Składniki: 700 ml bulionu drobiowo-wołowego pęczek selera naciowego 1 szklanka szpinaku mrożonego rozdrobnionego 3 żabki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki śmietanki 30% sól, pieprz 1 łyżeczka cukru 1 łyżka octu winnego białego 2 łyżki soku z cytryny gotowane jajka Wykonanie: W garnku delikatnie podgrzać oliwę z oliwek. Czosnek rozetrzeć - dodać do oliwy - delikatnie podsmażyć. Łodygi selera(...)umyć, pokroić w kostkę - dodać do czosnku - smażyć około 3-5 minut aż nieco zmięknie. Selera zalać bulionem, dodać szpinak i cukier - gotować do momentu aż seler będzie miękki. Pod koniec gotowania dolać śmietankę, sok z cytryny i ocet winny. Doprawić do smaku. Gotową zupę zblendować na krem. Krem selerowo-szpinakowy podawać z gotowanym na twardo jajkiem. Smacznego
kolorowotorcikowozwrócić uwagę buszując po sklepie w listopadzie: Warzywa: brokuły, brukselka, buraki, cykoria, dynia, endywia, fenkuł, jarmuż, kalafior, kalarepa, kapusta, marchewka, natka pietruszki, pietruszka, por, roszponka, rukola, seler (korzeń i liście), szpinak, ziemniaki. Owoce: gruszki, jabłka, pigwa. No to co - do roboty :) Pikantny krem marchwiowo-paprykowy - 4 duże marchewki - 2 duże papryki czerwone - 1 papryczka chili - 2 ząbki czosnku(...)mały seler - 1 cebula - kawałek imbiru - liść laurowy, ziele angielskie - sól, pieprz czarny, pieprz cayenne, lubczyk - świeża nać pietruszki Wszystkie warzywa myjemy. Marchewkę i selera kroimy w większą kostkę, cebulę zaś na pół. Zalewamy 1,5l wody, wrzucamy liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy około 30 minut. Paprykę kroimy na pół, po czym usuwamy z niej gniazda nasienne. Układamy
Sajkofanka smakudobre są zupy kremy, które zdecydowanie uwielbiają moje dzieci. I właśnie taką zupę proponuje na dzisiaj. Nie powiem, że jest biała jak śnieg choć przygotowałam ją z białych warzyw: selera i kalafiora. Kremową konsystencje zaś przełamałam dodatkiem chrupiących pistacji, które bardzo fajnie komponują się smakowo i wizualnie. Krem z selera i kalafiora składniki: 500 g kalafiora 1 seler ! cebula(...)klika gałązek szałwii 100 ml śmietany sól, pieprz oliwa do smażenia wykonanie: Na dwóch łyżkach oliwy podsmażamy przez około 2 minuty pokrojoną w kostkę cebule i seler oraz kalafiora podzielonego na różyczki. Następnie dolewamy wody do wysokości warzyw, dokładamy szałwię i gotujemy do miękkości Wyciągamy szałwię z garnka, a warzywa miksujemy. Dolewamy śmietanę i doprawiamy do smaku salą
Przysmaki KarolkiSzukasz pomysłu na lekki i sycący posiłek? Przygotuj pyszną sałatkę z selera naciowego, kurczaka i żurawiny. Składniki 2 lub 3 pojedyncze filety z kurczaka 1 puszka kukurydzy pół szklanki żurawiny słonecznik seler naciowy mały jogurt naturalny majonez sól pieprz Przygotowanie Filety z kurczaka, pokroić w kostkę, posolić i popieprzyć i wysmażyć, ostudzić. Dodać 1 puszkę kukurydzy, pół szklanki żurawiny, słonecznik(...)uprażony na suchej patelni i pokrojony seler naciowy. Doprawić solą i pieprzem, dodać mały jogurt naturalny i majonez, wymieszać. Autor przepisu: Edyta Artykuł Sałatka z selerem naciowym i żurawiną pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze Przepisypory go kupowałam, ale od jakiegoś czasu robię sama. Dzisiaj dzielę się przepisem z Wami. Jest bardzo delikatny i aromatyczny. Spróbujcie koniecznie. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Pasztet z selera Czas przygotowania 40 min Czas gotowania 1 godz Łączny czas 1 godz 40 min Składniki 1 duży seler (440 g dokładnie obranego i startego na dużych oczkach tarki) 2 marchewki(...)posiekana 3 ząbki czosnku drobno posiekanego 2 jajka 50 g masła szklanka gorącej wody około ½ szklanki bułki tartej 1 łyżeczka majeranku sól pieprz Instrukcje Do garnka wrzucamy starte warzywa, seler, marchew, posiekaną cebulę i czosnek. Zalewamy szklanką gorącej wody, dodajemy masło i dusimy prawie do miękkości. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Do zimnych warzyw
To co lubię - gotuję i polecamkonserwanty. Takie ogórki wpływają zarówno na smak, jak i zapach zupy, który dla mnie nie jest do przełknięcia. Składniki: 1 udko z kurczaka 2 duże marchewki 1 pietruszka 1/3 selera 4-5 ziemniaków 1 cebula 1/2 pora 2-3 ząbki czosnku 400 g kiszonych ogórków 300 ml wody z kiszonych ogórków 1 pęczek koperku 2-3 łyżki śmietany(...)litry wody 2 liście laurowe 3 ziela angielskie sól, pieprz Wykonanie: Marchewki, pietruszkę i selera obieramy ze skóry, myjemy i osuszamy. Jedną marchewkę odkładamy, a drugą kroimy na mniejsze kawałki, selera i pietruszkę pozostawiamy w całości. Cebulę oraz czosnek obieramy. Z pora usuwamy zewnętrzne liście i myjemy. Udko z kurczaka myjemy, wkładamy do garnka i zalewamy ok. 2 litrami
Kuchnia MagdaLenymięsa i zup 5 łyżeczek suszonej (nie prażonej) mielonej cebuli. po 2 łyżeczki - mielonego suszonego czosnku, mielonej gorczycy i mielonej papryki 1 łyżeczka mielonego chili pół łyżeczki nasion selera pół łyżeczki mielonego pieprzu 1. Czosnek, cebulę lub inne warzywa i zioła najlepiej ususzyć samodzielnie w suszarce do warzyw lub w nieco bardziej zaawansowanym dehydratorze, w którym możesz suszyć(...)także zioła. 2. Zmiel na proszek ususzoną cebulę i czosnek oraz nasiona selera. Wymieszaj wszystkie składniki i przechowuj w ciemnym miejscu. Poniżej film z YouTube. Nie jest mojego autorstwa, ale dobrze pokazuje dehydrator. Mieszanka ziół zamiast soli do zup i kuchni śródziemnomorskiej po 1 łyżce stołowej - suszonej bazylii, suszonego tymianku i suszonej natki kolendry po 2 łyżeczki suszonej
Cztery Fajerynaszą sylwetkę. Aby zachęcić Was do wypróbowania przepisu dodam, że zupa jest tania, zdrowa dość i szybko się ją robi. Składniki : - warzywa korzeniowe: seler, pietruszka , pasternak w ilości 700- 800g. Pamiętajcie, że przeważać ma pietruszka - natka pietruszki - duża cebula - 3 małe gruszki - 100 ml jogurtu naturalnego - 1 dość duża łyżka masła - bulion warzywny - tyle, żeby(...)przykryć warzywa - u mnie 600 ml - sól, pieprz, gałka muszkatołowa Wykonanie: Korzeń selera, pietruszki i pasternaku obieram i kroję w dość grubą kostkę. Cebulę obieram i kroję w drobną kosteczkę, gruszkę obieram i kroję w paski. Na patelni o średnicy 28cm rozgrzewam masło. Kiedy się rozgrzeje wrzucam seler, pietruszkę i pasternak. Smażę na złoty kolor ok 15 min a potem
Kuchnia Pełna Emocjiośmiornicy Ziemniaki przekroić na pół i upiec w piekarniku aż się zarumienią. Na wykałaczkę nabić oliwkę i kawałek ośmiornicy. Wbić w każdy ziemniak po 2 koreczki. Sałatka z selera, ziemniaków, śliwek i śledzia Składniki na 2 porcje: bulwa selera ugotowana ze skórką i obrana 4 duże ziemniaki ugotowane w mundurkach i obrane jabłko – pokrojone w słupki bez obierania opakowanie(...)chrzanu świeżo zmielony pieprz garść śliwek suszonych bez pestki mała czerwona cebula pokrojona w piórka łyżka kaparów odsączonych z zalewy płatki migdałów podprażone na patelni Przepis na sałatkę z selera, ziemniaków, śliwek i śledzia Selera i ziemniaki kroimy na duże kawałki i wykładamy na 2 talerze. Dodajemy pokrojone jabłka. Chrzan i pieprz dodajemy do opakowania śledzie i mieszamy. Kroimy śledzie
Ugotowane pozamiatanenajzdrowsza alternatywa dla warzywnych kostek, gdyż wiemy co jemy, a przygotowanie wcale nie zajmuje dużo czasu. Udostępnij Składniki na wywar warzywny 4 duże marchewki 2 pietruszki 1 kawałek selera 1 duża cebula kilka gałązek natki pietruszki i selera 3 ziarenka ziela angielskiego 2 liście laurowe 2 owoce jałowca 4 ziarenka pieprzu 1 łyżeczka suszonego lubczyku sól do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle(...)push({}); Wykonanie Marchewki, pietruszkę i seler obrać, opłukać pod bieżącą wodą, pokroić na mniejsze porcje. Cebulę obrać, przekroić na pół, podpiec na czarno (na płycie kuchenki, opalarką lub nad gazem). Do dużego garnka włożyć wszystkie warzywa, dodać przyprawy oraz trochę soli. Wlać 3 litry wody i postawić na ogniu, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień do średniego i gotować godzinę
niecodziennikparyWegańska zupa krem z zielonych warzyw. W zupie znalazł się fenkuł czyli koper włoski, seler naciowy, groszek oraz por. Uwielbiam takie zupy bo można je jeść na obiad, kolację są bardzo lekkie i pożywne. W zupie tej mamy porządną porcję witamin które są niezbędne dla naszego organizmu. 1 koper włoski 3 gałązki selera naciowego 1 por biała część(...)groszku mrożonego 1/2 pęczka natki pietruszki 1 marchewka 1/2 papryczki chili 750 ml bulionu warzywnego sól, pieprz czosnek granulowany olej rzepakowy Marchew obieram, seler naciowy i koper włoski kroję na kawałki. Por kroję w krążki. W rondlu rozgrzewam olej rzepakowy, dodaję por i chwile przesmażam. Dodaję koper włoski, seler naciowy, marchewkę w całości, wlewam bulion i gotuję na wolnym ogniu
wesoła kuchniamojej głowy :) Pomidory dostałam od babci. To, żeby dodać resztę weszło w życie przypadkiem. Na etykiecie sklepowego ketchupu czytam: pomidory, cukier, ocet spirytusowy, sól, skrobia kukurydziana, aromat (zawiera seler). Co Ola z tym zrobi...? Zamiast cukru - marchew i jabłko. Ocet? Winny - z czerwonego wina o ładnym aromacie. Skrobia...? NIE u mnie. Fakt - mój ketchup nie zostaje w takim kształcie(...)jakim się go położy na kanapce, ale nie chciałam go sztucznie zagęszczać. Aromat zawierający seler...? - wolę ketchup zawierający seler :) Co tu dużo mówić... namieszałam, przetarłam i zapakowałam w słoiki. Po wszystkim zdałam sobie sprawę, że to był moje pierwsze samodzielne wekowanie! Ketchup z dodatkiem warzyw innych niż pomidory Składniki: 5-6 łyżek oliwy 4 kg bardzo czerwonych pomidorów
Gary Bez dnaSurówka z marchwi i jabłka to bardzo szybki, prosty i smaczny przepis na dodatek praktycznie do każdego obiadu. Jak zapewne wiecie marchew to bogactwo beta-karotenu
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!pracy, do szkoły. Można w nim przemycić warzywa za którymi nie przepadami a są bardzo zdrowe. Na po świąteczny detoks idealny :-) 2 kiwi 1 gruszka 4 łodygi selera naciowego 1/2 pęczka natki pietruszki Gałązki selera odcinam od końców centymetr i za pomocą noża ciągnę włókna na całej długości i usuwam je. Seler jest smaczniejsza bez nich i lepiej się(...)zmiksuje. Gruszkę pozbawiam nasion i kroję w ćwiartki, seler na kawałki, kiwi też, i natkę.Składniki pokrojone przekładam do wyciskarki wolnoobrotowej. Najlepszy zaraz po przygotowaniu
wesoła kuchniaBardzo soczysta sałatka z selera konserwowego, idealna na niejeden imprezowy stół. Słodka od ananasa i słona od selera i sera. Myślę, że wypróbujecie na sylwestra a może Nowy Rok ;) Przepis na sałatkę znalazłam na blogu Justyny, Tysia Gotuje podczas poszukiwań inspiracji na wspólne warsztatowe gotowanie ;) Znajdziecie tam wiele smacznych przepisów ;) Składniki: 1 puszka kukurydzy 1 puszka ananasa w krojonego(...)słoik selera konserwowego 200 g sera żółtego 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu greckiego sól,pieprz 2 ząbki czosnku Przygotowanie: Kukurydzę, ananasa oraz selera konserwowego odsączamy z zalewy. Ser kroimy w kostkę. Czosnek przepuszczamy przez praskę lub drobniutko siekamy. Wszystkie składniki wkładamy do miski, mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem
Życie zaczyna się w kuchni