kolejny potwierdziło się, że najlepsze pomysły u mnie na słodkości przychodzą nieplanowane! I tak było tym razem! Dziś mam dla Was genialny przepis na niesamowicie pyszny sernik truskawkowy! Ale nie taki zwykły i prosty. Biszkoptowy spód pokryty jest aż 3 słodkimi masami, które łącząc się ze sobą tworzą piękną mozaikę. Dodatek soczystych truskawek sprawia, że ciężko poprzestać(...)wykładamy biszkoptami ( są tak miękkie, że nie trzeba nasączać ). Truskawki miksujemy na gładką masę, dzielimy na pół. Żelatynę rozpuszczamy w 4 łyżkach zimnej wody, mieszamy, podgrzewamy, ale nie gotujemy. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Dodajemy do zmielonego sera, mieszamy, 1 łyżkę dodajemy do ciepłej żelatyny, a następnie całość wlewamy do masy – wszystko razem dokładnie miksujemy. Połowę masy
Ostra na SłodkoSernikiem tego ciasta nazwać nie mogę , bo więcej tutaj ciasta czekoladowego niż sernika , ale wielbicielom zarówno tego i tego wypieku z całą pewnością posmakuje. Mokre , zimne , delikatne ciasto czekoladowe przełożone kremowym , waniliowym białym serem tworzy rewelacyjną całość! Nie za słodkie … nie za ciężkie … nie za trudne – w sam raz na wypiek do popołudniowej kawy. Polecam! SKŁADNIKI(...)jajko – 2 szt * masło – 1 czubata łyżka * cukier – 3/4 szkl * budyń waniliowy- 1 op SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Margarynę , mleko , kakao , dżem oraz cukier wkładamy do rondelka , gotujemy , studzimy. Do schłodzonej masy dodajemy mąkę , jajka i proszek do pieczenia. Wszystko razem dokładnie mieszamy , a następnie wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia ( ok. 1,4 zostawiamy ). Masło ucieramy
Ostra na SłodkoDynia piżmowa świetnie nadaje się na zupę. Dyniowy krem jest delikatny w smaku. Nie jest to zupa zbyt kaloryczna. Warto więc wzbogacić ją nasionami, feta czy ziołową oliwą. Często gotuję zupę dyniową na kokosowym mleku, aby zwiększyć udział tłuszczu. Wracając do hokkaido to często przyrządzam sałatki z pieczoną dynią. Taka sałatka z dynią jak ta z pszenicą kamut nie tylko(...)mają ten sam mianownik – przepiękny kolor! Przetestowałam dynię z większością składników. To warzywo świetnie pasuje z czekoladą lub kakao. Piekłam cynamonowe bułeczki z dynią , bułki na śniadanie , dyniowy sernik . Najbardziej jednak byłam pozytywnie zaskoczona połączeniem maku z dynią. Dwa ciasta w jednym jak makowiec i ciasto dyniowe, bo o nim mowa to ciekawe połączenie smakowe. Ciasto bardzo ładnie
codojedzeniajedyną kategorią jaka może nas zainteresować. W kuchni włoskiej występują też desery, wyborne i pobudzające wyobraźnię, wśród wielu należy nie zapomnieć o takich jak raviolo con uovo, pączki włoskie,sernik zabajone czy naleśniki na słodko. Smakują one nieziemsko szczególnie wtedy, gdy kosztujemy je w bajecznym otoczeniu, z przyjaciółmi lub rodziną, na tarasie opromienionym słońcem i muskanym wiatrem. Obywatele pięknej(...)kuchni! Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za reklamowy produkt i nie pośredniczy w sprzedaży produktu. Artykuł Włoska kuchnia – dlaczego tak ją kochamy pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!21.10.19 Keksów już trochę upiekłam, w różnej postaci:) Przypominam sobie kiedy stawiałam pierwsze kroki, jeżeli chodzi o pieczenie ciast, niektórych bałam się jak ognia. Między innymi
gotuj ze mnąotworzył mi wiele drzwi i nowych możliwości. Nigdy jednak nie skorzystałam z wszystkich na sto procent. Zawsze traktowałam to jako dodatkowe hobby, bez ciśnienia i parcia na statystyki. Lubię gotować, lubię pisać, lubię robić zdjęcia. Kiedyś było więcej zdjęć dzieci, prywatnych historii, ale z czasem doszłam do punktu, w którym fotografie i przepisy grają główną rolę. I na tym będę(...)wpada się po sam przepis. U mnie IG tak średnio, nie nadażam za techniką i przyznaję, że jestem taką trochę konserwą, która nie umie w najnowsze trendy. Zapraszam na sernik na zimno! Na spodzie z precelków. Tip: zróbcie na zwykłych ciasteczkach maślanych :)) Spód: (na tortownicę o średnicy ok. 23 cm) 1 opakowanie precelków
bistro mamagarnku gotujemy wodę. Umieszczamy na tym miskę ( tak by miska nie dotykała dna i była tuż nad wodą). Do miski wrzucamy połamaną czekoladę gorzką oraz masło i rum. Wodę gotujemy na małym ogniu a czekoladę zostawiamy aby się rozpuściła. Po jakimś czasie wszystko mieszamy do całkowitego roztopienia, tak długo, aż masa będzie płynna i lśniąca. 2. Jaja ubijamy(...)stopni, do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasta od razu nie wyciągamy, zostawiamy w uchylonym piekarniku. 4. Czekoladę rozpuścić z mlekiem. Wylać na ostygnięty sernik. Orzeszki podprażyć na patelni na złoty kolor.. Posiekać i posypać ciasto
Kuchnia Pauletteszamarzyło mi się coś lekkiego i równocześnie słodkiego, a z tęsknoty za słońcem- coś słonecznego, to przypomniałam sobie o owym 'bananowcu'! :) I tak powstał lekki i kremowy desernik- zamiast sernika- gdyż zamiast sera wykorzystałam mascarpone, ze zmiksowanymi bananami, otulony cytrynową galaretką i plasterkami bananów. Słodki w sam raz (o ile użyjecie bardzo dojrzałych bananów, w razie potrzeby należy dodać(...)wody) Dodatkowo: * banany- 2 szt. * galaretka cytrynowa- 1 szt. Żelatynę wsypać do rondelka, zalać zimną wodą i odstawić na kilka minut- do napęcznienia, a następnie podgrzać (nie gotować!), aż się rozpuści i lekko ostudzić. Mascarpone wraz z bananami, cukrem trzcinowym oraz waniliowym przełożyć do malaksera i zmiksować dokładnie na jednolitą i gładką masę. Do przestudzonej żelatyny wmieszać 1 łyżkę masy
Kraina Miodem Płynącaten twarożek bardzo przypadł mi do gustu :) to moje codzienne śniadanie zapoczątkowane w poniedziałek :) smakiem przypomina kupny twarożek orzechowy z Lidla Składniki (około 430 kcal
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćwyszło niebiańsko :) SKŁADNIKI: GRYCZANY SPÓD: - 200 g kaszy gryczanej ugotowanej na sypko - 200 g czekolady - 150 ml mleka - 3 jajka - łyżeczka proszku do pieczenia SERNIK JAGLANY : - szklanka kaszy jaglanej - 3 szklanki mleka - 400 ml jogurtu naturalnego - cukier waniliowy - 50 ml miodu - szklanka borówek amerykańskich lub innych owoców sezonowych - 5 łyżeczek żelatyny LAWENDOWA GALARETKA(...)białkami, przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika nagrzanego na 180 stopni przez 30 minut. KASZĘ JAGLANĄ PRZELEJ KILKA RAZY WRZĄTKIEM , dzięki temu straci goryczkę. Następnie gotuj w mleku do miękkości, potrwa to około 20 minut, kasza wchłonie cały płyn, w razie potrzeby dodaj mleka. Lekko ostudzoną kaszę połącz z jogurtem, cukrem waniliowym, miodem, zblenduj na gładką
Kuchnia bezglutenowa LoliSernik" na zimno w wersji bez nabiału - bez sera, jogurtu i jaj. Doskonały deser dla osób na diecie bezmlecznej i bezglutenowej. Kremową konsystencję nadaje mu zmiksowana na gładko kasza jaglana - najzdrowsza z kasz, skarb alergika ;) Składniki: kasza jaglana 1 szklanka mleko (sojowe, ryżowe lub inne dozwolone) 3 szklanki galaretka truskawkowa 2 torebki żelatyna 2 łyżki(...)Kaszę jaglaną wsypać do garnka o grubym dnie i uprażyć, aż lekko się przyrumieni i zacznie wydzielać przyjemny orzechowy aromat. Przepłukać kilkakrotnie wrzącą wodą. Dolać 3 szklanki mleka i gotować na małym ogniu aż kasza stanie się miękka i zacznie się rozklejać. Dodać cukier i cukier waniliowy. Jedną galaretkę i żelatynę zalać szklanką zimnej wody, pozostawić na chwilę aby żelatyna
głodny alergikNie wszyscy lubią sushi, jednak część z Was tak myśli, bo jeszcze nie miała okazji go spróbować. Może domowa wersja sushi zasmakuje Wam znacznie bardziej, aniżeli
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Ciasteczka francuskie z budyniem to szybki i bardzo prosty przepis na deser, z którym każdy powinien sobie poradzić. Ciasteczka z budyniem i brzoskwinią z puszki polecam
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Uwielbiam piec ciasteczka. Nie ma nic przyjemniejszego niż własnoręcznie przygotowane słodkości do pysznej kawy lub herbaty. Ale dziś postanowiłam połączyć te dwie wspaniałe przyjemnością – herbatę
Słodkie okruszki