rano z łóżka i pędzę zbawiać świat... Na urodziny jest tort, ale nie po drodze mi było ostatnio z pieczeniem, dla tego dzielę się z Wami moim ulubionym ciastem - sernikiem, który nie wymaga wiele pracy, a smakuje tak wybornie jak tort z kremem. Jako że zbliża się Boże Narodzenie, to szczerze polecam go na święta. Dziękuję za uwagę i pozdrawiam(...)pół szklanki mleka ok. 280 g herbatników kakaowych 2/3 masy krówkowej 50 g płatków migdałowych Zmielony twaróg wyłożyć do garnka. Dodać cukier, cukier z wanilią, masło oraz roztrzepane jajka. Gotować na wolnym ogniu, stale mieszając, by nie masa nie przywarła do dna i się nie przypaliła. Kiedy masa masa zacznie lekko bulgotać, budynie rozmieszać w mleku, wlać do gotującej się
Czerwień i błękitZalewamy wodą i gotujemy 10 min.Odlewamy wodę i znów zalewamy świeżą,gotujemy drugie 10 min.odlewamy wodę i skórki studzimy.Do garnczka wlewamy 0.5 szkl wody i 1 szkl.cukru,gotujemy syrop.Kiedy będzie bulgotał dodajemy skórkę pomarańczową,zmniejszamy ogień na bardzo malutki i od czasu do czasu mieszamy.Gotujemy skórkę tak długo, aż zrobi się przezroczysta ok 20-30 min.Studzimy i np.po(...)papierem do pieczenia.Włączamy termoobieg na 90st.i suszymy ok 5 min.Wyciągamy i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.Wkładamy do słoiczka i zakręcamy .Trzymamy w lodowce.Używamy do ciast ,serników czy do przystrajania
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiracji tego, że w tym roku na święta na moim stole gościł sernik z musem malinowym to jego nadmiar trzeba było jakoś "słodko spożytkować " :) Bardzo przyjemnym pożytkowaniem okazały się trójkątne babeczki kokosowe (można je zrobić w tradycyjnych foremkach). Pomysł na babeczki wzięłam z Kwestii Smaku, zmieniając trochę proporcje ( zbyt duża ilość cukru sprawia, że są dla mnie zbyt(...)cukru waniliowego pół łyżeczki ekstraktu waniliowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 10dag wiórków kokosowych szczypta soli łyżka wody Przygotowanie: Margarynę roztapiamy w rondelku i gotujemy przez około 2 minuty. Do dużej miski wsypujemy cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli, ekstrakt waniliowy, łyżkę wody oraz mąkę ziemniaczaną. Dolewamy gorąca margarynę i mieszamy (ja mieszałam mikserem). na gładką
ChilliJemyJeszcze 2 dni i Wielkanoc. Chciałam Wam z tej okazji życzyć zdrowych, wesołych, spokojnych i rodzinnych Świąt. Jak już pewnie zauważyliście u mnie z gotowaniem ostatnio ( to jest ok. roku) pełny luz. Raz , że sił nie starcza- dwa , że ochoty na jedzenie nie ma. A robienie czegoś tylko dla tego, że wypada nie ma sensu. Ponieważ Święta spędzę tylko(...)Krakowskiego Kredensu) - biała kiełbasa opiekana na gorąco ( 4 sztuki) - żurek z jajkami i białą kiełbasą - polędwica surowa wędzona -szynka wędzona ( z pieca - ,, Tarczyńskiego,,) - filet z indyka pieczony - ciasto ( chyba sernik i coś tam ) * wędliny w ilościach po kilka plasterków *obiadów nie robię- podgrzejemy żurek albo białą kiełbasę * ciast trochę musi być bo w drugi dzień wpadną wnuki i coś
Buniabaje w kuchnisię idealnie, jest puchaty, mięciutki i aromatyczny :) Wiecie co, ja chyba już teraz nie będę kupować sera, tylko kaszę jaglaną :D Jestem zachwycona końcowym efektem, podobnie jak w przypadku sernika z tofu, którego robiłam na Wielkanoc, o tutaj :) Serdecznie Wam polecam Serniczek jaglany, uwierzcie mi będziecie równo pozytywnie zaskoczeni co ja :) Składniki na ciacho: - 50 g migdałów bądź mąki migdałowej(...)mleka sojowego - 1 płaska łyżka stewii w proszku - 2 łyżki jagód goji 1. Kaszę należy przepłukać zimną wodą. Zagotować 250 ml mleka, wsypać kaszę, dodać stewię, zmniejszyć ogień i gotować ok. 20 minut, do momentu wchłonięcia mleka. Od czasu do czasu zamieszać. 2. Lekko ostygniętą kaszę należy zblendować/zmiksować dodając do niej kolejne 250 ml mleka. Pod koniec miksowania
Zdrowie na języku :Plodówce! Staram się jeść go kilka razy w tygodniu i to nie tylko na „surowo” , ale również w postaci past na kanapki … racuszków np. TYCH … SERNIKÓW ( to wiadomo ;) ) , ale też właśnie w postaci takich knedelków. Robi się je w 15 minut i smakują rewelacyjnie! DO tego pyszny sos żurawinowy …. podprażone orzechy … i gotowe! SKŁADNIKI(...)łyżka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: KNEDLE: Ser rozcieramy drewnianą łyżką. Dodajemy masło , roztrzepane 2 jajka , kaszę manną , sól i trochę mąki. Dokładnie razem mieszamy. Oprószonymi mąką dłońmi formujemy knedelki. Wrzucamy na gotującą , lekko osoloną wodę i gotujemy ok. 5 -7 minut na bardzo wolnym ogniu. Wyjmujemy za pomocą łyżki cedzakowej. * Gdy masa będzie za żadna zwiększamy ilośc mąki – zależy
Ostra na SłodkoMini serniczki z owocami lata 2018-08-30 19:17:15 Porcje 12 Ostatnie dni sierpnia zwiastują koniec wakacji i zbliżającą się nieuchronnie jesień. I choć
Wędrówki po kuchniPiękna sałatka- smaczna sałatka! Dziś chcę wam przedstawić pomysł na pyszną sałatkę warstwową z kurczakiem i po prostu idealnym sosem na bazie awokado. Sos idealnie
Kuchnia Łukaszawczesnym czasie, bo w październikowej przedsprzedaży. Niestety lekko przedawniony, bo z 2017 roku. ALE jakby przypadkiem ktoś, kiedyś, gdzieś poszukiwał w ostatniej chwili podarunku dla wielbicielki/wielbiciela, nawet nie tyle gotowania, co ksiażek kucharskich, to proszę bardzo. Służę opini ą . 'At my table. A celebration of home cooking' ('Przy moim stole. Świętowanie codzienności.' Wydawnictwo Filo, premiera 31/10/2018) Nigelli Lawson to kolejny(...)sezamowymi grzybami', 'klopsików z orzo', czy 'sałatki z buraczków i koziego sera, z dressingiem z marakuji'. A to tylko opcje na słono! Ja już oblizuję się na myśl o serniku z biał ą czekolad ą, ciepłym puddingu a la blondasek, torciku czekoladowym, a już na pewno przy okazji cookies podwójnie czekoladowych z pestkami dyni. Ja mam zdecydowanie największy sentyment
Lejdi of the houseciast zmieszamy ze sobą tym smaczniej! Nasza dzisiejsza bajadera powstała głównie z ciasta czekoladowego z sernikową masą. Niestety coś poszło nie tak i powstał zakalec. Jak się okazuje dodatek sernika naprawdę robi dobrą robotę i doskonale skleja całą masę. SKŁADNIKI: ok. 1 kg zakalca bez masy (mogą być to resztki ciast, skrawki, ciasteczka) * 150 g herbatników 125 g margaryny(...)POLEWA: 50 g margaryn 3 łyżki mleka 60 g cukru pudru 25 g kakao * jeśli używamy suchych ciastek, należy dodać 3 - 4 łyżki kremu czekoladowego lub serka homogenizowanego Margarynę gotujemy z mlekiem, kakao i cukrem. Wrzucamy żurawinę i odstawiamy, aby całość nieco przestygła. Ciasto kruszymy albo mielimy na drobne kawałki. Odkładamy szklankę. Herbatniki dzielimy na dwie równe części. Połowę milimy
Kuchnia od dwojgaudekorowałem na wierzchu resztą jagód goji. Gdy polewa trochę przestygła wstawiłem sernik do lodówki. Polewa wyszła troszkę gruba i twarda przez co pękała delikatnie przy krojeniu. Przy serniku sprzed kilku dni taka nie była. Wtedy dałem 8 kawałków czekolady gorzkiej i łyżkę miodu, ale polewy było za mało i była bardzo cienka warstwa, ale dobrze się kroiła. Teraz dałem(...)robię :) Czekam na wasze komentarze i uwagi. Jeżeli wypróbujesz przepis, z chęcią się dowiem czy Ci smakowało i jak się udało. Przypominam również o konkursie Gotuj z Cook'd. Róbcie dania inspirowane moimi przepisami i wrzucajcie swoje zdjęcia pod danym postem, dotyczy to wszystkich postów na blogu, nie tylko ostatnich. Nie muszą to być identyczne dania
Parowar Facetarówne blaty. Krem budyniowy 1 litr mleka zagotowujemy z cukrem. Resztę mleka mieszamy z żółtkami, mąką pszenną i ziemniaczaną oraz proszkiem budyniowym. Tak powstałą mieszankę wlewamy do gotującego się mleka. Całość energicznie mieszamy do czasu, aż budyń się zagotuje i zgęstnieje. Gorący budyń przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Masło, które powinno być w temperaturze pokojowej, ucieramy(...)dodajemy cukier i 3 łyżki wody. Podgrzewamy na małym ogniu. Gdy porzeczki zaczną się rozpadać, dodajemy rozpuszczoną w reszcie wody mąkę ziemniaczaną. Dokładnie mieszamy, a gdy całość będzie się gotować, wsypujemy suchą galaretkę. Frużelinę zdejmujemy z palnika i mieszamy, aż lekko zgęstnieje. Złożenie ciasta Gorącą frużelinę dzielimy na dwie części i wykładamy na blaty biszkoptu (można je wcześniej nasączyć ponczem
e-PrzepisyKulinarneodstaw ciasto do schłodzenia. Kiedy dwa pierwsze blaty się pieką, przygotuj masę orzechową. W niedużym garnuszku rozpuść masło z miodem i cukrem. Kiedy masa zacznie się gotować, dodaj do niej posiekane orzechy. Całość gotuj jeszcze przez około 3-4 minuty. Kiedy orzechy lekko przestygną, rozłóż je równą warstwą w blaszce z trzecią częścią ciasta. Tę także piecz w temperaturze(...)żółtkami, cukrem, mąką i budyniem – całość powinna być jednolita i pozbawiona grudek. W rondelku zagotuj 500 ml mleka, a następnie dodaj do niego przygotowaną wcześniej masę jajeczną. Gotuj całość przez kilka chwil energicznie mieszając – masa powinna szybko zgęstnieć, tworząc gęsty budyń. Masło zmiksuj przez kilka minut na jasną i puszystą masę. Następnie zacznij dodawać do niego porcjami całkowicie
okolicepalnika.plMojprzepisna.pl | Ciasto parzone inaczej ptysiowe to chyba najprostsze ciasto na świecie. Nie musicie zbytnio miksować, schładzać, nie musicie się starać i tak wam wyjdzie. Nawet początkująca
moj przepis na