Szybki omlet polecam na śniadanie. Słodycz persymony ( kaki ) idealnie komponuje tutaj z serem pleśniowym dlatego jeśli ktoś lubi omlety to polecam taką wersję. Omlet z persymoną i serem pleśniowym. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniemieliśmy go akurat z ogródka, więc też skończył w sałatce. Do sałatki zrobiłam własną wersję lemoniady różanej z tego posta - bardzo udany eksperyment. Ktoś zamawiał sałatkę? SAŁATKA Z NIEBIESKIM SEREM PLEŚNIOWYM, MANGO, RUKOLĄ I ORZECHAMI ćwiartka sałaty lodowej pęczek listków rukoli opakowanie (ok 100g) sera z niebieską pleśnią (ja miałam Castello Danish Blue) garść grubo posiekanych orzechów włoskich 1 mango(...)grzanek do zupy Na sos 2 łyżki śmietany (12%) 1 łyżeczka majonezu 1/2 łyżeczki musztardy 1 mała cebulka ze szczypiorkiem Bób przygotowujemy tak samo jak do sałatki z serem pleśniowym. Sałatę kroimy w średniej wielkości kawałki, jajko gotujemy na twardo i kroimy w kostkę. Mieszamy składniki na sos, dodajemy drobno posiekaną cebulkę ze szczypiorkiem. Mieszamy wszystkie składniki, na wierzch
les mirabellesBardzo lubimy dania ,które można zrobić w oka mgnieniu. Makaron w połączeniu ze szpinakiem i serem pleśniowym jest alternatywą na szybkie ,proste i smaczne danie. Składniki 300 g ulubionego makaronu 300 g świeżego szpinaku 100 g sera pleśniowego (niebieskiego) 3 łyżki oliwy z oliwek 4 ząbki czosnku sól ,pieprz Przygotowanie Makaron gotujemy al dente (zgodnie z opisem zawartym(...)Przekładamy z powrotem do garnka. Szpinak płuczemy ,odsączamy. Na oliwie podsmażamy czosnek (ok. 1 min) ,dodajemy szpinak i dusimy na wolnym ogniu. Po 10 min dodajemy pokrojony w kostkę ser ,dusimy dalej do jego rozpuszczenia. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Do garnka z makaronem dodajemy sos i chwilę podgrzewamy ,cały czas mieszając. Podajemy od razu po przygotowaniu
R'n'G KitchenSkładniki: 3-4 filety z ryby--u mnie filety z rekina,ale każda ryba jest dobra kawałek sera pleśniowego pokrojonego w plastry kawałek ogórka małosolnego, pokrojonego w słupki kawałek papryki czerwonej 3-4 plastry sera żółtego sól, pieprz. Wykonanie: Filety myjmy i osuszamy. Każdy kawałek dokładnie skrapiamy sokiem z cytryny. Z każdej strony posypujemy solą i pieprzem.Na ,każdy kawałek ryby(...)układamy ser żółty ,następnie słupek ogórka ,sera pleśniowego i papryki. Zwijamy w rulon. Spinam wykałaczką,lub wiążemy sznureczkiem, żeby roladka się nie rozpadła . W naczyniu do gotowania na parze układamy gotowe roladki.Gotujemy na parze około 25-30 minut. Smacznego
w mojej kuchnizrobienia tych cudownie letnich kanapeczek przyczyniło się szkolenie na jakim byłam zainspirowało mnie połączenie owoców z majonezem. Oto przepis: Składniki: Bagietka Garść świeżych truskawek Sałata Ser pleśniowy Masło Majonez Sposób przygotowania: Bagietkę kroimy na plasterki,smarujemy masłem.Na wierzch układamy sałatę,plasterek sera pleśniowego,połowę truskawki i kapkę majonezu. Podajemy schłodzone Smacznego! Dodam,że są one doskonałym dodatkiem do Szampana
Wielki apetytSKŁADNIKI: 200 g makaronu kokardki 100 g boczku wędzonego 100 g sera pleśniowego typu lazur 1 twarda gruszka 50 ml tłustego mleka 1 łyżka mąki garść migdał w płatkach szczypta gałki muszkatołowej szczypta pieprzu KROK1: Makaron ugotować w osolonej wodzie Gruszkę obrać ze skórki, pokroić w kostkę Boczek oraz ser pleśniowy pokroić w kostkę KROK 2: Na suchej
smacznieinatematpatelni, dokładamy grzyby. Podsmażamy, doprawiamy solą i pieprzem. Filet z kurczaka kroimy poziomo na cienkie płaty. Przyprawiamy pieprzem i przyprawą uniwersalną. Na każdym płacie układamy leśne grzyby oraz kawałki pleśniowego sera. Nie solimy ponieważ ser jest dość słonawy. Mięso zwijamy w roladkę dość ściśle. Orzechy prażymy na suchej patelni (ok. 5 minut). Zawijamy je w czystą ściereczkę i uderzamy(...)pieprzem. Na końcu dokładamy pokrojony w kosteczkę ser feta. Roladki kroimy na połówki. Układamy je na szpinaku. Dekorujemy resztą leśnych grzybów oraz orzechami laskowymi. Dodatkowo na wierzch możemy zetrzeć pleśniowy ser
VioletoweKucharzeniewymówkę na opychanie się burgerami :) Tym razem proponujemy wam prawdziwy rarytas. Jak zwykle kawał pysznej soczystej wołowiny, ale tym razem przykryty równie potężnym kawałkiem kremowego, rozpływającego się w ustach pleśniowego sera o aksamitnym smaku. A do tego orzechowa bułka. Orzechowa, bo nic lepiej nie skomponowało by się z tym serem. Całość stanowi istną poezję smaku. Każdy składnik z osobna podrażni(...)planujemy burgera z potrójną wołowiną z serem comté. To będzie wydarzenie, serio. Jak to zjemy i przeżyjemy to podzielimy się wrażeniami. Ale nie uprzedzajmy faktów, póki co burger z serem pleśniowym. bułki tradycyjne z orzechami (z TEGO przepisu) 150 g mielonego antrykotu na osobę 1 gruby plaster sera fourme d'Ambert na osobę sałata lodowa pomidor sól, świeżo
Marder&Marder Manufacturepomidorów 2-3 łyżki oliwy z oliwek 8 dużych, zielonych oliwek ( mogą być też czarne) 1 łyżka kaparów 1-2 ząbki czosnku pół średniej wielkości czerwonej cebuli kawałek dowolnego sera pleśniowego 1 łyżeczka octu balsamicznego zioła prowansalskie listki świeżej mięty listki świeżego oregano świeżo zmielony czarny pieprz Suszone pomidory wyjęłam z zalewy. Pokroiłam je na mniejsze części i przełożyłam(...)oliwę z oliwek. Zmiksowałam je blenderem. Dodałam kapary. Oliwki wyjęłam z zalewy. Pokroiłam je w plasterki i dodałam do pasty. Wkroiłam czosnek i wszystko zmiksowałam. Wkruszyłam ser pleśniowy. Rozgniotłam go widelcem na gładką masę. Dodałam pokrojoną drobno czerwoną cebulę. Doprawiłam ziołami prowansalskimi i pieprzem. Z solą należy uważać, ponieważ oliwki,kapary i ser są dosyć słone. Pastę
potrawyregionalnerozwałkować najpierw szklanką lub małym wałkiem wewnątrz formy na tartę, a potem jeszcze formować palcami, by uzyskać rant wysoki na ok. 1,5 cm. Piekarnik włączyć na 170 stopni. Ser pleśniowy pokroić w kostkę najdrobniej jak się da. Na ciasto wyłożyć ponad połowę buraków, rozłożyć na nich pokrojony ser pleśniowy, a następnie wyłożyć resztę buraków. Na wierzchu rozłożyć oliwki pokrojone
Weekendy w domu i ogrodzieSałatka powstała specjalnie dla mężusia. Uwielbia czarne oliwki i ser pleśniowy więc stworzyłam dla niego pyszną kompozycję z tymi składnikami. składniki: 300 g piersi z kurczaka 100 g sera z niebieską pleśnią garść orzechów włoskich 2 garście roszponki 2 garście czarnych oliwek sól,pieprz olej do smażenia przyprawa do sałatek oliwa do skropienia Pierś kurczaka pokroić w średnią kostkę. Oprószyć(...)solą i pieprzem i usmażyć na oleju, wystudzić. Do miski przełożyć roszponkę. Dodać wystudzonego kurczaka i orzechy. Ser pleśniowy pokroić w średnią kostkę i dodać do pozostałych składników. Dodać też osączone z zalewy czarne oliwki. Wszystko dokładnie wymieszać. Skropić oliwą i oprószyć przyprawą do sałatek i ponownie wymieszać
Monia miesza i gotujeSer pleśniowy to jeden z moich ulubionych. Nie każdemu smakuje, niektórym nawet śmierdzi. Jednak świetnie komponuje się z wieloma produktami i smakami. Doskonale pasuje do owoców, wina i wyrazistych warzyw. W postaci "singla" nie każdemu posmakuje, ale może w jakimś połączeniu tak? :) Natomiast cukinia.. Jak dla mnie jest warzywem nijakim. Wodnista, smakująca trochę jak woda, ale do pogryzienia(...)Chardonnay Reserve (zapraszam do wzięcia udziału w konkursie !) o którym wspominałam w przepisie na "Sałatkę z winem" Składniki: 10-15 cienkich plastrów cukinii 100 g sera pleśniowego 20 g mąki ryżowej lub pszennej 3-4 łyżki oliwy z oliwek Pieprz czarny Świeży rozmaryn Przygotowanie: Cukinię dokładnie umyć i pokroić w cienkie plastry. Ser, mąkę, 2 łyżki
CzarnawisienkaJesień wiąże się ze smakami, za którymi tęsknię miesiącami. Jednym z nich jest słodki smak świeżych fig. Zjadam je na surowo, ale najbardziej lubię z dodatkiem sera pleśniowego i dobrej wędliny. 20 minut w piekarniku i przekąska gotowa :) Składniki : świeże figi (przynajmniej 2 na osobę) wędlina ser z niebieską lub zieloną pleśnią (np. gorgonzola lub lazur) olej Włączyć piekarnika(...)polać odrobiną (naprawdę malutko) oleju. Z fig odciąć stwardniałą część ogonka. Przekroić figi na 4 części, ale tak, by pozostały złączone. Do środka fig włożyć plaster wędliny i kawałek sera pleśniowego Ułożyć figi na blasze. Włożyć do piekarnika i piec 15-20 minut. Podawać gorące z sosem, który utworzył się na dnie. A tak niedawno figi były zielone... Ale już
Weekendy w domu i ogrodzieProste, szybkie i zdrowe danie na wiosenny obiadek. Makaron ze szpinakiem i serem pleśniowym, który świetnie łączy się on z rozpływającym się żółtkiem jajka w koszulce. 400 g makaronu (ja użyłam kokardek) ser z pleśnią (np typu blue) opakowanie mrożonego szpinaku 2 ząbki czosnku 2 jajka łyżeczka octu łyżka masła, sól, pieprz u nas obowiązkowo(...)Ugotować makaron al dente. W tym czasie na patelni roztopić masło.Dorzucić pokruszony zamrożony szpinak. Gotować chwilę by szpinak się rozmroził. Dodać czosnek, sól i pieprz a następnie rozkruszony ser pleśniowy. Dusić do momentu uzyskania fajnej konsystencji sosu. dodać odcedzony makaron i dobrze wymieszać. W tym czasie w garnku gotujemy wodę z dodatkiem octu (można zastąpić go odrobiną kwasku
MarciochaKucharzyOstatnie już kwiaty w tym sezonie. Ostatnie i chyba jedne z najlepszych. Może to dlatego, że uwielbiam sery pleśniowe. Kto jeszcze kwiatów cukinii nie próbował, to polecam! Składniki : * 8 - 10 kwiatów cukinii * 2 szklanki mąki * pół szklanki mleka lub wody gazowanej * 2 jajka * sól, pieprz * olej rzepakowy do smażenia Sos : 100g sera pleśniowego np. Lazur, pół szklanki śmietany kremówki
Magiczne Życie Martyoczekiwania, makaron mogę polecić wszystkim w 100 %. Kokardki z łososiem i szpinakiem Składniki: - 250 g makaronu kokardki Elovena - 100 g wędzonego łososia - 150 g szpinaku świeżego - 140 g sera pleśniowego np. rokpol - 200 ml śmietany 18% - 1 ząbek czosnku - 1 łyżki masła - 1 łyżka oliwy - sól - pieprz Przygotowanie: Szpinak myjemy, dusimy na maśle i oliwie, doprawiamy solą i pieprzem(...)Dodajemy drobno pokrojony czosnek. Łososia kroimy na paski i dodajemy do szpinaku, po około minucie wlewamy śmietanę i dusimy ok. 5 minut. Do sosu dodajemy połowę sera pleśniowego i dusimy około 10 minut. W między czasie przygotowujemy makaron według przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu przekładamy do sosu, mieszamy i po 2 minutach wykładamy na talerze. Wierzch posypujemy pozostałym serem. Życzę
Kulinarne życie