcze 90 minut. Upieczony sernik pozostawić w uchylonym piekarniku, do ostygnięcia. Smacznego
kolorowotorcikowoKruche ciasto: * 100 g mąki pszennej * 50 g masła * 1 żółtko * pół łyżeczki proszku do pieczenia * 2 łyżki cukru pudru Wykonanie: Wszystkie składniki umieścić w misce. Dłonią zagnieść kruche ciasto. Blachę do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia. Spód blachy wylepić ciastem, nakłuć widelcem w kilku miejscach. Piekarnik nagrzać do 160'C, podpiec kruche ciasto około 10 minut. W między czasie(...)ciasta i wsypać proszek budyniowy. Mieszać mikserem na najmniejszych obrotach do czasu aż składniki się połączą. Masę serową wylać na podpieczone kruche ciasto, wyrównać wierzch. Sernik wstawić do piekarnika i piec około 45-50 minut w 160'C. Upieczony sernik pozostawić w wyłączonym piekarniku i studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach. Wierzch sernika można posmarować dowolnie, według
Zrób to smaczniesmaku pomarańczowym - 500 ml śmietanki 30 % - pół szklanki cukru pudru Do ozdoby : - 1 duża pomarańcza - 1 galaretka o smaku pomarańczowym Sposób wykonania : Sernik Piekarnik rozgrzać do 180 stopni , blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i owinąć szczelnie folią aluminiową , na dużą blaszkę w piekarniku wylać ok 1l wrzątku , wymieszać wszystkie składniki na sernik przez ok minutę(...)napowietrzać masy a jedynie połączyć dobrze składniki ,masę wylać do foremki i wstawić do piekarnika na blaszkę z wrzątkiem ,obniżyć temperaturę do 120 stopni i piec 80 minut ,studzić przy uchylonych drzwiczkach nie wyciągając sernika na zewnątrz. wystudzony wstawić do lodówki . Ciasto Do jednej miski wrzucamy składniki suche ,mieszamy a do drugiej mokre i mieszamy żeby się połączyły , piekarnik rozgrzewamy
Wypieki ReneSernik na Boże Narodzenie ... bo na Święta nie powinno zabraknąć ciacha na stole :) Ten świąteczny deser jest troszkę pracochłonny, dlatego proponuję przygotować go dzień wcześniej. Składniki na blaszkę ok. 36 x 23: spód ciasta: 20 dużych herbatników 1 biała czekolada (90g) 5 łyżek mleka margaryna do posmarowania foremki 1 warstwa: 2 łyżki żelatyny 6 łyżek zimnej wody 1 szklanka(...)strumień ciasta :) Przygotowane cisto odstaw do lodówki na min. 4 godziny. Gotowy sernik posyp jadalnymi ozdobami świątecznymi. Ps. Sernik zainspirowany przepisem z bloga Smakołyki Bereniki - "Sernik łaciaty bez pieczenia" (mój przepis został troszkę zmodyfikowany
Alutka-Gotujekonfitury, kompoty soki czy chutneye. Przepisy na blogu: Tarta z waniliowym kremem i truskawkami Mus truskawkowy na biszkoptach Truskawkowy sernik na zimno Truskawkowy torcik grysikowy bez pieczenia Biszkoptowe ciasto z truskawkami Sernik na zimno z białą czekoladą i truskawkami Sernik na zimno z musem truskawkowym Truskawkowo-rabarbarowe ciasto na zimno Ciasto rabarbar truskawka Kokosowy deser z truskawkami
Kulinarne przygody Gatitypiekarnika nagrzanego do 180°C na 25minut, po tym czasie obniżamy temperaturę do 130°C i pieczemy 45 minut , następnie otwieramy piekarnik i smarujemy sernik, śmietaną wymieszaną z cukrem i pieczemy jeszcze 15 minut, gotowy studzimy w wyłączonym piekarniku przez 1 godzinę, następnie zimny wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc jak autorka
Słodkie zapomnieniewitam pysznym ciastem o jeszcze pyszniejszej nazwie: Snickers. Na blogu jest już kilka wersji tego ciasta: TUTAJ bardzo podobna wersja do tej, TUTAJ przepis na Snickersa bez pieczenia oraz TUTAJ Sernik Snickers. Kruche miodowe ciasto, delikatny krem budyniowy, słodki karmel i chrupiące orzechy w miodzie. Pychota!! foremka 25x36cm Ciasto miodowe: 600g mąki pszennej, 1/2 szklanki cukru(...)rozpuścić w occie i od razu dodać do reszty składników. Zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na 3 części. Dwie części rozłożyć w dwóch jednakowych blaszkach o wym. 25x36cm. Nakłuć widelcem. Piec około 15 minut w temp. 180st. Ostudzić. Masa orzechowa: 300g orzechów włoskich, 120g masła lub margaryny, 100g cukru, 2 łyżki miodu. Orzechy posiekać. Masło stopić wraz
Z miłości do słodkości