Przyznam szczerze, że paschę robiłam po raz pierwszy. Pewnie, w planach miałam ją od wielu lat, ale u nas w Święta, jest dość stały repertuar ciast
Mieszam w GarnkuZnakomity przepis na klasyczny sernik wiedeński, czyli bez jakiegokolwiek spodu. Puszysty, bardzo delikatny, wilgotny o wyraźnym smaku pieczonego sera. Zdecydowanie jest to ulubiony sernik mojej rodziny i znajomych, którzy niejednokrotnie mieli okazję go próbować Ja wybieram wersję klasyczną z nutką wanilii, ale można do niego dodać także otartą skórkę z cytryny lub pomarańczy albo rodzynki, co oczywiście(...)mnie tortownica 25 cm) wysmarować masłem a następnie wylać masę serową. Piec przez 50-60 minut w temperaturze 170 (góra-dół). Jeśli wierzch jest zbyt przypieczony przełączyć grzałki tylko na dół (można połączyć z termoobiegiem). Po upływie godziny sprawdzać patyczkiem czy ciasto jest gotowe. Ewentualnie piec przez kolejne 10-15 minut. Po upieczeniu ciasto zostawić na chwilę w lekko uchylonym
Ola la LCHFPyszny, bardzo lekki sernik na zimno z musem truskawkowym. Ciasto możecie przygotować na gotowych biszkoptach albo herbatnikach, wtedy będzie miało jeszcze jedną zaletę - bez pieczenia. Ja jednak (ze względów zdrowotnych) wybrałam opcję z delikatnym olejowym spodem i samodzielnie przygotowanym twarogiem. *** Dieta lekkostrawna z ograniczeniem błonnika i tłuszczu wyklucza śmietanę i tłusty nabiał, dlatego mój sernik na zimno przygotowałam(...)cieście znalazły się ugotowane i przetarte przez sito truskawki. składniki na ciasto: 2 jajka 1/2 szklanki cukru 2 łyżki oleju 3/4 szklanki mąki 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka spirytusu (ewentualnie octu) składniki na masę serową: 1 kg twarogu (użyłam domowego ) 200 ml jogurtu naturalnego 1/2 szklanki cukru pudru 6 łyżeczek żelatyny składniki na mus truskawkowy
babka w formieSerniki lubię w każdej postaci. Czy to te pieczone, czy te na zimno. Wszystkie bardzo lubię. Ten z dodatkiem mleka w proszku jest jednym z lepszych jakie robiłam, polecam Wam również, będzie idealny do niedzielnej kawki Składniki: 1 kg sera w wiaderku 6 jajek 1 szklanka cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 2 opakowania budyniu śmietankowego 2 łyżki(...)mleko zwykłe. Miksujemy. Dodajemy przestudzone masło, miksujemy. Na sam koniec dodajemy ubitą pianę. Delikatnie mieszamy. * Dużą blachę wykładamy herbatnikami. Na nie wylewamy masę serową, pieczemy ok 1 godz 15 minut. Upieczony sernik studzimy. Brzoskwinie osączamy z zalewy, kroimy w kosteczkę, wykładamy na sernik, na wierzch wylewamy tężejącą galaretkę przyrządzoną wg przepisu na opakowaniu
Z Majeczką w kuchnilejącą białą czekoladę i wymieszać. Wylać na kruchy czekoladowy spód.Wstawić sernik do nagrzanego piekarnika do 180*c i piec 15 minut, po czym temp zmniejszyć do 160 i piec jeszcze 30 minut-pilnować aby sernik się nie zrumienił, ma pozostać biały! W tym celu gdyby była taka potrzeba nakryć wierzch folią aluminiową. Po upieczeniu całkowicie
Wanilia i Kardamonskładniki się połączą. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno białka. Dodajemy do masy serowej, delikatnie mieszamy szpatułką. Wylewamy masę do formy, pieczemy około 1 godziny w temperaturze 180st. Po tym czasie wyłączamy piekarnik, uchylamy i tak pozostawiamy sernik do wystudzenia. Posypujemy cukrem pudrem. Ja dodatkowo użyłam do masy serowej kilku kropel czerwonego barwnika dla lepszego efektu
Gotowanie moimi oczamiKolejny letni sernik, na zimno, chociaż wygląda na pieczony i zdecydowanie jest bardziej treściwy, bardziej kaloryczny.. To sernik warstwowy. Składa się ze spodu ciasteczkowego, warstwy kajmaku z orzeszkami solonymi, banany, następnie warstwy sera, później czekolady, a górę kończy opalona beza. Jego przygotowanie wymaga trochę czasu, ale warto się poświęcić. Smak jest przepyszny Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikSernik na zimno z musem rabarbarowym to moja propozycja na inaugurację sezonu rabarbarowego Czy może być coś lepszego niż rozpływająca się w ustach masa serowa
365 dni dookoła kuchnidajemy na wierzch sernika. Sernik wkładamy do nagrzanego piekarnika to temperatury 180 stopni i pieczemy 15 minut. Na dno piekarnika dajemy naczynie żaroodporne z gorącą wodę. Po 15 minutach zmniejszamy temperaturę do 140 stopni i pieczemy ok. 50-55 minut. Gotowy sernik posypujemy startą białą czekoladą. Smacznego
Kuchenne Wariacjebiszkoptu, masy serowej o smaku truskawkowym, kremu śmietanowego i świeżych truskawek. Pomysł na proste do przygotowania i bardzo smaczne ciasto. Jestem pewna, że poniższym sernikiem zachwycicie gości 😍 Składniki: biszkopt (forma do pieczenia 25 cm x 40 cm) 3 jajka (oddzielnie białka i żółtka) 1/3 szklanki zwykłego cukru (70 g) 4/5 szklanki mąki pszennej (100 g) 70 ml wody masa(...)biszkopt : białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Następnie dodać żółtka oraz stopniowo wlać wodę i wsypać mąkę. Składniki delikatnie ze sobą wymieszać. Formę do pieczenia wyłożyć papierem. Wylać ciasto i je rozsmarować. Piec około 17-20 minut w 195ºC . Upieczony biszkopt ostudzić. Następnie przygotować masę sernikową : galaretki rozpuścić w 100 ml wrzącej wody. Do masy serowej wlać ostygniętą galaretkę
Ugotowaćkaszą manną ponieważ nie chce wam się piec blatów, ta opcja na pewno wam się przyda. Na obie masy potrzebujemy kaszy manny, mleka oraz masła. Do jednaj dodajemy czekoladę, a do drugie wiórki kokosowe. Oprócz mas potrzebne będą jeszcze herbatniki i dowolna polewa. Ciasto naprawdę mało męczące Przepis znajdziecie TUTAJ SERNIK TIRAMISU NA ZIMNO Sernik tiramisu na zimno(...)też po prostu kawy i kakao. Jest to sernik na zimno czyli nie trzeba go piec, ale coś za coś. Piec nie trzeba, ale trzeba użyć żelatyny. Wiem, że nie każdy ma do żelatyny dobre podejście To był akurat mój pierwszy sernik na zimno i wyszedł rewelacyjnie, dlatego serdecznie polecam. Przepis znajdziecie TUTAJ PRZEKŁADANIEC CHAŁWOWY NA HERBATNIKACH Ciasto
Relaxtimeciasto, które nie wymaga pieczenia. Takie serniczki są moim ulubionym letnim deserem. Kiedy żar leje się z nieba stanie w kuchni przy gorącym piekarniku to żadna przyjemność ;) Za każdym razem do sernika można dodać inne sezonowe owoce, różne smaki galaretek i zawsze będzie cudownie smakować :) Spód: 250g herbatników zbożowych 120g masła Sernik: 1kg sera z wiaderka(...)borówek Spód: herbatniki bardzo drobno pokruszyć. Masło roztopić i wymieszać z ciasteczkami. Mamy otrzymać konsystencję mokrego piasku. Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz. Wsypać ciasteczka, wyrównać i uklepać. Spód schłodzić w lodówce. Sernik: 2 galaretki do sernika rozpuścić w 300ml gorącej wody. Pozostałe dwie na wierzch w 500ml. Ser zmiksować z cukrem pudrem, ekstraktem i ostudzonymi galaretkami
Smakołyki Asisię widzą Ja testowałam tutaj nową foremkę silikonową, zakupioną na Aliexpress, specjalnie z myślą o babkach. Foremka sprawdziła się doskonale, choć miałam pewne obawy. Nie cierpię pieczenia np. chleba czy sernika w foremkach silikonowych. W chlebie nie zrobi się prawdziwa skórka, tylko jej namiastek, czego niestety nie toleruję. Za to przy babce, silikonowe foremki będą idealne. No i są zdecydowanie(...)podobnych kształtach. Ja różnych blach, blaszek i foremek mam naprawdę sporo i zajmują mi osobną szafkę, dlatego kolejnym plusem tych silikonowych jest to, że zajmują mało miejsca. Jednak do pieczenia na co dzień, wybieram raczej tradycyjne blachy. Uwielbiam patrzeć na takie masywne formy do pieczenia, jakie zdobią nieraz regionalne gospody. Taka forma, solidna, mogła być używana przez wiele pokoleń, więc
Mieszam w Garnkumusem malinowym ? W tym roku na Walentynki proponuję tropikalną wersję tego wypieku. Deser przygotowujemy na chrupiącym spodzie z wafelków śmietankowych, bez konieczności pieczenia. Masa serowa to moja ulubiona, sprawdzona receptura, z dodatkiem śmietanki, która sprawia, że sernik jest niesamowicie kremowy. Podczas chłodzenia w lodówce wiórki kokosowe oddają swój aromat i nadają wyczuwalnego aromatu. A wierzch? Mus jest Wam znany(...)jajka 2/3 szklanki wiórków kokosowych 3 łyżki mąki pszennej Ser zmielić na kremową masę. Wszystkie składniki zmiksować krótko, na gładko. Masę wylać na podpieczony spód. Piec 60 minut w 160*C, aż sernik się zetnie,a wierzch będzie sprężysty. Wyjąć, wystudzić. Mus malinowy: 500 g świeżego ananasa 300 ml śmietanki kremówki 36 % 3 łyżki cukru sok z połowy cytryny
Chocolate Muffin Blogkoniec dodajemy opakowanie rodzynek od Helio, mieszamy łyżką. Masę serową przelewamy na spód z biszkoptów i pieczemy w temperaturze 180 stopni ok 60 minut. Ważne! W przypadku sernika konieczne jest rozgrzanie wcześniej piekarnika. Wierzch sernika posypujemy cukrem pudrem, sernik ozdabiamy dopiero po przestudzeniu. Poza tym producent informuje, że zaletą suszonych winogron jest obecność znacznej ilości antyoksydantów
Życie zaczyna się w kuchni