szybki obiad. Ryba pieczona w paczuszce jest wilgotna, lekka i pełna smaku – ponieważ szczelnie zamknięta gotuje się we własnych sokach. Proste dodatki – pomidorki koktajlowe, białe wino, seler naciowy, tymianek doskonale uzupełniają delikatną rybę. Jeśli nie dostaniecie dorad, to w ich zastępstwie świetnie sprawdzą się pstrągi czy małe okonie morskie (labraksy). Przepis na taką doradę był inspirowany przepisem(...)papilotach: 2-3 nieduże dorady w całości (ewentualnie labraks, pstrąg) 200 – 250 g pomidorków koktajlowych 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek + do polania papilotek 1 łodyga selera naciowego 1 cebula 4 łyżki białego, wytrawnego wina 1 łyżka mąki 1 niepełna łyżeczka suszonego tymianku szczypta płatków chilli (wg uznania) duża szczypta cukru, soli morskiej i pieprzu świeża natka
Poezja smakuczas temu dostałam ogromne pudło produktów Uncle Bens. Było w nim między innymi kilka pudełek różnych rodzajów ryżu. Dzisiaj przepis na pyszne ryżowe kulki z dodatkiem zielonych szparagów i selera naciowego. Doskonale sprawdził się w nim ryż risotto Uncle Bens. Zjedliśmy je z zielonymi szparagami upieczonymi na patelni grillowej, ale równie smaczne będą podane z zieloną sałatą(...)Bens oliwa z oliwek 1/2 cebuli 1-2 ząbki czosnku 60 ml białego wina ok 300 ml gorącego bulionu (nie trzeba zużyć całego) 50 g (1 łodyga) selera naciowego 3 zielone szparagi pęczek szczypiorku ok 15 g startego parmezanu 1/2 łyżeczki startej skórki cytrynowej pieprz 1 jajo bułka tarta olej roślinny
Stare Garywarzywa. Zupy krem są zazwyczaj najbardziej popularne jesienią. Ja natomiast najbardziej lubię je jeść wiosną z dodatkiem świeżych ziół. Dziś przygotowałam dla Was gęsty krem z pieczonego selera i marchewki z dodatkiem świeżej bazylii. Myślę, że takie danie idealnie sprawdzi się jako lekki lunch lub obiad, szczególnie u osób dbających o linię. Zupa krem z pieczonego selera(...)marchewki z bazylią Składniki: 1 duży seler 1 średnia marchewka 1 średni ziemniak sól, pieprz 1/2 łyżeczki cukru szczypta gałki muszkatołowej 1,5 litra wody świeża bazylia Przygotowanie: Obrać warzywa. Seler i marchewkę pokroić na mniejsze kawałki, oprószyć solą i wstawić do nagrzanego do 200 st piekarnika na 1h. Po tym czasie upieczone warzywa oraz ziemniaka
wegujemyRozgrzewająca zupa z selera. Porcja dla 4 osób. Smacznego! Składniki 1 duży seler 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 mała marchewka ¼ pora 1 mały ziemniak natka pietruszki sól pieprz tymianek 2 łyżki oliwy 4 szklanki wody Przygotowanie Obrać i umyć seler, cebulę, marchewkę i czosnek. Zetrzeć. Umyć ziemniak i pokroić w kostkę. Umyć i pokroić pora w plasterki. W garnku(...)wszystkie warzywa, przykryć i podsmażyć. Wlać wodę i gotować do miękkości warzyw. Zmiksować. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Udekorować natką i tymiankiem. Artykuł KEREVİZ ÇORBASI, czyli zupa z selera pochodzi z serwisu Tureckie Przepisy
Tureckie PrzepisyKolejna zupa z czerwonej soczewicy z rozgrzewającymi przyprawami: cynamonem, kurkumą, kolendrą, czerwoną papryczką chili. Zupa z dodatkiem warzyw, takich jak marchewka, seler naciowy, cebula, czosnek, pomidory w puszce. Zupa z czerwonej soczewicy jest gęsta, sycącą i bardzo zdrowa. Ma inny smak, bardziej słodki o tej prezentowanej wcześniej na blogu ( Rozgrzewająca zupa z soczewicy wg. Gordona Ramsay’a ), którą wyróżniała przyprawa(...)garam masala. Składniki: (4 porcje) 1 biała cebula 1 duża marchewka 2 gałązki selera naciowego 1 małe czerwone chili 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek 1 łyżeczka mielonej kurkumy 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 laska cynamonu 400 g pomidorów w puszce 1 czubata szklanka czerwonej soczewicy 1,5 ml bulionu
Moja Delicjaświeżo mielony pieprz czarny Składniki na sos z kaczki: 1 niepełna łyżka oleju rzepakowego 1 noga z kaczki 1/2 średniej marchewki 1/2 szalotki lub niedużej cebuli 1/2 łodygi selera naciowego 1/2 białej części pora 1 mały,rzymski pomidor 1/2 łyżki listków świeżego tymianku (ewentualnie 1/4 łyżki suszonego) 1 mały listek laurowy 2 ziarna czarnego pieprzu 60 ml wina Porto(...)Biedronce) 60 ml czerwonego, ulubionego wina 500 ml domowego bulionu cielęcego (ewentualnie bulionu drobiowego) 20 g masła (82 %) Przygotowanie: Przygotować aromatyczny sos z kaczki: Warzywa (marchewka, seler naciowy, por, pomidor) umyć. Marchewkę i cebulę/szalotkę obrać. Razem z porem, selerem naciowym i pomidorem pokroić w kawałki ok. 1 cm. Z nogi kaczki usunąć skórę. Mięso z nogi odkroić
Moja Delicjanich jest. Inspiracją do tego pasztetu był pasztet przygotowany kiedyś przez Lulu. Ponadto chciałam sprawdzić jak będzie się sprawował mój nowy robot kuchenny MRK-05 , zwłaszcza, że ścieranie selera na tarce nie należy do moich ulubionych czynności. Postanowiłam też lekko zblendować pasztet przed upieczeniem, aby był bardziej kremowy. Z obu tych zadań MRK-05 wywiązał się doskonale(...)przystawka z tarką uwolniła mnie od nielubianych czynności i znacznie przyśpieszyła pracę. Pasztet jest dla nas idealny w smaku, lekko pikantny i łatwy do krojenia. Składniki 1 średni seler (ok 50 dkg) 1 średnia marchewka 2-3 ząbki czosnku 2 duże cebule 4 jajka 1/2 kostki masła około 3/4 szklanki wody około 1 szklanki drobnej bułki tartej (można zastąpić
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataDziś przedstawiam przepis na sycącą zupę z kiełbasą, jarmużem i selerem, która świetnie sprawdzi się jako gorący posiłek w te chłodne dni. Można ją dowolnie urozmaicić, na przykład dodając marchewkę lub ziemniaki, ale jak dla mnie ta szybka wersja była pyszna:) A co najważniejsze, zupa ta jest łatwa i szybka w przygotowaniu, polecam! Scroll down for recipe in English Sycąca(...)porcji) Składniki: 1 cebula, pokrojona w kostkę 600 g kiełbasy. pokrojonej w kostkę 250 g jarmużu, umytego, z usuniętymi grubszymi łodyżkami i posiekanego na mniejsze kawałki 400 g selera, obranego, umytego, pokrojonego na pół i pokrojonego na cienkie plasterki 1 łyżeczka suszonego oregano ½ łyżeczki płatków chilli 4,5 szklanki bulionu drobiowego 2 szklanki mleka 3,2 % sól i pieprz
karmelowyKremowe risotto z selerem i szynką parmeńską (Obiad jednoosobowy) Składniki: 70g ryżu arborio 300ml mleka 200g selera korzeniowego 1/2 małej cebuli plaster szynki parmeńskiej łyżeczka masła klarowanego (do smażenia) łyżeczka masła sól gałka muszkatołowa szafran Przygotowanie: Obierz cebulę i seler i pokrój w małą kosteczkę. W garnuszku rozpuść masło klarowane i wrzuć pokrojoną cebulę i seler. Smaż na bardzo
Moja MichaMiśka od wczoraj (bo to była nasza wczorajsza kolacja i będzie dzisiejszy obiad) zażyczyła sobie codziennie taką kolację. Dodam tylko, że Miśka nienawidzi gotowanej marchewki, nie wspominając nawet o selerze naciowym, dlatego ten przepis umieszczam też w kategorii „Dzieciak”. Składniki na sos do 500 g makaronu (u mnie to danie dla 3 osób dorosłych i 2x dzieciaka(...)cebula 2 gałązki selera naciowego 2-3 ząbki czosnku 1 marchewka 500 g świeżych pomidorów + łyżka koncentratu pomidorowego lub 2 puszki po 400-450 g siekanych pomidorów łyżeczka brązowego cukru pół łyżeczki soli i czarnego pieprzu pęczek bazylii *osobiście o tej porze roku wolę pomidory z puszki, bo te w sklepach nie mają smaku Przygotowanie: Cebulę, czosnek, marchewkę i seler
greenscarfweekendy. Natchniona przez kolejne odcinki popularnych programów kulinarnych postanowiłam się trochę pobawić w kuchni i pokombinować z dodatkami typu chipsy z pietruszki i buraków oraz spróbować smaku puree z selera. Zaciekawiona smakiem i efektem końcowym podpatrzyłam przepis na stronie Kuchnia Marty , po czym go lekko zmodyfikowałam i oto poniżej są efekty: Puree z selera 1 seler średniej wielkości(...)pieprz gałka muszkatołowa sok z cytryny Cebule kroimy w drobną kostkę podsmażamy na łyżce masła, ja podsmażałam od razu w średnim garnku, dodajemy po chwili pokrojony w drobną kostkę seler i ziemniaki, chwile podsmażamy doprawiamy solą i białym pieprzem. Dodajemy mleko, ja dodałam trochę więcej tak do poziomu warzyw, wrzucamy liść laurowy i dusimy pod przykryciem na małym ogniu
Piekielna Kuchnia Patigdyż trzeba brać się do roboty! Właśnie jestem po egzaminie z fizjologii, humor mi dopisuje, a kucharzenie sprawi mi dodatkową frajdę. Dzisiaj, chciałabym przedstawić Wam wyjątkowy, warzywny pasztet z selera i pietruszki. Jak dla mnie, w smaku jest idealny i już nigdy nie zmienię w nim żadnych przypraw, ani proporcji. Świetnie sprawdzi się na świątecznym stole i zapewniam, że zasmakuje(...)nawet największym mięsożercom! Składniki: - 5 pietruszek - 1 duży seler - 2 cebule - 200g kaszy jaglanej (2 woreczki) - 1 szklanka mielonych orzechów włoskich - 50ml oleju (rzepakowego) - 3 ząbki czosnku - 2 łyżki sosu sojowego - 1 łyżeczka majeranku - 1 łyżeczka koperki - 0,5 łyżeczki lubczyku - szczypta gałki muszkatołowej - sól, pieprz Kaszę jaglaną gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cebule kroimy w kosteczkę. Seler
Be Fit Be StrongPrzepis na smaczną, lekko słodką sałatkę z selerem, ananasem, kukurydzą i porem. Składniki: słoiczek selera konserwowego puszka kukurydzy puszka ananasa 4 jaja średni por 3-4 łyżki majonezu sól, pieprz Przygotowanie Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w kostkę. Seler konserwowy, ananasa i kukurydzę konserwową dobrze odsączamy na sitku. Por kroimy w półplasterki lub kostkę, zalewamy gorącą wodą, odstawiamy(...)minut, następnie odcedzamy i odsączamy na ręczniku papierowym. Ananasa kroimy w kostkę, seler na kawałki. Wszystkie składniki łączymy, dodajemy majonez i przyprawy, mieszamy dokładnie
e-PrzepisyKulinarneselerowym aromacie. Do przygotowania dania użyłem: 4 filetów z piersi kaczki, 400 gram mrożonych wiśni, 100 gram białego cukru, 100 ml białego octu winnego, 500 gram ziemniaków, 1 dużego selera, 3 łyżek masła, 3 łyżek śmietany 18%, 100 ml mleka 3,2%, świeżego rozmarynu, 10 goździków, 1 łyżeczki mielonego kardamonu, 1 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej, soli, czarnego świeżo zmielonego pieprzu(...)gałązkę świeżego rozmarynu. Gotowałem przez około 30 minut na średnim ogniu - do niemal całkowitego odparowania płynu. Ziemniaki obrałem i pokroiłem w dwucentymetrową kostkę. W podobną kostkę pokroiłem obrany korzeń selera. Ziemniaki i selera ugotowałem do miękkości w osolonej wodzie, co zajęło mi około 20 minut. Ugotowane ziemniaki wraz z selerem odcedziłem i przełożyłem do garnka. Przez chwilę podgrzewałem
Wyprawy kulinarneprezentowaną w tym poście a z drugiej części pasztet sojowy. Wszystko wyszło pysznie :) Potrawka z soi (wegetariańska) Składniki: 100 gram soi (ugotowanej wg przepisu na opakowaniu) 3 marchewki kawałek selera korzeniowego 3 kawałki selera naciowego 1-2 cebule pietruszka 2 ząbki czosnku sól, pieprz przyprawy: imbir, kminek, ostra papryka, tandori (tandoori) masala Potrawka z soi (wegetariańska) Wykonanie: Nasiona soi przygotowujemy(...)nich cały aromat. W międzyczasie obieramy warzywa i kroimy w kosteczkę. Możemy też warzywa zetrzeć na grubych oczkach w robocie, aby było szybciej i łatwiej. Do cebuli dodajemy pierwsze seler korzeniowy oraz pietruszkę i podsmażamy. Potem dodajemy marchewkę oraz wciskamy czosnek. (Czosnku nie daje wcześniej gdyż łatwo go przypalić i będzie gorzki.) W międzyczasie zagotowujemy wodę w czajniku i zalewamy
Pyza i Surówka