bycie „fit” wzrosły:) Decydując się na przetestowanie soków wiedziałam, że nie wolno mi mieć żadnych skrupułów w opiniowaniu produktu. Zaciekawił mnie sok z jabłka, selera naciowego. ogórka i naci pietruszki. Dlaczego? Do zielonego zwyczajnie nie ciągnie mnie. Lubię te produkty, ale w towarzystwie marchewki, papryki. Czegoś, co nada koloru a nie będzie strikte zielone. Przeanalizowałam(...)najpierw skład soku: sok tłoczony z jabłek 81,99%, sok z ogórków 9,99%, sok z selera naciowego 5,99%, sok z natki pietruszki 1,99%, przeciwutleniacz. Butelka plastikowa, z wyraźnie wytłoczonym terminem do spożycia. Nie wyglądało to źle, więc otworzyłam butelkę i degustowałam. Zanim przystąpiłam do degustacji musiałam wstrząsnąć butelką, ponieważ osad z warzyw i jabłka
Pieprzyć z Fantazjąjest! Pyszna surówka z marchewki, selera konserwowego, pora i jabłka. Na łonie natury podana w sam raz komponowała się do obiadu, otoczenia i gości. Świetnie pasuje do smażonego czy pieczonego białego mięsa. Z dodatkiem majonezu wymieszanego z jogurtem. Podałam ją do aromatycznych kotletów z piersi kurczaka oraz gotowanych ziemniaków. Wszystko z koperkiem i domowym kompotem komponowało się idealnie. Pyszny obiad(...)świetny dodatek w postacie surówki. Jest pyszna i już! Do sałatki zamiast selera możecie dodać kukurydzę lub startą pietruszkę, będzie pasować zmieniając smak lekko surówki. Moje smaki zdecydowanie! Polecam także surówkę z marchewki: Surówka z marchewki oraz pora – w sam raz do kurczaka: Surówka z pora SKŁADNIKI: 6 marchewek 1 kawałek pora, jasna część 1 duże jabłko słoik selera
Zasmakuj KuchniSałatka warstwowa z szynką i selerem konserwowym jest idealna na imprezę czy świąteczne spotkanie rodzinne. Wygląda bardzo efektownie i świetnie smakuje. Szybko się ją robi i w mgnieniu oka znika ze stołu. Polecam! [embed]https://youtu.be/yWyPAr0ZoXg[/embed] Składniki na sałatkę warstwową z szynką i selerem konserwowym: 250 g szynki konserwowej puszka groszku puszka kukurydzy 5 jajek słoik selera konserwowego(...)jogurtu naturalnego łyżeczka musztardy sól, pieprz Przygotowanie Majonez, jogurt i musztardę mieszamy ze sobą. Sos doprawiamy do smaku. Kukurydzę i groszek odsączamy z zalewy. Szynkę kroimy w kostkę. Selera odsączamy z zalewy i kroimy na mniejsze kawałki. Ser żółty ścieramy na tarce. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i oddzielamy białka od żółtek. Białka i żółtka ścieramy osobno na tarce
e-PrzepisyKulinarnePyszna, lekka sałatka. Smakuje wszystkim. Polecam!!! Składniki: 4 duże ziemniaki 1 duża marchew 80-100 g korzenia selera 1/3 korzenia pory 1 zielony ogórek 1 mała puszka kukurydzy (140g) 1 mała puszka fasolki czerwonej (140g) 260 g majonezu Sól Pieprz czarny mielony (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie: Ziemniaki, marchew, seler ugotować. Ja gotowałam ok. 25 minut, ale to zależy od ziemniaków(...)jakich użyjecie. Ziemniaki po ugotowaniu nie mogą się rozpadać, nie mogą być zbyt miękkie. Ziemniaki, marchew, seler, por, ogórek pokroić w kostkę. Dodać kukurydzę i fasolkę, posypać solą i pieprzem, dobrze wymieszać. Dodać majonez i ponownie dobrze wymieszać. Udekorować według uznania. Smacznego!!! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Poniżej klikając w symbol drukarki można wydrukować przepis Sałatka wiosenna Dania Bezmięsne , Sałatki Kuchnia
Przepisy BabciZupa krem z selera naciowego i pomidorów doprawiona lubczykiem, oregano i suszonymi warzywami, czyli zdrową “vegetą”. Podana ze świeżą bazylią. Zupę na talerzu można udekorować tartym serem np. grana padano, kolorowym pieprzem, jogurtem lub tłustszą śmietaną lub oliwą, która świetnie podkreśli smak pomidorów i bazylii. Pyszna, aromatyczna, polecam także dla dzieci. Do takiej zupy można dodać 2 korzenie(...)pietruszki lub ćwiartkę selera. Będzie pysznie! Zupa krem z selera i pomidorów poleca się na obiad lub o każdej porze dnia kiedy zdążycie zgłodnieć. U nas potrafi iść nawet na drugie śniadanie lub podwieczorek. SKŁADNIKI: 2 puszki pomidorów z puszki 4 duże łodygi selera naciowego 2 cebule 2 ząbki czosnku szklanka 250 ml wody lub bulionu sól, pieprz, vegeta natur
Zasmakuj Kuchniwersji. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 4 osób) 2 duże plastry karkówki (450g) 300g parzonej lub podwędzanej kiełbasy, drobno lub średnio rozdrobnionej 300g łuskanych połówek ziarna grochu 3 łodygi selera naciowego pół średniego selera korzennego 2 średnie marchewki 1 nieduży por 1 płaska łyżeczka świeżo mielonego czarnego pieprzu 1 łyżeczka cząbru kilka liści laurowych sól Do podania ciemny żytni chleb(...)piana, odszumowujemy jak bulion. Dodajemy liście laurowe i gotujemy niezbyt gwałtownie pod częściowym przykryciem przez 40 minut. W międzyczasie obieramy marchewki i kroimy w dość cienkie (kilka mm) plastry. Seler korzenny obieramy i kroimy w ok. 5 kostkę. Z selera naciowego usuwamy zdrewniałe końcówki i kroimy w cienkie (kilka mm) plasterki. Por rozcinamy wzdłużnie, dokładnie płuczemy (piasek!) i kroimy
Kulinarna Pokusazupę, kto wie może w tym roku znajdzie się również na Waszym stole. Zupa niby zwyczajna, bo żadnych magicznych składników nie zawiera. Jednak jeśli ktoś bardzo lubi smak selera to gdy jej skosztuje to będzie wiedział o co chodzi. Myślę, że to właśnie seler nadał tej zupie zupełnie innego smaku. Uzupełnieniem dania są pieczone pierożki z bardzo fajnym nadzieniem(...)dziś ciasto to jest dla nas rarytasem. Idą święta więc doskonale wpasowało się w okazję ;-) Krem pieczarkowo-selerowy składniki: 500 g pieczarek 1/4 dużego selera 600 ml bulionu warzywnego 100 ml śmietany sól, pieprz 1 liść laurowy 2 ziarnka ziela angielskiego 1 łyżka masła klarowanego lub oleju kokosowego Pieczone pierożki z porem i pieczarkami składniki
Przysmaki KarolkiPodałam ją z pestkami dyni uprażonymi. Do zupy wykorzystałam pomidory które sama suszyłam. Z oliwką z pomidorów i ziołami. Takie moje wspomnienie lata z wykorzystaniem pomidorów suszonych. 1 kawałek selera 1 łodyga selera naciowego ( można pominąć ) 1 marchewka 1 por biała część 1/2 kalafiora 10 pomidorów suszonych domowych oliwa od pomidorów 1 garść pestek dyni uprażone natka pietruszki sól, pieprz(...)udko z kurczaka Seler, marchew obieram, seler naciowy pozbawiam włókien. Do garnka wlewam dwa litry wody, dodaję udko z kurczaka, marchew, seler, seler naciowy, por i gotuję około 40 minut. Dodaję różyczki kalafiora i gotuję dalej około 20 minut. Kilka małych różyczek ugotowanych odkładam do dekoracji. Z zupy wyjmuję udko, marchew. Do reszty dodaję pomidory suszone, sól, pieprz, kilka łyżek
wesoła kuchniaznanego wszystkim rosołu. Zapisz przepis Drukuj Składniki Wywar 1 cały kurczak rosołowy (ok. 2kg) 2 średnie marchewki (250g) 1 duża cebula (180g) 1 średni por 2-3 łodygi selera naciowego pęczek pietruszki pęczek tymianku 2-3 „kwiaty” muszkatu* ok. 10 ziaren czarnego pieprzu kilka goździków sól Zupa 1 średni por 4 średnie marchewki (500g) 1/2 średniego selera korzennego(...)łodygi selera naciowego Do podania makaron typu nitki Instrukcje Kurczaka dzielimy na części – nogi, piersi, skrzydła i grzbiet. Usuwamy nadmiar tłuszczu oraz kuper. Wkładamy do garnka wypełnionego 5l wody, dodajemy czubatą łyżeczkę soli i zaczynamy powoli podgrzewać. Gdy woda będzie zbliżała się do wrzenia, powoli odszumowujemy jak bulion lub rosół . Marchewkę obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę obieramy, albo
Kulinarna Pokusasałatkę. Bardzo często jest to tradycyjna sałatka warzywna, warto jednak zaskoczyć czymś naszych gości i przygotować jakąś inną, równie smaczną sałatkę. Tym razem chciałbym Wam zaproponować sałatkę z kuskus, selerem, szynką i czerwoną fasolą . Przygotowanie tej sałatki nie zajmuje dużo czasu i nie wymaga od nas zbyt dużego nakładu pracy. Zatem nie czekajcie dłużej i sprawdźcie czy Wasza wersja będzie(...)samo smaczna jak nasza :) Sałatka z kuskus, selerem i szynką – składniki 1 szklanka kuskus 1 puszka czerwonej fasoli puszka kukurydzy słoiczek selera 200g sera żółtego 6-7 łyżek majonezu szczypiorek puszka ananasa sól pieprz 300g szynki (w kawałku) Sałatka z kuskus, selerem i szynką – przepis Kuskus zalewamy gorącą wodę (1 cm ponad powierzchnię kuskus) i czekamy aż wchłonie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!jednak również obdarza swych poddanych cząstką siebie, jej stanowczość idealnie pasuje do łagodności pozostałych składników. Naprawdę polecam ten przepis! Składniki (na jedną osobę): 1/2 jabłka 3,4 łodygi selera naciowego bliżej środka plus listki majonez sól, pieprz do smaku (oczywiście z młynka) sałata lodowa endywia kilka listków i kwiat nasturcji pieczywo pszenne (można je zastąpić dowolnym) Wykonanie: Łodygi(...)selera naciowego oraz jabłko pokrój w drobną kostkę. W sałatce powinna być równa ilość jabłka i selera. Posyp solą i pieprzem, dodaj majonez. Wstaw sałatkę do lodówki. Z 1 łodygi zetnij obieraczką do warzyw (wzdłuż) cienkie plastry selera, odłóż je na później, do dekoracji. Opłucz pod bieżącą wodą listki i kwiat nasturcji, odłóż na papierowy ręcznik, aby obeschły. Podpiecz
Garniec Magaliemuszę pisać w jaki sposób "zdobyłam" ową piękność? ;). Jeżeli chcecie uzyskać wdzięczność wybranek Waszego serca na początek odwiedźcie stronę Cottonove Love . A w towarzystwie "cottonovych" kulek, risotto z selerem naciowym, orzechami i gorgonzolą....cudny widok. :) Risotto z selerem naciowym, orzechami i gorgonzolą Składniki: 2 cebule 4-5 łodyg selera naciowego (w zależności od wielkości) 1 ząbek czosnku 10 dag gorgonzoli(...)warzywnego 30 dag ryżu arborio ½ szklanki orzechów włoskich 1 łyżka masła klarowanego 2 łyżki oliwy Sól, pieprz Przygotowanie: Orzechy chwilę podprażamy na suchej patelni a następnie grubo siekamy. Łodygi selera obieramy i kroimy w plastry. Cebulę kroimy w kostkę i chwilę podsmażamy na rozgrzanym maśle i oliwie. Dodajemy pokrojony seler i smażymy na małym ogniu 5 minut. Dodajemy ryż
Moja Mama Gotujebędzie to odkrywcze danie. Przepis na frytki z selera krąży w sieci już od dawna. Umieszczam jednak i tutaj, bo może moi znajomi, przyjaciele, sympatycy bloga jeszcze go nie poznali. Wstyd się przyznać...ale przed moim zerwaniem ze śmieciowym jedzeniem byłam wprost uzależniona od jedzenia frytek. Oczywiście takich ziemniaczanych, smażonym na głębokim tłuszczu, najczęściej oleju słonecznikowym. Podawałam(...)zaprosić mnie do lokalu na "frytkową" wyżerkę. Gwarantował sukces. :-) Oj ... dziś taki podryw zakończyłby się wielką klęską. Chyba że byłyby to zdrowe frytki, na przykład z selera lub batata, pieczone z bardzo małą lub zerową ilością tłuszczu, pachnące przyprawami, smakujące niebem. Przepis na te pierwsze (z selera) poniżej. Ale zanim on... jeszcze kilka słów o samym selerze korzeniowym
Jeść, by żyć w zdrowiuaromatyczna. Jestem miłośniczka grzybowych zup ze świeżych grzybów. Przypomina mi dzieciństwo i wakacje u cioci w lesie oraz wypady na grzyby. 30 dkg podgrzybków 1 por biała część kawałek selera 1 marchewka 3 ziemniaki średnie liście selera sól, pieprz 1/2 łyżeczki majeranku 1 litra wywaru warzywnego 1/2 szklanki śmietany 30 % 1 łyżeczka krupczatki masło klarowane 2 liście laurowe 2 ziela(...)angielskie natka pietruszki Grzyby myję i kroję w plasterki. Marchew, seler, ziemniaki obieram. Seler ścieram na tarce jarzynowej, ziemniaki kroję w paski, marchew w kostkę. W garnku przesmażam na maśle grzyby i przekładam je na talerz. W tym samym garnku przesmażam marchewkę, dodaję seler, ziemniaki i chwile smażę, dolewam bulion, dodaję liście, ziele i gotuję około około pięć minut. Dodaję
wesoła kuchniaZdrowy obiad do tego lekki z łososiem, selerem naciowym i batatami w roli głównej. Zamiast smażonej ryby polecam pieczoną podaną z sosem z selera. Sosik jest pyszny. A obiad przygotujemy szybko. 2 kawałki łososia 1 cebula biała sól, pieprz 1 łyżka octu winnego 1 łyżeczka majeranku warzywa: 2 bataty 1 papryka zielona 1 papryka czerwona sól, pieprz 1 łyżeczka ziół(...)prowansalskich 4 łyżki oliwy 3 garście rukoli 2 łyżki oliwy od suszonych pomidorów sos selerowy: 4 łodygi selera naciowego 1 cebula 1/3 pęczka natki pietruszki sól, pieprz 1/2 sera camembert 1 łyżka masła klarowanego Łososia solę, pieprzę, posypuję majerankiem, przekładam do miski, dodaję pokrojoną cebulę, dolewam ocet winny i wstawiam do lodówki najlepiej na noc. Bataty obieram i kroję
wesoła kuchniadrugie danie zjedliśmy dziś bardzo smaczną rybę pod kołderką z selera. Był to filet z pstrąga łososioweg, ale można użyć także innej ryby. Pstrąg łososiowy duszony w selerze 300 g pstrąga łososiowego 1 łyżka oleju rzepakowego 1 cebula 1/2 selera 2 łodygi selera 1 łyżka suszonego estragonu 100 ml śmietanki sól i pieprz biały do smaku orzechy włoskie do posypania(...)Obierz warzywa. Seler korzeniowy zetrzyj w łezkę, naciowy w plasterki a cebulę w piórka. Zeszklij cebulę na patelni, dodaj seler korzeniowy i naciowy Dodaj estragon. Lekko posól i popieprz. Podlej śmietanką i duś warzywa do miękkości. Oczyść rybę, pokrój ją na kawałki. Ułóż rybę na patelni i duś ją w warzywach bardzo krótko przewracając na drugą stronę
Gotuj Sam!Przepis na szybką sałatkę z selerem konserwowym i naciowym. Składniki: słoik selera konserwowego papryka czerwona 3 łodygi selera naciowego puszka kukurydzy pęczek szczypiorku 4 jajka 2 łyżki majonezu łyżeczka musztardy sól, pieprz Przygotowanie Seler konserwowy odsączamy na sitku i kroimy na drobniejsze kawałki. Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy. Paprykę, seler naciowy i jajka kroimy w kostkę. Wszystkie składniki
e-PrzepisyKulinarneprzygotowanie 6-8 zup. Dlaczego warto? W samodzielnie przygotowanej bulionetce mamy 100% warzyw i znamy jej dokładny skład. Możemy również manipulować jej składem, np.: gdy nie przepadamy za selerem dajemy go mniej, a więcej pietruszki. Możemy również dodawać tyle przypraw i w takich ilościach, w jakich chcemy. Jednak bardzo ważne jest, aby dodać świeżego lubczyku i selera naciowego(...)odchudzające się, ponieważ jest kaloryczna i posiada wysoki indeks glikemiczny. Nasza bulionetka nie jej trudna w przygotowaniu, a dodatkowo jest zdrowsza niż sklepowe. Składniki: 6 marchewek 3 pietruszki 1 seler 1 por 5 ząbków czosnku 2 garście świeżego lubczyku 2 garście świeżego selera naciowego 14 kuleczek ziela angielskiego 250g soli 1,5 łyżeczki imbiru Przygotowanie: Umyj, obierz i rozdrobnij
Ekocozy | Naturalnie na co dzieńWłaśnie dzisiaj uświadomiłam sobie, że na moim blogu prawie nie pojawiają się surówki, więc pora to zmienić. Dziś chciałam zaproponować surówkę z selera naciowego, która jest super dodatkiem do dań obiadowych. Jest ona nie tylko smaczna, ale również dzięki selerowi dostarcza naszemu organizmowi mnóstwo witamin i minerałów. Seler naciowy jest żródłem witamin z grupy B, witaminy E, a także składników(...)mineralnych, takich jak: fosfor, wapń, potas i cynk, a także nieco magnezu i żelaza. W 10g naci selera jest zaledwie 4-5 kalorii. Składniki: 3 łodygi selera naciowego 2 ogórki kiszone 1 marchewka 1 jabłko natka pietruszki sok z 1/2 cytryny 3 łyżki oliwy z oliwek sól cukier pieprz Seler pokroić w paski. Ogórki kiszone i jabłko ze skórką zetrzeć
kuchnia doskiNajlepiej smakuje ugotowany z warzyw pochodzących z własnego ogródka, ale teraz, wczesną wiosną, ratujemy się włoszczyzną ze sklepu. Na szczęście w naszej przepastnej zamrażarce mamy jeszcze nać lubczyku i selera, bez których ciężko by mi było odpowiednio doprawić zupę. Jeśli macie ochotę na bulion drobiowo-warzywny wystarczy do podanych proporcji dodać niedużą pierś z kurczaka(...)Składniki na bulion warzywny: łyżeczka oleju rzepakowego 1 średnia cebula 1,2 litra wody 1 pietruszka 1 średni seler lub pół dużego 4 marchewki 1 por (biała część) 1 gałązka lubczyku 4-5 gałązek selera z nacią (lub 2-3 gałązki selera naciowego) 5 ziaren ziela angielskiego 2 listki laurowe kilka ziaren pieprzu sól do smaku natka pietruszki
Rozpustne gotowanieZupa krem z selera. Jak jesień, to gorące zupy, kremy, gulasze, pełne smaków i aromatów. Dzisiaj zapraszam na krem z selera. Nie każdy ceni to warzywo. Przyrządzając je jednak w odpowiedni sposób można zachęcić ich przeciwników. Moje dzisiejsze danie to alternatywa ekspresowa, gdyż do przygotowania potrzebne są jedynie dwa składniki: seler i rosół, a dodatki to inwencja własna. Można(...)postąpić z innymi warzywami na bazie których tworzy się zupy kremy. Zapraszam. Proporcje dla dwóch osób. Składniki: 1/2 l rosołu drobiowego 1/2 świeżego selera korzennego opcjonalnie 1 szczypta soli morskiej 1 szczypta świeżo zmielonego pieprzu 1 szczypta pieprzu cayenne kilka kropel swieżo wyciśniętej cytryny 2 łyżki jogurtu Wykonanie: Gotować rosół z pokrojonym w kostkę selerem około 15 minut
Wino Francja KuchniaUwielbiam seler i nie zamierzam go traktować glonami, żeby udawał coś czym nie jest. Do selera pasują rodzynki, tak jak po pomidora cebula. Koniec i kropka. A poza tym, jako weganka staram się żyć i jeść ekologicznie i w moim menu przeważają warzywa i owoce dostępne w Polsce, gdyż wychodzę z założenia, że natura tak to sobie wykombinowała, że gdyby(...)szczęścia to by tu rosły. Nie będę udawać, daktyle i banany nam wegusom ratują życie ;-). Składniki ( duża micha mi wyszła, dla 4 osób polecam wziąć połowę składników) 2 selery (moje w sumie miały 1,4 kg) 200 g suszonych śliwek (u mnie 50 g to były też wędzone) 100 g rodzynek cyrtyna łyżka chrzanu (super jeżeli byłby świeżo starty
greenscarfWitam serdecznie Propozycja na pyszną sałatkę śledziową z śledzi marynowanych i selera . Będziemy potrzebować : 500 g marynowanych płatów śledziowych 4 jajka ugotowane na twardo 1 słoik 400 ml selera konserwowego (około 200 g) około 4 łyżek stołowych majonezu 1 cebula (120 g) pieprz sól Link do filmu z przygotowania : Śledzie marynowane z selerem https://www.youtube.com/watch?v=X7dgADfAEG8 Przygotowanie : Cebulę kroję(...)drobną kostkę . Pokrojoną przelewam wrzątkiem na durszlaku i odstawiam do wystudzenia . Jajka kroję w nie za dużą kostkę . Selera odsączam z zalewy na durszlaku . Płaty śledziowe przekrawam wzdłuż na pół , usuwam płetwę grzbietową (jeżeli jest ) i kroję w paseczki o szerokości około 1 cm . Płatów nie obieram ze skórki ale jeżeli chcemy to można obrać . Końcowe przygotowanie sałatki śledziowej
Uwaga Babcia Gotujezamrożonego) i łosoś dobrze się do tego nadają – zachowują dostateczną spójność podczas krojenia oraz gotowania. Gotując tę zupę, pomimo całej jej prostoty trzeba jednak wykazać się odrobiną planowania. Marchewka, seler i cebula gotują się najdłużej, więc trafiają do garnka jako pierwsze. Po 10 minutach gotowania dodajemy ziemniaki, a po kolejnych 10 – również rybę, która będzie gotowa już(...)minutach dalszego gotowania. To wszystko dość istotne, o ile bowiem marchewki czy selera naciowego tak szybko nie rozgotujemy, to z ziemniaków i rybiego mięsa dość łatwo zrobić nieprzyjemną dla oka i języka papkę. Jak jednak widać, łączny czas przygotowania naszej zupy nie będzie zbyt długi i nie powinien przekroczyć ogółem ok. 50 minut. Ekspresowa zupa rybna
Kulinarna Pokusaboczku 400 ml czerwonego półsłodkiego wina 3 małe czerwone cebule 1 ząbek czosnku gałka muszkatołowa 2-3 liście laurowe świeżo mielony czarny pieprz, sól Na purée z selera potrzeba nam: 2 selery 1 łyżka masła 1/2 łyżeczki miodu sól Połowa śliwek musi moczyć się w szklance wina, przynajmniej 3-4 godziny (moje śliwki spędziły w winie całą(...)najmniej 1 godzinę w temperaturze 120 stopni. Ten czas zależy od wielkości waszego schabu. Logicznie im go więcej tym dłużej pieczemy. Czas zająć się purée selerowym, nic prostszego. Seler obieramy, kroimy w kawałeczki i obgotowujemy w wodzie z masłem i odrobiną soli. Przed odcedzeniem selera odlejcie około szklanki wody, w której się gotował, może się jeszcze przydać. Seler ucieramy blenderem
Kuba Gotujeblachy deglasujemy szklanką zimnej wody i zeskrobujemy dokładnie to, co przywarło do formy – zawsze zostaje dużo mięsa i skórek. Zawartość blaszki zlewamy do garnka, do surowego mięsa. Selery, marchew i pietruszkę myjemy. Marchewki, pietruszki i seler bulwiasty obieramy, mniejsze warzywa zostawiamy w całości, większe tniemy na pół. Łodygi selera naciowego można przekroić na pół. Gałązki pietruszki i lubczyku zginamy(...)Rosół powinien się gotować naprawdę długo i bardzo powoli , powinien tylko mrugać. Po ugotowaniu wywaru wyjmuję z rosołu mięso i warzywa. Pęczek z lubczykiem i pietruszką wyrzucam. Warzywa (bez selera naciowego) wykorzystuję do sałatki jarzynowej, a mięso – jako element nadzienia do pierogów, naleśników, pasztecików. Jeśli nie chcecie go używać od razu, można je zamrozić po wcześniejszym wyrzuceniu skórek i kości
Karo in the Kitchenżyć bez tego puree. Całe moje życie, kiedy patrzę wstecz, wydaje się teraz niepełne, bez tego słodkiego, delikatnego cuda. A wszystko jest dziełem przypadku i lenistwa - zbyt dużej ilości selera w lodówce i niechęci do wycieczki na zakupy po ziemniaki. Próbujecie na własne ryzyko, nie biorę odpowiedzialności za nagłe zmiany życiowe ;) PUREE Z PIECZONEGO SELERA Składniki: - 1,5 sztuki selera(...)słodka śmietanka - 1 łyżka nieklarowanego masła - pieprz biały (może być czarny, to kwestia wizualna) - sól Przygotowanie: Selera dokładnie szorujemy i kroimy na ćwiartki (nie obieramy). Przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy w temperaturze 200 stopni, gdy zacznie mięknąć zdejmujemy folię i pozwalamy mu się przypiec. Może to trochę potrwać, więc jeżeli się spieszymy, podgotowujemy wcześniej selera w mleku, a dopiero potem wkładamy
Życie zamknięte w smakuwrósł w pamięć, że chyba już tak pozostanie. Ale to dobry piątek, bo zdrowy z rybą. Chciałam halibuta przygotować inaczej i tak powstał halibut zapiekany z papryką i selerem naciowym. Składniki: Dowolna ilość halibuta ( 2 kawałki na „głowę” ok. 10X5 ) 2 papryki ( żółta i czerwona ) 3 gałązki selera naciowego Sos paprykowy Sól Pieprz Masło klarowane Wykonanie: Paprykę kroimy na kawałki(...)halibuta przyprawiamy solą i sosem paprykowym ( sos paprykowy wykorzystałam ten który robiłam jesienią w słoiki ). Pozostawiamy do zamarynowania. Wystudzoną paprykę obieramy ze skórki i kroimy na małe kawałki. Siekamy selera naciowego. Na maśle klarowanym przesmażamy selera wraz z pokrojoną papryką. Doprawiamy solą, pieprzem i sosem paprykowym. Do miseczek do zapiekania nakładamy na dno paprykę z selerem, na to rybę
Smaki EwyRobię ją tak często, a dopiero wczoraj zauważyłam, że nie ma jej na blogu. Jakim cudem? Nie wiem. Ale do rzeczy. Surówka z selera jest zdrowa i pyszna, kto próbował ten wie, kto nie próbował to czas najwyższy to zmienić ;) Wyrazisty smak selera, kwaskowaty posmak jabłka, słodycz rodzynek i kremowa, aksamitne śmietana (lub jogurt naturalny) to wyjątkowo smaczne połączenie! Surówkę(...)należy przygotować na co najmniej 30 minut przed podaniem. Polecam! Składniki na surówkę z selera z jabłkiem i rodzynkami 1 większy seler lub 2 mniejsze 1-2 łyżki soku z cytryny 1 nieduże jabłko 2 łyżki rodzynek 2-3 łyżki śmietany (lub jogurtu naturalnego) 1 łyżeczka cukru Rodzynki wsypujemy do kubka, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do spęcznienia
Rozpustne gotowanieProsty dodatek do obiadku do mięsa zamiast ziemniaków. W postaci takiego puree z dodatkiem masła i śmietanki seler ma zdecydowanie łagodniejszy smak i dużo lepiej smakuje. składniki: 3 średnie selery 2-3 listki laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 50 g masła ok 100 ml słodkiej śmietanki 30% sól woda mleko Selery obrać i pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka. Dodać(...)listki laurowe oraz angielskie ziele, odrobinę soli. Zalać wodą i mlekiem w proporcji 2 porcje wody i 1 porcja mleka. Dzięki temu seler będzie miał ładniejszy kolor. Gotować do miękkości. Gdy seler będzie już miękki odcedzić. Następnie seler zmiksować blenderem na gładką masę dodając pokrojone na kawałeczki masło oraz słodką śmietankę
Monia miesza i gotujepopołudniowy chłód i pokapywanie. Do domu wróciłam trochę zziębnięta, a w takiej sytuacji najbardziej lubię rozgrzać się talerzem gorącej, gęstej zupy :) Składniki: 1 łyżka masła mały kawałek bulwy selera 1 łodyga selera naciowego 1 pietruszka 1 marchewka kawałek pora ćwierć małej główki kapusty włoskiej puszka 420 g czerwonej fasoli konserwowej 3 garście pełnoziarnistego makaronu świderki 2 drobiowe kostki bulionowe(...)litry wody 4 ziela angielskie liść laurowy sól pieprz kminek mielony suszony koperek Wykonanie: Warzywa obrałam i umyłam. Marchew, seler i pietruszkę starłam na tarce o grubych oczkach. Selera naciowego pokroiłam w plasterki, a pora w kosteczkę. Z kapusty wykroiłam głąba i pokroiłam ją w dość grube plastry. W rondlu rozgrzałam łyżkę masła, wrzuciłam marchew, selera korzeniowego i pietruszkę, smażyłam
Kuchenne zapiski EdytyWystarczy zagotować bulion, później wymienić bulionowe warzywa na batata, zmiksować, doprawić i gotowe! Składniki: bulion: 1 łyżka trawy cytrynowej 1 ząbek czosnku 1 marchewka 1 korzeń pietruszki 1/2 średniego selera lub 1/3 dużego 1/2 dużego pora 1l wody sól, pieprz krem 2 średnie bataty + 1/2 batata (na batatowe chipsy) 1 gruby plaster ugotowanego selera (grubość ok. 3 cm, wielkości śródręcza(...)łyżeczka octu winnego białego sól 1/3-1/2 szklanki wody Sposób wykonania: Bulion – czas przygotowania ok. 1 godzina Warzywa na bulion dokładnie myjemy i obieramy ze skórki. Marchewkę przekrawamy na pół, seler też na dwie części oraz te warzywa, które nie zmieszczą się do garnka. Dzięki temu, że kawałki warzyw będą duże, będzie łatwiej je wyciągnąć pod koniec gotowania bulionu. Do garnka
Fill The Bowlpropozycja (i na pewno nie ostatnia) wykorzystania młodej kapusty w kuchni. Cieszmy się nią dopóki jeszcze możemy Dziś przedstawiam lekką, łatwą i przyjemną wiosenną zupę z młodą kapustą, pasternakiem, selerem, porami i młodymi ziemniaczkami z odrobiną śmietanki. Zupa ta jest pożywna i łatwa w przygotowaniu. Podałam z chrupiącymi grzankami i resztką pieczonej kaczki, polecam gorąco! Scroll down for recipe(...)porcji) Składniki: 3 łyżki masła 3 młode pory, pokrojone w cienkie plasterki (można zamienić na 1 średnią cebulę) 1 duża marchewka, obrana i pokrojona w kostkę 1 średni seler, obrany i pokrojony w kostkę 2 korzenie pasternaku, obrane i pokrojone w kostkę 1/2 główki młodej kapusty, posiekanej 3 łodygi selera naciowego, pokrojone w drobną kostkę 6 ząbków czosnku, pokrojonych
karmelowyprzepis przypadnie do gustu głównie osobom, które lubią seler, nie oszukujmy się, jeśli na myśl o selerze przechodzą Cię ciarki, daj sobie spokój ;) oczywiście po przyprawieniu i upieczeniu chrupki nie mają smaku typowego selera ;) dla mnie są trafione, odpowiednio przyprawione, wypieczone, chrupiące ;) Składniki: 0,5 selera 1 łyżeczka oliwy z oliwek ulubione przyprawy (można użyć przyprawy do pieczonych ziemniaków firmy(...)Prymat lub tak jak ja pikantnej przyprawy do kurczaka;)) Sposób przygotowania: Seler obieramy i myjemy za pomocą obieraczki do warzyw kroimy selera na cienkie plastry dodajemy oliwę, przyprawy, dokładnie wszystko mieszamy, żeby oliwa i przyprawy oblepiły plastry wykładamy na blachę pokrytą papierem do pieczenia, najlepiej tak żeby plastry nie nakładły się na siebie pieczemy w temp 190 stopni przez około
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćsię z Wami przepisami na dania przygotowane podczas warsztatów w Centrum Kulinarnym w Chorzowie (relacja z warsztatów-klik) . Czy słyszeliście kiedyś o tym, że można przygotować pierogi bezglutenowe z selera? Ja muszę przyznać szczerze, że nie słyszałam. Co więcej, nie spodziewałam się, że jest to banalnie proste, a efekt zachwycający! Całe danie skomponowane przez szefa Tomka Nowaka to prawdziwa petarda(...)całość robią niepowtarzalne wrażenia smakowe. Zachęcam Was gorąco do przygotowania tego dania w domu i oczywiście do skorzystania z oferty szkoleń w Centrum Kulinarnym w Chorzowie. Naprawdę warto! Składniki: seler 50 g grzybów leśnych 10 g orzechów włoskich 2 szalotki 50 g sera ricotta 200 g marchewki 50 ml mleka curry w proszku 20 g musztardy świeże chili
Smakowity Blog KulinarnyDzisiejszy obiad to mieszanka moich ulubionych smaków: karp, chimichurri i seler naciowy. Karp to poza pstrągiem moja ulubiona ryba słodkowodna. Jadam ją często, bo szczęśliwie mam dostęp do świeżego karpia hodowlanego z zaufanego źródła z dostawą do domu :) Ponieważ zazwyczaj karpia piekę, po oporządzeniu odcinany jest kawałek z ogonem (koniecznie z płetwą ogonową, którą uwielbiam chrupać po upieczeniu). Reszta cięta(...)Siostra przywiozła mi z Argentyny przyprawę chimichurri, nie wyobrażam sobie tej ryby bez niej. Dla pozbycia się mulistego posmaku moczę go przez noc w mleku. Do tego sałatka z selera naciowego - szybka i banalnie łatwa, ale za to jaka pyszna i soczysta. Składniki na pieczonego karpia: mleko oczyszczony karp (duży pocięty na kawałki, by upiekł się szybciej) olej rzepakowy przyprawa
Weekendy w domu i ogrodzieSeler naciowy to jedno z moich ulubionych warzyw (zresztą, którego ja nie lubię ;) ?). Nigdy nie wiedziałam, co zrobić z tymi środkowymi młodymi listkami. Aż któregoś dnia wpadłam na pomysł wykorzystania ich w tempurze. To był strzał w dziesiątkę. Dziś podałam ją na obiad z aromatycznymi kotlecikami z piersi kurczaka w sosie pomarańczowym. Dopiero gdy wykładałam danie na talerze, zdałam sobie(...)sprawę, że w walentynki podaję afrodyzjak (seler) z pomarańczą, której zapach i smak zawsze kojarzą mi się z miłością ;) Składniki na aromatyczne kotleciki z piersi kurczaka : pierś kurczaka, olej rzepakowy, przyprawy: kozieradka (uwielbiam ten smak!), suszony czosnek, ostra papryka, słodka papryka, grubo mielony kolorowy pieprz, sól, suszone pręciki jakichś kwiatów (nie mam pojęcia, co to jest; dostałam od Koleżanki, która
Weekendy w domu i ogrodzienadejdą kolejne Święta Wielkanocne. Pomalutku zaczynają się przygotowania Świątecznego menu. W planach zamiast klasycznych ziemniaków mam zamiar podać tradycyjną sałatkę ziemniaczaną. W tym roku podam ją w kompozycji z selerem naciowym, który dla mnie jest odkryciem minionego roku. Śmiało mogę powiedzieć że kompozycja smaków - ziemniaki, seler naciowy, jajka, cebula i szczypiorek to idealne połączenie na nasz Świąteczny obiad(...)sałatki podam klasyczny schab pieczony, który podduszę na parze ... A dzisiaj dla Was ta właśnie sałatka. Zapraszamy. Wielkanocna sałatka ziemniaczana z selerem naciowym Składniki: 500 g ziemniaków 2 łodygi selera naciowego 5 jajek 1 mała cebula biała 1/2 pęczka szczypiorku sól i pieprz 1 - 2 łyżki majonezu (opcjonalnie kukurydza i ogórki kiszone lub konserwowe) Przygotowanie: Ziemniaki gotujemy
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiTradycyjne danie mające wielu, wielu zwolenników i smakoszy tym razem w duecie z tak smacznym i zdrowym warzywem korzeniowym, jakim jest seler ! prawda, że to ciekawy duet? Składniki: 2 kotlety schabowe 1 duży seler 3 łyżki gęstej śmietany 3 łyżki mleka 3 łyżki mąki krupczatki sól, świeżo zmielony pieprz 1 łyżeczka bazylii pół łyżeczki gałki muszkatołowej kilka listków lubczyku tłuszcz(...)smażenia Wykonanie: Kotlety rozbijamy tłuczkiem do mięsa posypujemy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Seler myjemy, kroimy na pół, gotujemy na półmiękko, następnie studzimy. Obieramy seler ze skórki kroimy na krążki grubości 1 centymetra posypujemy solą, pieprzem z obu stron. Śmietanę roztrzepujemy z mlekiem dodajemy bazylię oraz gałkę muszkatołową. Na dwóch patelniach
kgwjanczewoNastępna odsłona mego ulubionego selera naciowego. Surówka z selera i jabłka, to lekkie i orzeźwiające połączenie, a zarazem sycące i soczyste. Prażony słonecznik wieńczy całość chrupiącego jedzonka. 5 - 6 łodyg selera naciowego 1 jabłko 1 łyżka uprażonego słonecznika Sos: 2 łyżki soku z cytryny 2 - 3 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżeczka majonezu sól pieprz Seler umyć i pokroić(...)poprzek na cienkie kawałeczki. Jabłko obrać ze skórki i pokroić na kawałeczki wielkością pasujące do selera. Ziarno słonecznika uprażyć na suchej patelni (pilnować by się nie przypalił). Składniki sosu dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem do smaku. Sosem polać pokrojonego selera i jabłko, wymieszać. Ilość sosu dostosować do swoich upodobań. Wierzch surówki posypać uprażonym słonecznikiem
Kuchcik gotujeline-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; mso-bidi-font-size:11.0pt; font-family:"Times New Roman","serif"; mso-fareast-language:EN-US;} Seler po mojemu Frytki, frytki, frytki. Wszyscy je uwielbiają – ja również ;) Dlatego dla wszystkich, którzy zamiast smażyć warzywa lubią je upiec, a zamiast ziemniaków wybiorą selera serwuję pyszna przekąskę. Zapraszam! Frytki(...)selera - jedna duża bulwa selera korzeniowego - sól, pieprz świeżo mielone - 4 łyżki oliwy - pół łyżeczki słodkiej papryki - suszone zioła (rozmaryn, tymianek, bazylia) Selera płuczemy, obieramy ze skóry i ponownie płuczemy, osuszamy. Kroimy na frytki. Przekładamy do miski, zalewamy oliwą, posypujemy przyprawami ( ja zawsze daję ich dużo, lubię bardziej doprawione). Wkładamy do piekarnika nagrzanego
Sajkofanka smakuZauważyłam że moja surówka z selera naciowego ( TA ), jest jednym z najczęściej wyszukiwanych przepisów na blogu, dlatego dzisiaj mam dla Was przepis na rewelacyjną sałatkę z selera naciowego. Po prostu musicie jej spróbować! Składniki: - 6 łodyg selera naciowego, - 1 duże soczyste, słodkie jabłko, - 40 g orzechów włoskich, - 2 duże łyżki majonezu sojowego (można dać więcej, ja zrobiłam wersję 'light(...)wyciśnięty z 1/2 cytryny, - sól, pieprz. Wykonanie: Orzechy trochę posiekać, prażyć je na suchej patelni, do momentu aż zaczną pachnieć. Selera naciowego pokroić na ok 2 mm plastry (najłatwiej na mandolinie). Jabłko (ze skórą) pokroić na 8 części, wykroić gniazdo nasienne, skropić odrobiną soku z cytryny żeby nie ściemniały, cząstki również pokroić w plastry takiej grubości jak seler. Wymieszać seler
Co na wege obiad?Sałatka którą w naszej rodzinie przygotowuje każdy na różne okoliczności. Przy czym każdy modyfikuje ją z ze swoimi ulubionymi dodatkami. Ja do wariantu podstawowego dodałem chrupiące orzechy i seler naciowy, które doskonale się komponują i łamią słodki smak żurawiny. Składniki: słoik selera konserwowego 2 łodygi selera naciowego duża garść suszonej żurawiny garść posiekanych orzechów lub migdałów bez skórki 3 łyżki(...)majonezu sól. pieprz Sposób przygotowania: Seler konserwowy odsączamy. Seler naciowy i orzechy/migdały drobno siekamy. Selery, orzechy, żurawinę i majonez łączymy, zostawiając nieco żurawiny i orzechów do dekoracji. Doprawiamy do smaku sola i pieprzem. Posypujemy pozostawionymi orzechami i żurawiną
Pyry na Gazprostu je obetnijcie J Powiem szczerze, że dla mnie cały urok ośmiornicy ukryty jest w owych mackach i biało-różowym mięsku. W połączeniu z drobniutko pokrojoną łodygą białego selera, nitką dobrej oliwy z oliwek, pietruszką i cytryna smakuje wybornie. Do przygotowania tej sałatki można wykorzystać sama ośmiornice, choć równie pysznie smakuje mieszanka gotowanych owoców morza: krewtek czy kawałkow mątwy(...)rozmrożone i wstępnie oczyszczone dwie ośmiorniczki po 500 g) Pamiętajcie, że ośmiornice się sporo kurczą podczas gotowania. 1 mątwa ( waga około 500 gr) 15 krewetek 2 marcheki 2 łodyga selera zielonego 1 cebua 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 1łlodyga selera białego duża garść posiekanej natki pietruszki 2 łyżki oliwy ( u mnie Extra Vergine Monini) 1 łyżka soku
Mia Cucina SofietaByły już z bakłażana , więc nadszedł czas na te z selera. Robiłam je już wcześniej, wielokrotnie. Są proste w przygotowaniu i co najważniejsze - jak dla mnie 100 razy lepsze od ziemniaczanych! Smak selera nie jest dominujący - o to proszę się nie martwić :D Przyprawy robią swoje. Jednak ja osobiście seler bardzo lubię i nie przeszkadza mi jego smak :) Składniki(...)porcja): pół dużego selera 1 łyżeczka oleju rzepakowego 1 łyżeczka wody przyprawy: sól himalajska , pieprz cayenne, curry , zioła prowansalskie Przygotowanie: Seler należy obrać i oczyścić. Pokroić w paski, przypominające standardowe frytki. W szklance wymieszać olej, wodę i przyprawy. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć pokrojonego selera i za pomocą pędzelka posmarować przygotowaną "zaprawą". Wstawić do nagrzanego
Zdrowie na języku :PJedni je lubią, inni nienawidzą. Ja uwielbiam pod każdą postacią. Dziś przedstawiam moje ulubione krewetki, czyli w białym winie. Aby urozmaicić to danie postanowiłem połączyć je z puree z selera i salsą z pomidorów i papryki. To połączenie okazało się strzałem w dziesiątkę. Mam nadzieję, że pokusicie się na przygotowanie moich krewetek. Bon appetit(...)Czas przygotowania: 45 min. Porcja dla 2 osób Koszt przygotowania: 25,00 zł SKŁADNIKI: 500 g krewetek 1 duży seler 1 pomidor 1/2 papryki czerwonej 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 dymka 1 limonka natka pietruszki śmietana 18% 40 g masła oliwa z oliwek 60 ml białego wina gałka muszkatołowa, peperoncino, sól, pieprz PRZYGOTOWANIE - Salsa z pomidorów i papryki: Pomidory
kulinarnyJaChoć smaku selera gotowanego nie lubię, to surowy w surówkach wprost uwielbiam. Zwykle przygotowuję jednak surówki bardziej pikantnie, z dodatkiem musztardy dijon. Choć zawsze lubiłam seler z dodatkiem brzoskwini to zadowalałam się kupną surówką (oj jak dawno już jej nie jadłam...), sama nawet nie próbowałam jej przygotować, no ale w końcu kiedyś musi być ten pierwszy raz. Właśnie nadarzyła się(...)takie łatwe i tak smaczne. I powiem Wam jeszcze, że na drugi dzień była jeszcze smaczniejsza..., choć trudno to sobie wyobrazić :-) Wszyscy aż mlaskali z zachwytu. Mój seler był olbrzymi, miał 1100g, podaję składniki jakich ja użyłam, można proporcjonalnie dostosować je do własnych potrzeb. Składniki: - korzeń selera, mój miał 1,1kg - 4 plastry ananasa z zalewy - mała puszka brzoskwiń
Smaczne ZdroweZupa ze świeżych grzybów... Kawałki świeżych, aromatycznych grzybów leśnych. Podsmażone wraz z cebulą. Kosteczki ziemniaków, selera i marchewki. Zatopione w pachnącym, warzywnym bulionie. Pyszna domowa zupa o zapachu lasu. Polecam! Składniki: 250 g świeżych grzybów (mogą być również mrożone, ewentulanie suszone); 3 marchewki; 1 mała pietruszka; 1/4 korzenia selera; Biała część pora; 5 średnich ziemniaków; 1 duża cebula(...)łyżka mąki pszennej; 2 kostki bulionowe o smaku grzybowym; 3 łyżki oleju; 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki + odrobina do oprószenia zupy na talerzach; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Marchewki, seler, pietruszkę i por umyć i osuszyć. Marchewki, seler i pietruszkę obrać. Marchewki i seler pokroić w kostkę. Pietruszkę pozostawić w całości. Por pokroić w cienkie plasterki. Grzyby oczyścić i pokroić
Gospodyni Miejskajuż wspominałam lubię smak i zapach selera: naciowego, korzenia i tego konserwowego również. Poza tym sałatki z selerem konserwowym oprócz tego, że bardzo smaczne, to są jeszcze szybkie do zrobienia. Kiedy okaże się, że goście za progiem możemy szybko przygotować bardzo smaczną sałatkę. Potrzebujemy: słoik selera konserwowego słoik selera z marchewką łodygę selera naciowego 1 czerwoną paprykę szynkę - najlepiej(...)drobiową puszkę kukurydzy majonez sól pieprz szczypiorek Wykonanie: Seler ze słoika odciskamy, kroimy drobniej.Seler naciowy i paprykę kroimy w drobną kostkę. Szynkę kroimy w cienkie paseczki. Całość lekko solimy, pieprzymy, dodajemy 2-3 łyżki majonezu. Mieszamy, dodajemy sporą ilość szczypiorku (lub koperku) i chłodzimy w lodówce
Walijskie PichcenieJako, że marchewka działa wspaniale na skórę, oczy i przyspiesza opaleniznę postanowiłam zrobić coś szybko i zdrowo przede wszystkim. Krem. Zupa. Marchewka kojarzy się z bardzo słodkim smakiem , seler, koperek i czosnek należą do tych bardziej wytrawnych. Po połączeniu ich smaki się delikatnie łamią..a efekt końcowy zadowoli nie tylko dziecko ale i smakosza. Zmodyfikowałam przepis z książki kucharskiej(...)dodałam wytrawnego wina . Tylko tyle. Składniki na krem -marchewka dowolna ilość -seler – selera ma być mniej niż marchewki. Zaznaczam, że chodzi o korzeń, bulwę a nie selera naciowego. Na 6 dużych marchewek, pół selera wystarczy -sól,pieprz,oliwa z oliwek -koperek - 4 ząbki czosnku , bez obaw nie będzie nic czuć ale efekt końcowy będzie. -woda Do garnka wkładamy marchewkę
Z Kuchni Do KuchniPrzepis na surówkę z selera wraca na bloga w lekko odświeżonej wersji. Bardzo lubię tę surówkę i często pojawia się ona na naszym stole. Ostatnio jednak, kiedy zobaczyłam zdjęcia dołączone do wpisu, postanowiłam, że koniecznie muszę je podmienić Z dwóch opublikowanych żadne nie zachęcało do przygotowania takiej surówki. Zostawię Wam je poniżej abyście mogli zobaczyć i pośmieszkować Nie uważam się(...)fotografa, ale myślę, że od początku pracy przy blogu poczyniłam jednak pewne postępy Wracając do surówki, pamiętajcie, że rodzynki dodają jej słodyczy, radzę więc z nich nie rezygnować. 1 seler korzeniowy garść orzechów włoskich około 1/2 szkl. rodzynek majonez sól, pieprz, cukier opcjonalnie sok z cytryny opcjonalnie 1 jabłko Obrany seler dzielimy na ćwiartki, następnie trzemy na drobnych oczkach tarki
Smaki Na TalerzuSałatka z selera i pomarańczy to smaczna, świeża i orzeźwiająca przekąska. Danie to może być również surówką, dodatkiem do grillowanego mięsa, do kopytek, do kasz lub ryżu. Przepis znalazłam w książce “Feasts” Sabriny Ghayour , autorki znanych u nas książek “Sirocco” i “Persiana”. Do oryginalnego przepisu wprowadziłam jednak kilka zmian. Dodałam miód, sok z pomarańczy(...)orzechy włoskie i zmniejszyłam ilość kminku. Tak mi ta sałatka bardziej smakowała. Składniki 1 mały seler 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżeczka nasion kminku 150 – 200 ml jogurtu greckiego 1 łyżka musztardy Dijon 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżeczka miodu 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich 2 – 3 pomarańcze sól pieprz Wykonanie Z jednej wyszorowanej i wyparzonej
Tajemnice SmakuZupa krem seler i jabłko Pogoda nas nie rozpieszcza, chwilami jest zimowo i prószy śnieg, niespodziewanie robi się ciepło i słonecznie, to znów, za chwilę pada deszcz… Jest marzec – w marcu, jak w garncu – mówi się, że pogoda ” gotuje się…” W te marcowe, jeszcze zimne dni proponujemy na rozgrzewkę zupę krem z selera. Charakterystyczny(...)smak selera możemy przełamać dodając jabłka i kilka aromatycznych dodatków. Takie połączenie sprawia, że zupa selerowa jest na prawdę pyszna – oczywiście to nasza, subiektywna ocena Składniki 2 łyżki oliwy 1 cebula 2 selery korzeniowe – około 700g 3 średnie ziemniaki 1 jabłko 1400ml wody 1 łyżeczka tymianku 1 ząbek czosnku 2 łyżki śmietany 18% szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz
Tajemnice SmakuSkładniki: 2 piersi z kurczaka 3 marchewki 2 pietruszki 1/2 selera 1/3 pora 5 łodyg selera naciowego 1 cebula 3 łyżki masła 500 ml przecieru pomidorowego 3 łyżki koncentratu pomidorowego 100 g ryżu długoziarnistego 1 łyżka ziół prowansalskich 1 łyżeczka cukru sol, pieprz ziołowy Sposób wykonania: Marchew, pietruszkę, selera oraz pora wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą (około pół(...)litra) i gotujemy z warzyw wywar. Cebulę szatkujemy w drobną kostkę a selera naciowego w plasterki. W dużym garnku rozpuszczamy masło i szklimy na nim cebulę z selerem. Następnie dodajemy do garnka pokrojone w kostkę (3-4cm kawałki) mięso kurczak i zalewamy całość warzywnym wywarem (bez włoszczyzny). Gotujemy przez 15 minut a po tym czasie dolewamy przecier pomidorowy oraz
Qchnia po prostuWiosna sprzyja lekkim przekąskom. Warto uszykować sobie zapas pysznego hummusu, chwycić wafle ryżowe Kupiec i seler naciowy i ruszyć w plener. Pysznie i wygodnie, a do tego zdrowo! #ZdrowaRadoscZycia Co nam trzeba? Puszka cieciorki konserwowej Odrobina soli, pieprzu czarnego 2 czubate łyżki masła orzechowego- u mnie z nerkowców 150ml mleka sojowego(może być kokosowe) 3 łodygi selera naciowego szczypiorek wafle(...)ryżowe – dowolne od Kupiec! Robimy! Całość miksujemy na gęstą masę- nie na papkę! Może być wyczuwalne kawałeczki cieciorki. Nakładamy do miski, nie żałujemy szczypiorku! Seler naciowy tniemy wzdłuż i potem na mniejsze kawałki. Humus nakładamy na wafelki ryżowe i podgryzamy z selerem, raz po raz samym selerem maczając w pysznej paście! Smacznego! Share 0 Tweet 0 Google Plus
LatosiowydomSzybka sałatka warstwowa z szynką i selerem idealnie sprawdzi się na przyjęcia i święta. Czas wykonania: 30 min Ilość porcji: 10 porcji Składniki: 1 słoiczek selera konserwowego 4 jajka 3 jabłka 200 g szynki 1 puszka ananasów ½ puszki kukurydzy 1 mały por ½ słoiczka majonezu (około 160 ml) szczypiorek lub cebula szalotka Przygotowanie: Jajka ugotować(...)twardo, wystudzić. Pokroić szynkę, jajka, jabłko, ananasy oraz selera na małe kawałeczki. Do wysokiej miski wyłożyć warstwowo wszystkie składniki w podanej kolejności: seler, jajka, jabłka, ananasy, kukurydza, szynka – każdą warstwę smarujemy niewielką ilością majonezu. Na samą górę wykładamy sparzonego, pokrojonego w cienkie paseczki pora. Sałatki nie solimy, nie pieprzymy
KuchniaWeDwoje.plkrólową, jednak również obdarza swych poddanych cząstką siebie, jej stanowczość idealnie pasuje do łagodności pozostałych składników. Naprawdę polecam ten przepis! Składniki (na jedną osobę): 1/2 jabłka 3,4 łodygi selera naciowego bliżej środka plus listki majonez sól, pieprz do smaku (oczywiście z młynka) sałata lodowa endywia kilka listków i kwiat nasturcji pieczywo pszenne (można je zastąpić dowolnym) Wykonanie: Łodygi selera(...)naciowego oraz jabłko pokrój w drobną kostkę. W sałatce powinna być równa ilość jabłka i selera. Posyp solą i pieprzem, dodaj majonez. Wstaw sałatkę do lodówki. Z 1 łodygi zetnij obieraczką do warzyw (wzdłuż) cienkie plastry selera, odłóż je na później, do dekoracji. Opłucz pod bieżącą wodą listki i kwiat nasturcji, odłóż na papierowy ręcznik, aby obeschły. Podpiecz ulubione pieczywo
Garniec Magaliednia np. w pracy. Nie wyobrażam sobie kaszotta bez sera. Weganom jego smak mogą rekompensować płatki drożdżowe. Składniki : 200 ml kaszy bulgur bulion warzywny (przepis niżej) ok. 100 g selera korzeniowego cebula pół brokuła chili olej do smażenia (3 łyżki) ser długo dojrzewający (np. parmezan, grana padano, bursztyn lub dziugas) Bulion warzywny 2 marchewki pietruszka kawałek selera cebula odrobina(...)kory cynamonu pół łyżeczki kozieradki sól pieprz czarny Przygotowanie kaszotta rozpocząć od ugotowania bulionu (np. dzień wcześniej, by smaki się przegryzły): Marchewki, cebulę, seler i pietruszkę obrać. Wrzucić do garnka i zalać wodą (1,5 - 2 l). Warzywa gotować na palniku o małej mocy ok. 40 minut. Na ostatnie 5 minut gotowania dodać do bulionu kozieradkę i cynamon. Doprawić
Weekendy w domu i ogrodzieMakaron możesz przyrządzić na wiele sposobów. Bardzo szybkim i zdrowym daniem jest makaron z warzywami. Do przepisu użyłam selera naciowego, który mimo swego charakterystycznego smaku nie zdominował całej potrawy. Zapraszam do zapoznania się z przepisem // Składniki: 150 g makaronu 1/2 brokuła 3 łodygi selera naciowego 200 g pieczarek 2 cebule 150 ml mleka roślinnego (u mnie owsiane) 2 łyżki mąki(...)Sposób przygotowania: Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Brokuła pokrój na małe różyczki i ugotuj go w osolonej wodzie. Na patelni podsmaż pokrojoną cebulę. Następnie dodaj pokrojone pieczarki. Z selera naciowego usuń włókna. Pokrój go na krążki i dodaj na patelnię. Całość podlej małą ilością wody i duś, najlepiej pod przykryciem około 20 minut, co jakiś czas mieszając. Dolej trochę
Via Gustoindyjską, a dokładnie przepisem, w którym była użyta ryba, ale dobrym sposobem na ogranie ulubionego dotychczas dania przed przejściem na jasną stronę mocy, czyli wege jest zastąpienie ryby uwaga- selerem! To curry jest łagodne, lekko słodkawe ale o korzennej nucie. Dzieciaki będą zachwycone, a przynajmniej moja Miśka była. Składniki na 4 porcje: Około 1 kg selera 1 papryka(...)czubatych łyżek wiórków kokosowych puszka (400 ml) mleka kokosowego łyżeczka kurkumy łyżeczka mielonej kolendry łyżeczka mielonej kozieradki 3 łyżki oleju roślinnego do smażenia sól (płaska łyżeczka max) Przygotowanie: Seler obierz i pokrój w 1 cm kostkę. W garnku 3-4 litrowym rozgrzej olej i przez 10 minut duś seler mieszając od czasu do czasu. Następnie dodaj przyprawy (sól na samym
greenscarfWegetariańska sałatka orzechowa z domowym masłem orzechowym, selerem naciowym i makaronem. Nie dam sobie ręki uciąć, ale myślę że takiego przepisu na sałatkę jeszcze nie widzieliście. Coraz częściej staram się eksperymentować w kuchni, a przy okazji korzystać ze zdrowych i własnoręcznie wykonanych zamienników sklepowych produktów. Tak, więc mając przygotowane wcześniej domowe(...)szybko i prosto można wyczarować coś smacznego Czas wykonania: 15 – 20 min Ilość porcji: 6 Składniki: 100 g pszennego makaronu w kształcie ryżu 100 – 150 g selera 100 – 120 g sera żółtego 50 g papryki żółtej 20 g słonecznika 50 g orzechów włoskich Sos: 150 g jogurtu 2 łyżki domowego masła orzechowe (Przepis) 1 łyżeczka
KuchniaWeDwoje.plnadzieję, że kiedyś to się zmieni. Obok koktajli surówki są jednym ze zdrowszych i smaczniejszych dodatków do naszej diety. Surówka z selera to bogactwo witamin i minerałów, a dodatkowo jest bardzo smaczna. Czas wykonania: 20 min Ilość porcji: 2 Składniki: 150 g selera (po obraniu) 2 łyżki kwaśnej śmietany(...)łyżeczka soku z cytryny ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki pieprzu Przygotowanie: Obrać selera i zetrzeć na tarce (na grubych oczkach), wymieszać z resztą składników. Doprawić pieprzem i solą do smaku. Pobierz wersję do druku: Pobierz Surówka z selera Artykuł Surówka z selera pochodzi z serwisu KuchniaWeDwoje.pl
KuchniaWeDwoje.plSmak surowego selera jest bardzo intensywny i nie każdy za nim przepada. Jednak połącznie selera z orzechami, jabłkiem i rodzynkami zmienia zupełnie jego charakter. Trudno nawet opisać ten smak więc koniecznie musicie wypróbować tę surówkę. Jedna z moich ulubionych jako dodatek do obiadu. Składniki: • 2 średnie selery • sok z 1 cytryny(...)orzechów włoskich mielonych • 1 jabłko • garść rodzynek • sól, pieprz do smaku • 1 łyżeczka cukru • 1 łyżka majonezu • 5 łyżek kwaśnej śmietany Wykonanie: • Selery obrać i zetrzeć na tarce o średnich oczkach – ja starłam w malakserze. • Jabłko obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. • Wymieszać seler z jabłkiem
To co kochampolskich warunkach wystarczy opierać się na zasmażce i gumbo też wyjdzie wyborne. Po drugie charakterystycznym dla gumbo jest użycie tradycyjnej „trójcy” (Trinity) warzyw, tj. zielonej papryki, selera oraz cebuli; a także przyprawy cajun (mieszanki pieprzu czarnego, cayenne, słodkiej papryki, czosnku i zioł, np. oregano czy tymianku). Warto też zadbać o dobry bulion – w USA łatwo kupić gotowy(...)duży garnek patelnia trzepaczka drewniana łyżka Składniki Koszt // ZASMAŻKA // mąka pszenna typ 450 – 1/2 szkl. (70g) 0,20 zł olej rzepakowy – 1/3 szkl. (70g) 0,30zł // ZUPA // seler naciowy – kilka łodyg – 1 szkl. (200g) 2 zł papryka zielona – 1 mała szt. – 1 szkl. (150g) 1 zł cebula – 1 duża szt. – 1 szkl
Nerds KitchenDziś propozycja zdrowa, lekka, szybka i smaczna. Pełna witamin i zdrowia sałatka z selerem naciowym, rzodkiewką i jabłkiem. Spróbujcie. Przygotowuje się ją naprawdę szybko. A smak… dzięki dodatkowi soczystego jabłka sałatka smakuje nawet tym, którzy za selerem nie przepadają. Wiem, bo sprawdziłam Pełna witamin i zdrowia sałatka z selerem naciowym, rzodkiewką i jabłkiem(...)Values are based on a 2,000 calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs. Does this look wrong? Składniki 1 łodyga selera naciowego 3 rzodkiewki 2 małe jabłka (słodkie i soczyste) 1/2 łyżki kiełków rzodkiewki 2 czubate łyżki jogurtu naturalnego (u mnie 1% tłuszczu) sól i pieprz do smaku Przygotowanie Łodygę selera
Słodkie okruszkiZapraszam Was na pyszne, a co najważniejsze zdrowe zielone smoothie. Taka szklaneczka łączy w sobie mnóstwo cennych składników. Dziś połączenie 4 wspaniałych składników: seler naciowy + jabłko + mandarynka + roszponka. Spróbujcie. Zielone smoothie pełne zdrowia. Seler naciowy + jabłko + mandarynka + roszponka Zielone smoothie pełne zdrowia. Seler naciowy + jabłko + mandarynka + roszponka 2016-04-27 21:45:22 Write a review Save Recipe Print(...)Values are based on a 2,000 calorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs. Does this look wrong? Składniki 1 łodyga selera naciowego 3 mandarynki 1 słodkie, soczyste jabłko około 1/2 szklanki wody mineralnej 4 liście roszponki* * ! nie listki, ale całe liście jak na zdjęciu Przygotowanie Jabłko obieramy i kroimy, wrzucamy
Słodkie okruszkiMuszę przyznać, że nie lubię selera naciowego na surowo – po prostu mi nie smakuje. Czasem zjem go ewentualnie z serkiem śmietankowym czy paprykarzem, ale ogólnie – jestem na nie. Tyle że jak się go już kupi (bo może zmienił się smak, a przy okazji jest w promocji…) trzeba go do czegoś wykorzystać. Tym razem padło na zupę. I co się okazało(...)zupie seler naciowy jest smaczny! :D Właściwie zupełnie zmienił smak, i nie zgadłabym że to to samo warzywo. Do tego krem tak przyjemnie przeszedł orzeszkami… mniam ;) Składniki: 1 duża cebula 1 łyżka oleju kokosowego ½ pęczka selera naciowego 2 garście orzeszków ziemnych 3 szklanki bulionu (około 700-800ml, mniej jeśli zupa ma być gęstsza) Sól, pieprz, szczypta kurkumy Opcjonalnie
Jak gotować i nie zwariowaćjestem fanką żadnej zupy kalafiorowej. A w tej – prawie w ogóle kalafiora nie czuć, spełnia rolę zagęszczacza. W smaku dominuje pieczony czosnek i słono-korzenny posmak bulwiastego selera. Lekko, ale rozgrzewająco – idealna zupa na jesienną pluchę. Warzywa dokładnie myjemy. Seler i cebulę obieramy, kroimy drobno w kostkę. Kalafiora dzielimy na mniejsze różyczki. Główce czosnku odcinamy ok. ¼ od góry, zawijamy(...)jakiś czas należy je zamieszać. Po usmażeniu czosnek odławiamy, masło zostawiamy – przyda się do usmażenia grzanek. W garnku na zupę rozgrzewamy olej, podsmażamy na małym ogniu pokrojoną cebulę i selera przez 10-12 minut, do zeszklenia, co jakiś czas je mieszając. Następnie dodajemy różyczki kalafiora, zalewamy wodą i rosołem, dodajemy ½ łyżeczki soli i startą gałę muszkatołową. Zupę gotujemy na małym
Karo in the Kitchendopiero o 12.15. Ponadto wieczorny wykład również się nie odbył. Coś pięknego! Mogłoby tak być częściej :) Po raz kolejny, chciałabym przestawić Wam przepis na zupę krem, tym razem z selera. Robi się ją błyskawicznie, nie wymaga dużej ilości składników, jest pyszna i bardzo zdrowa. A mianowicie, seler zawiera cenne składniki mineralne m. in. cynk, potas, magnez, fosfor, wapń, żelazo oraz(...)prowitaminę A. Dzięki tym składnikom działa oczyszczająco, moczopędnie, ułatwia trawienie, łagodzi dolegliwości żołądkowe i pobudza apetyt! Dodatkowo poprawia samopoczucie i chroni przez stresem. Składniki: - 500-600g selera - 300+200ml wody - 30g mąki ryżowej ekologicznej SYMBIO - 20g oleju (rzepakowy) - 0,5 łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego lub 1 łyżeczka naturalnych ziarenek smaku - 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej - sól, pieprz *opcjonalnie
Be Fit Be StrongPłynne czwartki Seler korzeniowy to wspaniałe i bardzo smaczne warzywo, choć mam wrażenie mocno niedocenione, a szkoda ponieważ jest bardzo zdrowy. Zawiera bardzo dużo witaminy C i B kompleks, a także sporo minerałów takich jak potas, sód, wapno i fosfor. Warzywo to znane było już w starożytności, podawano go w celach uspokajających, a panom oferowano jako afrodyzjak. Seler oczyszcza organizm(...)dziś zdecydowałam się przygotować z niego zupę - krem, ale z pewnością pojawi się wkrótce ponownie w innej odsłonie. Do tej pory przygotowałam nieco inny krem selerowy oraz krem z selera z kokosem i chili - rewelacja, gorąco polecam! Składniki : 1 cebula 1 ząbek czosnku duży korzeń selera (400-500g) 2-3 ziemniaki sok z połowy cytryny 250ml mleka woda
Codzienne GotowanieSeler ma dość specyficzny smak, który nie każdemu odpowiada, ale w połączeniu z jabłkiem, sokiem z cytryny i prażonymi ziarnami słonecznika tworzy doskonałą i bardzo zdrową surówkę o niskim indeksie glikemicznym. Składniki 1 seler, około 1/2 kg 1/2 kg jabłek sok z jednej cytryny 1-2 łyżki prażonych ziaren słonecznika sól, cukier do smaku Sprzęt tarka do jarzyn Przygotowanie Seler(...)obieramy, myjemy, ścieramy na tarce jarzynowej o małych oczkach i od razu dodajemy sok z cytryny, aby seler nie zmienił koloru. Umyte jabłka (wraz ze skórką) ścieramy na większych otworach i łączymy z selerem. Dodajemy prażone ziarna słonecznika, sól i cukier do smaku i mamy gotową bombę witaminową. Smacznego
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataJabłka i seler zapiekane pod kruszonką z płatków owsianych i orzechów laskowych. Pychotka!!! Połączenie jabłek i selera jest tu idealne. Warte wypróbowania! Składniki: z przepisu Marty z Jadłonomii 500 g jabłek 50 g selera (korzeń) 1/2 łyżki cukru trzcinowego 1/2 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki mielonego imbiru odrobina oleju kokosowego do wysmarowania formy Kruszonka: 1/3 szklanki płatków owsianych 1/3 szklanki orzechów(...)laskowych 1,5 łyżki oleju kokosowego 1,5 łyżki cukru trzcinowego szczypta soli Wszystkie składniki na kruszonkę umieścić w blenderze i zmiksować. Odłożyć do lodówki do schłodzenia. Seler obrać, ugotować w wodzie przez 10 minut. Odcedzić. Jabłka obrać ze skórki, pokroić w kostkę. W misce wymieszać jabłka i seler. Dodać cynamon, cukier trzcinowy oraz imbir. Przełożyć do naczynia do zapiekania
Moja Galeria SmakuUwielbiam zupy krem. Czasami nawet wolę je bardziej od tych zwyczajnych. Może dlatego, że w ich wypadku ciekawe połączenia smakowe odczuwa się nieco inaczej. Po dorwaniu niedawno selera naciowego pomyślałam, że i z niego taka zupa u mnie na pewno powstanie. :) I voila! 1 cały seler naciowy 1litr dobrego bulionu warzywnego 50g śmietankowego serka topionego 1 średnia cebula 1 łyżeczka(...)pieprzu cytrynowego/sok z cytryny świeżo mielony czarny pieprz chleb tostowy tłuszcz do smażenia sól Bulion warzywny zagotowujemy. Seler naciowy kroimy w nieduże kawałki i wrzucamy do bulionu. Cebulę kroimy siekamy i szklimy na patelni, następnie również łączymy z bulionem. Warzywa gotujemy do miękkości. Gdy seler będzie już miękki, zmniejszamy płomień do minimum i całość dobrze miksujemy na gładką masę
Kuchenna KontrrewolucyaPolskie afrodyzjaki w prozdrowotnym koktajlu warzywnym wypadły znakomicie. Świeży, pachnący lubczyk oraz seler doskonale połączyły się z aromatycznym pomidorem malinowym. Mocy dodaje napar z Yerba Mate oraz pestki papryczki chilli. Jeśli chcesz poczuć szybszy rytm serca i motylki w brzuchu nie wahaj się skosztować miłosnego koktajlu. Polecam szczególnie po owocnej imprezie o poranku by czar nocy powrócił tuż po przebudzeniu(...)osoby Czas przygotowania: 25 minut Składniki: 1/4 średniej wielkości selera Garść świeżych liści lubczyku 1 duży pomidor malinowy kilkanaście ziarenek z papryczki chilli Sól himalajska Napar z 4 łyżeczek yerba mate (125ml) Przygotowanie: 1/ Obrany seler gotujemy na parze (ok 15-20 minut), w między czasie zaparzamy yerba mate w szklance pod przykryciem. 2/ Przy końcu gotowania selera, wkładamy
Kuchnia PROzdrowotnaKotlety z selera jak wszystkie warzywne kotleciki są nie tylko bardzo zdrowe, ale naprawdę smaczne. Pestki dyni nie tylko wzbogacają je smakowo, ale są dodatkowym atutem zdrowotnym. Świetny dodatek obiadowy, nie tylko dla wegeterian. Bardzo łatwe do przygotowania. Polecam! Składniki: 1/2 selera 4 łyżki pestek z dynii 4 łyżki bułki tartej 1 jajko 2 łyżki mleka 3 łyżki mąki(...)łyżki masła ghee Wykonanie: seler obrać, pokroić w 1-cm plastry. Obgotować w osolonej wodzie 6 minut. Odcedzić i osuszyć na papierowym ręczniku pestki dynii drobno posiekać i wymieszać z bułką tartą. W drugiej miseczce wymieszać jajko z mlekiem. Posolić i popieprzyć. Do trzeciej miseczki wsypać mąkę kolejne kawałki selera obtaczać w mące, nadmiar strzepnąć. Następnie w rozmąconym jajku
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Słoneczna sałatka to połączenie ananasa, kukurydzy, selera i żółtego sera. Poniższa sałatka jest idealna dla osób, które lubią jeść lekko słodkie dania. Ananas i seler konserwowy - uwierzcie mi jest to naprawdę pyszne połączenie. Słoneczna sałatka perfekcyjnie sprawdzi się na rodzinną kolację jak i spotkanie w gronie znajomych. Składniki: 1 puszka kukurydzy 1 słoik selera konserwowanego z ananasem 3 ugotowane(...)twardo jajka 1 biała część pora 1 mała puszka ananasa 200 g żółtego sera sól, pieprz majonez Kukurydzę, ananasa i seler konserwowy odsączyć z zalewy. Do miski wrzucić kukurydzę, seler, ananasa oraz żółty ser (starty na dużych oczkach). Jajka obrać, pokroić w kostkę i dodać do pozostałych składników. Por umyć i drobno posiekać. Dodać do miski. Przyprawić solą oraz pieprzem
UgotowaćDzisiaj połączenie z pozoru niepasujących do siebie składników - ananasa i selera naciowego. Koktajl jest dobry szczególnie dla dzieci, ponieważ w łatwy sposób pozwala na przemycenie zarówno zdrowego selera naciowego, jak i wapnia, tak potrzebnego w okresie wzrostu. Uwierzcie, że będziecie zaskoczeni tą niekonwencjonalną mieszanką. Polecam pić świeży i schłodzony;) Seler naciowy (o czym juz zresztą wspominałam) jest sprzymierzeńcem odchudzających się(...)kcal), natomiast ananas poprawia stan naszej cery i korzystnie wpływa na pracę układu pokarmowego. Składniki (2 porcje): ok. 150 g świeżego ananasa (mniej więcej 1/4 sztuki) 2 łodyżki selera naciowego 330 g jogurtu naturalnego łyżeczka syropu z agawy/miodu ewentualnie mleko, jeśli koktajl będzie za gęsty Ananasa obieramy, wydrążamy niezjadliwy środek. Kroimy, blendujemy razem z selerem i resztą składników
Powiedz dietom nieKolejny zdrowotny napój na liście moich przepisów :) Był już o czyszczający napój ze świeżych ogórków oraz napój najlepszy przy problemach żołądkowych . Tym razem przedstawiam przepis na koktajl z selera naciowego, pomarańczy i kilku innych dodatków wspomagający odchudzanie oraz detoksykację organizmu. Składniki na 2-3 szklanki: 3 łodygi selera naciowego sok z 1 pomarańczy sok z 1/2 cytryny 2 łyżeczki miodu(...)imbiru 1 szklanka zimnej wody kilka kostek lodu Przygotowanie: Seler naciowy kroimy na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki na koktajl umieszczamy w blenderze i blendujemy 2-3 minuty na jednolity koktajl. Jeżeli wolicie mniej gęsty koktajl, przetrzyjcie dodatkowo miksturę przez sito. Na zdrowie! DLACZEGO TO DZIAŁA? SELER NACIOWY - oczyszcza organizm ze szkodliwych toksyn, pobudza przemianę materii, likwiduje zaparcia i ułatwia trawienie
My Culinary ArtKolejny przepis w którym wykorzystałam makaron Omnomnom. Tym razem użyłam makaronu Fuzilli - takich zgrabnych świderków. Świetna kolorowa zapiekanka, szybka do zrobienia i bardzo smaczna. Seler naciowy jest chrupiący i znakomicie uzupełnia się z karczochami i suszonymi pomidorami. Makaron pyszny zaraz po zapieczeniu, ale jeżeli nie zjemy całości - nie mniej smaczny również na zimno. Bardzo polecam! składniki(...)porcje) 200 g makaronu np Omnomnom Fuzilli 3 - 4 łodygi selera naciowego 100 g wędliny 250 g karczochów marynowanych w oleju ok 10 szt. pomidorów suszonych w oliwie pęczek natki pietruszki gałka muszkatołowa pieprz 120 g startego parmezanu lub innego ulubionego sera można dodać zielone szparagi przygotowanie Makaron ugotować al dente zgodnie z instrukcją z opakowania, odcedzić i zahartować zimną
Stare Gary