sernik gotowany - 5074 przepisów (strona:232/339)

Chili con carne 166

Chili con carne to potrawa wywodząca się z kuchni meksykańskiej. Ostra zupa wpasuje się idealnie w zimowy klimat gdyż nie tylko rozgrzeje nasz organizm do czerwoności

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Lemon Curd – czyli bajeczny, krem cytrynowy 85

szczęście trafił w moje ręce przepis na Sernik z Lemon Curd i dzięki niemu poznałam to cudo. Jeśli nigdy w życiu nie próbowaliście Lemon Curd, naprawdę nie czekajcie i spróbujcie! Krem jest orzeźwiający, więc świetny na lato. Można go używać jako dodatek do lodów, jako polewę do ciast i serników lub wykorzystać do zrobienia Cytrynowego Tiramisu . Polecam również “ Ciasto(...)powoli dodaj żółtka, jaja i ubijaj jeszcze przez 1 minutę . Wmieszaj sok z cytryny. Na tym etapie konsystencja może wyglądać na zważoną. Nie przejmuj się tym jednak, gdyż podczas gotowania odzyska gładki wygląd. Przelej miksturę do średniego rondla o grubym dnie. Podgrzewaj na małym ogniu cały czas mieszając, do momentu uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie zwiększ ogień (średni, ale nie duży

Moja Delicja
Warszawskie bistro „Charlotte” czyli dobry adres kulinarny 151

bycia razem, jako mąż i żona. Nad nami piękne, błękitne niebo oraz ciepłe słońce.Miła kelnerka doradza nam, co wybrać ze śniadaniowego menu. Decydujemy się na omlet z szynką, gotowane jajko, croissanty z konfiturą truskawkową oraz pieczywo, gdyż z tego słynie między innymi Charlotte, że chleb i bagietki są wypiekane na miejscu. Kelnerka przynosi kawę i sok, zaraz także dostajemy(...)leniwe śniadania. Obok nas przy stolikach siedzą pary, małe grupki znajomych, wszyscy jedzą ze smakiem, kontemplując te chwile przy rozmowie, książce czy porannej gazecie.   Na przedpołudniowy deser wybieramy sernik z białej czekolady. Pierwszy kawałek ze sporą iloscią malinowej konfitury trafia do ust mojej połowy. Uśmiecha się mowi : „Będzie pani zadowolona!” Czyli już wiem, że sernik

Raj dla Podniebienia
Frużelina truskawkowa z pomarańczą 184

truskawki się lekko rozpadną i rozgotują - ciągle jednak mają być widoczne ich kawałki. 5 0ml zimnej wody rozmieszać z mąką ziemniaczaną, zahartować kilkoma łyżkami soku z gotowania truskawek i wlać do garnka. Intensywnie wymieszać, aby dokładnie połączyć roztwór maki z owocami. Całość podgrzewać na małym ogniu kilka minut do zgęstnienia, aż uzyska aksamitną i kisielowatą konsystencję. Gorącą frużelinę przelewać(...)truskawkami i rumem   ŻYCIE ZACZYNA SIE W KUCHNI - Deser truskawkowy   ŻYCIE ZACZYNA SI Ę W KUCHNI - Naleśniki z truskawkowym serem twarogowym SAMA SŁODYCZ I SZCZYPTA CHILI - Sernik na zimno z musem truskawkowym na markizowym spodzie SAMA SŁODYCZ I SZCZYPTA CHILI - Ciasteczka francuskie z serem i truskawką   KULINARNA MANIUSIA - Lody truskawkowe MOJE MAŁE CZAROWANIE - Pianka jogurtowa

Grunt to przepis!
Ciasto z owocami i kruszonką 109

Sernik zniknął błyskawicznie, a że moje Miśki przyzwyczajone, że w domu zawsze jest coś słodkiego wykombinowałam ciasto, a jakże z tego co miałam skitrane w lodówce. Pamiętacie, do zupy Harira użyłam ciecierzycy z puszki, więc takiego cuda, jak woda po niej przecież się nie wylewa, a do pączków stylu azjatyckim otworzyłam słoik z brzoskwiniami i połowa została(...)przykładowo 3 jabłka, brzoskwinie z puszki itp.) Składniki: 300 g mąki ryżowej 100 g maki pszennej 100 g mąki żytniej 1 średni banan 100 ml wody po gotowaniu ciecierzycy lub z puszki 250 ml wegańskiego jogurtu naturalnego 50 g brązowego curku 100 ml oleju roslinnego czubata łyżeczka proszku do pieczenia 300-400 g owoców kruszonka: 100 g maki ryżowej

greenscarf
Ciasto kokosowe bez pieczenia z kaszy manny 133

tortownica 27-28 cm Przygotowanie Herbatniki układamy na spodzie formy. Do garnka dodajemy wszystkie składniki na masę z kaszy manny ( mleko , wiórki kokosowe , kasza manna , cukier i masło ). Następnie gotujemy na średnim ogniu cały czas delikatnie mieszając. Gdy masa zacznie wrzeć to intensywnie mieszamy aby nie powstały grudki, dopóki masa nie zgęstnieje. Później masę z kaszy manny wylewamy na herbatniki(...)Ciasto Lion bez pieczenia Ciasto bananowe (wegańskie) Szarlotka Pani Ogonowskiej Ciasto siedem kubków Ciasto krówka bez pieczenia Ciasto bananowe z polewą serową Brownie z kremem orzechowym Beza z owocami Sernik czekoladowy bez cukru Sernik kokosowy Tort czekoladowy z wiśniami Ambasador z orzechówką Zobacz wszystkie przepisy na ciasta wegańskie lub na ciasta wegetariańskie Jeszcze więcej wegetariańskich słodkości! Michałki

WegePrzepis
Zupa krem z dyni z imbirem,  gałką muszkatołową i... z grzankami 148

dodatkami. Czasami kupuję większą ilość dyni i robię z niej duży słoik musu i wtedy wymyślam co z niego zrobię. Tak było i tym razem. Z części puree upiekłam sernik, natomiast z pozostałej ugotowałam zupę krem, którą zjedliśmy z wielkim apetytem. Za oknem deszcz i zimno a na stole miseczka gorącej rozgrzewającej zupy... Składniki: 300 g  puree(...)patelni masło wrzuciłam posiekaną cebulę i imbir. Wymieszałam i dołożyłam puree z dyni. Smażyłam na średnim ogniu około 5 minut. Bulion zagotowałam i przełożyłam do niego zawartość patelni.   Gotowałam jeszcze około 7-10 minut. Przyprawiłam solą, pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową. Wlałam śmietanę. Zmiksowałam blenderem. Zrobiłam grzanki. Kromki bułki pokroiłam w kostkę i wrzuciłam na rozgrzaną na patelni

Kuchnia u Krysi
Malinowa fantazja 377

upiec również  z truskawkami. Przygotowanie malinowej fantazji wymaga trochę pracy i czasu, ale smak powinien Wam to wynagrodzić.Polecam Wam również inne ciasto, które jest na moim blogu sernik na zimno z truskawkami Biszkopt 6 jajek 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę dodając(...)żelatyny cukier puder według własnego smaku Jogurt zmiksować z cukrem pudrem, Żelatynę rozpuścić w zimnej wodzie i poczekać aż napęcznieje. Podgrzać w mikrofali lub w kąpieli wodnej, ale nie gotować. Przestudzić i wlewać stopniowo do masy miksując. Masa śmietanowa 600 ml śmietany kremówki 36% 3 łyżeczki żelatyny cukier puder do smaku Śmietanę  zmiksować z cukrem pudrem, ubijając na sztywno

O kuchni z uczuciem
Kokosowy sernik jaglany z ekologicznej kaszy jaglanej Symbio 234

początek wyjaśnienie. Muszę przyznać, że to ciasto ma wspólnego z sernikiem tyle, co ja z top modelką. ;-) Ale pod taką nazwą funkcjonuje w Internecie, postanowiłam więc zostawić to bez zmian. A teraz trochę o nim: jakoś trudno mi nazywać ten wypiek ciastem. Nie znaczy to, że było niesmaczne, wręcz przeciwnie - miłośnicy kaszy jaglanej nastawieni na zdrowe odżywianie na pewno zjedzą(...)puszka mleka kokosowego 1/2 szklanki wiórków kokosowych 4 łyżki soku z cytryny 1. Kaszę jaglaną płuczemy na sitku w ciepłej wodzie. Zalewamy mlekiem, dodajemy cukier, wiórki kokosowe i gotujemy do miękkości przez 25 minut od momentu zagotowania. Jeśli kasza zbyt szybko wchłonie płyn, dolewamy wodę lub mleko. Kaszę studzimy. 2. Do wystudzonej kaszy dodajemy cukier, sok z cytryny i stałą

Szefowa kuchni
Gulasz wołowy z pieczarkami 140

Dzisiaj przepis na danie, które nie zrobicie w 15 min, ani w godzinę. Na danie, którego przygotowanie jest łatwe, ale czasochłonne. Na przepyszne danie, które z

Kuchnia Łukasza
Biszkopt z brzoskwiniami i kremem kajmakowym. 406

Wszyscy uwielbiają brzoskwinie w zalewie! Tym razem pomysł na ciasto z brzoskwiniami i kremem kajmakowym, które jest przepyszne! Smaczne, słodkie, mięciutkie i niesamowicie wilgotne, takie przekładańce

Kuchnia Łukasza
Pleśniak 790

Przepis na tradycyjne ciasto pleśniak w wersji z powidłami śliwkowymi. Inna nazwa ciasta pleśniak to skubaniec. Przepis na to ciasto jest bardzo prosty i do jego

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Biszkopt czekoladowy z masą serową i orzechami 141

Kiedy biszkopt się studzi robimy masę serową: do garnka dajemy ser i ½ szklanki mleka, ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków. Ser nie będzie jednolicie gładki. Dodajemy masło, jajka, cukier, orzechy, mieszając gotujemy doprowadzając do wrzenia. W między czasie rozrabiamy budyń z ½ szklanki mleka. Kiedy masa serowa się zagotuje dodajemy rozrobiony budyń, wyłączamy płomień, mieszamy masę, aż zrobi się gęsta. Biszkopt przekrawamy(...)przykładamy trzecim plackiem, dociskamy, wykładamy trzecią część masy, rozprowadzamy równomiernie, posypujemy okruszkami biszkopta. Ciasto zostawiamy na kilka godzin, żeby masa zastygła. Smacznego :)) biały ser, twaróg, orzechy włoskie, budyń waniliowy, sernik

Bułka z Chlebem
Co zrobić z pieczonej dyni 195

Co zrobić z pieczonej dyni – to wpis na życzenie czytelniczki – takie dostałam zapytanie. Zebrałam więc kilka inspiracji z przepisów, które publikowałam na blogu i

Dorota Smakuje
SERNIK JOGURTOWY Z BORÓWKAMI 169

Kiedy jest ciepło na dworze najlepszy do kawki jest sernik na zimno :).Ten przepis znalazłam na blogu Moniki - TUTAJ Sernik jest zrobiony z jogurtów greckich z dodatkiem musu borówkowego. SKŁADNIKI   spód 200 g herbatników  120 g masła masa borówkowo-jogurtowa 2 duże jogurty greckie po 400 g 250 g borówek 5 łyżek cukru 1/2 szklanki mleka(...)lodówki.   Teraz czas na masę jogurtowo-borówkową. Do rondelka wlewamy mleko i wsypujemy żelatynę odstawiamy na chwilkę aby się namoczyła. Potem mleko podgrzewamy i rozpuszczamy dokładnie żelatynę (nie gotujemy), odstawiamy do wystudzenia. Borówki przekładamy do rozdrabniacza i miksujemy na mus, odstawiamy. Jogurt przekładamy do miski, dodajemy cukier i miksujemy aż się rozpuści. Następnie dodajemy rozpuszczoną żelatynę i miksujemy

Mała w garnku miesza
Domowa skórka pomarańczowa 222

otrzymamy 200 ml słoik kandyzowanej skórki pomarańczowej. Jeśli szukacie inspiracji na inne świąteczne przepisy, zapraszam Was serdecznie do zajrzenia do wpisu z przepisami na świąteczne pierniki , makowca czy pyszny sernik z rosą . Albo możecie iść na całość i obejrzeć wszystkie świąteczne wpisy w zakładce Boże Narodzenie :) Do większości świątecznych przepisów będziecie mogli wykorzystań zrobioną skórkę pomarańczową. Składniki: 4 duże(...)skórka robi się gorzka, im dokładniej ją usuniemy, tym lepiej. Pozostałe skórki kroimy w małą kostkę lub paseczki. Do garnuszka wsypujemy cukier i wlewamy wodę. Przekładamy pokrojoną skórkę pomarańczową. Gotujemy przez pół godziny na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. W tym czasie cukrowy syrop powinien zredukować się mniej więcej o połowę. Gotowa skórka pomarańczowa powinna być lekko przezroczysta

Ciastkozercy
Staropolska ściągawka wigilijna 167

puree grochowe z golonką wieprzową, a nawet kapusta z grochem należą do żelaznego menu ludzi młodych, pracujących fizycznie. Kutia - tradycyjna, zwłaszcza na Litwie i Ukrainie potrawa wigilijna, przygotowana z gotowanej pszenicy (czasem z kaszy lub ryżu) z dodatkiem maku, miodu, orzechów, rodzynków. Karp - jedna z najbardziej cennych ryb hodowlanych w stawach. Mięso k. żółtaworóżowe, smaczne, delikatne, tłuste, nie należy(...)mieszanej z dodatkiem podgrzanego naturalnego miodu, tłuszczu, jajek, wody, korzeni i środka spulchniającego. Nazwa wywodzi się ze staropolskiego słowa "pierny" co oznaczało "pieprzny". Pierwszy cech piernikarzy powstał w Krakowie. Sernik - rodzaj ciasta, którego głównym składnikiem jest dobrze odciśnięty, tłusty twaróg, uszlachetniony jajkami, cukrem i masłem, aromatyzowany zazwyczaj skórką otartą z cytryny i wanilią, wzbogacany rodzynkami i migdałami, a niekiedy

Tradycyjna Kuchnia
Frużelina wiśniowa 257

się na pewno często! U mnie posmakowała każdemu – bez wyjątku, a lody nią polane zdecydowanie zyskały na smaku. Teraz nie mogę się doczekać, aż podam ją z kremowym sernikiem. Frużelina wiśniowa: 500-600 g świeżych lub mrożonych wiśni ok. 3-4 łyżki cukru (może być z ziarenkami wanilii, ale niekoniecznie) ok. 2 łyżki soku z cytryny 1 płaska łyżka(...)Podgrzewamy, aż puszczą sok. Dodajemy cukier i sok z cytryny (jeśli używamy – także amaretto). Czekamy, aż całość się zagotuje. Bierzemy szklankę i nalewamy ok. 1/3 szklanki soku z gotowania. Dodajemy do tego mąkę i energicznie mieszamy, aż się rozpuści. Wlewamy mieszaninę na gotujące wiśnie i mieszamy. Gotujemy ok. 2 minuty. Próbujemy (uwaga, jest gorąca!). Na tym etapie możemy zdecydować

Poezja smaku
Bułeczki wielkanocne i konkurs z Electrolux – 2 piekarniki do wygrania! 139

spędzić czas w miłej atmosferze z rodziną i przyjaciółmi, najlepiej przy suto zastawionych stołach pełnych świątecznych pyszności. Zazwyczaj w tym okresie królują na nim wszelkiego rodzaju babki, mazurki i serniki, a ja proponuję bardzo popularne na zachodzie puszyste bułeczki drożdżowe z jabłkiem, rodzynkami, kandyzowaną skórką pomarańczową i glazurą z konfitury morelowej, doskonałe nie tylko na święta! Najlepsze są takie(...)pieczywem zakupionym w sklepie. Jednak żeby mieć pewność, że przygotowane potrawy zawsze wyjdą nam takie jakie powinny, należy używać możliwie najlepszych sprzętów. Kiedyś, jak jeszcze nie pasjonowałam się gotowaniem jak teraz, kupiłam piekarnik tak na prawdę najtańszy, a jedynym kryterium wyboru był kolor Później bardzo żałowałam, ale radziłam sobie jak potrafiłam najlepiej. Teraz stałam się szczęśliwą posiadaczką nowego piekarnika Electrolux

karmelowy
Zupa pieczarkowa 148

Zupa pieczarkowa , to jedna z moich ulubionych zup. Robię ją dość rzadko, a z resztą zupy wcale robię rzadko, ponieważ u nas w domu mama jest

Kuchnia Łukasza
Jaglany sernik budyniowy z musem truskawkowym - bez pieczenia 119

sukcesie wcześniejszych serników z kaszy jaglanej - pieczonego i tego na zimno - nadszedł czas na nową, ulepszoną wersję. Tym razem powstał budyniowy sernik jaglany z musem truskawkowym na wierzchu. Jest jeszcze bardziej kremowy i jeszcze smaczniejszy niż jego poprzednicy. Dosłownie rozpływa się w ustach. A na dodatek jest zdrowy. Można go jeść na deser, ale także na śniadanie - kasza jaglana(...)truskawkowy, - opakowanie galaretki truskawkowej. Przygotowanie: 1. Kaszę jaglaną podprażyć w garnku lub na patelni. Następnie przelać wrzątkiem na sitku. Włożyć do garnka i zalać dwoma szklankami mleka, dodać wiórki. Gotować do miękkości, aż wchłonie cały płyn. Gotową kaszę ostudzić. 2. Budyń przygotować zgodnie z zaleceniami na opakowaniu używając dwie szklanki mleka, posłodzić. Gotowy budyń wystudzić. 3. Galaretkę przygotować

two broke sisters
CIASTO Z KASZĄ MANNĄ I ANANASEM 163

znalazłam na blogu  TUTAJ  i  TUTAJ .  Przepis lekko zmodyfikowałam wg własnego uznania i zamieszczam moją wersję tego bardzo smacznego ciasta :-) , które w smaku troszkę przypomina sernik. Składniki na ciasto: - 200 g mąki pszennej - 1 jajko - 1/2 szklanki cukru pudru - 100 g zimnego posiekanego masła Wszystkie składniki na ciasto szybko zagnieść, uformować w kulę, schładzać(...)mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Do wrzącego mleka wlać resztę mleka z budyniem i kaszą i  mieszać energicznie, aby się nie przypaliło i nie zrobiły grudki. Gotować chwilę do zgęstnienia, przestudzić. Powstała masa z kaszki jest bardzo gęsta. Jajka roztrzepać ze śmietaną, dodawać po trochu do wystudzonej kaszki i ubijać mikserem do momentu uzyskania gładkiej masy

Walijskie Pichcenie

Proponowane wyszukiwania