tylko świetny dodatek (znów) do grilla, ale też sałatka z arbuzem i serami jest fantastyczną zimną przekąską w upalne dni – orzeźwiająca i sycąca. Słodkość owoców przełamana serem pleśniowym, złagodzonym mozzarellą, do tego lekki twist dymki i słodko-kwaśny miodowy winegret. Koniecznie spróbujcie! Składniki: – 200g arbuza – 1 dymka ze szczypiorem – 2 pomidory – 5 pomidorków(...)winegret miodowy (przepis znajdziecie tutaj ) – 1 kulka mozzarelli – 100g sera pleśniowego – 15 gron winogron czarnych – 2 nektarynki – świeża bazylia Wykonanie: Arbuza (wyjąć pestki) pokroić w kostkę. Pomidory również, a małe pomidorki w połówki lub ćwiartki. Dymkę poszatkować. Mozzarellę i ser pleśniowy pokroić w mniejszą kostkę. Winogrona przekroić na pół. Nektarynki pokroić w niewielkie kawałki (możecie
Pociąg Do Kuchnicamembert pieczony z płatkami migdałów i świeżymi jeżynami prosto szybko i smaczne coś dla smakoszy sera pleśniowego. Przepis ten dostałam od mojej ukochanej cioci- dziękuję :)Korzystając z dobroci natury, która teraz daję nam pyszne jeżyny dodałam je do przekąski. Chrupiące migdały, słodki z charakterystyczną nutą ser w dodatku ciepły i do tego świeże jeżyny kwaskowate ... cóż chcieć więcej. SKŁADNIKI(...)porcja podana na 1 ser pleśniowy) ser camembert 1 szt płatki migdałów 2 łyżki masło sklarowane 1 łyżkę jeżyny garść SPOSÓB WYKONANIA : - rozgrzewamy piekarnik do 100 stopni bez termoobiegu - wkładamy nasz ser na blaszce (ja go dodatkowo ułożyłam na papierze do pieczenia, aby łatwiej było mi go potem wyjąć i nie rozwalić go) - pieczemy
Basia w kuchnidużo pisać… Rozpływający się ser pleśniowy na delikatnym filecie z dorsza i aromatyczny szpinak… Po prostu pycha! Składniki: 500 g filetów z dorsza 100 g niebieskiego sera pleśniowego 2 łyżki oleju 1 łyżka masła sól pieprz Szpinak: 400 g świeżego szpinaku 3 ząbki czosnku 2 łyżki masła 2 łyżki wody sól pieprz Przygotowanie: Szpinak umyć, osuszyć i pokroić(...)solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej i masło, układać rybę i smażyć na średnim ogniu, z dwóch stron. Pod koniec smażenia na każdym filecie położyć pokrojony w plasterki ser pleśniowy i na chwilę przykryć pokrywką, aby ser się roztopił. Na talerz nałożyć porcję szpinaku, a na wierzch ułożyć rybę. Podawać z młodymi ziemniaczkami. Smacznego
Oryginalny smakdoczekamy to nie może ich zabraknąć na ruszcie naszego grilla. Grillowane brzoskwinie pokryte cynamonem, miodem, octem balsamicznym lub po prostu brązowym cukrem smakują wyśmienicie podawane z lodami, jogurtem lub serem pleśniowym. W szczególności połączenie z serem pleśniowym wyjątkowo polecamy. Prawdopodobnie każdy z Nas kojarzy smak i zapach pieczonych jabłek. Ale czy każdy z Nas próbował grillowanych jabłek ? Wystarczy że jabłka(...)Wiele osób przygotowuje go skrapiając oliwą z oliwek, posypuje mieszanką soli morskiej i pieprzu lub skrapia octem balsamicznym. Ale oczywiście można do niego dodać dużo więcej dodatków takich jak: ser pleśniowy, miód, ser feta, Tak przygotowany arbuz idealnie pasuje do wielu sałatek. Myśląc o grillowaniu często zapominamy o owocach cytrusowych. A tak naprawdę oferują one nam największe zmiany smakowe
naRuszciePołączenie gruszki i sera pleśniowego mam już od dawna sprawdzone tym razem dodałem jeszcze kilka składników i zawinąłem w ciasto francuskie ... Składniki : arkusz ciasta francuskiego 1 gruszka kawałek sera pleśniowego 30 gr orzechów włoskich łuskanych 1 papryczka chilli 1 jajko mak lub sezam Przygotowanie : Ciasto francuskie wyjmuję z lodówki na ok 20 minut przed obróbką aby nabrało temperatury pokojowej(...)Gruszkę obieram i kroję w małą kosteczkę, orzechy szatkuję możliwie drobno nożem, ser pleśniowy kruszę w palcach, do tego wszystkiego dodaję drobno poszatkowaną papryczkę chilli bez pestek. Wszystko dokładnie mieszam. Ciasto francuskie dzielę na 15 kwadratowych kawałków (najprościej nożem do pizzy) i na każdy kawałek daję po 1-1,5 łyżeczki farszu, składam po skosie na pół sklejając boczki ciasteczek
Mechanik w kuchnistwierdził, że mu obojętnie. Irytują mnie takie odpowiedzi, spojrzałam więc na niego, groźnie unosząc brew. Złapał w dłoń monetę, rzucił - wypadła tarta. Zaczęłam więc kombinować. W lodówce był kawałek sera pleśniowego, i to oregano kusiło mnie ogromnie. Do sklepu szłam z myślą o zakupieniu brokuła, do koszyczka wskoczyły też pięknie wyglądające szparagi. Na wierzch pomidorki, których słodkawy smak, uwalniający się(...)przyprawiona pikantnym oregano i odrobiną melisy cytrynowej. Wyszło bosko - lekko, ale sycącą, bardzo wiosennie i zielono-czerwono. Pycha! No i pięknie wygląda. Skusicie się...? Tarta ze szparagami, brokułem i serem pleśniowym Składniki: (na formę do tarty o średnicy 28 cm) spód: 150 g mąki graham 100 g mąki pszennej 125 g zimnego masła 1 łyżeczka soli 1 jajko nadzienie
Pożeraczka, czyli raz adobrzesię właśnie spodziewałam. W zależności od nastroju, może przybrać najróżniejsze formy. Ta jest na spodzie z dodatkiem mąki graham, który dzięki niej nabiera dodatkowej chrupkości. Na wierzchu buraki i ser pleśniowy. Hmm ... Nie jestem fanką tego ostatniego... Tutaj smakował nieźle, ale z kozim byłaby jeszcze lepsza (moim zdaniem, rzecz jasna). Za to pieczone buraczki, mmm... Poezja. Jeśli więc macie(...)trochę czasu, zachęcam do wypróbowania przepisu. Pizza z burakami i serem pleśniowym Składniki: (na 3 pizze) spód: 350 g mąki pszennej 150 g mąki graham 25 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 400 ml letniej wody 2 łyżki oliwy sos: 150 g serka kremowego 50 ml śmietany kremówki (38%) 250 g pomidorów z puszki 1 ząbek czosnku
Pożeraczka, czyli raz adobrzezechce domową zupę lub gulasz niech rozpocznie od odpalenia grilla! Poniżej przedstawiamy wam przepisy na wyjątkową zupę pomidorową z grillowanych pomidorów oraz pomysł na grillowane pomidory nadziewane serem pleśniowym. Zupa pomidorowa. Tajemnicą tej wyjątkowej pomidorowej jest wydobycie smaku z grillowanych pomidorów zamiast ich blanszowania we wrzącej wodzie. Ta zupa może być podawana na ciepło ale smakuje również rewelacyjnie na zimno(...)przez 2 godziny w lodówce. Można ją również podawać na gorąco. Należy wtedy przelać ją do dużego rondla i doprowadzić do lekkiego wrzenia. Oczywiście podawać natychmiast. Grillowane pomidory nadziewane serem pleśniowym. Te grillowane pomidory są niezwykle bogate w smaku i wyjątkowo proste w przygotowaniu. Wystarczy do tego przepisu na targu znaleźć duże i dojrzałe pomidory. Składniki: 4 duże pomidory przekrojone
naRuszciekubki smakowe. Pyszne jak i na śniadanie i jako popołudniowa przekąska. Dalszą opowieść pewnej brzoskwini zakończę zdjęciem :) niech się samo obroni. SKŁADNIKI :przepis autorski brzoskwinie 3 szt większe ser pleśniowy typ. "niebieski"(użyłam połowy ) szynka prosciutto 6 plastrów tymianek 3 gałązki masło 2 -3 łyżki SPOSÓB WYKONANIA : - brzoskwinie myjemy osuszamy, przecinamy na pół wyciągamy pestkę(...)środek posypujemy świeżym tymiankiem kładziemy w to kawałek sera pleśniowego i całość zawijamy szynką - układamy w naczyniu żaroodpornym i posypujemy kawałeczkami masła oraz tymiankiem - całość zapiekamy w tem. 180 stopni ( z termoobiegiem ) przez 10 minut Gotowe pyszne na ciepło jak i na zimno słodka brzoskwinia jest lekko twarda, słodka ser pleśniowy roztopiony, szynka chrupiąca a całość podbija świeży tymianek . Polecam
Basia w kuchniDzisiaj w ramach tygodnia dyniowego i dyniowych potyczek na obiad czy też kolację proponujemy Wam tartę na wytrawnie z kurczakiem, dynią i dodatkiem sera pleśniowego Składniki na ciasto: - 200 g mąki pszennej - 100 g masła - 1 jajko - 1 łyżka śmietany - szczypta soli Składniki na nadzienie: - 350 g kurczaka - 1 cebula - 1 łyżka masła - 350 g obranej dyni - 50 g niebieskiego(...)sera pleśniowego - 3 jajka - 300 g śmietany 18% - sól, pieprz - 1/2 łyżeczki suszonego oregano - kilka listków świeżego oregano Forma na tarte 24 cm. Naszą tartę zaczynamy od ciasta. Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, jajko, śmietanę oraz zimne posiekane masło i wyrabiamy na jednolitą masę. Ciasto schładzamy w lodówce ok. 30 min. Teraz robimy farsz do tarty. W garnku rozpuszczamy masło
Kuchenne WariacjeMoja wersja pikantnych pierogów, którą uwielbiam. Mielona wołowina z pomidorami, wolno duszona w czerwonym winie oraz suszone pomidory, chilli i ser pleśniowy… Wszystko razem tworzy niepowtarzalny smak i aromat. Składniki: Z podanego przepisu wyjdzie około 48-50 sztuk. Ciasto: 4 szklanki mąki 1 szklanka ciepłej wody 1 jajko szczypta soli Farsz: 400 g mielonej wołowiny (użyłam mocno zmielonej(...)tatara) 1 cebula 2 ząbki czosnku 5 suszonych pomidorów w oleju 60g niebieskiego sera pleśniowego 1 płaska łyżeczka koncentratu pomidorowego „Pudliszki” 1 puszka pomidorów (400g) 1,5 szklanki bulionu mięsnego 1/4 szklanki czerwonego wytrawnego wina 1 mała lub 1/2 papryczki chilli 1 łyżeczka oregano 4 ziarenka jałowca 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego około 3 łyżek oliwy z oliwek szczypta
Oryginalny smakswojego smaku. Można sobie dobrać takie składniki jakie się lubi… lub akurat ma w lodówce. Ja dzisiaj zaszalałam… zrobiłam tartaletki z owocami figi, szynką parmeńską i serem pleśniowym! Ale pysznie smakują też z brokułami, porem czy cebulą. Myślę, że tarty/tartlaetki są fajnym pomysłem na zwykłą kolację lub na przyjęcie… Można je jeść na ciepło lub na zimno(...)tart. Tartaletki z owocami figi – składniki: Ciasto : 150 g mąki 75 g masła 1 żółtko 1 łyżka lub więcej zimnej wody szczypta soli Farsz : 3-4 figi kawałek sera pleśniowego ok. 100 g szynki parmeńskiej 150 ml mleka 150 ml śmietany 2 jajka sól, pieprz Do miski przesiewam mąkę i dodaję masło i szczyptę soli. Rozcieram wszystko
UgotujmyTo.plwłaśnie on wyjaśnił, iż czekolada i ser mają w blisko 80% identyczny skład chemiczny. Dzięki temu te dwa, na pozór odległe smaki, doskonale się łączą. A ponieważ czekolada i ser pleśniowy znikają przy mnie w tempie błyskawicznym, postanowiłem w końcu to zrobić i połączyć te dwa składniki. Jak się okazało, klienci restauracji w której pracuję przyjęli tę „nowość(...)Składniki: 3 jajka 1 szklanka mąki 1 szklanka cukru 170g masła 3 łyżki śmietany 100g mlecznej czekolady 3 łyżki kakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 50g sera pleśniowego Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, cukier, kakao, sól i proszek do pieczenia. Dokładnie mieszamy. W rondelku rozpuszczamy masło. Do rozpuszczonego masła wrzucamy pokruszoną czekoladę i mieszamy
Jacob Tastesdoskonała na wielkanocne śniadanie lub jako przystawka zaostrzająca apetyt przed daniem głównym. Delikatne, kruche ciasto francuskie z nadzieniem z białej kiełbasy, polanej pachnącym ziołami sosem serowo-śmietanowym. Wbrew pozorom ser pleśniowy zawarty w masie wcale nie ma dominującego charakteru ani zapachu. Sam sos jest bardzo aksamitny i delikatny. Całość jest naprawdę szybka w przygotowaniu i efektowna :) A do tego bardzo(...)smaczna! Składniki (na 6-8 tartaletek): 1 opakowanie ciasta francuskiego 2 szt. parzonej białej kiełbasy 1 duża cebula 1 duże jajko 10 dag sera pleśniowego (użyłam sera Lazur z niebieską pleśnią) ½ szklanki śmietany 30-36% kilka gałązek świeżego tymianku i majeranku (ewentualnie można zastąpić po pół łyżeczki suszonych ziół) szczypta gałki muszkatołowej Wykonanie: Foremki do tartaletek posmarować masłem i posypać
MyCookBook.plsamo, śmiało, gotujcie swój ulubiony - u mnie wybór padł na pełnoziarniste tagiatelle - i podajcie tak jak ja, z brokułami i sosem z serka pleśniowego. A jeśli za serem pleśniowym nie przepadacie, zróbcie sos śmietanowo-jogurtowy. Pomińcie w przepisie ser, dodajcie zamiast tego nieco słodkiej tłustej śmietanki i gotujcie sos, aż zgęstnieje. Składniki: 2 małe lub 1 większy brokuł(...)cebula 120 g jogurtu greckiego ( lub śmietanko 30 % ) 150 g sera pleśniowego brie olej rzepakowy do smażenia 3 łyżki płatków migdałowych sól, pieprz, mielona gałka muszkatołowa 200 g ulubionego makaronu Wykonanie: Z brokuła oddzielić różyczki. Pozostałości brokuła obrać ze łykowatej skóry. W lekko osolonej wrzącej wodzie ugotować łodygi brokuła. Różyczki ugotować osobno. Cebulę drobno pokroić, zeszklić na odrobinie oleju rzepakowego
kolorowotorcikowo