deszczem. No miało być troszkę inaczej... Na ratunek w takich momentach przychodzą rozgrzewające zupy, które po letniej przerwie wracają do mojej kuchni. Na początek aromatyczna zupa krem z selera z dodatkiem gruszki. Robiłam ją do tej pory dwukrotnie i na pewno zrobię jeszcze kolejny raz tej jesieni. Po internecie krąży wiele przepisów na taką zupę , lecz ja zdecydowałam się skorzystać(...)został zapisany w przepisach do wypróbowania. Zrezygnowałam z grzanek czosnkowych na rzecz orzechów, które moim zdaniem, doskonale podkreślają aromat zupy. Składniki (na 3-4 porcje) 1 duży seler 2 średnie ziemniaki 1 cebula 1 duża gruszka 2 łyżki oleju 0,5 litra buliony warzywnego sól, pieprz orzechy włoskie Warzywa obrać. Cebulę drobno posiekać. Seler i ziemniaki pokroić w grubszą
My simple kitchenSeler, ananas i szynka to już całkiem zgrane trio a w połączeniu z pozostałymi składnikami tej sałatki tworzą orzeźwiającą całość. Dodatkowej lekkości nadaje sałatce mała ilość majonezu. Idealna w oczekiwaniu a ciepłe wiosenne dni i świeże warzywa… Składniki: 2 słoiki selera 1 puszka ananasa 30dag szynki gotowanej 4 jajka 1 por 2 duże jabłka 3 łyżki majonezu Przygotowanie: Jajka(...)gotujemy na twardo i kroimy w drobną kostkę. Ananas, jabłko i szynkę również drobno kroimy i dodajemy do jajek. Seler płuczemy, kroimy na krótsze kawałki i dodajemy do pozostałych składników. Por przecinamy na pół, myjemy i następnie kroimy w cienkie paski i zalewamy wrzątkiem. Po minucie odsączamy i dodajemy do reszty. Na koniec dodajemy 3 łyżki majonezu, sol i pieprz
Kulinarna Patilogiakolację do podgryzania seler naciowy z sosem czosnkowym Składniki: - seler naciowy - śmietana mała 12% - 3 ząbki czosnku (ja lubię dużo ale zawsze można dać mniej) - majeranek - sól - estragon Seler myję i działkuję na węższe paski. Do śmietany dodaję rozgnieciony czosnek, majeranek, sól, estragon. Pałki z selera maczam w sosie. Doooobre
upichconaSurówka to wspaniały dodatek do obiadu, a właściwie do drugiego dania i korzystam z niego kiedy tylko mogę :) Surówka rewelacyjnie smakowała, choć przyznaję, że seler ma dość specyficzny, ostry smak i nie każdemu będzie smakować. Mój syn stwierdził, że za dużo dodałam pietruszki, więc nie będzie tego jadł. Reszta przyjęła to nieco lepiej. Sami więc musicie ocenić(...)smakuje, czy też nie :) Składniki: 2 selery korzeniowe 4-5 marchewek 3 jabłka 100 gram rodzynek 1/2 pęczka szczypiorku 1 szklanka śmietany 12% sok z 1 cytryny sól pieprz Wykonanie: Marchew i seler obieram i ścieram na tarce o drobnych oczkach. Jabłka obieram, usuwam gniazda nasienne i i ścieram na tarce o dużych oczkach, od razu skrapiam sokiem
Bea(u)ty kitchenKoktajl oczyszczająco-antycellulitowy z wyciśniętego soku z jabłka, pomarańczy, selera naciowego i zielonego ogórka. Ma działanie usuwające nadmiar z wody z organizmu. Nie grzeszy jednak smakiem w porównaniu z chociażby z Oczyszczającym i odchudzającym koktajlem z kiwi, selera naciowego i miodu , lub też z przepysznym (!) Smoothie z jarmuża , które polecam! Nie mniej jednak dla swoich właściwości, warto go pić. Najlepiej(...)codzienie! Składniki: (1 porcja) 1 duży ogórek bez skórki 1 obrana pomarańcza 3 gałązki selera naciowego 1 jabłko 1 plasterek imbiru (opcjonalnie) Przygotowanie: Wszystkie składniki włożyć do sokowirówki. Wycisnąć sok. Od razu podawać. The post Koktajl z jabłka, selera naciowego, ogórka i pomarańczy – odchudzająco-antycellulitowy appeared first on Moja Delicja - Przepisy kulinarne
Moja DelicjaKolejne pyszne danie pochodzące z książki „Christmas with Gordon” Gordona Ramsay’a. Krem z selera i ziemniaków z dodatkiem jabłek deserowych oraz sera pleśniowego Gordon Ramsay proponuje najbliższym na Święta Bożego Narodzenia. Zupę selerową przygotowuje się na bulionie warzywnym. Ja wykorzystałam bulion warzywny z dodatkiem wytrawnego białego wina Chardonnay, które słynie ze swojego przyjemnego bukietu z cytryn(...)bulion idealnie pasuje do tego kremu. Polecam. Składniki: (5-8 porcji) 1 łyżka masła 1 łyżka oleju rzepakowego lub oliwy 1 duża cebula lub 2 mniejsze 700 g selera (korzeń) 350 g ziemniaków 2 duże jabłka deserowe (Ligol, Rubin, Jonatan, Gala) 1,2 l domowego bulionu warzywnego (najlepiej takiego) 50 ml śmietany 30% garść świeżego tymianku (tylko listki) wyciśnięty
Moja Delicjaidealna na te porę roku. Można ja podawać zaraz po ugotowaniu lub posypać ulubionym serem i zapiec w piekarniku. Składniki: ok. 500 g selera korzeniowego 2 ziemniaki /średniej wielkości/ kawałek pora /biała część/ 1 winne jabłko(...)świeże listki majeranku lub tymianku 2-3 łyżki startego sera parmezan/ lub cheddar, gruyere/ Wykonanie: -Umyte , ob rane ziemniaki , seler i jabłko pokroić w kostkę, por w krążki. -W dużym garnku na średnim ogniu podgrzać oliwę, dodać warzywa. -Mieszając smażyć warzywa na średnim ogniu przez ok. 10 minut
Zakamarki mojej kuchniPamiętam, że kiedy pierwszy raz spróbowałam selera naciowego byłam niezbyt zachwycona. Dziś to jedno z moich ulubionych warzyw. Podstawowy składnik gulaszu, zupy minestrone oraz wymyślonej przeze mnie kilka lat temu zupy selerowej. Zapraszam! SKŁADNIKI NA 4-6 PORCJI pęczek selera naciowego 3-4 ziemniaki cebula kilka łyżek oliwy czosnek 1-1,5 l bulionu warzywnego sól, pieprz(...)Seler naciowy myjemy i kroimy cieniutko. Podobnie robimy z cebulą i czosnkiem. Na rozgrzaną w garnku oliwę wrzucamy cebulę i czosnek, aby się zeszkliły. Następnie dodajemy pokrojony seler i dusimy ok. 3 min. Na końcu dorzucamy obrane i drobno pokrojone ziemniaki. Całość zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości. Na końcu doprawiamy solą i pieprzem. Ja miksuję zupę i podaję
KUCHARNIADzisiaj chciałabym wszystkich zaprosić na prostą, bardzo prosta zupę z selera. Jeżeli ktoś lubi to warzywo nie powinien ominąć tej zupy w swoim menu. 1 duży seler 1 jabłko 1 ziemniak 1 cebula bulion (ok. 1,5 szklanki) ok. 1 szklanki mleka odrobina masła pieprz, sól, gałka muszkatołowa Seler, cebulę, ziemniaka i jabłko kroimy w kostkę. Cebulę podsmażamy(...)maśle, dodajemy do garnka wraz z selerem, ziemniakiem i jabłkiem. Całość zalewamy bulionem, ale tylko tak, żeby przykryć. Gotujemy wszystko do miękkości. Doprawiamy i blendujemy. Dodajemy mleka/ ewentualnie jeszcze trochę bulionu, żeby uzyskać pożądaną gęstość. Zagotowujemy i wcinamy. Smacznego
Humanistka w kuchniOstrożnie odkrój guzowatą dolną część selera, obierz go i pokrój w kostkę o boku 1 cm. Włóż selera do szerokiego garnka i wlej łyżkę oliwy, wsyp szczyptę soli i pieprzu oraz tymianek i wlej około 1 łyżki wody. Przykryj garnek, zwiększ ogień do dużego i duś selera, regularnie mieszając. Do małego garnka wsyp ryż, zalej 2 kubkami wrzątku, wsyp szczyptę(...)szybko uformuj z każdej 5 kulek. Wlej 1 łyżkę oliwy na gorąca patelnię, połóż na niej klopsiki, regularnie wstrząsając patelnią, aż się przyrumienią dodając szczyptę kminku. Do garnka z selerem dodaj szpinak, a następnie ugotowany ryż i dopraw całość do smaku. Do klopsików dodaj żurawinę i śmietanę oraz trochę wody i gotuj zawartość na wolnym ogniu przez kilka minut. SMACZNEGO
Kredowe Menupiwo, które w połączeniu ze słodkimi, zimowymi warzywami tworzy pyszny sos. Alkohol błyskawicznie odparowuje, więc nie obawiajcie się częstować kierowców i dzieci. Danie jest bardzo gęste, esencjonalne i rozgrzewające. Seler i kalarepa, dzięki długiemu duszeniu, nabierają niezwykle delikatnego smaku. Do gulaszu najlepiej sprawdzą się tańsze części wołowiny takie jak udziec (goleń), karkówka, łopatka czy pręga. Składniki(...)warzyw po obraniu) : 1 kg mięsa wołowego na gulasz (np. udziec) 1 kg ziemniaków 4 marchewki (ok. 400 g) 2 kalarepy (ok. 400 g) 2 średnie cebule 1 mały seler (ok. 300 g) ok. 900 ml ciemnego piwa typu stout (np. Guinness)* ok. 900 ml bulionu wołowego 4 płaskie łyżki koncentratu pomidorowego 4 małe liście laurowe 3 łyżki masła
Poezja smakuAromatyczna, pachnąca, rozgrzewająca ... idealna na zimowe dni. Mowa o zupie-krem z selera . Spróbujcie, na pewno nie pożałujecie. Składniki: * 300 g selera * 100 g pora, tylko biała część * 2 średniej wielkości ziemniaki * 800-900 ml jasnego bulionu drobiowego * 1 łyżka masła * 2 łyżki oliwi z oliwek * 1 łyżka śmietany 18% * sól * pieprz * mielona kolendra * ewentualnie szczypta curry dodatkowo: * ziarna(...)słonecznika lub dyni Wykonanie: Warzywa oczyścić, obrać, umyć i osuszyć. Selera i ziemniaki pokroić w kostkę, pora w plastry. Na patelni rozgrzać masło z oliwą. Na gorący tłuszcz wrzucić pora, zeszklić, dodać seler zacznie się lekko rumienić. Warzywa przełożyć do garnka, dodać pokrojone ziemniaki - całość zalać bulionem drobiowym. Gotować, aż warzywa zupełnie zmiękną. Zupę zmiksować na krem, doprawić
kolorowotorcikowowadze około 1,5 - 1,7 kg; 3 duże ząbki czosnku; 1 płaska łyżeczka soli; Pieprz. Warzywa: 2 średnie marchewki; 1 średnia cebula; Biała część pora; 1/4 korzenia selera; 2 łyżki majonezu. Marynata: 1 łyżka miodu; 3 łyżki ciemnego sosu sojowego; 2 łyżki oleju; 4 łyżki musztrady; 1 łyżka przyprawy do kurczaka (u mnie Kamis, przyprawa złocista do kurczka). Glazura(...)aluminiową i odstawić do lodówki na minimum 2 - 3 godziny, a najlepiej całą noc. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Pora umyć, osuszyć, pokoroić w cienkie talarki. Marchewki i seler umyć, osuszyć i obrać. Marchewki pokroić w plasterki, seler w słupki. Pokrojoną cebulę, marchewkę, seler i pora wrzucić do miseczki, dodać majonez i wymieszać. Po upływie 2 - 3 godzin
Gospodyni MiejskaCzasem nachodzi mnie ochota na zupełnie zwyczajną, polską zupę warzywną. Korzystając z bogactwa jesiennych warzyw dzisiaj pichcę zupę :) Składniki: 1/3 dużego lub 1/2 małego pora pół małego selera 2 łodygi selera naciowego 2 ząbki czosnku 1 średniej wielkości cebula 3 marchewki 5 ziemniaków 200 g dyni 200 g kabaczka lub cukinii 2 różnokolorowe papryki przecier pomidorowy koperek 2 liście laurowe(...)ziarenek ziela angielskiego sól, pieprz, warzywna kostka rosołowa nieśmiertelna maggi Wykonanie: W garnku gotujemy 2 litry wody, dodajemy pokrojona w plastry cebulę, por i seler naciowy, liście laurowe, ziarna ziela angielskiego oraz kostkę rosołową, obrane z łupinek ząbki czosnku oraz pokrojony w kostki seler i ziemniaki. Gotujemy pod przykryciem przez ok 30 minut. Na patelni przesmażamy i dusimy paprykę wraz
Taste Of My Dayjest ograniczona wyłącznie naszą wyobraźnią. Pewne jest jedno, są pyszne, sycące i bardzo polskie, dlatego gotujmy je, jedzmy, delektujmy się nimi :) Składniki: cebula 2 ząbki czosnku 3 łodygi selera naciowego pół pora 4 ziemniaki pół cukinii pół selera 2 pietruszki 5- 6 małych marchewek lub 3 duże 0,5 kg filetów z dorsza pomidory bez skórki w puszcze duże(...)chilli natka pietruszki lub koperek do podania Wykonanie: W dużym garnku gotujemy ok 3 litrów wody z warzywną kostką rosołową, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Cebulę, czosnek, por i seler naciowy kroimy w cienkie plastry. Smażymy do zeszklenia warzyw na maśle lub oleju. Ja polubiłam ostatnio do smażenia wykorzystywać olej w jakim są zanurzone suszone pomidory, który jest ciekawy
Taste Of My Day