line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:12.0pt; mso-bidi-font-size:11.0pt; font-family:"Times New Roman","serif"; mso-fareast-language:EN-US;} Seler po mojemu Frytki, frytki, frytki. Wszyscy je uwielbiają – ja również ;) Dlatego dla wszystkich, którzy zamiast smażyć warzywa lubią je upiec, a zamiast ziemniaków wybiorą selera serwuję pyszna przekąskę. Zapraszam! Frytki(...)selera - jedna duża bulwa selera korzeniowego - sól, pieprz świeżo mielone - 4 łyżki oliwy - pół łyżeczki słodkiej papryki - suszone zioła (rozmaryn, tymianek, bazylia) Selera płuczemy, obieramy ze skóry i ponownie płuczemy, osuszamy. Kroimy na frytki. Przekładamy do miski, zalewamy oliwą, posypujemy przyprawami ( ja zawsze daję ich dużo, lubię bardziej doprawione). Wkładamy do piekarnika nagrzanego
Sajkofanka smakuZauważyłam że moja surówka z selera naciowego ( TA ), jest jednym z najczęściej wyszukiwanych przepisów na blogu, dlatego dzisiaj mam dla Was przepis na rewelacyjną sałatkę z selera naciowego. Po prostu musicie jej spróbować! Składniki: - 6 łodyg selera naciowego, - 1 duże soczyste, słodkie jabłko, - 40 g orzechów włoskich, - 2 duże łyżki majonezu sojowego (można dać więcej, ja zrobiłam wersję 'light(...)wyciśnięty z 1/2 cytryny, - sól, pieprz. Wykonanie: Orzechy trochę posiekać, prażyć je na suchej patelni, do momentu aż zaczną pachnieć. Selera naciowego pokroić na ok 2 mm plastry (najłatwiej na mandolinie). Jabłko (ze skórą) pokroić na 8 części, wykroić gniazdo nasienne, skropić odrobiną soku z cytryny żeby nie ściemniały, cząstki również pokroić w plastry takiej grubości jak seler. Wymieszać seler
Co na wege obiad?Sałatka którą w naszej rodzinie przygotowuje każdy na różne okoliczności. Przy czym każdy modyfikuje ją z ze swoimi ulubionymi dodatkami. Ja do wariantu podstawowego dodałem chrupiące orzechy i seler naciowy, które doskonale się komponują i łamią słodki smak żurawiny. Składniki: słoik selera konserwowego 2 łodygi selera naciowego duża garść suszonej żurawiny garść posiekanych orzechów lub migdałów bez skórki 3 łyżki(...)majonezu sól. pieprz Sposób przygotowania: Seler konserwowy odsączamy. Seler naciowy i orzechy/migdały drobno siekamy. Selery, orzechy, żurawinę i majonez łączymy, zostawiając nieco żurawiny i orzechów do dekoracji. Doprawiamy do smaku sola i pieprzem. Posypujemy pozostawionymi orzechami i żurawiną
Pyry na Gazprostu je obetnijcie J Powiem szczerze, że dla mnie cały urok ośmiornicy ukryty jest w owych mackach i biało-różowym mięsku. W połączeniu z drobniutko pokrojoną łodygą białego selera, nitką dobrej oliwy z oliwek, pietruszką i cytryna smakuje wybornie. Do przygotowania tej sałatki można wykorzystać sama ośmiornice, choć równie pysznie smakuje mieszanka gotowanych owoców morza: krewtek czy kawałkow mątwy(...)rozmrożone i wstępnie oczyszczone dwie ośmiorniczki po 500 g) Pamiętajcie, że ośmiornice się sporo kurczą podczas gotowania. 1 mątwa ( waga około 500 gr) 15 krewetek 2 marcheki 2 łodyga selera zielonego 1 cebua 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 1łlodyga selera białego duża garść posiekanej natki pietruszki 2 łyżki oliwy ( u mnie Extra Vergine Monini) 1 łyżka soku
Mia Cucina SofietaByły już z bakłażana , więc nadszedł czas na te z selera. Robiłam je już wcześniej, wielokrotnie. Są proste w przygotowaniu i co najważniejsze - jak dla mnie 100 razy lepsze od ziemniaczanych! Smak selera nie jest dominujący - o to proszę się nie martwić :D Przyprawy robią swoje. Jednak ja osobiście seler bardzo lubię i nie przeszkadza mi jego smak :) Składniki(...)porcja): pół dużego selera 1 łyżeczka oleju rzepakowego 1 łyżeczka wody przyprawy: sól himalajska , pieprz cayenne, curry , zioła prowansalskie Przygotowanie: Seler należy obrać i oczyścić. Pokroić w paski, przypominające standardowe frytki. W szklance wymieszać olej, wodę i przyprawy. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć pokrojonego selera i za pomocą pędzelka posmarować przygotowaną "zaprawą". Wstawić do nagrzanego
Zdrowie na języku :PJedni je lubią, inni nienawidzą. Ja uwielbiam pod każdą postacią. Dziś przedstawiam moje ulubione krewetki, czyli w białym winie. Aby urozmaicić to danie postanowiłem połączyć je z puree z selera i salsą z pomidorów i papryki. To połączenie okazało się strzałem w dziesiątkę. Mam nadzieję, że pokusicie się na przygotowanie moich krewetek. Bon appetit(...)Czas przygotowania: 45 min. Porcja dla 2 osób Koszt przygotowania: 25,00 zł SKŁADNIKI: 500 g krewetek 1 duży seler 1 pomidor 1/2 papryki czerwonej 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 dymka 1 limonka natka pietruszki śmietana 18% 40 g masła oliwa z oliwek 60 ml białego wina gałka muszkatołowa, peperoncino, sól, pieprz PRZYGOTOWANIE - Salsa z pomidorów i papryki: Pomidory
kulinarnyJaChoć smaku selera gotowanego nie lubię, to surowy w surówkach wprost uwielbiam. Zwykle przygotowuję jednak surówki bardziej pikantnie, z dodatkiem musztardy dijon. Choć zawsze lubiłam seler z dodatkiem brzoskwini to zadowalałam się kupną surówką (oj jak dawno już jej nie jadłam...), sama nawet nie próbowałam jej przygotować, no ale w końcu kiedyś musi być ten pierwszy raz. Właśnie nadarzyła się(...)takie łatwe i tak smaczne. I powiem Wam jeszcze, że na drugi dzień była jeszcze smaczniejsza..., choć trudno to sobie wyobrazić :-) Wszyscy aż mlaskali z zachwytu. Mój seler był olbrzymi, miał 1100g, podaję składniki jakich ja użyłam, można proporcjonalnie dostosować je do własnych potrzeb. Składniki: - korzeń selera, mój miał 1,1kg - 4 plastry ananasa z zalewy - mała puszka brzoskwiń
Smaczne ZdroweZupa ze świeżych grzybów... Kawałki świeżych, aromatycznych grzybów leśnych. Podsmażone wraz z cebulą. Kosteczki ziemniaków, selera i marchewki. Zatopione w pachnącym, warzywnym bulionie. Pyszna domowa zupa o zapachu lasu. Polecam! Składniki: 250 g świeżych grzybów (mogą być również mrożone, ewentulanie suszone); 3 marchewki; 1 mała pietruszka; 1/4 korzenia selera; Biała część pora; 5 średnich ziemniaków; 1 duża cebula(...)łyżka mąki pszennej; 2 kostki bulionowe o smaku grzybowym; 3 łyżki oleju; 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki + odrobina do oprószenia zupy na talerzach; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Marchewki, seler, pietruszkę i por umyć i osuszyć. Marchewki, seler i pietruszkę obrać. Marchewki i seler pokroić w kostkę. Pietruszkę pozostawić w całości. Por pokroić w cienkie plasterki. Grzyby oczyścić i pokroić
Gospodyni Miejskajuż wspominałam lubię smak i zapach selera: naciowego, korzenia i tego konserwowego również. Poza tym sałatki z selerem konserwowym oprócz tego, że bardzo smaczne, to są jeszcze szybkie do zrobienia. Kiedy okaże się, że goście za progiem możemy szybko przygotować bardzo smaczną sałatkę. Potrzebujemy: słoik selera konserwowego słoik selera z marchewką łodygę selera naciowego 1 czerwoną paprykę szynkę - najlepiej(...)drobiową puszkę kukurydzy majonez sól pieprz szczypiorek Wykonanie: Seler ze słoika odciskamy, kroimy drobniej.Seler naciowy i paprykę kroimy w drobną kostkę. Szynkę kroimy w cienkie paseczki. Całość lekko solimy, pieprzymy, dodajemy 2-3 łyżki majonezu. Mieszamy, dodajemy sporą ilość szczypiorku (lub koperku) i chłodzimy w lodówce
Walijskie PichcenieJako, że marchewka działa wspaniale na skórę, oczy i przyspiesza opaleniznę postanowiłam zrobić coś szybko i zdrowo przede wszystkim. Krem. Zupa. Marchewka kojarzy się z bardzo słodkim smakiem , seler, koperek i czosnek należą do tych bardziej wytrawnych. Po połączeniu ich smaki się delikatnie łamią..a efekt końcowy zadowoli nie tylko dziecko ale i smakosza. Zmodyfikowałam przepis z książki kucharskiej(...)dodałam wytrawnego wina . Tylko tyle. Składniki na krem -marchewka dowolna ilość -seler – selera ma być mniej niż marchewki. Zaznaczam, że chodzi o korzeń, bulwę a nie selera naciowego. Na 6 dużych marchewek, pół selera wystarczy -sól,pieprz,oliwa z oliwek -koperek - 4 ząbki czosnku , bez obaw nie będzie nic czuć ale efekt końcowy będzie. -woda Do garnka wkładamy marchewkę
Z Kuchni Do KuchniPrzepis na surówkę z selera wraca na bloga w lekko odświeżonej wersji. Bardzo lubię tę surówkę i często pojawia się ona na naszym stole. Ostatnio jednak, kiedy zobaczyłam zdjęcia dołączone do wpisu, postanowiłam, że koniecznie muszę je podmienić Z dwóch opublikowanych żadne nie zachęcało do przygotowania takiej surówki. Zostawię Wam je poniżej abyście mogli zobaczyć i pośmieszkować Nie uważam się(...)fotografa, ale myślę, że od początku pracy przy blogu poczyniłam jednak pewne postępy Wracając do surówki, pamiętajcie, że rodzynki dodają jej słodyczy, radzę więc z nich nie rezygnować. 1 seler korzeniowy garść orzechów włoskich około 1/2 szkl. rodzynek majonez sól, pieprz, cukier opcjonalnie sok z cytryny opcjonalnie 1 jabłko Obrany seler dzielimy na ćwiartki, następnie trzemy na drobnych oczkach tarki
Smaki Na TalerzuSałatka z selera i pomarańczy to smaczna, świeża i orzeźwiająca przekąska. Danie to może być również surówką, dodatkiem do grillowanego mięsa, do kopytek, do kasz lub ryżu. Przepis znalazłam w książce “Feasts” Sabriny Ghayour , autorki znanych u nas książek “Sirocco” i “Persiana”. Do oryginalnego przepisu wprowadziłam jednak kilka zmian. Dodałam miód, sok z pomarańczy(...)orzechy włoskie i zmniejszyłam ilość kminku. Tak mi ta sałatka bardziej smakowała. Składniki 1 mały seler 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżeczka nasion kminku 150 – 200 ml jogurtu greckiego 1 łyżka musztardy Dijon 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżeczka miodu 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich 2 – 3 pomarańcze sól pieprz Wykonanie Z jednej wyszorowanej i wyparzonej
Tajemnice SmakuZupa krem seler i jabłko Pogoda nas nie rozpieszcza, chwilami jest zimowo i prószy śnieg, niespodziewanie robi się ciepło i słonecznie, to znów, za chwilę pada deszcz… Jest marzec – w marcu, jak w garncu – mówi się, że pogoda ” gotuje się…” W te marcowe, jeszcze zimne dni proponujemy na rozgrzewkę zupę krem z selera. Charakterystyczny(...)smak selera możemy przełamać dodając jabłka i kilka aromatycznych dodatków. Takie połączenie sprawia, że zupa selerowa jest na prawdę pyszna – oczywiście to nasza, subiektywna ocena Składniki 2 łyżki oliwy 1 cebula 2 selery korzeniowe – około 700g 3 średnie ziemniaki 1 jabłko 1400ml wody 1 łyżeczka tymianku 1 ząbek czosnku 2 łyżki śmietany 18% szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz
Tajemnice SmakuSkładniki: 2 piersi z kurczaka 3 marchewki 2 pietruszki 1/2 selera 1/3 pora 5 łodyg selera naciowego 1 cebula 3 łyżki masła 500 ml przecieru pomidorowego 3 łyżki koncentratu pomidorowego 100 g ryżu długoziarnistego 1 łyżka ziół prowansalskich 1 łyżeczka cukru sol, pieprz ziołowy Sposób wykonania: Marchew, pietruszkę, selera oraz pora wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą (około pół(...)litra) i gotujemy z warzyw wywar. Cebulę szatkujemy w drobną kostkę a selera naciowego w plasterki. W dużym garnku rozpuszczamy masło i szklimy na nim cebulę z selerem. Następnie dodajemy do garnka pokrojone w kostkę (3-4cm kawałki) mięso kurczak i zalewamy całość warzywnym wywarem (bez włoszczyzny). Gotujemy przez 15 minut a po tym czasie dolewamy przecier pomidorowy oraz
Qchnia po prostuWiosna sprzyja lekkim przekąskom. Warto uszykować sobie zapas pysznego hummusu, chwycić wafle ryżowe Kupiec i seler naciowy i ruszyć w plener. Pysznie i wygodnie, a do tego zdrowo! #ZdrowaRadoscZycia Co nam trzeba? Puszka cieciorki konserwowej Odrobina soli, pieprzu czarnego 2 czubate łyżki masła orzechowego- u mnie z nerkowców 150ml mleka sojowego(może być kokosowe) 3 łodygi selera naciowego szczypiorek wafle(...)ryżowe – dowolne od Kupiec! Robimy! Całość miksujemy na gęstą masę- nie na papkę! Może być wyczuwalne kawałeczki cieciorki. Nakładamy do miski, nie żałujemy szczypiorku! Seler naciowy tniemy wzdłuż i potem na mniejsze kawałki. Humus nakładamy na wafelki ryżowe i podgryzamy z selerem, raz po raz samym selerem maczając w pysznej paście! Smacznego! Share 0 Tweet 0 Google Plus
Latosiowydom