ser pleśniowy - 764 przepisów (strona:24/51)

LASAGNE ZE SZPINAKIEM I BROKUŁAMI 165

chwilę, starte ząbki czosnku. Dodałam szpinak i podsmażyłam go z czosnkiem,aż zmiękł. Rozkruszyłam ser lazur. Na koniec polałam farsz śmietaną i doprawiłam pieprzem. Z solą należy uważać, ponieważ ser pleśniowy jest słony.   wymieszałam szpinak dopóki ser się nie rozpuścił. Kolej na sos beszamelowy: W garnuszku rozpuściłam masło i wsypałam mąkę Energicznie mieszałam, dolewając mleko. Doprawiłam gałką muszkatołową, szczyptą

potrawyregionalne
Szpinakowa tarta z serem pleśniowym i krewetkami 98

kolegą, postanowiłam mu zrobić niespodziankę:)  SKŁADNIKI: Ciasto kruche: 2 szklanki mąki tortowej 1 żółtko 100g margaryny 1 łyżeczka soli, szczypta pieprzu zimna woda Farsz: świeży szpinak 150g sera pleśniowego ( blue lub gorgonzola) kostka białego sera chudego jajko 3 łyżki śmietany Czosnek, sól, pieprz Mrożone krewetki (np. TIGER) 50ml białego wina Do dużej miski wsypać mąkę. W " kopcu" mąki wydrążyć

MarciochaKucharzy
BIG pierogi z kurkami . 149

kurki ,przykryć mniejszym i dobrze zlepić . Pierogi gotować we wrzącej wodzie ,lekko osolonej .Kiedy wypłyną na powierzchnię wody gotować jeszcze 3 min. Sos . 250 ml śmietany kremówki 150 g sera pleśniowego np. gorgonzola Śmietanę zagotować z serem i doprawić do smaku . Pierogi podawać na sosie , z pomidorami koktajlowymi i pokrojoną sałatą z pietruszką

Kulinarny karnet Christophera
Sałatka z melonem, prosciutto i serem plesniowym 167

Uwielbiam takie połączenia :) Kolorowe, lekkie i bogate w smaku. Słodki i orzeźwiający melon, pikantna rukola, dojrzewająca szynka, chrupiący słonecznik i charakterny ser pleśniowy - istne niebo w gębie :) W trakcie tej sesji, towarzyszył mi pewien mały, puchaty wykradacz melonów ;) SKŁADNIKI (3-4 porcje) 1/2 melona cantaloupe 200g prosciutto 150g sera z niebieską pleśnią 3-4 garście rukoli 2-3 łyżki pestek

DefinicjaSmaku
Akcja pleśnią pokryta czyli sery w natarciu! 147

Nowa akcja z kolejnym moim ukochanym składnikiem. Chciałabym zebrać jak najwięcej przepisów, których głównym składnikiem są sery pleśniowe. Dopuszczalne są również "dziwne" gatunki innych serów :) Wpis dodawany do akcji musi być opatrzony banerem akcji, a wspomniane wcześniej sery nie mogą być tylko dodatkiem, ale muszą grać w potrawie główną rolę. A przynajmniej jedną z pierwszoplanowych ról. Zapraszam do udziału: stwórzmy

Miksturownik
Salatka z rukolą, lososiem, serem plesniowym i granatem 189

poczęstowana tą sałatką. Zaintrygowała mnie po raz kolejny. Postanowiłam zrobić ją w święta systematyzując jednocześnie ilość wykorzystanych składników, wg własnych upodobań i potrzeb. Sałatka z rukolą, łososiem, serem pleśniowym i granatem 50 g rukoli 100 g sera z szarą pleśnią, ale nie kremowego tylko twardego 100 g wędzonego łososia 6 połówek suszonych pomidorów z zalewy 2 łyżki

Dzieje kuchennej Wiewióry
Risotto z gruszką i serem pleśniowym 169

ryż będzie miękki.  Gruszkę obrać w kostkę. Podsmażyć na 1 łyżce masła. Przed dodaniem ostatniej porcji bulionu dodać do ryżu gruszkę.  Na koniec dodać pokruszony ser pleśniowy i doprawić pieprzem Mieszać do momentu rozpuszczenia sera.  Smacznego, Anulla

Fabryka pomysłów
Brokuły z sosem serowym 176

zdecydowanie gęstszy. Połączenie łagodnego sera topionego ze zdecydowaną ostrością lazura i słodyczą śmietanki nie wymaga nawet stosowania przypraw :) Składniki: - różyczki z jednego brokuła (albo paczka mrożonego) - 100 g sera pleśniowego (u mnie turkusowy lazur) - 100 g śmietankowego sera topionego - 200 ml śmietany 30% - łyżka mąki - sól, cukier Różyczki brokuła myjemy, wrzucamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy trochę soli i szczyptę

Kulinarne zapędy Kokosa
Polędwiczki w pikantnym sosie pieczarkowym i "Wszystko przez ten Nowy Jork" 174

pieczarek, gdy te będą obsmażone i woda z patelni wyparuje. Cebula ma być zeszklona, a nie usmażona. Na patelnię wlać ok. 150 ml ciepłej wody, dodać przyprawy i ser pleśniowy pokrojony w kostkę. Podgrzewać całość do stopienia się sera i uzyskania pasującej nam konsystencji sosu (po odparowaniu wody). Na patelnię dodać kawałki polędwicy. Krótko je podgrzewać. Chodzi tylko

Weekendy w domu i ogrodzie
Urodzinowe przekąski do wina 165

Składniki: Ser feta szynka prosciutto di parma szczypiorek winogrona ser kozi kawałek sera pleśniowego suszone śliwki wędzony halibut i tuńczyk Przygotowanie: Wszystkie sery zmieszać razem na gładką masę.. Do papilotków włożyć szynkę nafaszerować serem, posypać posiekanym szczypiorkiem dodać ćwiartkę winogrona Śliwki zawinąć w szynkę......  Kuleczki serowe posypać kawałkami Halibuta i Tuńczyka.. Popić dobrym winem..... :-) Smacznego

Gaździnka warzy
Sałatkowe inspiracje 163

domem i chęć zjedzenia czegoś zdrowego.Zapraszam sałatka jest zdrowa i pożywna. Ekspresowa sałatka makaronowa: Składniki: Makaron tri colore Pomidorki koktajlowe kukurydza z puszki Bazylia(świeże listki) Chilli w płatkach Ser pleśniowy Sposób przygotowania: Ugotowany makaron łączymy z połówkami pomidorków,serem pokrojonym w kosteczkę,kukurydzą.Doprawiamy do smaku i dekorujemy bazylią. Przed podaniem schłodzić. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie

Wielki apetyt
Lajcikowy Obiadzik 296

SAŁATKA Z ŁOSOSIEM I SER PLEŚNIOWYM Z TRUSKAWKAMI sałata lodowa pomidorki koktajlowe łosoś wędzony ser brie lub camembert  pół szklanki truskawek lub sos żurawinowy Sos Winegret: pół cebuli 2 łyżki oleju 3 łyżki wody 1 łyżeczka musztardy 1 ząbek czosnku

NaKońcuJęzyka
LASAGNE ZE SZPINAKIEM I KURCZAKIEM 189

koniec dodałam starte trzy ząbki czosnku.   Do cebuli włożyłam pokrojony na około dwu centymetrowe kawałki szpinak. Podsmażyłam go przez około 5-7 minut co jakiś czas mieszając. Dodałam ser pleśniowy i śmietanę. Doprawiłam pieprzem i niedużą ilością soli, ponieważ ser sam w sobie jest słony. Mieszałam aż ser się rozpuścił. Filet z kurczaka polałam olejem. Doprawiłam solą, pieprzem, startym

potrawyregionalne
Gryczane naleśniki zapiekane z białą kaszą i grzybami pod serową kołderką 148

odrobinie rozgrzanego oleju. Dodajemy ugotowaną i odsączoną kaszę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem – wg. uznania. Przygotowany farsz układamy przez środek naleśników. Dodajemy odrobinę gorgonzoli ( lub innego ulubionego sera pleśniowego). Zwijamy delikatnie ruloniki. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Posypujemy startym serem żółtym. Smarujemy odrobiną masła po całości. Zapiekamy ok. 15 minut w nagrzanym piekarniku. Gotowe! ( U mnie podane z odrobiną

Ostra na Słodko
Spaghetti z pieczarkami i suszonymi pomidorami oraz "Motylek" 154

się podsmażą i wyparuje z nich nadmiar wody. Nie dopuścić do przysmażenia czosnku. Ma się on tylko zeszklić. Wlać na patelnię ok. 150 ml wody. Dorzucić pokrojony w kostkę ser pleśniowy i pomidory połamane na mniejsze kawałki. Dusić ok. 5 minut - ser musi stopnieć, a pomidory zmięknąć. Doprawić sos kminkiem, ostrą papryką, solą, ewentualnie pieprzem. Makaron odcedzić i wrzucić

Weekendy w domu i ogrodzie