seler - 8745 przepisów (strona:24/583)

Fit zupa krem z 3 warzyw 101

idzie - naszpikowane konserwantami czy środkami, które pomagają im przetrwać podróż, a które niekorzystnie wpływają na nasz organizm. Do naszej zupy użyliśmy ziemniaków, kalafiora i korzenia selera. Istna bomba odżywcza! Każde z tych warzyw ma w swoim składzie ogromne ilości wartościowych związków. My postanowiliśmy wymienić jedynie te, których jest najwięcej lub naszym zdaniem są najważniejsze, Oto one: ziemniak(...)brokuł, również i kalafior posiada w swoim składzie sulforafan, który ma działanie antynowotworowe oraz  obniżające ciśnienie krwi, Natomiast ogromne pokłady błonnika sprzyjają trawieniu i pomagają w oczyszczaniu jelit. seler -  7-10 kcal/100 g - ma więcej witaminy C w swoim składzie niż cytrusy, dodatkowo wpływa na oczyszczanie organizmu oraz przyspiesza trawienie, dzięki czemu ułatwia proces odchudzania. polecany jest także

Kuchnia od dwojga
Kurczak z soczewicą 224

Niezwykle syte i zdrowe danie z soczewicą. Smak wzbogaca tarty korzeń selera, czosnek i lubczyk. Idealny obiad z pajdą chleba lub bagietką.  Każdego dnia staram się aby tych, których kocham jedli zdrowo. Nic na to nie poradzę, że jestem taka... Że lubię uśmiech bliskich i pełne brzuchy! Czasami ukradkiem spoglądam na jedzących moje dania i uśmiecham się sama(...)się robi.  Bo przecież muszę dbać o innych, bo kto jak nie ja :-) 600 g fileta z piersi kurczaka Przyprawa do mięsa 1 cebula ½ czerwonej papryki ¼ korzenia selera 2 ząbki czosnku 70 g soczewicy 1,5 szklanki wody 1 Łodyga lubczyku 1 łodyga natki selera (świeżej) 2 łyżki natki pietruszki (świeżej) Sól Pieprz Szczypta chilli Olej do smażenia Filet

VioletoweKucharzenie
SAŁATKA CURRY Z SELERA NACIOWEGO 131

Sałatka curry z selerem naciowym oraz kurczakiem to ulubiona sałatka w moim domu. Gdy pojawia się na święta, zawsze robi furorę wśród gości. Ja tę sałatkę trochę zmodyfikowałam dodając winogron i granat. Wyszła rewelacyjna ! Przepis bierze udział w konkursie  LAYMAN OD KUCHNI – BITWA NA PRZEPISY Składniki: 1 op. selera naciowego 1 pojedyncza pierś z kurczaka 200 g winogron czerwonych(...)smażenia Wykonanie: Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy z niepotrzebnych części i wrzucamy na rozgrzaną oliwę. Przyprawiamy przyprawą do kurczaka, curry, pieprzem i solą. Smażymy, a następnie studzimy. Selera naciowego i winogron myjemy, osuszamy. Seler naciowy kroimy w kostkę, a winogron kroimy w ćwiartki. Wyłuskujemy ziarenka granatu. Wszystkie składniki wrzucamy do miski, dodajemy majonez i mieszamy. W razie potrzeby doprawiamy

Kuchnia MagdaLeny
Surówka z selerem konserwowym 141

Surówka z selerem konserwowym była dla nas miłą odmianą od znanych nam surówek:). Przebija w niej smak selera, który świetnie łączy się ze słodko-kwaśnym jabłkiem. Pycha! 1 słoik selera konserwowego 2 marchewki 1 małe jabłko 3 łyżki jogurtu lub śmietany 4 łyżki soku z cytryny sól, pieprz 1. Marchewkę ścieramy na drobnych oczkach tarki, jabłko na grubszych. Seler odsączamy(...)zalewy. 2. Marchewkę, jabłko i seler łączymy ze sobą, dodajemy sok z cytryny, jogurt i przyprawy. Mieszamy do połączenia składników, odstawiamy na 30 minut przed podaniem

Szefowa kuchni
Frytki z selera 118

pewno już robiliście, ja jeszcze nie. Tym razem kupiłam selera i wypróbowałam w końcu. Frytki super, powiem Wam. Ja za selerem tak średnio przepadam, tak samo domownicy, ale frytki smakowały wszystkim. Wiem już w jakiej formie będę go robić częściej :-). Udanego dzionka :-) Składniki: 1 większy seler sól pieprz olej rzepakowy słodka papryka Selera obrałam, pokroiłam tak jak frytki z ziemniaków

kruche babeczki
Zupa z brązowych pieczarek 122

pięknie pachnie. Można do niej ugotować makaron lub kluseczki, co poniesie kaloryczność zupy.  Składniki na 3-4 porcje: 300 g brązowych pieczarek 1 średnia marchewka 1/4 niewielkiego selera 1 niewielka pietruszka około 10 cm średniej grubości pora (jasna część) 2 większe ząbki czosnku 70 g masła 2-3 łyżki oleju sól, biały mielony pieprz do smaku 1/2 łyżeczki ziaren(...)ziela angielskiego 2 średnie liście laurowe natka pietruszki kilka listków naci selera Seler i pietruszkę obrać, opłukać i pokroić w słupki. Marchewkę obrać, opłukać i pokroić w półplasterki. Pora oczyścić i opłukać, pokroić w talarki. Czosnek obrać i posiekać. Pieczarki oczyścić - można opłukać delikatnie pod wodą i dokładnie osuszyć lub ewentualnie obrać. )Te pieczarki w swojej skórce mają bardzo dużo

Codzienna kuchnia niecodzienna
Caponata 197

ściśle ustalonego przepisu na caponatę, wszystko więc zależy od konkretnego kucharza. Niezmienne jest tylko to, że caponata jest potrawą z bakłażana. Do innych, oprócz wyżej wymienionych, popularnych składników należą seler naciowy, natka pietruszki, pomidory, czosnek czy cebula. Niektórzy dodają też migdały lub orzeszki pinii. Niezależnie od tego jakie dobierzecie składniki, starajcie się, aby były świeże i dobrej jakości. Poczynając(...)Sycylii. Interesująca alternatywa dla ratatouille i peperonaty. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 4 osób) 1 duży bakłażan (500g) 1 duża cebula (200g) 3-4 ząbki czosnku 3 łodygi selera naciowego 500g pomidorów garść oliwek (75g) 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka bazylii 6 łyżek octu winnego 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu świeżo mielonego sól Instrukcje Bakłażana kroimy w grubą

Kulinarna Pokusa
Seler ze szmaciakiem w lekkiej marynacie 159

Lubicie selera? Ja bardzo, ale Żarłoczki za nim nie przepadają. Z zupy, szczególnie jak jest rozdrobniony razem z innymi warzywami, to nie wygrzebują. Ale np. surówki z selera nie lubią a ja mogę zjeść jej całą miseczkę. Czasami robię też sałatkę z selerem , ale tylko imprezowo i dla niektórych gości bo jak zostanie to muszę zjeść ją potem sama. Mając(...)ostatnio dorodny korzeń selera i siedzunia sosnowego postanowiłam wykorzystać za jednym zamachem oba składniki i zamarynować je razem bo według mnie bardzo do siebie pasują. Taki seler z siedzuniem będzie bazą do bardzo smacznych sałatek, ale o tym napiszę Wam kiedy indziej. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Pomarola - włoski sos pomidorowy z marchewką i selerem 198

zaintrygowała mnie nazwa i skład sosu ;) Nie próbowałam takiego nigdy wcześniej, a że najczęściej wybieram łagodne smaki, wydawał mi się idealny i nie myliłam się. Połączenie pomidorów, marchewki i selera jest naprawdę super - z piwnicy zniknęły wszystkie słoiczki, a w tym roku zrobiłam pomarolę z podwójnej porcji :)  Pomarola - włoski sos pomidorowy z marchewką i selerem 2,5 kg dojrzałych(...)pomidorów 4 marchewki 1 czerwona cebula 2 łodygi selera naciowego 2 gałązki bazylii 0,5 łyżki różowej soli himalajskiej łyżeczka świeżo mielonego pieprzu 2 łyżki oliwy Cebulę posiekać drobno i podsmażyć na oliwie. Dodać posiekany seler naciowy, szczyptę soli, starte na grubej tarce marchewki i smażyć do czasu, aż warzywa zmiękną. Zdjąć z ognia. Pomidory sparzyć i zdjąć z nich

FitKot
Zapiekanka z selera, szynki i sera pleśniowego 121

można wykorzystać seler korzeniowy.  Składniki mały seler 300 g szynki gotowanej 150 g sera z niebieską pleśnią 250 ml śmietany 2 łyżki masła świeżo mielony pieprz   Przygotowanie   Seler po umyciu pokroiłem na plastry (ok. 1 cm), następnie w paski. Ugotowałem je na parze. Szynkę pokroiłem w kostkę. Rozgrzałem piekarnik do 180 stopni C. Żaroodporne naczynie wysmarowałem masłem(...)włożyłem do niego seler wymieszany z kostkami szynki. W rondelku doprowadziłem do wrzenia śmietanę, dodałem pokruszony ser. Mieszałem, aż ser się rozpuścił. Masę wylałem na seler z szynką. Zapiekankę oprószyłem świeżo mielonym pieprzem. Zapiekałem przez ok. 20 minut, aż się przyrumieniła

R'n'G Kitchen
Fusilli ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i selerem – omnomnom… 101

dzieciństwie selery kojarzyły mi się zupełnie niekulinarnie. Selerami nazywało się inaczej “obwarzanki” na rajstopach, kiedy te były za duże albo niezbyt dobrze założone i marszczyły się na nogach, tworząc okrągłe fałdki. Raz po raz słyszało się komendę: “podciągnij selery!” 😉   Odkąd zaczęłam samodzielnie gotować, traktuję selera jako dodatek do zupy albo do surówki […] Artykuł Fusilli ze szpinakiem, suszonymi pomidorami(...)selerem – omnomnom… pochodzi z serwisu Wiszniówka

Wiszniówka
KOTLETY Z SELERA I SERA 149

Seler to wspaniałe warzywo pełne minerałów i witamin. Możemy wykorzystać i nač i korzeń.D ziś użyłam korzenia do zrobienia przepysznych , o orzechowym smaku kotletów. Danie ma 350 kcal. 2 selery ( korzeń) 1 szkl.bulionu 1 szkl.startego ostrego żółtego sera olej do smażenia 1 szkl.mąki 1 jajko 1/5 szkl. Wywaru z selera sól pieprz zioła ( świe bazylia) ******************************************  Selery(...)obieramy, kroimy na grube plastry.Gotujemy w bulionie , odsączamy, studzimy.Mąkę mieszamy z jajkiem i wywarem z selera , dodajemy zioła, sól i pieprz.Plastry panierujemy w serze, maczamy w cieście i smażymy na oleju na rumiano( uważač aby się nie przypaliło

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Udana sałatka z selera naciowego 105

celów, pomieszałam to i owo i mamy od tego czasu następną udaną sałatkę mogącą stanowić smakowitą kolację lub poczęstunek dla gości. A odnalazłam wówczas w lodówce: - ok. 400 g selera naciowego - 8-10 cm kapusty pekińskiej - część twardsza, u nasady warzywa - ok. 20 cm białej części pora - pół słoika żółtej fasolki - pół słoika czerwonej fasoli - 6-7 kawałków suszonych pomidorów(...)oleju (może być w ziołach lub nie) - 1 podwójna pierś kurczaka - garść rodzynek - trochę oleju słonecznikowego  - łyżka przyprawy do gyrosa - 3-4 łyżki majonezu - sól, pieprz Seler naciowy jest naszym tegorocznym odkryciem. Najczęściej jemy go po prostu posiekanego, posolonego lekko i wymieszanego z jogurtem greckim lub majonezem i rodzynkami, ale pewnego dnia został bazą do bogatszej wersji sałatki stanowiącej

I tu będę miała takie te
Minestrone verde – wiosenna włoska zielona zupa jarzynowa 156

boczku odstawiamy miskę numer jeden.   Szparagi i fasolkę kroimy na 2,5cm kawałki, obrywamy liście lubczyku, grubo kroimy, mieszamy ze szparagami i fasolką, odstawiamy miseczkę numer dwa. Marchewkę, seler i pietruszkę obieramy cienko ze skórki, kroimy we w miarę drobną kostkę. Mieszamy jarzyny razem. Do nich dokładamy pocięty w kostkę naciowy seler – miseczka numer trzy gotowa. Cukinię myjemy(...)dużym garnku rozgrzewamy mocno dwie łyżki oliwy, rumienimy boczek i jednocześnie szklimy cebulkę. Zajmie to około 3-4 minut. Do zeszklonych szalotek i mocno pachnącego boczku wrzucamy jarzyny – selery, pietruszkę i marchew. Dodajemy pozostałe 3 łyżki oliwy i smażymy całość razem, co jakiś czas mieszając, około 10-12 minut – całość powinna być mocno pachnąca, a warzywa lekko przeźroczyste.   Zalewamy

Karo in the Kitchen
Kurczak w selerze i porach z młodą marchewką w miodzie. 123

Dzisiaj zapraszam Was na obiad, na pyszne soczyste mięso z kurczaka w towarzystwie słodkiej i delikatnej marchewki. Do przygotowania tego dania potrzebne są: 8 podudzi z kurczaka 1 młody seler (z natką) 1 młody por 1 pęczek młodej marchewki garść liści świeżej szałwii 4 ząbki czosnku 3 łyżki masła 1 łyżka miodu akacjowego lub wielokwiatowego olej z dowolnych orzechów(...)pestek dyni  sól, pieprz, cukier czosnek niedźwiedzi, słodka papryka Zacznijcie od wymycia mięsa i warzyw. Następnie przyprawcie kurczaka. Naczynie żaroodporne wyłóżcie połową naci selera a na górę połóżcie połowę obsypanych solą, pieprzem, czosnkiem niedźwiedzim i papryką podudzi. Pierwszą warstwę przykryjcie liśćmi szałwii, odrobiną naci selera i pociętym porem. Wyłóżcie resztę kurczaka w przyprawach, zgniecione ząbki czosnku, rozcięty na pół

Kuba Gotuje

Proponowane wyszukiwania