sernik gotowany - 5074 przepisów (strona:242/339)

Marmolada gruszkowo-rabarbarowa 74

mojprzepisna.pl | Marmolada gruszkowo-rabarbarowa Robiliście kiedyś dżem lub marmoladę z gruszek? Generalnie troszkę to mdłe i słodkie, prawda? Aby złamać słodycz i dodać odrobinkę ostrzejszego smaczku

moj przepis na
Marmolada gruszkowo-rabarbarowa 110

mojprzepisna.pl | Marmolada gruszkowo-rabarbarowa Robiliście kiedyś dżem lub marmoladę z gruszek? Generalnie troszkę to mdłe i słodkie, prawda? Aby złamać słodycz i dodać odrobinkę ostrzejszego smaczku

moj przepis na
Marmolada gruszkowo-rabarbarowa 178

mojprzepisna.pl | Marmolada gruszkowo-rabarbarowa Robiliście kiedyś dżem lub marmoladę z gruszek? Generalnie troszkę to mdłe i słodkie, prawda? Aby złamać słodycz i dodać odrobinkę ostrzejszego smaczku

moj przepis na
Świąteczny przekładaniec z piernikami, wiśniami i czekoladą 74

Magda Oprócz pierniczków, sernika, orzechowca i rolady makowej, na Święta pojawi się zaskakujący przekładaniec. Czemu zaskakujący? A nie jest to typowy świąteczny deser, ale moja kompozycja smakowa sprawi, że w każdym kęsie poczujemy magię świąt. Warstwa pierniczków, wiśni, boska czekolada oraz puszysty niczym pierwszy śnieg krem to wspaniała kompozycja, której trudno się opszeć. Wydaje mi się, że mimo wielu pysznych(...)ozdobienia 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej   Zaczynamy od przygotowania wiśni – przekładamy je do garnka, dodajemy cukier, cukier waniliowy oraz 3 łyżki wody. Stawiamy na małym ogniu i gotujemy aż się rozpuszczą i puszczą dużo soku, ale nie rozpadną się – około 10-15 minut. Mąkę ziemniaczaną łączymy z odrobiną wody i wlewamy do wiśni cały czas mieszając – wiśnie

Smaczna Strona
Młoda kapusta z boczkiem 85

uwielbiam wszelkie wariacje potraw z dodatkiem młodej kapusty np. bigosy, kapusty zasmażane, ale również surówki z młodej kapusty. Młoda kapusta zasmażana z boczkiem smakuje najlepiej jako dodatek do młodych gotowanych ziemniaków, ale również świetnie smakuje ze świeżą kajzerką lub grubym kawałkiem świeżego wiejskiego chleba z masłem. Polecam również spróbować mój przepis na bigos z młodej kapusty z dodatkiem sporej ilości(...)Dodaj niewielką ilość soli, łyżeczkę cukru i pieprzu do smaku. Ja dodaję niewiele pierzu, bo wolę jak kapusta jest bardzo łagodna, jeśli wolisz bardziej ostrzejszy posmak dodaj więcej pieprzu. Gotuj kapustę pod lekkim przykryciem przez około 10 minut na niewielkiej mocy palnika, mieszając od czasu do czasu. Pod koniec tego czasu dodaj do kapusty sok z cytryny oraz drobno posiekany

To Musisz Wiedzieć
Skórka pomarańczowa kandyzowana 144

roku, tak i w tym obiecywałam sobie, że nie będę dużo piec ;) Ale nie byłabym sobą, więc do podstawowych dwóch ciast- sernika i snikersa, na pewno dołączy makowiec. O ile w mak mielony się zaopatrzyłam, tak o skórce pomarańczowej nie pomyślałam. Nie planowałam już żadnych zakupów większych, więc postanowiłam, że skoro 2 kg pomarańczy jest w domu(...)pozostawiamy na kilka godzin. Następnie każdą z osobna szorujemy i osuszamy. Obieramy dość cienko, tak by pozbyć się białej skórki (albedo). Skórki przekładamy do garnka i zalewamy wrzątkiem, gotujemy przez 5 minut. Obgotowane skórki kroimy w kostkę i ponownie zalewamy wrzątkiem i gotujemy 5 minut. Odcedzamy na sicie. Cukier łączymy z ¼ szklanki wody i sokiem pomarańczowym. Stawiamy na małym palniku

Kuchnia w czekoladzie
La vie en rose. Co znalazłam w płatkach róży. 125

aromatyczna i tak pięknie rubinowa zawładnęła naszymi zmysłami i nie mogę przestać o niej myśleć. W głowie rodzą się kolejne pomysły jak i z czym ją połączyć - lody, sorbety, serniki, ciasta.... Ale najpierw jest apetyt na samą galaretkę wyjadaną łyżeczką lub nakładaną na pyszne chrupiące scones. Śniadanie w płatkach róży ...  Zamknijcie oczy, weźcie głęboki oddech, czujecie jej zapach(...)sito.Kwiaty wyrzucamy. Dodajemy sok z cytryny, który spowoduje przemianę barwy na rubinową czerwień. Dodajemy do płynu cukier wymieszany z pektyną. Stale mieszając doprowadzamy aromatyczny syrop do wrzenia, po czym gotujemy go jeszcze 2 minuty. Rozlewamy galaretkę do wysterylizowanych słoiczków, zamykamy hermetycznie i pozostawiamy do ostudzenia. Przechowujemy w chłodnym miejscu. Przygotowując scones korzystam z przepisy Deb ze Smitten Kitchen (klik

KUCHARNIA
Deser z kaszy jaglanej z granatami 321

blogowej akcji na blogu u Klaud y n y Hebd y „Kasza jaglana na słodko”. Nie wzorowałam się na żadnym przepisie, wykorzystałam jedynie moje wieloletnie doświadczenie przygotowywania serników na zimno i sposoby przygotowywania potraw z kaszą jaglaną, doszły do tego też wspomnienia słodkich deserów z kaszą z mojego dzieciństwa. A akcji bierze wielu blogerów i w tym tygodniu(...)owoce granatu sok z limonki 50 g czekolady do dekoracji Do rondelka z wrzącym mlekiem i wodą wsypujemy kaszę, dodajemy szczyptę soli. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy na małym ogniu ok. 15 minut, do miękkości kaszy, jednocześnie płyn powinien odparować, co jakiś czas mieszamy aby kasza się nie przypaliła, szczególnie pod koniec gotowania. Studzimy, a następnie miksujemy blenderem

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Lazania (Lasagne). 199

Lazania, to idealny posiłek dla całej rodziny na obiad lub kolację, którego przygotowanie nie zajmie dużo czasy, jeżeli będziemy pracować sprawnie.Lazania wychodzi na prawdę dobra, smaczna

Kuchnia Łukasza
Tarta z kozim serem 213

Tarta zwykle kojarzona jest z kruchym lub francuskim ciastem, kremem i owocami. Coraz częściej występuje również w wytrawnej postaci. Tarta z kozim serem to połączenie klasyki

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Brzoskwioniowy sernik z galaretką 167

Ciasto sernikowe z krystaliczną galaretką i brzoskwiniami a to wszystko bez pieczenia ;) Delikatne, rozpływające się w ustach i na cieniutkim kruchym spodzie z herbatników. Składniki na

Alutka-Gotuje
Sernikowe lody jagodowe 143

Obawiałam się czy to w ogóle wyjdzie, ale! Udało się ;)  Swego czasu kupiłam wiaderko sera z myślą o serniku na zimno. Czas uciekał, a sernika nie zrobiłam, zabrakło weny i pomysłu. Za to do głowy wpadł mi pomysł, by ten ser połączyć z jagodami, które w zamrażarce miały doczekać zimy. Co prawda, by nałożyć lody, trzeba je wyciągnąć jakieś(...)Jagody zasypujemy cukrem i stawiamy na małym ogniu. Cały czas mieszamy, by się nie przypaliły, aż do momentu puszczenia soku. Mąkę mieszamy z odmierzoną ilością wody, wlewamy do gotujących się jagód, mieszamy, a po minucie zdejmujemy z ognia i studzimy. Ser przekładamy do misy Companiona z ostrzem do wyrabiania. Dosypujemy połowę cukru i miksujemy 30 sekund (jeśli mamy zwykły twaróg

Kuchnia w czekoladzie
Metrowiec 811

się wielkimi krokami, a wraz z nią wzmaga się mój apetyt na te „cięższe” ciasta. Wszystkie letnie tarty i biszkopty z galaretką robią miejsce dla pysznych szarlotek, serników czy też czekoladowych słodkości. Zapraszam na kawałeczek pysznego ciasta do kawki:) Metrowiec Ciasto 8 jajek 2 szkl cukru 3 szkl mąki 16 łyżek oleju 16 łyżek wody 3 łyżeczki proszku(...)formach takiej samej wielkości przez 40-45 min. 1 szklankę mleka wymieszać dokładnie z cukrem, cukrem waniliowym, sokiem z cytryny i mąką na jednolitą masę i wlać na pozostałe gotujące się mleko. Pogotować do zgęstnienia a następnie wystudzić. Miękkie masło utrzeć i powoli połączyć w budyniem. Przestudzone ciasta pokroić na plastry o grubości ok 1 cm. i smarować budyniem złączając

Pieguskowa Kuchnia
Sos żurawinowy 208

Sos żurawinowy według tego przepisu robię już od kilku miesięcy i robię go dosyć często. Jest bardzo smaczny, zbilansowany w smaku, w miarę kwaśny, gładki, bardzo

Kuchnia Łukasza

Proponowane wyszukiwania