świeżym pomidorem, cukinią i papryką Duszone warzywa z włoskim serem mozzarella Gulasz warzywny z cukinią, papryką, cebulą i pomidorami Brokułowe pesto na sałatce z zielonej soczewicy, mozzarelli i pomidorków Ser pleśniowy le Coutances podany z bukietem sałat i pomidorkami cherry z dodatkiem malinowego dressingu Sałatka z grillowanej cukinii z mozzarellą i pomidorkami cherry Chrupiąca ciabatta z pesto rosso, serem Capri
Moja smaczna kuchniaznajdziesz tutaj ) garść prażonych pestek słonecznika 5 łyżek oliwy z oliwek pieprz, sól Przygotowanie: Sałatę myjemy i dodajemy pokrojony pomidor, zapieczone szparagi, pokrojony ser pleśniowy. Pesto z botwinki rozrabiamy z oliwą i polewamy sałatkę. Na koniec przyprawiamy pieprzem i solą i posypujemy pestkami słonecznika
Łycha smakówPolecam pyszny szpinakowo serowo-śmietanowy sos do makaronu. Połączenie świeżego szpinaku, sera pleśniowego, suszonych pomidorów i czosnku jest rewelacyjne! Składniki: około 0,5 kg świeżego szpinaku 6-8 szt. suszonych pomidorów 2-3 ząbki czosnku 1 duża lub 2 małe cebule kawałek sera lazur lub innego ulubionego oliwa z oliwek lub oliwa z suszonych pomidorów
potrawyregionalnenajpopularniejszy chyba rodzaj tego gęstego sosu - z mango. Ten przepis opracowałam sama na podstawie klasycznego przepisu na indyjski chutney mangowy. Sos jest świetny, według mnie smakuje idealnie z łagodnymi serami pleśniowymi jak brie, czy camembert, ale nadaje się równie dobrze do mięs i do każdej wędliny. Chociaż tak aromatyczny i wręcz zaskakujący swoim smakiem, absolutnie nie tłumi smaku mięsa
Kuchnia Prezydentowejłyżki miodu lub innego dowolnego syropu roślinnego, lub ksylitolu - 4-5 łyżek octu balsamicznego - kilka łyżek dobrej oliwy z oliwek (nie trzeba) - 2 roladki kozie (miękkie) lub ser pleśniowy typu blue (najlepiej różne rodzaje) - orzeszki piniowe Na suchej patelni podprażyć orzeszki piniowe, odstawić w miseczce do przestudzenia. Na półmisek wyłożyć sałaty, dodać pokrojone na małe kawałki roladki kozie, lub sery
Smaczne ZdroweUwielbiam połączenie orzechów i sera pleśniowego,oraz truskawek z tym właśnie serem.Sałatka powstała z tego co znalazłam w lodówce.Przyrządzona była po raz pierwszy,ale na pewno nie ostatni.Polecam. Składniki: 50g roszponki truskawki orzechy nerkowca ser kozi Sposób przygotowania: Roszponkę umyć i osuszyć.Dodać pokrojony w kosteczkę ser i kawałki truskawek.Na koniec dodajemy chrupiący akcent-orzechy nerkowca. Smacznego
Wielki apetytminut, potem trzeba tylko zapiekankę wsadzić do piekarnika na 25-30 minut i pyszne danie gotowe. Możecie tu dowolnie eksperymentować z dodanym serem, zamiast fety użyć sera pleśniowego, mascarpone albo ricotty lub innego ulubionego. Pamiętajcie tylko, żeby dodając fetę nie solić szpinaku za mocno, gdyż feta sama w sobie jest dość słona. W zupełnie dietetycznej wersji możecie
Słodko-Słony Świat Ilonyokoło pół kilo świeżego szpinaku ewentualnie paczka mrożonego w liściachpół pęta chorizopół czerwonej papryki5 łyżek kwaśnej śmietany1 jajko2 garści tartego żółtego sera lub kilka plasterków (albo sery pleśniowe)1 - 2 ząbki czosnkuoliwa do smażeniaCiasto francuskie wykładamy na natłuszczonej formie do tarty i nakłuwamy widelcem. Szpinak podsmażamy na oliwie z dodatkiem czosnku soli i pieprzu. Śmietanę
Bon Appetit Małgorzatyaromatyzowane czosnkiem. W sezonie możecie je przyrządzić ze świeżych liści szpinaku, natomiast poza nim - z mrożonych. Sery zaś możecie dowolnie komponować, świetnie pasuje tu gorgonzola, ser kozi, czy smakowe sery pleśniowe. Użyłam tu mojego ulubionego makaronu Casarecce, pochodzi on z Sycylii, jest charakterystycznie zawinięty w "rynienkę", dzięki czemu zatrzymuje w sobie jak najwięcej sosu z potrawy. Idealnie podkreśla smak szpinaku
Słodko-Słony Świat Ilonyostra - natka pietruszki - ser żółty - masło Do opanierowania oczywiscie potrzebujemy mąke ,jajko , oraz bułkę tartą. * Gratin - ziemniaki (2 na porcje) - jajko - smietane - zioła prowansalskie - ser pleśniowy ( może być żółty ) - sól pieprz - gałka muszkatałowa Na samym początku zabieramy się za obranie ziemniaków (2 na osobe) oraz ugotowanie ich na pół twardo w osolonej wodzie. Następną(...)kotlet.sie.nie spali a.będzie ready w środku. Robimy tak z pozostałą częścią kotletów. Przyprawiamy do smaku a na szerszej części rozbitego mięsa kładziemy pokrojone w małe kawałki masło, ser żółty oraz natke pietruszki którą najpierw umyliśmy a potem posiekaliśmy nie koniecznie drobno.. Czas na formowanie kotletów ! Ps. Nie rozgotujcie ziemniaków. Zakładamy boki na masło oraz inne
Wspólne smakidomowego rosołu. Bardzo miłe, aromatyczne urozmaicenie tradycyjnego dania. Warte wypróbowania :) Składniki: 50 dag mięsa drobiowego mielonego sól pieprz estragon świeży lub suszony ząbek czosnku papryczka chilli 150 g sera pleśniowego 100 ml zimnej wody łyżka sosu rybnego 2 łyżki sosu sojowego Wykonanie: Gotujemy rosół, taki jak lubicie najbardziej :) Do naczynia przekładamy zmielone mięso oraz wszystkie pozostałe
Taste Of My Dayoczekiwanie na potrawy z grilla... Aby umilić czas i gości, a nam zaoszczędzić stresu polecam Wam szybką przekąskę, która jest idealna na grillowy wieczór. Składniki: 1 bagietka 200 gram sera pleśniowego 4 morele mięta Bagietkę kroimy w kromki. Grillujemy z każdej strony po 1 minucie. Morele kroimy w ćwiartki i również grillujemy po 2-3 minuty z każdej strony
Mango Papajatalerzykiem i odstawić, aby zgliwiał, czyli stopił się - tak to wizualnie wygląda. Twaróg powinien stać w temperaturze pokojowej przez kilka dni. Może w tym czasie zacząć pachnieć podobnie jak sery pleśniowe.W rondelku stopić masło i dodać do niego zgliwiały twaróg. Na bardzo małym ogniu zasmażać go dodając jednocześnie sól, mleko (dla luźniejszej konsystencji) oraz wybrane przyprawy. Gotowy serek
Codzienna kuchnia niecodziennaułożyć "na zakładkę" warstwę ziemniaków. Na ziemniaki wyłożyć 1/3 masy śmietanowej i połowę sera pokrojonego na małe kawałki. Ułożyć kolejną warstwę ziemniaków i wyłożyć połowę pozostałej śmietany i resztę sera pleśniowego. Ułożyć resztę ziemniaków, a na nią śmietanę. Posypać solą. Zamknąć naczynie pokrywą lub przykryć folią aluminiową. Wstawić do piekarnika i włączyć program pieczenia góra/dół, a temperaturę ustawić
Weekendy w domu i ogrodziefeta i papryczki chilli) pomidory suszone oliwki czarne łosoś Na środek naleśnika po kolei nakładamy wszystkie składniki: 1. rukolę, serek topiony, szparagi, oliwki, suszone pomidory, plasterek wędliny 2. szpinak, ser pleśniowy camembert, suszone pomidory, oliwki, plaster łososia Końce zawijamy do środka wokół nadzienia tak, by z naleśnika uformować prostokąt. Smażymy na małym ogniu łyżce oleju z obu stron. Polecam przykryć
Taste Of My Day