ser pleśniowy - 764 przepisów (strona:11/51)

Suflet z rzeżuchą i serem pleśniowym 157

łyżka musztardy sól pieprz Wykonanie: Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 o C. Parmezan wymieszać z bułką tartą. Formę na suflet wysmarować masłem i obsypać połową bułki z parmezanem. Ser pleśniowy zetrzeć na tarce. Oddzielić żółtka jaj od białek, białka ubić na sztywną pianę. Odlać ¼ szklanki mleka i rozmieszać w nim mąkę kukurydzianą. Resztę mleka mocno podgrzać, ale nie zagotować(...)konsystencji budyniu. Mleko z mąką zdjąć z ognia i zacząć miksować. Cały czas miksując dodawać po jednym żółtku. Żółtka dokładnie utrzeć z masą. Do masy dodać musztardę i ser pleśniowy, dokładnie wymieszać. Następnie dodać rzeżuchę i jeszcze raz wymieszać. Do masy dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać. Masę przelać do formy na suflet, wierzch posypać resztą bułki z parmezanem

Mama Gotuje
Schab z musem borówkowo-czekoladowym i szaszłykiem z sera pleśniowego i banana 200

sama siebie zaskoczyłam charakterem oraz harmonią tego dania. Wyszło rewelacyjnie, oryginalnie i aromatycznie. Mus czekoladowo-borówkowy okazał się idealnym partnerem nie tylko dla schabu ale i banana a ser pleśniowy ujednolicił cały ten kontrast smaków. Przygotowanie obiadu zajęło mi jakieś 15 minut. Przepis na syte dwie porcje. Składniki: - 4 plastry schabu wieprzowego - 1 duży banan - serek pleśniowy błękitny lazur - paczka(...)lekko roztłukujemy, kroimy w paski i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Posypujemy ostrą papryką chili oraz szczyptą mięty. Podsmażamy do zarumienienia się schabu. Szaszłyk: Na patyczek nadziewamy na zmianę kostkę sera pleśniowego oraz banana

upichcona
Tarta z grzybami, boczkiem i serem pleśniowym 169

Kolejna wyprawa do lasu zakończyła się sukcesem i powodem do przygotowania pysznego dania Tarta z grzybami, boczkiem i serem pleśniowym SKŁADNIKI: kilkanaście grzybów boczek wędzony 150g sera pleśniowego 100g białego sera chudego 1 cebula świeża pietruszka 1 jajko ciasto francuskie sól, pieprz czarny, papryka słodka, chilli Grzyby oczyścić i pokroić w plastry. Ja zawsze chwile gotuje grzyby, chyba

MarciochaKucharzy
Deska serów - jak przygotować i jak podawać 265

pleśni najbezpieczniej podawać je na osobnej desce . Podobnie w przypadku ich przechowywania  Cheesmart Tupperware , to jedyny ze znanych mi pojemników, który pozwala mi uniknąć rozprzestrzeniania się  aromatu serów pleśniowych w całej lodówce. Najtrudniejszym chyba zadaniem jest właściwy dobór wina. Do serów łagodnych, miękkich, twarogowych i z porostem białej pleśni  najlepiej pasują wina białe z lekką owocową nutą(...)zdaniem najbezpieczniejsze rozwiązanie, jeśli nie zamierzamy całkowicie opróżnić naszego portfela i zarazem sprostać oczekiwaniom smakowym gości :) sery twarde (np. cheddar), półtwarde (np. mimolette) i miękkie (np. romadur lub Limburger) sery pleśniowe typu camembert sery z przerostem pleśni (np. gorgonzola, brie, roquefort, lazur) sery twarogowy (np. w formie rolady lub kuleczek labnehu) *** jeśli decydujemy się na różnorodność, to warto umieścić

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Pyszna zapiekanka makaronowa 332

suszone pomidory, co okazało się krokiem wyśmienitym:) Składniki na 2 porcje: * 150 g makaronu  pełnoziarnistego - dałam świderki * cebula * 250 g mięsa mielonego * kilka plasterków sera żółtego * 1/2 opakowania sera pleśniowego typu lazur * kilka pomidorów suszonych w oliwie * ząbek czosnku * przyprawy * zielona cebulka Drobno pokrojoną cebulę wrzuciłam na rozgrzaną patelnię z łyżką oliwy spod pomidorów, chwilkę przesmażyłam, dorzuciłam mięso, dodałam(...)żółtego i pleśniowego. Włożyłam do piekarnika na 20 minut.    Po wyjęciu posypałam zieloną cebulką. Rezultat: była to najpyszniejsza z moich dotychczasowych zapiekanek!!! Bezapelacyjnie!!! Dodatek suszonych pomidorów i sera pleśniowego uczynił ze zwykłej zapiekanki wyborne danie. Po prostu pycha:D Komentarze rain1drop 2011/03/25 13:11:14 Sowo, to pierwsze zdjęcie jest wspaniałe! :) sowa_nie_sowa 2011/03/26

Zdrowa Kuchnia Sowy
Sałatka gruszkowa z serem pleśniowym na rukoli z sosem balsamicznym 188

Coś do pochrupania :) Dzisiejsza propozycja to miszmasz smaków: słodki -kwaśny - delikatny. Spróbujcie :) Składniki: gruszka, garść rukoli 10 czarnych oliwek opakowanie sera pleśniowego naturalnego 2 łyżki octu balsamicznego łyżka miodu pieprz   Przygotowanie: Umytą rukolę wykładamy na talerz. Gruszkę obieramy, przekrajamy na pół i kroimy połówki w plasterki. Oliwki kroimy na pół a ser pleśniowy w ósemki. Ser, oliwki oraz gruszkę

ChilliJemy
Tortellini w sosie serowym 178

Pierożki zapieczone w sosie z przepysznym parmezanem Składniki 400 g tortellini z nadzieniem mięsnym 200 g śmietany sól olej 100 g sera pleśniowego pieprz tłuszcz do wysmarowania formy 50 g parmezanu pomidorki koktajlowe Przygotowanie   Tortellini ugotowałem w osolonej wodzie z dodatkiem kilku kropli oleju. Odcedziłem, przelałem zimna wodą i osączyłem. Piekarnik rozgrzałem do 220 stopni C. Śmietanę podgrzałem(...)garnku, dodałem pokruszony ser pleśniowy, mieszałem, aż ser się rozpuścił. Sos doprawiłem do smaku solą i pieprzem. Pierożki przełożyłem do miski i delikatnie wymieszałem z sosem serowo-śmietanowym. Naczynie żaroodporne posmarowałem tłuszczem, następnie wyłożyłem tortellini z sosem. Pomidorki pokroiłem na połówki, obłożyłem pierożki. Parmezan starłem na tarce o małych oczkach, posypałem nim pierożki.  Naczynie umieściłem w połowie wysokości piekarnika

R'n'G Kitchen
Zielona sałatka na świeżym szpinaku z łososiem i serami 174

smacznie - polecam. Fajna na przekąskę w pracy, ale również na wczesna kolację w domu lub lekki obiad.     Składniki: 150g wędzonego łososia (u mnie z czarnym pieprzem) 100g sera pleśniowego camembert 100g sera Feta czerwona papryka 150g szpinaku świeżego Baby pieprz oliwa pół łyżeczki soku z cytryny   Przygotowanie: Szpinak myjemy i osuszamy.Wykładamy na talerze. Paprykę kroimy(...)plastry. Ser feta drobimy i razem z papryką również układamy na talerzach. Ser pleśniowy przecinamy w plastry. Łososia wykładamy na wierzch (ręcznie rwiemy). Przygotowane składniki skrapiamy przygotowaną oliwą (2-3 łyżki), wymieszana z sokiem z cytryny oraz pieprzem. Smacznego

ChilliJemy
Brokuły, szpinak i gorgonzola 159

rozmrażamy lodówkę na święta”. I mnie nie ominęło czyszczenie zawartości lodówki/zamrażarki. Dlatego dzisiaj przygotowałam zupę z tego, co akurat miałam pod ręka, tj. z brokułów, szpinaku i sera pleśniowego. K ocham sery, w tym gorgonzolę, ale nie każdemu musi smakować ten specyficzny smak, dlatego radzę nie przesadzać z jej ilością J  Zupy nie polecam kobietom w ciąży(...)sery pleśniowe, takie jak wspomniana gorgonzola, są wówczas zabronione. Wiodącą rolę w mojej zupie pełnił brokuł – tzw. „zielony kalafior”. Jest on bogaty w składniki mineralne – wapń, żelazo, fosfor, magnez, siarka i potas  oraz witaminy - A, C, B1, B2, PP . Ale uwaga - warzywo należy krótko gotować, by nie pozbawić go tych wartościowych składników.  „Broccoli italiana” to warzywo niskokaloryczne

Powiedz dietom nie
Bułki tradycyjne 193

niedawna żyjemy burgerami. Uwielbiamy burgery i robimy coraz to nowe. Mamy nadzieję mieć na blogu całkiem pokaźną kolekcję burgerowych przepisów. Następny w planie jest burger z serem pleśniowym. A do takiego sera nic lepiej nie pasuje niż bułka orzechowa. Powiem wam szczerze, że bułka wyszła naprawdę niezła. Mocno orzechowa, bardzo mocno. W połączeniu z pleśniowym serem smak był niesamowity. Zatem

Marder&Marder Manufacture
Risotto z szynką, pomidorami, ruccolą i rozmarynem i... WYRÓŻNIENIE 232

potrzeby wykorzystania kilku produktów, które trzeba było już zużyć i okazało się bardzo dobre. Na pewno będę je powtarzać w tej samej konfiguracji. Do nadania aksamitnej gładkości użyłam sera pleśniowego Camen z wytwórni w Kamiennej Górze, który kupiłam na wrześniowym Kiermaszu Produktów Regionalnych w Jeleniej Górze. Jeżeli macie możliwość kupienia tego sera, gorąco Wam polecam, ponieważ ma naprawdę wyjątkowy smak(...)kostkę 100 g ryżu arborio garść ruccoli 2 łyżeczki igieł świeżego rozmarynu 100 ml białego wina półwytrawnego 0,5 l gorącego bulionu warzywnego lub drobiowego 50 - 80 g sera pleśniowego Camen pieprz, sól  2-3 łyżki soku z cytryny 3 łyżki oliwy z oliwek do smażenia 1 . Na rozgrzanej oliwie podsmażamy ok. 5 minut pora i szynkę, dorzucamy ryż

Kuchnia Prezydentowej
Zapiekanka z kurczakiem i szpinakiem 459

więcej? : ) Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 50 minut (  w tym 20 minut pieczenia) Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka 300g szpinaku mrożonego 200g makaronu 100g żółtego sera 100g sera pleśniowego 3 jajka 1 szklanka śmietany 18% 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła Sól, pieprz Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente.  Pierś z kurczaka oprószamy solą(...)przeciśniętego przez praskę. Po chwili dorzucamy rozmrożony szpinak. Doprawiamy solą i pieprzem. Kiedy woda całkowicie odparuje zdejmujemy szpinak z gazu. Żółty ser trzemy na tarce o dużych oczkach, a ser pleśniowy kroimy w kostkę. Sery mieszamy ze śmietaną oraz jajkami i doprawiamy pieprzem. Składamy potrawę: naczynie  żaroodporne smarujemy odrobiną masła. Wykładamy makaron, na to układamy kurczaka, wykładamy szpinak

Kolizje Smaków
Zupa krem z cukinii z serem pleśniowym 190

Delikatna i kremowa zupka krem z cukinii. Ser pleśniowy nadaje zupce nieco ostrości przez co zupka uzyskuje fajny posmak. Serów z pleśnią nie lubię ale zupka z jego dodatkiem bardzo mi zasmakowała. składniki: 1 kg obranej cukinii 750 ml bulionu, u mnie drobiowy 100 g sera z niebieską pleśnią Obraną cukinię pokroić w kostkę i przełożyć do garnka. Zalać bulionem(...)zagotować. Gotować aż cukinia będzie miękka ok 20 minut. Pod koniec gotowania do garnka wrzucić pokrojony lub pokruszony ser pleśniowy i chwilkę jeszcze gotować aż ser sie rozpuści. Potem garnek zestawić z ognia. Wszystko zmiksować blenderem na gładki krem. Gotową zupkę podawać z ulubionymi dodatkami, u mnie prażony słonecznik. Polecam też inne zupki krem z cukinii: Zupka krem z cukinii

Monia miesza i gotuje
Sałatka z winogronem, serem pleśniowym i sosem vinegret 212

Fajna na przekąskę :) Słodki smak owoców przełamuje gorzkawa rukola :) Pycha :) Składniki: kiść białych winogron jedna nektarynka jedna gruszka kilka liści rukoli ok 100g sera pleśniowego (mój camembert z ziołami) pieprz sos vinegret (przepis ---> TUTAJ ) Przygotowanie: Rukolę wykładamy na talerz. Gruszkę kroimy w plasterki, winogrona przekrajamy na pół, a brzoskwinie i ser pleśniowy w kwadraty. Owoce i ser wykładamy

ChilliJemy
Jajka faszerowane na dwa sposoby 174

Faszerowane jajka obowiązkowo muszą pojawić się na wielkanocnym stole. Tak naprawdę można je nadziewać wszystkim na co tylko mamy ochotę. Ja miałam ochotę na suszone pomidory oraz ser pleśniowy i miodową musztardę. Wyszło pysznie :) SKŁADNIKI (20 połówek) 10 jaj 5 suszonych pomidorów 1 łyżka majonezu kilka listków świeżej bazylii 50g sera z niebieską pleśnią łyżeczka musztardy miodowej łyżka majonezu szczypiorek(...)wyjmujemy żółtka. Suszone pomidory kroimy w drobną kosteczkę, łączymy z majonezem i żółtkami z 5 jaj. Doprawiamy solą i pieprzem. Napełniamy połówki jaj i na koniec posypujemy świeżą bazylią. Ser pleśniowy kroimy w drobniutką kostkę, łączymy z żółtkami z 5 jaj, majonezem i musztardą. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Napełniamy połówki jaj i na koniec posypujemy szczypiorkiem. Smacznego

DefinicjaSmaku