Kiedy jest ciepło na dworze najlepszy do kawki jest sernik na zimno :).Ten przepis znalazłam na blogu Moniki - TUTAJ Sernik jest zrobiony z jogurtów greckich z dodatkiem musu borówkowego. SKŁADNIKI spód 200 g herbatników 120 g masła masa borówkowo-jogurtowa 2 duże jogurty greckie po 400 g 250 g borówek 5 łyżek cukru 1/2 szklanki mleka(...)lodówki. Teraz czas na masę jogurtowo-borówkową. Do rondelka wlewamy mleko i wsypujemy żelatynę odstawiamy na chwilkę aby się namoczyła. Potem mleko podgrzewamy i rozpuszczamy dokładnie żelatynę (nie gotujemy), odstawiamy do wystudzenia. Borówki przekładamy do rozdrabniacza i miksujemy na mus, odstawiamy. Jogurt przekładamy do miski, dodajemy cukier i miksujemy aż się rozpuści. Następnie dodajemy rozpuszczoną żelatynę i miksujemy
Mała w garnku mieszaotrzymamy 200 ml słoik kandyzowanej skórki pomarańczowej. Jeśli szukacie inspiracji na inne świąteczne przepisy, zapraszam Was serdecznie do zajrzenia do wpisu z przepisami na świąteczne pierniki , makowca czy pyszny sernik z rosą . Albo możecie iść na całość i obejrzeć wszystkie świąteczne wpisy w zakładce Boże Narodzenie :) Do większości świątecznych przepisów będziecie mogli wykorzystań zrobioną skórkę pomarańczową. Składniki: 4 duże(...)skórka robi się gorzka, im dokładniej ją usuniemy, tym lepiej. Pozostałe skórki kroimy w małą kostkę lub paseczki. Do garnuszka wsypujemy cukier i wlewamy wodę. Przekładamy pokrojoną skórkę pomarańczową. Gotujemy przez pół godziny na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. W tym czasie cukrowy syrop powinien zredukować się mniej więcej o połowę. Gotowa skórka pomarańczowa powinna być lekko przezroczysta
Ciastkozercypuree grochowe z golonką wieprzową, a nawet kapusta z grochem należą do żelaznego menu ludzi młodych, pracujących fizycznie. Kutia - tradycyjna, zwłaszcza na Litwie i Ukrainie potrawa wigilijna, przygotowana z gotowanej pszenicy (czasem z kaszy lub ryżu) z dodatkiem maku, miodu, orzechów, rodzynków. Karp - jedna z najbardziej cennych ryb hodowlanych w stawach. Mięso k. żółtaworóżowe, smaczne, delikatne, tłuste, nie należy(...)mieszanej z dodatkiem podgrzanego naturalnego miodu, tłuszczu, jajek, wody, korzeni i środka spulchniającego. Nazwa wywodzi się ze staropolskiego słowa "pierny" co oznaczało "pieprzny". Pierwszy cech piernikarzy powstał w Krakowie. Sernik - rodzaj ciasta, którego głównym składnikiem jest dobrze odciśnięty, tłusty twaróg, uszlachetniony jajkami, cukrem i masłem, aromatyzowany zazwyczaj skórką otartą z cytryny i wanilią, wzbogacany rodzynkami i migdałami, a niekiedy
Tradycyjna Kuchniasię na pewno często! U mnie posmakowała każdemu – bez wyjątku, a lody nią polane zdecydowanie zyskały na smaku. Teraz nie mogę się doczekać, aż podam ją z kremowym sernikiem. Frużelina wiśniowa: 500-600 g świeżych lub mrożonych wiśni ok. 3-4 łyżki cukru (może być z ziarenkami wanilii, ale niekoniecznie) ok. 2 łyżki soku z cytryny 1 płaska łyżka(...)Podgrzewamy, aż puszczą sok. Dodajemy cukier i sok z cytryny (jeśli używamy – także amaretto). Czekamy, aż całość się zagotuje. Bierzemy szklankę i nalewamy ok. 1/3 szklanki soku z gotowania. Dodajemy do tego mąkę i energicznie mieszamy, aż się rozpuści. Wlewamy mieszaninę na gotujące wiśnie i mieszamy. Gotujemy ok. 2 minuty. Próbujemy (uwaga, jest gorąca!). Na tym etapie możemy zdecydować
Poezja smakuspędzić czas w miłej atmosferze z rodziną i przyjaciółmi, najlepiej przy suto zastawionych stołach pełnych świątecznych pyszności. Zazwyczaj w tym okresie królują na nim wszelkiego rodzaju babki, mazurki i serniki, a ja proponuję bardzo popularne na zachodzie puszyste bułeczki drożdżowe z jabłkiem, rodzynkami, kandyzowaną skórką pomarańczową i glazurą z konfitury morelowej, doskonałe nie tylko na święta! Najlepsze są takie(...)pieczywem zakupionym w sklepie. Jednak żeby mieć pewność, że przygotowane potrawy zawsze wyjdą nam takie jakie powinny, należy używać możliwie najlepszych sprzętów. Kiedyś, jak jeszcze nie pasjonowałam się gotowaniem jak teraz, kupiłam piekarnik tak na prawdę najtańszy, a jedynym kryterium wyboru był kolor Później bardzo żałowałam, ale radziłam sobie jak potrafiłam najlepiej. Teraz stałam się szczęśliwą posiadaczką nowego piekarnika Electrolux
karmelowyZupa pieczarkowa , to jedna z moich ulubionych zup. Robię ją dość rzadko, a z resztą zupy wcale robię rzadko, ponieważ u nas w domu mama jest
Kuchnia Łukaszasukcesie wcześniejszych serników z kaszy jaglanej - pieczonego i tego na zimno - nadszedł czas na nową, ulepszoną wersję. Tym razem powstał budyniowy sernik jaglany z musem truskawkowym na wierzchu. Jest jeszcze bardziej kremowy i jeszcze smaczniejszy niż jego poprzednicy. Dosłownie rozpływa się w ustach. A na dodatek jest zdrowy. Można go jeść na deser, ale także na śniadanie - kasza jaglana(...)truskawkowy, - opakowanie galaretki truskawkowej. Przygotowanie: 1. Kaszę jaglaną podprażyć w garnku lub na patelni. Następnie przelać wrzątkiem na sitku. Włożyć do garnka i zalać dwoma szklankami mleka, dodać wiórki. Gotować do miękkości, aż wchłonie cały płyn. Gotową kaszę ostudzić. 2. Budyń przygotować zgodnie z zaleceniami na opakowaniu używając dwie szklanki mleka, posłodzić. Gotowy budyń wystudzić. 3. Galaretkę przygotować
two broke sistersznalazłam na blogu TUTAJ i TUTAJ . Przepis lekko zmodyfikowałam wg własnego uznania i zamieszczam moją wersję tego bardzo smacznego ciasta :-) , które w smaku troszkę przypomina sernik. Składniki na ciasto: - 200 g mąki pszennej - 1 jajko - 1/2 szklanki cukru pudru - 100 g zimnego posiekanego masła Wszystkie składniki na ciasto szybko zagnieść, uformować w kulę, schładzać(...)mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Do wrzącego mleka wlać resztę mleka z budyniem i kaszą i mieszać energicznie, aby się nie przypaliło i nie zrobiły grudki. Gotować chwilę do zgęstnienia, przestudzić. Powstała masa z kaszki jest bardzo gęsta. Jajka roztrzepać ze śmietaną, dodawać po trochu do wystudzonej kaszki i ubijać mikserem do momentu uzyskania gładkiej masy
Walijskie PichcenieKilka miesięcy temu przedstawiałem Wam przepis na sałatkę warstwową z kurczakiem , dziś jest bardzo podobna sałatka. Też warstwowa, też pięknie prezentująca się, pewnie nie
Kuchnia Łukaszaucieramy, następnie wsypujemy budynie w proszku i dodajemy ser, dokładnie ucieramy. Masę serową wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Sernik pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 60-70 minut do zrumienienia. Upieczony dokładnie studzimy. Zimny należy przełożyć na kilka godzin do lodówki, będzie nam wtedy łatwiej przełożyć na ciasto(...)stopni do zrumienienia. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy są upieczone. Upieczone dokładnie studzimy. 3 . Krem budyniowy: Budynie rozpuszczamy w połowie zimnego mleka, pozostałe mleko zagotowujemy i wlewamy budynie, gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń dokładnie studzimy. Masło lub margarynę ucieramy na puszystą masę, dodajemy cukier puder i chwilę ucieramy, następnie stopniowo dodajemy zimny budyń i ucieramy aż krem
IzabelawkuchniHistoria tego ciasta jest krótka. Chodził za mną sernik na zimno. Zaraz za nim szedł moralny niepokój z niespełnionej obietnicy zrobienia dla koleżanki czekoladowego ciasta z buraka. Myśl taka z tego wyszła, by koleżankę uraczyć burakiem (buraczyć?) w zupełnie innej formie. Spód: 100 g herbatników pełnoziarnistych 50 g kremu orzechowego lub zwykłego masła opcjonalnie: łyżeczka proszku z buraka Wypełnienie(...)ostudzić i wtedy wymieszać z ciastkami. Następnie włóżcie do lodówki, by masa trochę stężała. Masą wykładamy spód do tarty lub tortownicy. Sok z buraka zagotowujemy z agarem, stale mieszając gotujemy przez ok. 2 minuty. Dodajemy pokruszoną czekoladę i mieszamy do rozpuszczenia. Jeśli używacie żelatyny, zagotowujecie tylko sok z buraka, następnie dodajcie żelatynę i mieszajcie do czasu, aż się rozpuści. Następnie
Kucharzycasprawa, że możemy używać nie tylko owoców świeżych, ale i mrożonych. Jest to wypiek na każdą porę roku. Dodatkowo, pozwala wykorzystać białka, które często zostają nam po pieczeniu świątecznych serników, mazurków czy ogólnie kruchych ciast. REWELACJA! Pijana Chmurka Przepis na tradycyjną prostokątną blachę (27x37) szklanka = 250 ml Składniki na bezowy spód: 5 białek szczypta soli dla ułatwienia ubijania(...)cukru 200 g masła W 100 ml mleka rozpuścić mąki. 400 ml mleka zagotować z cukrem. Gdy mleko zacznie wrzeć, dolewamy do niego mleko z mąkami i energicznie mieszając, gotujemy, aż masa stanie się jednolita i gęsta. Zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Masło rozbijamy mikserem i dodajemy do niego łyżka po łyżce masę przygotowana z mleka, pilnując, by ta poprzednia
Poezja Smaków - blog kulinarnyWitajcie :) Dzisiaj zapraszam na pyszny Sernik na zimno z wiśniami , w sam raz na upalne dni :) Składniki : 500 g sera ricotta 600 g śmietany kremówki 4 łyżki żelatyny 100 g cukru 2 cukry waniliowe 0,5 kg wiśni 1/2 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1 żelfix Dr. Oetkera 200 ml napoju wiśniowego tymbark Wykonanie : W naczyniu(...)dobrze wymieszać. Do okrągłej formy lub naczynia żaroodpornego wleć ser i odstawić do lodówki aby dobrze zastygło. Wiśnie umyć wydrylować , przełożyć do garnka , wsypać cukier i cukier waniliowy , gotować aż wiśnie zmiękną . Na końcu wlać napój wiśniowy i stopniowo ciągle mieszając dosypywać żelfix . Odstawić do przestygnięcia . Zimne wyłożyć na masę serową i odstawić do lodówki na kilka godzin
Sama słodycz i szczypta chiliPlanujesz imprezę w gronie najbliższych znajomych lub rodziny? Nie wiesz, jakie desery warto przygotować, aby zachwycić podniebienie każdego z gości obecnych na Twoim przyjęciu? W takim
Słodkie okruszkiCzekolada jest nie tylko wyśmienitą przekąską, ale także idealnym dodatkiem do ciast i deserów. Osobiście nie znam nikogo kto nie lubi czekolady i nie zjadłby z
BabskiePorady.pl - Przepisy