Kostka a la tiramisu Pyszne ciasto z kawowym kremem na kakaowym biszkopcie, nasączone kawą i Amaretto. Jeśli lubicie ciasta z kremem i smak tradycyjnego tiramisu, to
Słodkie okruszkiZ okazji moich… kolejnych urodzin przygotowałam pod wpływem chwili pyszny sero-jogurtowiec z konfiturą (na markizowym spodzie) . Proste i naprawdę smaczne ciasto, które dosłownie rozpływa
Słodkie okruszkiZawsze lubię pobawić się z karmelem, prawie nigdy nie robię karmel tak samo. Więc tym razem udało się bardzo fajne ciasto z karmelem i pomarańczami, ale
Kuchnia ŁukaszaLekka, pyszna i sycąca zupa krem z pomidorami i dynią. Bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu, bo jej przygotowanie zajmuje zaledwie 30 min. Zupa jest bardzo
Kuchnia ŁukaszaPyszne, smaczne, sycące, dobrze doprawione kotlety ryżowe, to prawdziwa uczta dla podniebienia. Ich przygotowanie jest niesamowicie proste, bo jeżeli mamy ugotowany ryż to pójdzie nam
Kuchnia ŁukaszaSernik przepyszny, delikatny z aromatem ajerkoniaku. Konsystencja bardzo delikatna i kremowa. Polecam Wykonanie spodu sernika – ciastka pokruszyć bardzo drobno. Masło roztopić i wlać do ciastek, wymieszać. Tak przygotowaną masę z ciastek wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Lekko przydusić. Odstawić na 30 minut do lodówki. Masa serowa – jajka z cukrem ubić dokładnie na puszystą masę, dodać(...)upieczone gdy po lekkim naduszeniu powierzchni ciasta – ciasto będzie sprężyste . Smacznego Sos toffi – do garnuszka dodać cukier, kremówkę, sól, masło, podgrzewać i mieszać do połączenia składników. Następnie gotować jeszcze około 2-3 minut. Nie gotować zbyt długo, będzie za gęsty i zrobią się krówki a nie sos Przed podaniem serniczka każdy kawałek polać podgrzanym ciepłym sosem toffi
Kuchnia Pokoleńzarumienia ale nie przypieczenia. Na ciepło ciasto ma być jeszcze trochę miękkie, po wystudzeniu stwardnieje. KARMEL KOKOSOWY 6. Mleko kokosowe, olej i cukier kokosowy wsypać do garnuszka i gotować na małym ogniu aż do odparowania 1/4 objętości. Wystudzić. 7. Do przestudzonego karmelu dodać masło orzechowe, sól i wymieszać. 8. Orzechy laskowe posiekać na mniejsze kawałki. 3/4 z nich dodać(...)Włożyć do lodówki aż karmel zastygnie. 11. Na koniec udekorować mazurek czekoladą, resztą orzechów i ciasteczkami. Zapraszamy na nasz IG po więcej przepisów film z dekoracji świątecznej ( klik ) sernik "zajączki" ( klik ) drożdżowe jajko ( klik
Candy PandasZapraszam na pyszny sernik z kaszy jaglanej od Podlaskich Zakładów Zbożowych S.A.o smaku kokosowym z bananem i galaretką. Jagielnik jest słodki a jednocześnie zdrowy. Polecam kaszę jaglaną z PZZ S.A. Składniki: 200 g kaszy jaglanej od PZZ S.A. 2 szkl mleka 1 szkl wody 3 czubate łyżki ksylitolu (cukru) 3 czubate łyżki wiórków kokosowych 20 g agaru (roślinnej(...)kokosowym do lodówki. Na drugi dzień przelewamy surową kaszę jaglaną gorącą wodą. Następnie wlewamy do garnka mleko i wodę oraz zagotowujemy. Potem wsypujemy kaszę jaglaną i na małym ogniu gotujemy kaszę przez ok. 15 minut, aż kasza wchłonie płyn. Następnie wsypujemy ksylitol, wkładamy białą (stałą) część z puszki z mleczka kokosowego oraz wsypujemy agar. Mieszamy razem i gotujemy jeszcze przez
słodkie i nie tylko historie kulinarneKandyzowane plasterki cytrusowe są idealnym dodatkiem do praktycznie każdego ciasta,:mazurków, serników, babek, brownie itd. Nie dość, że pięknie wyglądają, są tym samym zdrową dekoracją to dodają ciastu przepysznego aromatu. Przechowywane w lodówce w szczelnym, najlepiej szklanym słoiku mogą stać kilka miesięcy. Trzeba się z nimi obchodzić ciut delikatniej niż z samymi skórami ( tu znajdziecie przepis ), ale naprawdę warto poświęcić(...)wrzątku. Pokrój w 3-5 mm plasterki. W głębokiej dużej patelni lub garnku podgrzej wodę rozpuszczając w niej całkowicie cukier. Delikatnie umieść w powstałym syropie plasterki owoców i gotuj na małym ogniu, około 20 minut, przekładając od czasu do czasu plasterki, tak aby każdy miał okazję popływać w syropie. Jeszcze gorące przełóż do pojemnika i zalej resztą
greenscarfPomysł na świąteczny prezent? Dodatek do świątecznej kawy lub sernika? W obu przypadkach nalewka piernikowa sprawdzi się idealnie. Warto ją zrobić na ok 1 tydzień przed Świętami aby się „przegryzła”. Smaki będą miały szansę się połączyć, będzie pyszna. Do mojej nalewki wykorzystałam zarówno wódkę jak i spirytus. Zależało mi na mocy około 40%, ale dobierzcie rodzaj alkoholu według(...)płaskie łyżki przyprawy do piernika (np tej z domowego przepisu na przyprawę piernikową ) PRZYGOTOWANIE: Do garnka wlej wodę do połowy wysokości i włóż puszkę z mlekiem skondensowanym. Gotuj przez 1,5 h uzupełniając wodę, aby puszka była przez większość czasu zakryta wodą. Odstaw puszkę na min 30 minut do ostygnięcia, w przeciwnym razie kajmak może wybuchnąć podczas otwierania i poparzyć
nietylkopasta.plkolejny potwierdziło się, że najlepsze pomysły u mnie na słodkości przychodzą nieplanowane! I tak było tym razem! Dziś mam dla Was genialny przepis na niesamowicie pyszny sernik truskawkowy! Ale nie taki zwykły i prosty. Biszkoptowy spód pokryty jest aż 3 słodkimi masami, które łącząc się ze sobą tworzą piękną mozaikę. Dodatek soczystych truskawek sprawia, że ciężko poprzestać(...)wykładamy biszkoptami ( są tak miękkie, że nie trzeba nasączać ). Truskawki miksujemy na gładką masę, dzielimy na pół. Żelatynę rozpuszczamy w 4 łyżkach zimnej wody, mieszamy, podgrzewamy, ale nie gotujemy. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy do zmielonego sera, mieszamy, 1 łyżkę dodajemy do ciepłej żelatyny, a następnie całość wlewamy do masy – wszystko razem dokładnie miksujemy. Połowę masy
Ostra na SłodkoSernikiem tego ciasta nazwać nie mogę , bo więcej tutaj ciasta czekoladowego niż sernika , ale wielbicielom zarówno tego i tego wypieku z całą pewnością posmakuje. Mokre , zimne , delikatne ciasto czekoladowe przełożone kremowym , waniliowym białym serem tworzy rewelacyjną całość! Nie za słodkie … nie za ciężkie … nie za trudne – w sam raz na wypiek do popołudniowej kawy. Polecam! SKŁADNIKI(...)jajko – 2 szt * masło – 1 czubata łyżka * cukier – 3/4 szkl * budyń waniliowy- 1 op SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Margarynę , mleko , kakao , dżem oraz cukier wkładamy do rondelka , gotujemy , studzimy. Do schłodzonej masy dodajemy mąkę , jajka i proszek do pieczenia. Wszystko razem dokładnie mieszamy , a następnie wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia ( ok. 1,4 zostawiamy ). Masło ucieramy
Ostra na SłodkoDynia piżmowa świetnie nadaje się na zupę. Dyniowy krem jest delikatny w smaku. Nie jest to zupa zbyt kaloryczna. Warto więc wzbogacić ją nasionami, feta czy ziołową oliwą. Często gotuję zupę dyniową na kokosowym mleku, aby zwiększyć udział tłuszczu. Wracając do hokkaido to często przyrządzam sałatki z pieczoną dynią. Taka sałatka z dynią jak ta z pszenicą kamut nie tylko(...)mają ten sam mianownik – przepiękny kolor! Przetestowałam dynię z większością składników. To warzywo świetnie pasuje z czekoladą lub kakao. Piekłam cynamonowe bułeczki z dynią , bułki na śniadanie , dyniowy sernik . Najbardziej jednak byłam pozytywnie zaskoczona połączeniem maku z dynią. Dwa ciasta w jednym jak makowiec i ciasto dyniowe, bo o nim mowa to ciekawe połączenie smakowe. Ciasto bardzo ładnie
codojedzeniajedyną kategorią jaka może nas zainteresować. W kuchni włoskiej występują też desery, wyborne i pobudzające wyobraźnię, wśród wielu należy nie zapomnieć o takich jak raviolo con uovo, pączki włoskie,sernik zabajone czy naleśniki na słodko. Smakują one nieziemsko szczególnie wtedy, gdy kosztujemy je w bajecznym otoczeniu, z przyjaciółmi lub rodziną, na tarasie opromienionym słońcem i muskanym wiatrem. Obywatele pięknej(...)kuchni! Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za reklamowy produkt i nie pośredniczy w sprzedaży produktu. Artykuł Włoska kuchnia – dlaczego tak ją kochamy pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!21.10.19 Keksów już trochę upiekłam, w różnej postaci:) Przypominam sobie kiedy stawiałam pierwsze kroki, jeżeli chodzi o pieczenie ciast, niektórych bałam się jak ognia. Między innymi
gotuj ze mnąotworzył mi wiele drzwi i nowych możliwości. Nigdy jednak nie skorzystałam z wszystkich na sto procent. Zawsze traktowałam to jako dodatkowe hobby, bez ciśnienia i parcia na statystyki. Lubię gotować, lubię pisać, lubię robić zdjęcia. Kiedyś było więcej zdjęć dzieci, prywatnych historii, ale z czasem doszłam do punktu, w którym fotografie i przepisy grają główną rolę. I na tym będę(...)wpada się po sam przepis. U mnie IG tak średnio, nie nadażam za techniką i przyznaję, że jestem taką trochę konserwą, która nie umie w najnowsze trendy. Zapraszam na sernik na zimno! Na spodzie z precelków. Tip: zróbcie na zwykłych ciasteczkach maślanych :)) Spód: (na tortownicę o średnicy ok. 23 cm) 1 opakowanie precelków
bistro mamagarnku gotujemy wodę. Umieszczamy na tym miskę ( tak by miska nie dotykała dna i była tuż nad wodą). Do miski wrzucamy połamaną czekoladę gorzką oraz masło i rum. Wodę gotujemy na małym ogniu a czekoladę zostawiamy aby się rozpuściła. Po jakimś czasie wszystko mieszamy do całkowitego roztopienia, tak długo, aż masa będzie płynna i lśniąca. 2. Jaja ubijamy(...)stopni, do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasta od razu nie wyciągamy, zostawiamy w uchylonym piekarniku. 4. Czekoladę rozpuścić z mlekiem. Wylać na ostygnięty sernik. Orzeszki podprażyć na patelni na złoty kolor.. Posiekać i posypać ciasto
Kuchnia Pauletteszamarzyło mi się coś lekkiego i równocześnie słodkiego, a z tęsknoty za słońcem- coś słonecznego, to przypomniałam sobie o owym 'bananowcu'! :) I tak powstał lekki i kremowy desernik- zamiast sernika- gdyż zamiast sera wykorzystałam mascarpone, ze zmiksowanymi bananami, otulony cytrynową galaretką i plasterkami bananów. Słodki w sam raz (o ile użyjecie bardzo dojrzałych bananów, w razie potrzeby należy dodać(...)wody) Dodatkowo: * banany- 2 szt. * galaretka cytrynowa- 1 szt. Żelatynę wsypać do rondelka, zalać zimną wodą i odstawić na kilka minut- do napęcznienia, a następnie podgrzać (nie gotować!), aż się rozpuści i lekko ostudzić. Mascarpone wraz z bananami, cukrem trzcinowym oraz waniliowym przełożyć do malaksera i zmiksować dokładnie na jednolitą i gładką masę. Do przestudzonej żelatyny wmieszać 1 łyżkę masy
Kraina Miodem Płynącaten twarożek bardzo przypadł mi do gustu :) to moje codzienne śniadanie zapoczątkowane w poniedziałek :) smakiem przypomina kupny twarożek orzechowy z Lidla Składniki (około 430 kcal
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćwyszło niebiańsko :) SKŁADNIKI: GRYCZANY SPÓD: - 200 g kaszy gryczanej ugotowanej na sypko - 200 g czekolady - 150 ml mleka - 3 jajka - łyżeczka proszku do pieczenia SERNIK JAGLANY : - szklanka kaszy jaglanej - 3 szklanki mleka - 400 ml jogurtu naturalnego - cukier waniliowy - 50 ml miodu - szklanka borówek amerykańskich lub innych owoców sezonowych - 5 łyżeczek żelatyny LAWENDOWA GALARETKA(...)białkami, przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika nagrzanego na 180 stopni przez 30 minut. KASZĘ JAGLANĄ PRZELEJ KILKA RAZY WRZĄTKIEM , dzięki temu straci goryczkę. Następnie gotuj w mleku do miękkości, potrwa to około 20 minut, kasza wchłonie cały płyn, w razie potrzeby dodaj mleka. Lekko ostudzoną kaszę połącz z jogurtem, cukrem waniliowym, miodem, zblenduj na gładką
Kuchnia bezglutenowa LoliSernik" na zimno w wersji bez nabiału - bez sera, jogurtu i jaj. Doskonały deser dla osób na diecie bezmlecznej i bezglutenowej. Kremową konsystencję nadaje mu zmiksowana na gładko kasza jaglana - najzdrowsza z kasz, skarb alergika ;) Składniki: kasza jaglana 1 szklanka mleko (sojowe, ryżowe lub inne dozwolone) 3 szklanki galaretka truskawkowa 2 torebki żelatyna 2 łyżki(...)Kaszę jaglaną wsypać do garnka o grubym dnie i uprażyć, aż lekko się przyrumieni i zacznie wydzielać przyjemny orzechowy aromat. Przepłukać kilkakrotnie wrzącą wodą. Dolać 3 szklanki mleka i gotować na małym ogniu aż kasza stanie się miękka i zacznie się rozklejać. Dodać cukier i cukier waniliowy. Jedną galaretkę i żelatynę zalać szklanką zimnej wody, pozostawić na chwilę aby żelatyna
głodny alergik