Szczyt sezonu ogrodowego. Tu się wiśnie gną pod ciężarem owoców, a tam pomidory nabierają kolorów, a tu znowuż prawie 100 róż do cięcia, a jeszcze trawnik
Karo in the KitchenCiasto chałwowe bez pieczenia – szybki i prosty przepis Pyszny chałwowiec, który powstał na bazie sera i oczywiście chałwy. To ciasto już nie raz zachwyciło moich
Słodkie okruszkiBardzo smaczna i sycąca zapiekanka ziemniaczana. Robiąc ten przepis wzorowałem się przepisem na ziemniaki ,,Au Gratin". Chciałem robić ziemniaki ,,Au gratin" lecz do głowy mi przyszła
Kuchnia ŁukaszaKlasyczny tatar musi zawsze pojawić się na stole podczas rodzinnych uroczystości. Najczęściej jest podawany z cebulką i ogórkami. Nie wszyscy jednak za nim przepadają. Tatar z
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Sernik z żurawiną – kuchnia podkarpacka Do tego przepisu przyciągnęła mnie żurawina. W okolicach Strzyżowa chętnie dodawana jest do serników, co w innych zakątkach Podkarpacia nie jest aż tak oczywiste. Jednak sernik z żurawiną z Grodziska wyróżnia się z innego powodu. Jest to masa budyniowa spulchniona ubitymi białkami, którą wylewa się na ser. Po upieczeniu tworzy ona lekką chmurkę(...)efekcie otrzymujemy typowy sernik na kruchym spodzie z nietypowym wierzchem, no i z żurawiną, która niektórych może zaskoczyć. Przepis godny wypróbowania, więc serdecznie zapraszam :) Przepis Koła Gospodyń Wiejskich z Grodziska znajdziecie w publikacji pt. „Czarnorzecko-strzyżowska Kraina Smaków. Tradycyjne przepisy Kół Gospodyń Wiejskich z terenu działania Stowarzyszenia Czarnorzecko-Strzyżowska Lokalna Grupa Działania". Sernik z żurawiną – kuchnia podkarpacka Składniki
Trzeci talerzmojprzepisna.pl | Domowy wegański sos karmelowy, karmel vel toffee W ramach kilku eksperymentów w kuchni powstał świetny sos karmelowy inaczej zwany toffee. Mój jest bardzo gęsty, idealny
moj przepis namojprzepisna.pl | Domowy wegański sos karmelowy, karmel vel toffee W ramach kilku eksperymentów w kuchni powstał świetny sos karmelowy inaczej zwany toffee. Mój jest bardzo gęsty, idealny
moj przepis namojprzepisna.pl | Domowy wegański sos karmelowy, karmel vel toffee W ramach kilku eksperymentów w kuchni powstał świetny sos karmelowy inaczej zwany toffee. Mój jest bardzo gęsty, idealny
moj przepis na250 g sera ricotta 3-4 morele 2 łyżki ksylitolu 2 łyżeczki agar-agar sok z jednej limonki 200 ml wody 1 łyżeczka ksylitolu 1 łyżeczka
Kucharzycamojprzepisna.pl | Domowy wegański sos karmelowy, karmel vel toffee W ramach kilku eksperymentów w kuchni powstał świetny sos karmelowy inaczej zwany toffee. Mój jest bardzo gęsty, idealny
moj przepis naokres letni porzucam pieczone serniki na rzecz tego właśnie semifreddo twarogowego. Do tego sos ze śliwki suszonej z miodem pitnym. Całość polana miodem kurpiowskim. Z podanych składników wyszły 3 porcje: 250 gram sera twarogowego 250 gram serka mascarpone 1 łyżka miodu kurpiowskiego i jeszcze do polania duża garść suszonych śliwek sechlońskich 2 goździki pół szklanki miodu pitnego(...)Masę wkładamy do foremek mocno ubijając. Wkładamy do zamrażarki na przynajmniej 2 godziny. W czasie mrożenia przygotowujemy sos. Śliwki wkładamy do rondla, zalewamy miodem pitnym, dodajemy goździki i gotujemy do miękkości. Uwaga aby się nie wygotował płyn! Całość miksujemy i przecieramy przez gęste sito. Sos schładzamy ale można podać tez gorący. Wtedy zimne semifreddo podkreśli smak i aromat sosu
AZgotuj!Przepis na to ciasto widziałam na kilku amerykańskich stronach internetowych. Od dawna bardzo mnie kusiło i kojarzyło się z połączeniem naszego polskiego sernika z jabłecznikiem. W związku z tym zdecydowałam się go wykorzystać i "przełożyć" na polskie nasze składniki. Ciasto jest dosyć słodkie, ale bardzo delikatne w strukturze. Ze swoimi aromatycznymi warstwami serowo-jabłkowymi, dodatkowo uwieńczone warstwą z orzechów pekan(...)cytryny, cukier i przyprawę do szarlotki, przełożyć do średniego rondelka, ustawionego na średnim ogniu. Zagotować. Gotować razem przez 5-7 minut, aż jabłka trochę zmiękną. W małej miseczce wymieszać mąkę ziemniaczaną z wodą. Dodać do jabłek. Ciągle mieszając kontynuować gotowanie, aż jabłka zgęstnieją. Zdjąć z ognia i odstawić na bok. Teraz czas na kruche ciasto z orzechami. Piekarnik rozgrzać
Świat CiastaZapraszam Was po przepis na kruche zakochane, czyli kruche ciasteczka z kajmakiem i mascarpone idealnie pasujące jako deser na święto zakochanych czyli Walentynki. Kruche ciasteczka to
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!lodów, drożdżówek czy innych słodkości. Jest dość rzadki w swojej konsystencji, bo jest zrobiony z myślą, aby wykorzystywać go głównie jako sos do deserów. Świetnie smakują z nim lody, serniki i naleśniki. Polecam ten smak, jest niecodzienny, ale zapewniam, że pyszny! Print Dżem - sos z rabarbaru .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Dżem(...)garna z grubym dnem, dodać wodę, dusić przez 10 minut, zdjąć z ognia. Zmiksować rozgotowany rabarbar na gładką masę. Garnek ponownie postawić na ogniu, dodać cukier, całość gotować przez 5 - 8 minut, do rozpuszczenia się cukru. Następnie dodać sok z cytryny i mus truskawkowy, zagotować. Słoik wyparzyć, wlać od niego gorący dżem, zamknąć. Gotowe, smacznego! Notes Truskawki zmiksować
SprawdzonaKuchnia.plprzynajmniej 3 godziny. Maliny zmiksować na gładką masę. Pulpę malinową podgrzać na palniku o średniej mocy. Gdy pulpa zacznie bulgotać, dodać agar i zmniejszyć moc palnika. Cały czas mieszając, gotować masę ok. 2 minut. Do ciepłej (nie gorącej) pulpy malinowej dodać Twaróg Sernikowy z Mascarpone Président. Wymieszać. Masę doprawić do smaku niezbyt aromatycznym i jasnym miodem (dobry jest nektarowy wielokwiatowy(...)zawinąć w papier do pieczenia. Wstawić na noc do lodówki. Do rolady zużyłam tylko część twarogu z wiaderka. Wkrótce przepis na wykorzystanie reszty 😊 Deser zgłaszam do konkursu "Tajemnice doskonałego sernika
Weekendy w domu i ogrodzielinijką, bo jeszcze nie zwariowaliśmy i jak będą cieńsze lub grubsze, to też będzie pysznie. W garnku gotujemy cukier z wodą. Jak zacznie wrzeć, wrzucamy plastry pomarańczy i gotujemy, aż będą miękkie. Odcedzamy, studzimy i kroimy na małe kawałki. Trzymamy w szczelnie zamkniętym słoiku w lodówce. Pewnie myślicie, że dostałam zapaści umysłowej, bo zostawiłam białą część skórki i gorycz(...)łyżka 100 ml ciepłego mleka 1 łyżka pasty waniliowej (lub ziarna z jednej laski, lub można pominąć) 170 g miękkiego masła 3 jajka ¾ łyżeczki soli 500 g serka na sernik skórka otarta z jednej pomarańczy 100 g cukru. Przygotowanie: Na początek muszę was uspokoić, znaczy tych, którzy utwierdzili się w przekonaniu, że jednak coś mam z garem
ladykitchenNałożyć pozostałą masę serową , wierzch wygładzić i rozłożyć pozostałe mandarynki. Na rozłożone mandarynki zetrzeć pozostałą część ciasta. Piec około 50 minut w temperaturze 180 - 200 stopnia C. 28. Sernik na czekoladowym spodzie Składniki: Ciasto kakaowe: 125 g margaryny 1 / 2 szklanki cukru 3 łyżki wody 1 - 2 łyżek kakao 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka(...)ubić z cukrem i cukrem waniliowym, potem dodać ser zmielony przez maszynkę, a na koniec wsypać budyń wymieszać na jednolita masę. Ciasto kakaowe - margarynę, cukier, wodę i kakao gotować na małym ogniu, aż składniki się połączą. Wystudzić. W misce przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. jajka ubijać do momentu zbielenia, dodać masę kakaową wymieszać, następnie wsypać mąkę z proszkiem
Ciastka - domowe słodkościktórzy za bananowym deserami nie przepadają z przyjemnością będą sięgać po dokładkę! Mam dla Was przepis na genialne ciasto bez pieczenia. Jest to sernik ( bo my serniki kochamy najbardziej ;) ) z masłem orzechowym i bananami. Niesamowitego uroku dodają całości słodkie biszkopty wpełnione kremem – znane chyba wszystkim jako kocie języczki. Całość smakuje genialnie! Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: * ser biały(...)okrągłymi biszkoptami. Na ściankach układamy „kocie języczki” ( by lepiej się trzymały ścianki możemy natłuścić odrobiną masła ). Żelatynę rozpuszczamy w 5 łyżkach zimnej wody, mieszamy, podgrzewamy, ale nie gotujemy. Banany rozgniecione na „papkę” miksujemy ze zmielonym serem i masłem orzechowym. Dodajemy ubitą na sztywno z cukrem pudrem śmietanę kremówkę oraz posiekane, podprażone orzechy. 1 łyżkę masy dodajemy
Ostra na SłodkoPolsce raczej nie kupimy. Zastępuje się go mozzarellą, ricottą, twarogiem. Wierzch ciasta Arabowie barwią na kolor pomarańczowy, stosując barwniki nie koniecznie naturalne. Ja wykorzystuję niteczki szafranu. Wierzch ciasta ,sernika tureckiego jak mówi moja rodzinka, posypuje się siekanymi pistacjami. Oczywiście ciasto musi być nasączone atarem -syropem różanym. Składniki. Tortownica 20cm. 160g ciasta kadayif 50g masła 200g sera ricotta 200g twarogu(...)Przykryć resztą ciasta i lekko przyklepać. Piec w temp. 180stop. 30-40 min, aż ciasto się zrumieni. Gorące ciasto zalać syropem i posypać pistacjami. Syrop. Z cukru i wody gotować syrop, 5min, dodać namoczony szafran w 1 łyżce wody i wodę różaną. Przestudzonym syropem nasączyć mocno ciasto. Taki serniczek nie jest bardzo słodki, a jest aromatyczny. Syrop możemy przygotować
Kulinarny karnet Christophera