Dziś Izaura to praktycznie klasyk. To pyszny sernik z ciastem kakaowym, ładnie wygląda, jest mięciutki, wilgotny i przepyszny! Składniki: Ciasto kakaowe: 1,5 szklanki mąki 1 niepełna szklanka cukru 3 łyżki kakao 20 dag masła / margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy 4 jajka 3 łyżki wody Masa serowa: 1 kg sera (u mnie z wiaderka(...)przygotowania: 1. Należy pamiętać, że składniki do masy serowej powinny mieć temperaturę pokojową. 2. Zrobić ciasto kakaowe. Masło, cukier, kakao, wodę i cukier waniliowy umieścić w garnuszku i gotować przez 5 minut. 3. Po ostudzeniu dodać do masy żółtka i wymieszać na jednolitą masę. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, wymieszać. Na koniec dodać ubitą pianę z białek. Ciasto
Kuchnia domowa AniWielkanocna z Bakaliami Składniki – powinny być w temperaturze pokojowej: 6 żółtek 250ml śmietanki kremówki 30% lub 36% 220g cukru pudru 1kg twarożku kanapkowo-sernikowego Mój Ulubiony (twaróg gotowy na sernik) 200g masła w temperaturze pokojowej 2 łyżeczki cukru z wanilią (użyłam cukru wanilinowego) 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 50g posiekanych orzechów włoskich 100g rodzynek 50g pokrojonych, suszonych moreli(...)około 1-2 minuty. Następnie gorącą śmietankę wlać do żółtek, cały czas mieszając mikserem. Masę żółtkową przelać do rondelka i postawić na bardzo małym ogniu, cały czas mieszając, nie gotować! Podgrzewać, mieszając przez około 8-10 minut, aż masa trochę zgęstnieje. Zdjąć z ognia, przelać do miseczki i nakryć folią spożywczą na dotyk, odstawić do ostudzenia, patrz FILM
Mała CukierenkachannelId=25527&partnerId=16452&graphicId=3683&newTab=false&'+stamp);script.setAttribute('charset', 'utf-8');var head = document.getElementsByTagName('head')[0];head.appendChild(script); Kiedy gotować barszcz wigilijny? Świąteczny barszcz to jedno z tych dań, których nie musisz gotować z dużym wyprzedzeniem. Za jego przygotowanie możesz zabrać się już w wigilię ewentualnie dzień wcześniej. Pamiętaj jednak, aby zarezerwować sobie na to kilka godzin(...)podgrzewany w nieodpowiedni sposób. Pamiętać, aby raz ugotowanego barszczu nie doprowadzać ponownie do wrzenia, bo stanie się bury. Lepiej po prostu podgrzewać go na niewielkim ogniu, ale nigdy nie gotować. Dodatkowo, pamiętaj że zakwas do barszczu należy dodawać niemal na samym końcu już po zdjęciu go ognia. To ten momentu od którego zupa już nie powinna być doprowadzana do wrzenia
okolicepalnika.plodrobiną mleka, żeby się ładnie zrumieniły. Wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni i pieczemy 15 – 20 minut. Upieczone pączusie odstawiamy do wystygnięcia. Budyń ( na 0,5 l ) gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu tylko w mniejszej ilości mleka i słodzimy według uznania. Do gorącego budyniu dodajemy pokrojone masło i mieszamy, aż się rozpuści. W trakcie stygnięcia należy co jakiś(...)pół i posmarować kremem jak kanapkę. Na koniec posypujemy cukrem pudrem. Zapraszamy do sprawdzenia innych naszych przepisów na słodkie desery. Polecamy przepisy na: ciasto kokosowe na biszkopcie , pyszny sernik snickers , domowy sernik japoński na zimno , oraz ciasto leniwy jasiek bez pieczenia . Życzymy smacznego! Artykuł Pieczone mini pączki z kremem budyniowym pochodzi z serwisu Kuchnia na Wypasie
Kuchnia Na Wypasieblogu dawno nie było nic słodkiego, a ja Wam proponuję obłędny sernik bez pieczenia. Masę serową ugotowałam i przełożyłam herbatnikami. Wierzch udekorowałam bitą śmietaną. Zapraszam... Składniki: 1 kg sera półtłustego, dwukrotnie zmielonego lub z wiaderka (użyłam niezawodnej Piątnicy) niepełna szklanka cukru, w tym 2 łyżeczki cukru waniliowego 100 g masła 4 jajka 2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru(...)śmietany kremówki 3 łyżki cukru pudru 2 fixy do ubijania śmietany cukrowa posypka Zmielony twaróg wyłożyć do garnka. Dodać cukier, cukier z wanilią, masło oraz roztrzepane jajka. Gotować na wolnym ogniu, stale mieszając, by nie masa nie przywarła do dna i się nie przypaliła. Kiedy masa masa zacznie lekko bulgotać, budynie rozmieszać w mleku, wlać do gotującej się masy serowej
Czerwień i błękitbędzie potrzebna nam później) i wyciskamy sok. Sok pomarańczowy z sokiem cytrynowym gotujemy na małym ogniu. Budynie rozrabiamy w 3/4 szklanki wody i kiedy sok zacznie się gotować dolewamy budynie do garnka, mieszamy aż zacznie gęstnieć. Ugotowany budyń studzimy. Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym,a następnie dodajemy cały czas miksując po łyżce wystudzonego budyniu, miksujemy(...)cukrem, a następnie dodajemy do niej tężejącą galaretkę. (ja najpierw łączę odrobinę galaretki ze śmietaną a dopiero potem wlewam resztę) Na koniec dodaję trochę skórki otartej z cytryny. Sernik z pianką wstawiamy do lodówki na co najmniej pół godziny aby pianka stężała. Po zastygnięciu pianki wierzch sernika posypujemy startą wcześniej skórką z pomarańczy (albo cytryny), zalewamy rozpuszczoną
Bon appetit mon amiebędzie fajne połączenie! I tak mniej więcej powstały te brzoskwinie. Czyli zupełnie spontanicznie. Ale wiecie co Wam powiem? Czasami te spontaniczne, improwizowane przepisy wychodzą najlepsze! :) Pomyślcie, jak będzie smakować sernik z tymi brzoskwiniami! Nie mogę się doczekać kiedy taki upiekę, hihi :) BRZOSKWINIE W KORZENNYM SYROPIE Z WHISKEY przepis autorski // 4-5 słoików ~ok. 1,5kg brzoskwiń ~850ml wody ~150ml(...)wszystkie kawałki były równe. W garnku wymieszać cukry i dodać przyprawy (z wanilii wyskrobać ziarenka - ale laskę też można wrzucić!), następnie wlać wodę i whiskey, wymieszać i zagotować. Gotować ok. 10 minut, lub do czasu aż syrop nieco zgęstnieje. Do gotującego się syropu wrzucić owoce i gotować ok. 5-10 minut w zależności od miękkości owoców. Do wyparzonych słoików wkładać
chili & sugarżyciu nie próbowaliście Lemon Curd, naprawdę nie czekajcie i spróbujcie! Krem jest orzeźwiający, więc świetny na lato. Można go używać jako dodatek do lodów, jako polewę do ciast i serników lub wykorzystać do zrobienia Cytrynowego Tiramisu . Składniki: 85 g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej) 1 szklanka cukru (ok. 225 g) 2 żółtka 2 jaja (używam jaj o rozmiarze(...)powoli dodaj żółtka, jaja i ubijaj jeszcze przez 1 minutę. Wmieszaj sok z cytryny. Na tym etapie konsystencja może wyglądać na zważoną. Nie przejmuj się tym jednak, gdyż podczas gotowania odzyska gładki wygląd. Przelej miksturę do średniego rondla o grubym dnie. Podgrzewaj na małym ogniu cały czas mieszając, do momentu uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie zwiększ ogień (średni, ale nie duży
Moja DelicjaUwielbiacie ciasta czekoladowe? To znaczy ten przepis jest w sam raz dla Was! Lekkie, puszyste, wilgotne ciasto czekoladowe z obłędnie pysznym kremem ganach. Nie ma
Kuchnia ŁukaszaTarta ostatnimi czasami zrobiła się bardzo słynna na wszelakich blogach kulinarnych. Brzmi wykwitnie, ale jest to po prostu kruche ciasto z różnorodnym nadzieniem (w wersji na
Nerds Kitchen….że też ja nie znałam wcześniej tego przepisu na domowy serek z jogurtu! naprawdę świetna sprawa, nie dość, że dodajesz swoje ulubione przyprawy, to wiesz
Oka w rosole czyli KaFka gotujekażdy ma dostęp do kultur bakterii, a i z tego poza tym ciężko zrobić twaróg. Jest to czasochłonne i ciężkie zadanie, a przecież nie o to chodzi w gotowaniu, żeby utrudniać sobie życie, a raczej żeby robić to efektywnie, szybko, aby mieć czas na jedzenie w spokoju naszych pyszności. Po namysłach doszedłem do wniosku, że najlepszym głównym składnikiem będzie nerkowiec(...)warstw pieluchy tetrowej. Przy jednej ser będzie bardziej zbity, a przy trzech jak ser (taki z kubełka) do sernika. Oczywiście każda wersja będzie smaczna i użyteczna. Ja zrobiłem z dwóch warstw. Twaróg wyszedł troszkę miękki, ale jest idealne pod pasty, serniki etc. Bardzo ważne jest odstawienie serka na 24-36 godzin w temperaturze pokojowej (najlepiej 21-25 stopni
Blendmankażdy ma dostęp do kultur bakterii, a i z tego poza tym ciężko zrobić twaróg. Jest to czasochłonne i ciężkie zadanie, a przecież nie o to chodzi w gotowaniu, żeby utrudniać sobie życie, a raczej żeby robić to efektywnie, szybko, aby mieć czas na jedzenie w spokoju naszych pyszności. Po namysłach doszedłem do wniosku, że najlepszym głównym składnikiem będzie nerkowiec(...)warstw pieluchy tetrowej. Przy jednej ser będzie bardziej zbity, a przy trzech jak ser (taki z kubełka) do sernika. Oczywiście każda wersja będzie smaczna i użyteczna. Ja zrobiłem z dwóch warstw. Twaróg wyszedł troszkę miękki, ale jest idealne pod pasty, serniki etc. Składniki: Orzechy nerkowca – 260g Płatki drożdżowe – 1 łyżka Ocet jabłkowy – 2 łyżki
Blendmandań jest łatwiej zabrać na wynos i zjeść ze smakiem, niż tradycyjnego kotleta i ziemniaki. Jakie pyszności pakuje do pudełka Grażyna Bober-Bruijn? Podstawowa zasada, to że drugie śniadanie gotujemy poprzedniego wieczoru. Wtedy mamy kolacje dziś i sałatkę z resztek na lunch jutro. Możemy też w weekend upiec całą blachę muffinów, zamrozić je i mieć przekąskę na 12 kolejnych(...)soczewicy i zielonego curry, sałatka z ciecierzycy i fasoli Jaś. Na deser możemy sobie spakować herbaciane ciasto z wiśniami, holenderski deser z rabarbarem, czekoladowe muffiny z cukinią i sernik w słoiku. Mocną stroną tej książki są ładne ilustracje. Z ładną zastawą, eleganckimi lunchboxami, z dobrej jakości zdjęciami. Przecież nie trzeba pakować dania w brzydki plastikowy pojemnik i nosić
Ugotowane pozamiatane