sałatki trzeba spróbować! Jest słodka, jest słona, świeża i niepowtarzalna, o doskonale zrównoważonych smakach. Wspaniała! Składniki: opakowanie świeżego szpinaku 4 gruszki pół kostki masła (100 g) 200 g sera pleśniowego pół szklanki orzechów włoskich 4 łyżki białego octu winnego 3 łyżki cukru trzcinowego Wykonanie: Szpinak myjemy, osuszamy i wykładamy na naczynie, w którym będziemy podawać sałatkę. Odrobinę skrapiamy oliwą(...)składniki. Gruszki studzimy. Gdy osiągną temperaturę pokojową lub nieznacznie wyższą, równomiernie je rozkładamy na liściach szpinaku i polewamy wg uznania płynem jaki zebrał się w rondelku. Całość posypujemy skruszonym serem pleśniowym i jemy :) Smacznego
Taste Of My Dayszczypta soli - 1 łyżeczka suszonej bazylii -1 łyżeczka suszonego oregano Składniki na nadzienie: - 60 g parmezanu - 120 g sera camembert z ziołami - 50 g sera feta - 40 g sera pleśniowego Douce Blue - 2 oscypki - 1 mozzarella (1 kulka) Forma do pizzy 28 cm. Najpierw robimy ciasto na pizzę. Do miski wsypujemy mąkę, sól i dodajemy oliwę. Do szklanki dajemy drożdże(...)ciasto mamy gotowe to wałkujemy go na koło i lekko zawijamy brzegi. Pizzę smarujemy naszym sosem pomidorowym, a następnie dajemy pokrojoną w plasterki mozzarellę i po kolei kroimy kolejne sery, a fetę kruszymy rękami. Wierzch pizzy posypujemy startym parmezanem. Pizzę wkładamy do nagrzanego piekarnika do 220 stopni (grzałki góra/dół bez termoobiegu na środkowej półka) i pieczemy
Kuchenne Wariacjepizza na grubym, puszystym spodzie ze sporą ilością dodatków, a czasem pizza cieniutka i krucha z dwoma, trzema dodatkami. Dzisiaj zapraszam na prostą lecz smaczną pizzę z serem pleśniowym i cebulą. Składniki ciasta: 2 szklanki mąki + mąka do podsypywania, pół szklanki ciepłego mleka , 3 dkg drożdży , pół łyżeczki soli , płaska łyżka cukru , 3-4 łyżki oliwy(...)łyżeczka ziół prowansalskich , świeżo zmielony pieprz , średni ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Wszystkie składniki wymieszać i odstawić na 10 minut, żeby się "przegryzły". Farsz: 200 g miękkiego sera dojrzewającego , 1 średnia cebula . Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość maksymalnie 1 cm. Przełożyć na blaszkę i rozsmarować na cieście sos. Cebulę posiekać w kostkę, ser również, lecz w nieco
Codzienna kuchnia niecodziennazauroczona efektem. Wyszło coś na kształt wytrawnego musu z jabłek, który smakiem przypomina miodową musztardę. Świetnie będzie komponować się z pieczystym, np. z drobiem czy wieprzowiną, czy też z serami pleśniowymi. "MUSZTARDA" Z JABŁEK. / inspiracja: Moje Smaki Życia, nr 10/2013 / na ok. 500 ml musztardy 1 kg mączystych jabłek 1/4 szklanki octu jabłkowego 3 łyżki miodu 1 łyżeczka soli(...)góra do tygodnia. Idealnie komponuje się z pieczonym mięsem, np. z drobiem czy wieprzowiną, schabem, szynką, pieczenią itd. Również świetnie pasuje do wędlin czy też serów pleśniowych. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiporcje: omlet: - 4 jajka wiejskie albo ekologiczne - sól, pieprz odrobina mieszaniny ziół suszonych - oliwa z oliwek + masło do smażenia ponadto: - 150 g pstrąga wędzonego - francuski ser pleśniowy Bleu Village- dostępny w sklepach Lidl - 2 garście rukoli - 1 granat - jabłuszka kaparowe Wykonanie: Jajka wybij do miski i zacznij je mieszać albo rózgą albo widelcem. Jajka powinny zrobić się "luźne(...)smażymy do momentu ścięcia się odwracamy łopatką na drugą stronę i smażymy dosłownie maksymalnie 30 sekund. Zdejmujemy z patelni, przekładamy porwanym na kawałki pstrągiem, rukolą i pokrojonym w kostkę serem pleśniowym. Całość mocno obsypujemy ziarnami grantu. Na wierzch do podkręcenia smaku dodajemy jabłuszka kaparowe. Całość dodatkowo delikatnie skropiłam oliwą z oliwek. Zachęcam Was do zapoznania się z produktami
SMYKWKUCHNImąka i drożdże, pieczywo drożdżowe najlepiej jeść na 3 dzień po wypieku, gdyż drożdże przez 2 doby są aktywne i wrogie w stosunku do flory jelitowej - piwo i wino - sery pleśniowe Nerki Mocz odpowiada za wydalanie toksyn drobnocząsteczkowych krążących w organizmie z krwią . Głównym narządem układu moczowego są nerki wytwarzające mocz jako produkt filtracji krwi. Zakażenia bakteryjne (głównie pałeczką(...)soków owocowo-warzywnych i herbatek ziołowych - rezygnacja z kawy, mocnej herbaty, alkoholu (wódka, piwo, wino), napojów energetyzujących, produktów z wysoką zawartością soli, drożdży, cukru w każdej postaci (słodycze, miód), serów pleśniowych, orzeszków, suszonych owoców (np.rodzynki), produktów przetworzonych i zawierających konserwanty oraz gluten - jedzenie zgodne z grupą krwi WSKAZANIA DO DETOKSYKACJI ORGANIZMU - zaparcia, zaburzenia trawienne - wzdęcia i gazy
NaKońcuJęzykaPotrawa choć troszkę pracochłonna to bardzo łatwa w wykonaniu. Zdecydowanie smak podkręca tu dodatek delikatnego sera pleśniowego. Dzięki obfitości węglowodanów dostarcza organizmowi dużo energii. Ziemniaki do tej zapiekanki należy zalać wrzątkiem dzięki temu będą one nie tylko smaczniejsze, ale też zachowają więcej składników odżywczych. Danie podawać od razu po wyjęciu z pieca. Składniki: 50 dag ziemniaków sałatkowych 1 młoda(...)jajka pęczek szczypiorku 1 cebula 2 łyżki bułki tartej Sól i pieprz do smaku Sos: ¾ szklanki słodkiej śmietanki 22% 1 jajko 10 dag startej mozzarelli 10 dag pleśniowego sera Szczypta gałki muszkatołowej Sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Ziemniaki na zapiekankę zalewamy osolonym wrzątkiem i gotujemy na półtwardo, odcedzamy studzimy kroimy na plastry, układamy na spodzie wysmarowanego
Wanilia i Kardamonpieczonych jarzyn autorka: ania7roz z bloga fabryka czasu ulotna Kolorowa surówka z kapusty pekińskiej autorka: Bogusia82 z bloga Bajeczna Kuchnia Zupy Zupa z grillowanej papryki, bakłażana i szpinaku z serem pleśniowym autorka: Patrycja (mikimama) z bloga Czerwień i błękit Zupa pomidorowa z pęczakiem autorka: Patrycja (mikimama) z bloga Czerwień i błękit Jesienny krem z pieczonej dyni i warzyw autorka: ruda(...)life photograph - smak życie fotografia zupa krem z brokułów autorka: szybkieprostesmaczne z bloga szybkie proste smaczne Zupa z pieczonych buraków autorka: gotować! z bloga gotować! Krem dyniowo marchwiowy z pleśniowym serem autorka: edytaha z bloga Kuchenne zapiski Tradycyjny kapuśniak z kapusty kiszonej autorka: Wyraczynka z bloga Kuchnia z wyrakiem Krupnik z grzybami wg Aleex autorka: Aleex z bloga
Weekendy w domu i ogrodziePołączenie sera pleśniowego i gruszki to mój jesienny hit - gruszkowa słodycz naprawdę przepysznie komponuje się z słonym, kremowym pleśniowym serem, np. lazurem lub gorgonzolą. Z takiego połączenia możecie skorzystać przygotowując szybką, prostą sałatkę ale również obiad, jak w poniższym przepisie. Mięso marynujemy przez chwilę, potem grillujemy na patelni razem z gruszka. Po przewróceniu na pierś wykładamy ser żeby się delikatnie
Milion Smakówciasto już ładnie wyrosło wysmarowałem naczynie oliwą i rozciągnąłem do brzegów ciasto i smaruję sosem czosnkowym (2 ząbki czosnku, sól, pieprz, jogurt grecki), a następnie rozkładam składniki : ser żółty, ser pleśniowy, ser topiony i mozzarelle. A na samą górę świeże pomidory. Tak zrobioną pizze wkładam do maksymalnie rozgrzanego piekarnika. Smacznego
Full SmakuRubiny" z pieczonego buraka, podane na listkach cykorii z pleśniowym serem i gruszką to doskonała wiosenna przekąska. A wyważone połączenie smaków gorzkiego, słodkiego i słonego zadowoli każde podniebienie. Składniki: 1 duża cykoria 1 duży burak 1 ser z niebieską pleśnią 1 czerwona gruszka listki mięty do dekoracji Sposób przygotowania: Do wykonania naszej przekąski będziemy potrzebowali pieczonego buraka. Pieczenie(...)Możecie go później przechowywać w lodówce około tygodnia. Upieczonego buraka studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Listki cykorii myjemy i układamy na talerzu. Na nie wykładamy buraka i plasterki sera pleśniowego. Pomiędzy listkami cykorii układamy plastry czerwonej gruszki. Resztę gruszki kroimy w drobną kostkę i układamy na środku talerza. Dekorujemy listkami świeżej mięty
W SMAKpić na: anemię kłopoty trawienne osteoporozę miażdżycę Składniki: 1 świeża bułka lub 2 kawałki dobrego chleba tostowego 2/3 kawałka sera koziego pleśniowego lub 4 plasterki sera koziego 2 łyżeczki miodu kawałek masła czosnkowego garstka orzechów włoskich świeży tymianek Przygotowanie (15 minut): - rozkrawamy bułkę i rozprowadzamy po niej masło(...)Jeśli masło jest zbyt twarde spokojnie może okroić cieniutki plasterki i po prostu ułożyć na bułce - układamy ser na bułce. Ja użyłam 1/3 okrągłego sera pleśniowego i 2 plasterki normalnego koziego sera - wkładamy do piekarnika na ok 10 minut na 180 stopni - miód podgrzewamy do płynnej konsystencji - każdą kanapkę polewamy
Pora na pora i pomidorawymaga ani pracy, ani zaangażowania, ani czasu za wiele. Parę razy w tygodniu aplikujemy sobie endorfiny w królewskiej postaci. Największego kopa daje ta wersja - łosoś zapiekany z jabłkiem, pleśniowym, niebieskim serem i orzechami włoskimi. Czujemy się łososioholiczkami i dilerkami zarazem. Dilerkami smaku. A, jako dobry "sprzedawca" swojego towaru pierwszą "działką" dzielimy się za darmo. Wiemy, że po nim wrócicie(...)witaminy (A, B, D, E) i oczywiście kwasy Omega-3 i Omega-6. Jest to więc kumulacja smaku i skarbnica zdrowia i urody. SKŁADNIKI: - łosoś norweski, filet - jabłko, 1 - ser pleśniowy BLUE (z niebieską pleśnią), plaster, - orzechy włoskie, garść + przyprawy: pieprz czarny, pieprz biały, pieprz ziołowy, (nie dodajemy soli, ser jest wystarczająco słony) + Folia aluminiowa, WYKONANIE: Łososia umyć, osuszyć, pokroić
Wypisz Wymalujpewnego czasu przygotowuję sałatki, w których owoce łączę z warzywami i wędliną, czy też rybą, czasami też jest tam ser np. pleśniowy, czy mozzarella, doskonały też do sałatek jest ser kozi! Niektórzy nie lubią takich połączeń. Ale warto spróbować! Polecam np. sałatkę z truskawkami: Sałatka z truskawkami, kurczakiem i sosem balsamico , albo sałatkę z winogronami Sałatka z wędzonym łososiem(...)chili z młynka. Wykorzystałam też własnoręcznie pieczone pomidory . Na blogu jest już kilka przepisów z figami: Roladki z kurczaka (pasta miętowa, ser i roszponka) Sałatka z szynką, figami i serem pleśniowym Świeże figi z szynką westfalską składniki na 1 porcję: • garść świeżych listków szpinaku • 1 figa szynka westfalska pieczone pomidory Dressing: • 1 łyżeczka syropu cukrowego • 1 łyżeczka octu jabłkowego
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięszpinaku 250 ml mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli szczypta pieprzu 60 g dobrej jakości żółtego sera ok. 50 g serka brie Muffiny ze Szpinakiem i Serem Pleśniowym - Sposób przygotowania: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Czosnek kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na maśle. Następnie dodajemy rozmrożony szpinak i smażymy do wyparowania ewentualnej wody. Na końcu
Słodka Strona