kojarzą Nam się z bardzo kalorycznym daniem . Dziś postaramy się udowodnić, że tak być nie musi. Postanowiłyśmy przygotować frytki w wersji "fit". Pierwszym warzywem na które zamieniłyśmy ziemniaki był seler. Paprykowo - ziołowe frytki z selera wyszły bardzo smaczne. Polecamy :-) Paprykowo - ziołowe frytki z selera SKŁADNIKI: 1 duży seler 3 łyżki oleju rzepakowego papryka mielona słodka - około(...)łyżeczek sól ziołowa młynek do smaku PRZYGOTOWANIE: Wybieramy duży seler, obieramy go a następnie kroimy w słupki czyli nasze frytki. Moim zdaniem lepsze są grubsze niż cieńsze ale wielkość wg uznania. Na głębokim talerzu łączymy olej z papryką i solą ziołową, następnie w marynacie obtaczamy frytki. Pieczemy na papierze do pieczenia w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez około
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiSeler naciowy jest obecny w mojej kuchni bardzo często. Wykorzystuję go najczęściej w surówkach, w lodówce jest zawsze i nie pamiętam już jak to było, gdy go nie używałam. 4 łodygi selera naciowego 1 jabłko 3 - 4 średnie pomidory biała część z 1 pora sok z 1/2 cytryny 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego sól Umyć produkty, łodygi(...)selera pokroić w plasterki. Białą część pora przeciąć wzdłuż na połowę, a następnie na cienkie plasterki. Pokrojonego selera i pora posypać niewielką ilością soli (1/2 łyżeczki). Jabłko obrać ze skórki, wyciąć środek i pokroić na kawałeczki zbliżone wielkością do pokrojonego selera. Pokrojone jabłko natychmiast skropić sokiem z cytryny, aby nie było ciemne. Pomidory przeciąć na pół, wyjąć pestki
Kuchcik gotujedrobiu), wystarczy dodać 1-2 łyżeczki smalcu, wówczas uzyskamy podobny efekt (sprawdzone kilka razy). Mój krupnik jest bardzo kolorowy, z dużą ilością warzyw: marchew, korzeń pietruszki, por, dużo selera naciowego i natki pietruszki, kilka ziemniaków no i oczywiście kasza jęczmienna- u mnie gruba (nasza ulubiona), ja nie dodaję korzenia selera (bo choć uwielbiam go w surówkach, to gotowany już niekoniecznie(...)mięsnego: - pasek chudego, mięsnego żeberka - 1 marchewka - kawałek korzenia pietruszki - kawałek zielonej części pora (wystarczą 2-3 listki) - łodyżki od natki pietruszki (pokrojoną natkę dodaję do zupy) - 2 łodygi selera naciowego - sól do smaku (u mnie himalajska) W garnku umieścić umyte, pokrojone na mniejsze kawałki mięso, zalać zimną wodą i doprowadzić do wrzenia. Odszumować ścięte białko, dodać obrane, umyte warzywa
Smaczne ZdroweUwielbiam jednogarnkowce! :-) Są bardzo proste w przygotowaniu, a do tego smakują wyśmienicie! Dziś przedstawiam Wam Risotto z kurczakiem, selerem naciowym i groszkiem . Około dwa lata tamu natknęłam się na targu na seler naciowy . Bardzo zaintrygował mnie jego wygląd i postanowiłam kupić go, nie wiedząc co z niego będę mogła przygotować. Okazało się, że jest znakomity w smaku po obróbce(...)termicznej i dlatego w mojej kuchni zagościł na stałe od tamtej pory :-) Zapraszam do wypróbowania przepisu! Jest pysznie :-) Składniki: 1 duża pierś z kurczaka 2 woreczki ryżu 4 łodygi selera naciowego 2 marchwie 1 cebula 1 puszka groszku konserwowego 1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego sól, pieprz, vegeta curry 1 liść laurowy i 2 ziarenka ziela angielskiego 2 szklanki wody
Anielska Kuchnia AniIdealna kolacja na letni sobotni wieczór ;) Jeszcze nigdy nie miałam tak pięknych selerów naciowych na działce i chętnego do ich krojenia Męża, jak w tym roku;) Ciekawe połączenia smaku selera i słodkiej żurawiny... Sałatka z selerem naciowym i żurawiną Składniki: pierś z kurczaka seler naciowy żurawina majonez sól pieprz Przygotowanie: Pierś z kurczaka dokładnie umyć, pokroić w kostkę(...)podsmażyć z ulubionymi przyprawami (ja dałam przyprawę do kurczaka, curry, pieprz ziołowy) i przestudzić. Selera naciowego drobno pokroić, wrzucić do miski z kurczakiem i żurawiną. Proporcje składników trzeba sobie samemu dopasować, wszystko zależy od upodobań ;) Dodać majonez, przyprawić i sałatka gotowa ;) Smacznego
Lawendowe Niebotraktujcie selera po macoszemu,bo to banalne,niedoceniane warzywo kryje w sobie wielką moc.Zapewni zdrowie,urodę i długowieczność-warto zatem po niego sięgać jak najczęściej,bo to prawdziwa skarbnica witamin i minerałów.Dzisiaj prosta ,aromatyczna zupa krem z selera z dodatkiem gruszki.Niezwykle aksamitna i subtelna w smaku.Zapraszam! Składniki: 2 spore selery 1 gruszka 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki(...)pieprz 0,7 l bulionu warzywnego kwaśna śmietana 2 łyżki 2 łyżeczki chrzanu 1 listek laurowy natka zielonej pietruszki Wykonanie: cebulę i czosnek obrać,rozdrobnić i zeszklić na maśle seler i gruszkę obrać i pokroić w grubą kostkę,dorzucić do rondla i przesmażyć wszystko razem.Zalać bulionem,dodać listek laurowy i gotować około 20 minut,aż seler zmięknie usunąć listek
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!jadlam.Przepis dlugo juz czekal w kolejce do wyprobowania,a ze teraz najlepszy czas na pomidory,doczekal sie realizycji.Znalazlam ten przepis w ksiazce z wloskimi specjalami.Zupa ze swiezych pomidorow i selera naciowego.Dodatek domowych spätzli i swiezych listkow oregano pochodzi ode mnie,ale tylko dodal jej charakteru.Choc kazdy bialy makaron bedzie rowniez pasowal.Smakowitosci tej pomidorowce zapewne dodal seler naciowy i dlugie,powolne(...)zrobic w 20 minut,ale zniewalajacy smak uzyskamy po 2-godzinnym pyrtaniu,a nawet dluzszym. Wiem,wiem,kazda z nas ma swoj najlepszy przepis na pomidorowke,ale sprobujcie z selerem naciowym.Bardzo polecam,bo jest pyszna! Skladniki na 4 porcje: 4 duze pomidory lub wlasny przecier lub pomidory z puszki 1 cebula 1 zabek czosnku w plasterkach 1 spora lodyga
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Oprószone drobno posiekaną natką pietruszki. Sycące, rozgrzewające, pyszne! Składniki: 2 duże udka z kurczaka; 2 średnie marchewki; 1 średnia pietruszka; 1 średnia cebula; Biała część pora; 1/4 korzenia selera; 3 ząbki czosnku; 2 liście laurowe; 4 ziarna ziela angielskiego; 1 łyżka ulubionej przyprawy do zup np. vegety; 1 łyżka majeranku; 1/2 łyżki przyprawy do flaków; 1 łyżka masła(...)łyżki mąki pszennej; 2,5 litra zimnej wody; Sól; Pieprz; Pęczek natki pietruszki. Sposób przygotowania: Mięso z kurczaka umyć pod bieżącą wodą, osuszyć. Marchewki, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewki, pietruszkę i seler obrać. Marchewki i pietruszki pokroić w słupki. Cebulę pozostawić w łupienie, przeciąć na pół. Ząbki czosnku obrać. Pozostawić w całości. Natkę pietruszki umyć, osuszyć, drobno
Gospodyni MiejskaZupa jarzynowa z burakiem... Bogactwo jarzyn: marchewki, pietruszki, selera i pora. A do tego dodatek czerwonego buraka. Całość posypana pietruszką i zabielona śmietaną. Pyszny początek obiadu! Składniki: 1 duża marchewka; 1 średnia pietruszka; Biała część pora; 1/4 korzenia selera; 1 duży, czerwony burak; 4 średnie ziemniaki; Natka pietruszki; 2,5 litra zimnej wody; 2 łyżki ziarenek smaku/vegety/2 kostki rosołowe(...)opcjonalnie; 2 łyżki octu spirytusowego; 250 ml kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Marchewkę, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewkę, seler i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pora pokroić w cienkie krążki. Do garnka, w którym będzie gotowana zupa, włożyć startą marchewkę, pietruszkę, selera i pokrojonego pora i zalać
Gospodyni MiejskaBarszcz ukraiński... Wiórki czerownych buraków, marchewki, selera i pietruszki. W towarzystwie białej kapusty, cebuli, fasoli i pomidorów. A z tego duuuuży gar pysznej, gęstej i pożywnej zupy. Rozgrzewającej, idelanej na jesienne i zimowe popołudnia. Smacznego! Składniki: 1 kg czerwonych buraków; 250 g fasoli Jaś; 2 duże pomidory; 1 kg ziemniaków; 2 marchewki; 1 pietruszka; 1/4 korzenia selera; Biała część(...)litry wody; Pieprz ziołowy; Sól. Sposób przygotowania: Fasolę namoczyć (tj. zalać zimną wodą, tak aby zakryła fasolę) przez około 2 godziny, a najlepiej przez całą noc. Marchewkę, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać i zetrzeń na tarce o grubych oczkach. Por pokroić w talarki. Cebulę obrać, pokroić w talarki. Pomidory umyć, naciąć krzyż
Gospodyni Miejskaziemniakami. Polecam! Składniki: Zakwas/sok buraczany: 2,5 kg czerwonych buraków; 100 ml octu spirytusowego 10%; 2 łyżki cukru; 1 łyżeczka soli; Barszcz czerowny: 3 marchewki; 2 pietruszki; 1/2 selera; Biała część pora; 1 cebula; 2,5 litra zimnej wody; 3 ząbki czosnku; 1 łyżka majeranku; Zakwas/sok buraczany wraz z burakami przygotowany poprzedniego dnia; Sól i pieprz do przyprawienia zupy(...)buraki puściły sok. Buraki można od czasu do czasu przemieszać, ale nie trzeba. Barszcz czerwony: Następnego dnia ugotować wywar z warzyw zgodnie z poniższymi instrukcjami. Marchewki, pietruszki, seler i por umyć i osuszyć. Marchewki, pietruszki i seler obrać ze skóry. Marchewki i pietruszki pokroić w słupki, selera w grube plastry. Cebulę pozostawić w łupinie (nie obierać) i przekroić na pół
Gospodyni MiejskaSkładniki: 4 duże kiszone ogórki; 125 ml soku z kiszonych ogórków; 5 średnich ziemniaków; 100 g ryżu; 1 ząbek czosnku; 1 średnia marchewka; 1 pietruszka; Biała część pora; 1/4 selera; 1 łyżka ulubionej przyprawy do zup np. vegety; 1 liść laurowy; 3 ziarna ziela angielskiego; 200 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; Pęczek natki pietruszki; Sól; Pieprz(...)litry zimnej wody; Sposób przygotowania: Marchewkę, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewkę, pietruszkę i seler obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Por pokroić w plastreki. Ząbek czosnku obrać i zmiażdżyć ręką/nożem. Ogórki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Ryż przepłukać na sitku pod bieżącą, zimną wodą. Natkę
Gospodyni MiejskaZupa kalafiorowo - koperkowa... Białe różyczki kalafiora. Krążki pora. Wiórki marchewki, pietruszki i selera. I mnóstwo aromatycznego koperku. Pycha! Składniki: 1 mały kalafior; 4 średnie ziemniaki; 1 średnia marchewka; 1 pietruszka; 1/4 korzenia selera; 1/2 białej części pora; 2 litry zimnej wody + 125 ml wody do wymieszania z mąką; 1 łyżka mąki pszennej; 1 czubata łyżeczka masła; Pęczek koperku(...)kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; 1 łyżka ulubionej przyprawy do zup; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Marchewkę, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewkę, seler i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Por pokroić w krążki. Ziemniaki obrać pokroić w kostkę. Koperek umyć, osuszyć, drobno posiekać. Kalafior umyć, osuszyć, podzielić na małe różyczki. Do garnka
Gospodyni MiejskaKasza gryczana z sosem drobiowym... Aromatyczna i zdrowa kasza gryczana. Zatopiona w sosie na bazie rosołu drobiowego. Z kawałkami soczystego kuraczaka. Wiórkami marchewki, selera i pietruszki. Pyszny, domowy obiad. Polecam! Składniki: 300 g kaszy gryczanej (u mnie 3 woreczki); 2 ćwiartki z kurczaka (o wadze łącznej około 670 g); 3 duże marchewki; 1 duża pietruszka; 1/4 korzenia selera; Opakowanie(...)ulubionej przyprawy uniwersalnej np. vegety; 1 czubata łyżka mąki pszennej; 1 łyżka oleju; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Kaszę gryczaną ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić. Marchewki, pietruszkę i seler umyć, osuszyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Sos pieczeniowy dokładnie wymieszać z 150 ml zimnej wody i 1 czubatą łyżką mąki, tak aby nie pozostały żadne grudki
Gospodyni Miejskajakieś małe przekąski zawsze się przydadzą . Dzisiaj proponuję małe co nieco, które jest łatwe i szybkie do przygotowania. Może je zrobić każdy Solenizant. Selerowe „pochrupanki”. Składniki. 3 łodygi selera naciowego 5 dag sera Feta 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka natki pietruszki chilli do dekoracji Wykonanie. Ser Feta zmiksować razem z jogurtem, majonezem i natką pietruszki. Łodygi(...)selera umyte, osuszone ułożyć na półmisku i nałożyć dekoracyjnie krem serowy. Ozdobić papryczką chilli. Babeczki z kremem chrzanowym i oliwkami królewskimi. Składniki. 10 babeczek wytrawnych 10 oliwek królewskich 5 dag naturalnego serka homogenizowanego 2 łyżki chrzanu 1 łyżeczka soku z cytryny sól pieprz natka do dekoracji Wykonanie. Serek wymieszać z chrzanem i przyprawami. Babeczki wypełnić kremem serowym, na wierzchu
Kulinarny karnet Christophera