lada gratka dla ciekawych nowych smaków, wyśmienity chleb pszenny ze startym serem pleśniowym, smakuje wybornie do wędlin i nie tylko... Składniki na jeden bochenek: - 50 dag mąki pszennej lub chlebowej - 2 dag świeżych drożdży - 300 ml letniej wody - 1 łyżeczka soli - 1 płaska łyżeczka cukru - 10 dag startego sera pleśniowego, u mnie ser pleśniowy blu - 1 łyżka roztopionego masła Dodatkowo
Apetyczna babeczkaŚwieże truskawki są świetne z octem balsamicznym, czarnym pieprzem. Ser pleśniowy, czy też kozi doskonale smakuje z truskawkami. A ja lubię bruschettę , tzn. grzanki . Całość można połączyć na podpieczonej kromce chleba, czy też podpieczonej bagietce, kromce ciabatty. Bruschetta z truskawkami i balsamico to świetny pomysł na oryginalne grzanki / zapiekanki. Doskonale się nadadzą na imprezę, jak i domową przekąskę dla singla(...)daniach, na słodko, czy wytrawnie. Bruschetta z truskawkami i balsamico, z dodatkiem sera jest idealna w smaku. Polecam. 2 kromki chleba żytniego 1 łyżka oliwy 4 truskawki melisa kawałek sera pleśniowego na sos: 1 łyżka octu balsamicznego z Madery, 1 łyżka cukru trzcinowego Sos balsamico: podgrzewamy w rondelku ocet balsamiczny z cukrem, aż się cukier całkowicie rozpuści, a sos się
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięGruszki, ser pleśniowy i orzechy to połączenie idealne. Spróbujcie koniecznie :) SKŁADNIKI 4 duże twarde gruszki 3 łyżki masła 100 g niebieskiego sera pleśniowego 100 g orzechów włoskich sok z cytryny PRZYGOTOWANIE Gruszki myjemy, przekrawamy wzdłuż i za pomocą łyżeczki usuwamy gniazda nasienne. Skrapiamy sokiem z cytryny, by nie ściemniały. Ser rozgniatamy widelcem i mieszamy z masłem. Dodajemy dość grubo
Moje Kuchenne Rewelacjewiem jak wy,ale ja uwielbiam zapach i smak pieczonego boczku.Stwierdziłam,że czas wypróbować połączenie z serem pleśniowym i wyszło pysznie.W tym roku na Sylwestra menu będzie bogatsze o nową przekąskę. Składniki: cienko pokrojony boczek gotoway ser pleśniowy wykałaczki Sposób przygotowania: Ser kroimy w plastry (najlepiej,żeby miały szerokość plastrów boczku),owijamy boczkiem i spinamy wykałaczką. Zapiekamy w temperaturze(...)stopni ok.10 minut. Ser pleśniowy zapiekany w plasterkach boczku doskonale komponuje się z żurawiną i czerwonym,półwytrawnym winem. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetytPyszna i szybka zupka pieczarkowa z dodatkiem sera pleśniowego. Ja za tym serem nie przepadam ale mężuś lubi więc zupka powstała specjalnie dla niego a ja zjadłam porcję bez sera. składniki: 300 g pieczarek 1 l bulionu 100 g sera pleśniowego, u mnie z błękitną pleśnią masło do smażenia 100 ml śmietanki 30 % sól,pieprz natka pietruszki 1-2 łyżki(...)zalać bulionem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować ok 10 minut. Do zupy dodać słodką śmietankę. Mąkę wymieszać z odrobiną wody i wywaru z zupy i zagęścić zupę. Ser pleśniowy pokruszyć lub zetrzeć na tarce, dodać do zupy i wymieszać lub posypać nim zupę bezpośrednio na talerzu. Ja wybrałam tą drugą opcję bo nie wszyscy lubimy taki ser. Przed
Monia miesza i gotujeSkładniki: 4 garści rukoli, 1/4 gruszki, 4 świeże figi, 2 plasterki żółtego sera pleśniowego, 2 plasterki białego sera pleśniowego, 4 łyżki oliwy z oliwek, Fit up Kamis do sałatek. Przygotowanie: Na talerzu układamy świeżą rukolę. Świeże figi kroimy w ćwiartki i układamy na sałacie. Plasterki sera pleśniowego kruszymy i układamy między figami, Na koniec gruszkę kroimy w długie
Aga w kuchniBardzo lubię sery pleśniowe, zwłaszcza te łagodniejsze typu camembert lub brie. Czasem zjadam je tak po prostu z chrupiącą pszenną bagietką popijając winem. Stąd narodził się kiedyś u mnie pomysł połączenia względnie łagodnego sera z wyrazistym wędzonym łososiem oraz jeszcze intensywniejszym smakiem kawioru. Wrażenia smakowe dopełniają mieszane tostowe pieczywo oraz nieco pikantna rukola. Oprócz smaku kompozycja ta ma jeszcze(...)odmówić odrobiny wyrafinowania. A jako taka może sprawdzić się również przy nieco poważniejszych okazjach, gdy nie możemy podać na stół tak po prostu czegokolwiek. Tosty z łososiem, rukolą, serem pleśniowym i kawiorem 2014-12-10 15:09:46 Prosta w przygotowaniu i doskonale wyglądająca przekąska z nutą wyrafinowania. W sam raz np. na szybkie śniadanie, jak i na poważniejsze okazje
Kulinarna Pokusadobrze, ponieważ szpinak to cenione źródło witamin, błonnika i soli mineralnych, bogate w żelazo i fosfor. Poniżej przedstawiam przepis mojej uzdolnionej sąsiadki Franczeski, na szpinakowy krem z pierścią kurczaka, serem pleśniowym, kiełkami i grzankami. No to do dzieła: - 1 opakowanie mrożonego szpinaku w liściach - 1 opakowanie ser pleśniowy błękitny lazur (jeśli ktoś nie przepada, to można zastąpić serkiem topionym(...)patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka, posypaną szczyptą tymianku. Na drugiej patelni podsmażamy szpinak, przyprawiamy 4 ząbkami czosnku, szczyptą soli i pieprzu oraz dodajemy kawałki sera pleśniowego błękitny lazur. Jak się wszystko wymiesza, a ser będzie rozpuszczony w szpinaku to umieszczamy wszystko w blenderze. Wyciągamy z bulionu ugotowaną marchewkę, pietruszkę i czosnek i również wrzucamy do blendera
upichconaŚwietna sałatka z grillowanym kurczakiem, truskawkami i niebieskim serem pleśniowym, której smak podkręca rukola. Doskonale sprawdzi się nawet jako lekkie danie obiadowe :) SKŁADNIKI 1 duża pierś kurczaka 100 g rukoli 150-200 g truskawek 100 g niebieskiego sera pleśniowego 3 łyżki pestek dyni oliwa do smażenia sól, pieprz Dressing: 4 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka octu(...)tłuszczu i kroimy w cienkie paseczki lub kostkę. Grillujemy lub podsmażamy na patelni (doprawiamy solą i pieprzem). Rukolę myjemy, osuszamy i przekładamy do miski. Truskawki kroimy w ćwiartki, ser w kostkę. Dodajemy do rukoli razem z kawałkami kurczaka. Polewamy przygotowanym dressingiem i posypujemy podprażonymi ( na suchej patelni) pestkami dyni. Smacznego
Moje Kuchenne Rewelacjewarte tych kalorii. Polecam! Składniki: - 0,5 kg brokułów; - 40 g masła; - 30 g mąki; - 0,4 l mleka; – 0,1 l śmietany 18% - 10 dag sera pleśniowego (typu rokpol) - makaron wstążki; - sól, biały mielony pieprz Wykonanie: Brokuły oczyścić, umyć, podzielić na mniejsze różyczki. Do garnka wlać wodę, osolić i wrzucić różyczki. Brokuły gotować około 5 minut(...)odstawić do ocieknięcia. Masło rozpuścić, dodać mąkę i energicznie wymieszać. Wlać mleko i śmietanę i starannie połączyć. Sos oprószyć pieprzem. Gotować 15 minut. Makaron wstążki ugotować w osolonej wodzie. Ser pleśniowy zetrzeć na tarce o większych oczkach. Do sosu dodać brokuły (kilka różyczek zostawić do dekoracji). Chwilę wymieszać i podgrzewać. Ser pleśniowy dodać do sosu z brokułami. Mieszać cały czas
dom-agi.plsłodko-słono-kwaskowy.Do tego kawałek sera,zdrowe nowalijki i zdrowy lunch,przystawka lub deser gotowy. Poprzednim razem do truskawek sięgnęłam po ser Brie a tym razem francuski niebieski ser pleśniowy Rochebaron,Jest to z jeden z bardzo niewielu serów pleśniowych który będą już dojrzałym wciąż ma lekko płynną konsystencję i apetycznie się "ulewa".Mmmm pyszności. SKŁADNIKI(...)porcje: 250 g (pojemnik) truskawek 100-150 g niebieskiego sera pleśniowego (u mnie Rochebaron) ok. 80 g rukoli 1-2 łyżki oliwy lub rzepaku nierafinowanego na karmel: 2-3 łyżki białego cukru 50 g pistacji bez łupin 1/2 łyżeczki soli morskiej gruboziarnistej na zredukowane balsamico: 50-60 ml ciemnego balsamiko 1 łyżka brązowego cukru -najlepiej palmowego lub trzcinowego 1 listek
Sztuka gotowania w/g Samiryświeżego szpinaku. Nie miałam ochoty na sałatkę, więc postanowiłam przygotować coś ciepłego na obiad. Zapiekanka z ziemniakami i szpinakiem to pomysł na szybkie oraz wegetariańskie danie. Do zapiekanki dodałam ser pleśniowy, aby danie zyskało wyrazistego smaku. Poniższa zapiekanka świetnie smakuje podana z sosem pomidorowym. Składniki: 250 g świeżego szpinaku co najmniej 0,5 obranych ziemniaków 100 ml śmietany(...)małego opakowania) 2 duże jajka starty żółty ser kawałek sera pleśniowego pieprz ostry czosnek granulowany sól oliwa z oliwek Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Ostudzić. W międzyczasie na patelnię wylać 1 łyżkę oleju i dodać świeży szpinak. Całość przyprawić solą, pieprzem i czosnkiem. Chwilę smażyć. Szpinak musi się wyraźnie skurczyć. Jajka wymieszać ze śmietaną. Na dno naczynia żaroodpornego wylać odrobinę
UgotowaćKremowe, z wyraźną w smaku nutą sera pleśniowego, kropką nad "i" tego dania są orzechy włoskie, to połączenie może wydać się odważne, ale jest warte wypróbowania. Słodki smak owocu gruszki idealnie podkreśla smak sera. Polecam! Składniki: 30 dag ryżu z groszkiem lub zwykłego do risotto 175 g kremowego sera pleśniowego blu Mlekoma 2 łyżki serka topionego(...)czasu mieszając, aż ryż wchłonie płyn , stopniowo dolewamy bulion w trakcie gotowania aż ryż będzie ugotowany. Gruszkę myjemy, kroimy w kostkę ze skórką, dodajemy do ryżu wraz z pokrojonym serem pleśniowym oraz topionym i posiekanymi orzechami włoskimi, mieszamy chwilę do momentu aż ser się rozpuści i zrobi się kremowa konsystencja. Doprawiamy do smaku solą. Rozkładamy na talerze posypujemy wiórkami
Wanilia i Kardamonserowe nici Medaliony kroimy na cztery części, na każdy wbijamy wykałaczkę z plastrem korniszona, serową nicią i czarną oliwką. Albo też w innej wersji: Łososiowe przekąski z papryką i serem pleśniowym Składniki: 5 szt medaliony z łososia 0,5 słoik papryka konserwowa(...)Oliwki czarne 250 dkg ser pleśniowy camembert 10 dag serowe nici 3 szt rzodkiewka
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałasłabość do makaronów i chyba nigdy nie będę z tym walczyć:) Tym razem w sosie z sera pleśniowego z kurczakiem i brokułami SKŁADNIKI: 250g makaronu kokardki 150g sera pleśniowego np. Lazur dwie piersi z kurczaka 1 brokół 400ml smietany 3 ząbki czosnku 100ml białego wina sól, pieprz, czerwona czubryca, oliwa, parmezan Umytego i wysuszonego kurczaka pokroić w kostkę. Podsmażyć(...)zarumienienia oliwie a następnie dodać czosnek. Jeszcze chwilę podsmażyć. Następnie dodać białe wino, kolejno ser pleśniowy. Doprowadzić do jego roztopienia. Na sam koniec dodać śmietanę, cały sos doprawić. Pilnować by śmietana się nie zważyła. Makaron ugotować al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Dorzucić go do sosu i dobrze wymieszać.Makaron podać obsypany płatkami parmezanu. Smacznego
MarciochaKucharzy