Jest weekend więc może by coś przygotował słodkiego? Dziś zapraszam na ekspresowe babeczki makowo serowe z frużeliną z czerwonej porzeczki. Zapraszam! Masa
Radość kipiąca uśmiechem.warzywne według Jamiego Olivera curry z kurczakiem zupa tajska tajska zupa z kurczakiem pulpeciki wołowo-wieprzowe w sosie azjatyckim kurczak w mleku kokosowym domowy likier kokosowy sernik kokosowy bounty na zimno wegańska kokosowa owsianka z owocami kokosowe ciasto z jabłkami Kokosowy krem z kalafiora Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 1 cebula(...)Kalafiora kroimy na kawałki i także wrzucamy na patelnię. Ziemniaka obieramy i kroimy w kostkę. Wszystko razem przesmażamy przez 5 minut, a następnie przekładamy do garnka, wlewamy bulion i gotujemy do miękkości warzyw. Dodajemy mleko i przyprawy, doprowadzamy do zagotowania i bardzo dokładnie blendujemy. Zupę podajemy posypaną listkami kolendry, granatem i sezamem
Kulinarne przygody Gatitycukier i miód. Gdy masa stanie się płynna, dodajemy posiekane migdały, szczyptę soli, łyżeczkę cynamonu, 2 łyżki śmietany. Wrzucamy też posiekane orzeszki arachidowe w karmelu i doprowadzamy do zagotowania. Gotujemy około 30 sekund. Ściągamy z gazu. Po upływie 25 minut pieczenia wyciągamy placek z piekarnika i równomiernie rozkładamy na wierzchu naszą karmelizowana masę. Podwyższamy temperaturę w piekarniku do 200 stopni(...)suszonych owoców i chrupiących orzechów w miodzie. Na zdjęciach przewijają się inne słodkości . Na bakaliowy nie zrobiłam jeszcze wpisu, natomiast na pozostałe dwa mam przepisy .Oto one : 1/ Sernik piernikowy mistrza Małeckiego 2/ Miodownik z orzechami
Z Kuchni Do KuchniWszyscy czekamy na Święta Wielkanocne, w wyobraźni widzimy już wysprzątany dom, kuchnię pełną smakołyków, wiosenną aurę, ćwierkające ptaszki i szczęśliwą rodzinę niczym w bajce Disneya. Tylko
Fitsweet.mekasztanów dodatkowo: 50 g upieczonych, obranych kasztanów 20 g orzechów piniowych 1 łyżeczka soli Masło, miód i cukier podgrzewać w garnku na średniej mocy palnika. Gdy cukier się roztopi, gotować kilka minut, a następnie zdjąć z ognia i ostudzić. Jajka ubić, dodać do masy maślanej, wymieszać dokładnie drewnianą łyżką. Mąkę przesiać do miski, wymieszać z proszkiem. Zrobić po środku wgłębienie(...)Smacznego! I to już ostatnia słodycz na blogu na przed Świętami. Nie było tu w tym roku za bardzo świątecznie - zabrakło piernika, makowca, góry ciasteczek i przynajmniej kilku rodzajów sernika. Nie miałam jednak do tego głowy, poza tym duńskie Święta to zupełnie inna bajka... Może w przyszłym roku będzie inaczej
Pożeraczka, czyli raz adobrzestoliki, bo bardzo szybko znikają, a Festiwal już tuż tuż! Pappatore to styl gotowania Właściciele restauracji piszą, że menu przygotowane w ramach Festiwalu Restaurant Week miało odzwierciedlić pappatoriański styl gotowania, w który wpisują się: szaleństwo, dokładność i radość z jedzenia. Myślę, że te wartości w zaprezentowanych daniach można było śmiało dostrzec. Widać w nich ciekawe przejścia pomiędzy kuchnią włoską(...)ponoć) marynowanej w gruszkowym likierze zapowiadała się bardzo dobrze. Sam sernik był bardzo delikatny o piankowej wręcz strukturze, a po przekrojeniu wypływał z niego dyniowy sos. Niestety zarówno sernikowi, jak i jego wnętrzu brakowało smakowego zdecydowania, jakiejś kropki nad „i” . Uwagę mam również do marynowanej dyni. Może przebywała w likierze za krótko? Bo nie wyczułem jego smaku
Food SquareBudzisz się rano i odczuwasz silną ochotę na naleśniki? Nic dziwnego, ponieważ dzięki swojej puszystej miękkości te okrągłe piękności są wyjątkowym jedzeniem śniadaniowym: są łatwe w
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Zapiekanka z kalafiorem z makaronem domowej produkcji to danie bardzo delikatne, idealne dla warzywnych niejadków. Oprócz kalafiora zawiera domowy makaron, sos beszamelowy i grubą warstwę przypieczonej
moj przepis naZapiekanka z kalafiorem z makaronem domowej produkcji to danie bardzo delikatne, idealne dla warzywnych niejadków. Oprócz kalafiora zawiera domowy makaron, sos beszamelowy i grubą warstwę przypieczonej
moj przepis naZapiekanka z kalafiorem z makaronem domowej produkcji to danie bardzo delikatne, idealne dla warzywnych niejadków. Oprócz kalafiora zawiera domowy makaron, sos beszamelowy i grubą warstwę przypieczonej
moj przepis naSos salsa, idealny do nachos, ryby i dań mięsnych. Bardzo pikantny i smaczny, także można powiedzieć, że jest to sos dietetyczny, bo składa się głownie z
Kuchnia ŁukaszaPrzepis na ten sernik pojawił się z potrzeby ugoszczenia alergika. Nie ma w nim mąki, a cukier zastąpiłam miodem. Sernik jest pyszny, bardzo kremowy z mocno chrupiącym spodem. Czas przygotowania: 25 min Czas pieczenia: 15 min (spód) Czas chłodzenia: najlepiej cała noc Składniki: (na foremkę 15×20 cm, 9-12 porcji) Spód: 100 g mąki orzechowej(...)leśnych lub borówek amerykańskich 1 łyżka miodu 1/4 szklanki wody 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej Przygotowanie: Warstwa jagodowa: Jagody wrzuć na patelnię, dodaj miód i wodę Doprowadź do zagotowania i gotuj na małym ogniu przez ok. 7 min Część jagód rozgnieć za pomocą widelca Skrobię wymieszaj z odrobiną wody i wlej do jagód Mieszaj aż całość się zagotuje i zgęstnieje Odstaw
Słodki Blognajlepszego indyka. Stoły chociaż pełne jedzenia to nie uginają się pod potrawami. Ciocia jako, że jest Polką stara się tam spędzać święta najbardziej po polsku jak się da...Pośród sernika czy pierogów przywiezionych przez nas z Polski stało ciasto. Małe, niepozorne ale jakże aromatyczne. Było to właśnie odwrócone ciasto. Ja zakochałam się w tym cieście od pierwszego kęsa. Delikatne, miękkie(...)pierników 5 jajek 3 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowujemy pomarańcze w syropie. Pomarańcze umyć i pokroić na plastry. W garnku rozpuścić wodę z cukrem. Następnie dodać pokrojone pomarańcze i gotować je do momentu aż skórka stanie się przezroczysta. Odstawić do przestudzenia. Przygotowujemy ciasto: Białka ubić wraz z połową cukru na pianę (powinna powstać piana taka jak na bezę). W drugiej
Kuchnia w oparachKasza jaglana często pojawia się na moim stole pod przeróżnymi postaciami. Co pewien czas wymyślam z niej odpowiedniki serników na zimno, zwane jagielnikami. Zaczarowana smakiem tegorocznych truskawek postanowiłam zrobić jagielnik, którego bazą są właśnie te owoce. W przepisie podaję swoje proporcje cukru, które zależą od słodyczy truskawek i oczywiście są kwestią gustu. Ilość cukru można dowolnie zmieniać podczas przyrządzania tego(...)Truskawki wypłukać i pozbawić szypułek. Kaszę jaglaną wypłukać w kilku wodach, przecierając ziarna między palcami. Zalać kaszę podwójną ilością wodą (pół litra), zagotować, a potem zmniejszyć moc palnika i gotować do miękkości kaszy, czyli do wchłonięcie i odparowania nadmiaru wody. Przykryć kaszę pokrywką i odstawić na ok. kwadrans. Truskawki rozdrobnić za pomocą blendera. Przelać je do garnka i mocno podgrzać
Weekendy w domu i ogrodzie