Zapraszam Was po przepis na kruche zakochane, czyli kruche ciasteczka z kajmakiem i mascarpone idealnie pasujące jako deser na święto zakochanych czyli Walentynki. Kruche ciasteczka to
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!lodów, drożdżówek czy innych słodkości. Jest dość rzadki w swojej konsystencji, bo jest zrobiony z myślą, aby wykorzystywać go głównie jako sos do deserów. Świetnie smakują z nim lody, serniki i naleśniki. Polecam ten smak, jest niecodzienny, ale zapewniam, że pyszny! Print Dżem - sos z rabarbaru .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Dżem(...)garna z grubym dnem, dodać wodę, dusić przez 10 minut, zdjąć z ognia. Zmiksować rozgotowany rabarbar na gładką masę. Garnek ponownie postawić na ogniu, dodać cukier, całość gotować przez 5 - 8 minut, do rozpuszczenia się cukru. Następnie dodać sok z cytryny i mus truskawkowy, zagotować. Słoik wyparzyć, wlać od niego gorący dżem, zamknąć. Gotowe, smacznego! Notes Truskawki zmiksować
SprawdzonaKuchnia.plprzynajmniej 3 godziny. Maliny zmiksować na gładką masę. Pulpę malinową podgrzać na palniku o średniej mocy. Gdy pulpa zacznie bulgotać, dodać agar i zmniejszyć moc palnika. Cały czas mieszając, gotować masę ok. 2 minut. Do ciepłej (nie gorącej) pulpy malinowej dodać Twaróg Sernikowy z Mascarpone Président. Wymieszać. Masę doprawić do smaku niezbyt aromatycznym i jasnym miodem (dobry jest nektarowy wielokwiatowy(...)zawinąć w papier do pieczenia. Wstawić na noc do lodówki. Do rolady zużyłam tylko część twarogu z wiaderka. Wkrótce przepis na wykorzystanie reszty 😊 Deser zgłaszam do konkursu "Tajemnice doskonałego sernika
Weekendy w domu i ogrodzielinijką, bo jeszcze nie zwariowaliśmy i jak będą cieńsze lub grubsze, to też będzie pysznie. W garnku gotujemy cukier z wodą. Jak zacznie wrzeć, wrzucamy plastry pomarańczy i gotujemy, aż będą miękkie. Odcedzamy, studzimy i kroimy na małe kawałki. Trzymamy w szczelnie zamkniętym słoiku w lodówce. Pewnie myślicie, że dostałam zapaści umysłowej, bo zostawiłam białą część skórki i gorycz(...)łyżka 100 ml ciepłego mleka 1 łyżka pasty waniliowej (lub ziarna z jednej laski, lub można pominąć) 170 g miękkiego masła 3 jajka ¾ łyżeczki soli 500 g serka na sernik skórka otarta z jednej pomarańczy 100 g cukru. Przygotowanie: Na początek muszę was uspokoić, znaczy tych, którzy utwierdzili się w przekonaniu, że jednak coś mam z garem
ladykitchenNałożyć pozostałą masę serową , wierzch wygładzić i rozłożyć pozostałe mandarynki. Na rozłożone mandarynki zetrzeć pozostałą część ciasta. Piec około 50 minut w temperaturze 180 - 200 stopnia C. 28. Sernik na czekoladowym spodzie Składniki: Ciasto kakaowe: 125 g margaryny 1 / 2 szklanki cukru 3 łyżki wody 1 - 2 łyżek kakao 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka(...)ubić z cukrem i cukrem waniliowym, potem dodać ser zmielony przez maszynkę, a na koniec wsypać budyń wymieszać na jednolita masę. Ciasto kakaowe - margarynę, cukier, wodę i kakao gotować na małym ogniu, aż składniki się połączą. Wystudzić. W misce przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. jajka ubijać do momentu zbielenia, dodać masę kakaową wymieszać, następnie wsypać mąkę z proszkiem
Ciastka - domowe słodkościktórzy za bananowym deserami nie przepadają z przyjemnością będą sięgać po dokładkę! Mam dla Was przepis na genialne ciasto bez pieczenia. Jest to sernik ( bo my serniki kochamy najbardziej ;) ) z masłem orzechowym i bananami. Niesamowitego uroku dodają całości słodkie biszkopty wpełnione kremem – znane chyba wszystkim jako kocie języczki. Całość smakuje genialnie! Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: * ser biały(...)okrągłymi biszkoptami. Na ściankach układamy „kocie języczki” ( by lepiej się trzymały ścianki możemy natłuścić odrobiną masła ). Żelatynę rozpuszczamy w 5 łyżkach zimnej wody, mieszamy, podgrzewamy, ale nie gotujemy. Banany rozgniecione na „papkę” miksujemy ze zmielonym serem i masłem orzechowym. Dodajemy ubitą na sztywno z cukrem pudrem śmietanę kremówkę oraz posiekane, podprażone orzechy. 1 łyżkę masy dodajemy
Ostra na SłodkoPolsce raczej nie kupimy. Zastępuje się go mozzarellą, ricottą, twarogiem. Wierzch ciasta Arabowie barwią na kolor pomarańczowy, stosując barwniki nie koniecznie naturalne. Ja wykorzystuję niteczki szafranu. Wierzch ciasta ,sernika tureckiego jak mówi moja rodzinka, posypuje się siekanymi pistacjami. Oczywiście ciasto musi być nasączone atarem -syropem różanym. Składniki. Tortownica 20cm. 160g ciasta kadayif 50g masła 200g sera ricotta 200g twarogu(...)Przykryć resztą ciasta i lekko przyklepać. Piec w temp. 180stop. 30-40 min, aż ciasto się zrumieni. Gorące ciasto zalać syropem i posypać pistacjami. Syrop. Z cukru i wody gotować syrop, 5min, dodać namoczony szafran w 1 łyżce wody i wodę różaną. Przestudzonym syropem nasączyć mocno ciasto. Taki serniczek nie jest bardzo słodki, a jest aromatyczny. Syrop możemy przygotować
Kulinarny karnet Christopheracukru/ksylitolu/erytrolu/miodu (dżem na cukrze będzie lepiej zakonserwowany, ale bardziej kaloryczny – wybór należy do Ciebie) Przygotowanie: 1. Do garnka wlewamy wodę. 2. Wsypujemy żurawinę, nasiona chia oraz cukier/ksylitol/erytrol. 3. Całość gotujemy przez ok. 20 minut co jakiś czas mieszając dżem aby się nie przypalił. 4. Gotowy dżem przekładamy do słoiczka, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem. Przykrywamy ściereczką lub ręcznikiem(...)żurawinowy 2. Sos żurawinowy 3. Żurawina do mięsa 4. Ciasto ucierane z żurawiną 5. Babeczki owsiane z żurawiną 6. Nalewka żurawinowa 7. Sok żurawinowy 8. Koktajl z żurawiną 9. Sernik z żurawiną 10. Kisiel z żurawiny WSKAZÓWKI: Dzięki dodatkowi superfood jakim są nasiona chia (inaczej szałwia hiszpańska) dżem nabiera dodatkowych właściwości odżywczych oraz ciekawej konsystencji. Nasiona chia, których użyjesz
CzarnawisienkaDostępność składników jest na tyle prosta, że z pewnością większość macie już w kuchni bez potrzeby wybierania się na zakupy. Kiedyś robiłam podobne ciasto z tym, że sernik był w cieście na maślance. Przepis na Łaciatego murzynka z serem i kaszą znajdziecie TUTAJ . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: duża blacha 37x26 murzynek: -kostka masła -pół szklanki wody -pół szklanki(...)cytryny+odrobina skórki z cytryny -3 jaja -pół kostki masła miękkiego lub już rozpuszczone i ostudzone -pół szklanki bakalii (u mnie rodzynki) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Kaszę jaglaną gotujemy i studzimy. Jak to zrobić odsyłam do artykułu TUTAJ . Bakalie zalewamy wrzątkiem na 10 min i odcedzamy. murzynek: 2. Masło, słodzik/cukier, kakao i wodę umieszczamy w garnuszku
zdrowo i aktywnieśliwkami – ciasto kruche z rabarbarem – najlepsze ciasto kruche ze śliwkami – szarlotka na kruchym cieście – biszkopt z truskawkami – sernik z malinami – szybki biszkopt z rabarbarem – sernik z porzeczkami – sernik z jagodami – biszkopt z jabłkami – prosta szarlotka CIASTO CZEKOLADOWE Z GRUSZKAMI PRZYGOTOWANIE: 1 h 20 minut Składniki gruszki: – 5 sporych gruszek średnio twardych lub twardych – 1 szklanka cukru(...)się ładnie postawić. Do sporego garnka wlej 1 l wody, dodaj szklankę cukru, korę cynamonu, anyż i sok z cytryny. Całość zagotuj i do zagotowanego syropu ostrożnie włóż gruszki. Gotuj 10-15 minut w zależności od twardości owoców. Po ugotowaniu delikatnie wyjmij owoce i osusz. Masło i jaja powinny mieć temperaturę pokojową. Czekoladę połamaną na niewielkie kawałki wrzuć do miski
nietylkopasta.plKarnawał to czas kiedy na stołach rządzą pączki, tarty, serniki, makowce czy faworki. Każdego roku wymyślamy pączki z twarogu, z serka czy z maślanki. Dodajemy ulubione przyprawy aby pączek czy faworek nie był tradycyjnym chrustem. Mąż lubi faworki (aż dziwię się, że nie oczekuje ode mnie przygotowania faworków o smaku schabowym)... ja lubię faworki... rodzice lubią faworki... przyjaciele(...)prosto z patelni. Składniki: 1/2 op. makaronu świderki Arc Pol (jasne i orkiszowe) 2 łyżki cukru 1 łyżka przyprawy korzennej olej Cukier mieszamy z cynamonem. Makaron Arc Pol świederki gotujemy ale dente. Odcedź. Rozgrzej olej w małym garnku i smaż makaron aż uzyska złoty kolor. Po wyjęciu z oleju obtocz każdy makaron w cukrze z cynamonem. Podajemy ciepłe
Kuchnia w oparachprzepisu nigdzie nie znajdziecie! Mam dla Was dziś przepis na pyszny sernik na zimno z galaretką jabłkową na orzechowym spodzie. Połączenie tych jesiennych smaków zawsze świetnie się komponuje. Sernik jest świetnym pomysłem na każdą okazję! Do popołudniowej kawki, na rodzinną imprezę albo urodzinowe przyjęcie. Robi się go błyskawicznie! SKŁADNIKI: SPÓD: * orzechy włoskie – 1 szkl * kruche ciastka(...)ciastkami i cukrem pudrem, dodajemy roztopione masło, zagniatamy ciasto i wylepiamy tortownicę wyłożoną papierem. Wstawiamy do lodówki. MASA SEROWA: Żelatynę zalewamy sokiem jabłkowym, zostawiamy do napęcznienia, podgrzewamy ( ale nie gotujemy! ). Mascarpone ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy śmietanę i cały czas miksując wlewamy ciepłą żelatynę ( wcześniej ją „hartujemy” ). Masę wylewamy na schłodzony spód, wstawiamy do lodówki. GALARETKA JABŁKOWA: Jabłka
Ostra na SłodkoDostępność składników jest na tyle prosta, że z pewnością większość macie już w kuchni bez potrzeby wybierania się na zakupy. Kiedyś robiłam podobne ciasto z tym, że sernik był w cieście na maślance. Przepis na Łaciatego murzynka z serem i kaszą znajdziecie TUTAJ . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: duża blacha 37x26 murzynek: -kostka masła -pół szklanki wody -pół szklanki(...)cytryny+odrobina skórki z cytryny -3 jaja -pół kostki masła miękkiego lub już rozpuszczone i ostudzone -pół szklanki bakalii (u mnie rodzynki) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Kaszę jaglaną gotujemy i studzimy. Jak to zrobić odsyłam do artykułu TUTAJ . Bakalie zalewamy wrzątkiem na 10 min i odcedzamy. murzynek: 2. Masło, słodzik/cukier, kakao i wodę umieszczamy w garnuszku
Zdrowie i pysznie na talerzujest łatwiej zabrać na wynos i zjeść ze smakiem, niż tradycyjnego kotleta i ziemniaki. Jakie pyszności pakuje do pudełka Grażyna Bober-Bruijn? Podstawowa zasada, to że drugie śniadanie gotujemy poprzedniego wieczoru. Wtedy mamy kolacje dziś i sałatkę z resztek na lunch jutro. Możemy też w weekend upiec całą blachę muffinów, zamrozić je i mieć przekąskę na 12 kolejnych(...)soczewicy i zielonego curry, sałatka z ciecierzycy i fasoli Jaś. Na deser możemy sobie spakować herbaciane ciasto z wiśniami, holenderski deser z rabarbarem, czekoladowe muffiny z cukinią i sernik w słoiku. Mocną stroną tej książki są ładne ilustracje. Z ładną zastawą, eleganckimi lunchboxami, z dobrej jakości zdjęciami. Przecież nie trzeba pakować dania w brzydki plastikowy pojemnik i nosić
Ugotowane pozamiatanedynia zrobi się miękka (ma być taka by można było ją łatwo obrać i pokroić). W czasie gdy dynia jest w piekarniku, bierzemy się za przygotowanie spodu do sernika. spód W misce mieszamy wszystkie składniki na spód oprócz 2 łyżeczek oleju kokosowego. Zagniatamy na jednolite ciasto. Foremkę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia po czym wykładamy ciastem. Ciasto przebijamy(...)oleju kokosowego, ponownie wykładamy foremkę ciastem i wsadzamy do piekarnika na 8 minut (180C). Wyciągamy foremkę i zostawiamy do ostygnięcia. Masa sernikowa Upieczoną dynię blenderujemy na gładką masę i gotujemy bez przykrycia ok. 15-20 minut (dzięki temu pozbędziemy się nadmiaru wody, a pure z dyni będzie bardziej jednolite). Odstawiamy do ostygnięcia. Pozostałe składniki (oprócz agaru i mleka kokosowego) blenderujemy
Fill The Bowl