Składniki schab bez kości 1/2 kg pieczarki 6 szt cebula 1 szt szalotka 1 szt pomidory 1/2 kg estragon 2 gałązki bazylia świeża kilka listków sól i pieprz słodka papryka … Czytaj dalej Roladki schabowe z pieczarkami w pomidorach
czarrna od kuchnisosie grzybowym :) Składniki 2 plastry schabu 20 dkg odgotowanych, drobno pokrojonych podgrzybków 1 cebula 5 dkg masła 2-3 łyżki śmietany sól, pieprz mieszanka ostrych przypraw (młynek) jajko … Czytaj dalej Schabowe koperty z grzybami
czarrna od kuchniprażonej cebulki, pieczarek; roztopiony ser wypływa ze szczelnej sakiewki mieszając się z resztą farszu, jeszcze tylko chwila i rozpłynie się w ustach.... Składniki na nadziane schaby 4 kotlety schabowe 4 spore pieczarki 2 cebule 1 łyżka siekanej natki pietruszki 4 plastry żółtego sera 1 duże jajko bułka tarta olej sól pieprz pieprz czosnkowy Kotlety cieniutko rozbijamy, uważając
Rozpustne gotowaniekuskus, ryżem lub kaszą jaglaną. Czas przygotowania: 25 min. Porcja dla 2 osób Koszt przygotowania: 14,00 zł SKŁADNIKI: 200 g mięsa wieprzowego (może być schab) 1/2 czerwonej papryki 2 marchewki 1 czerwona cebula 4 łyżki sosu worcestershire Lea & Perrins 1 łyżeczka świeżego imbiru 1 łyżeczka czerwonej papryki słodkiej oliwa sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Marchewkę obieramy, kroimy w talarki
kulinarnyJamłoda cukiniasól i pieprz1-2 łyżki oliwy z oliwek1/2 łyżki soku z cytrynySkładniki na chińszczyznę na 2 porcje:1 woreczek białego ryżu1 woreczek dzikiego ryżu2 schaby z wieprzowinymrożona mieszanka chińska z (marchewką, cebulą kiełkami fasoli mung, pędy bambusa, grzyby chińskie, papryką, porem)przyprawy po 1 szczypcie: imbir, kurkuma, curry, papryka mielona, suszona kolendra, kmin, pieprz, kardamon, 2 łyżeczki
Bon Appetit Małgorzatysię nie zastanawiając przygotowałam farsz i zrobiłam mięsne roladki. Całość poddusiłam w pysznym sosie z dodatkiem czerwonego wina. Wyszło bardzo smacznie... Składniki: 1/2 kg schabu bez kości, 150g kiszonej kapusty, 300g kurek, cebula, pęczek szczypioru, 4 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki, sól, pieprz, szczypta tymianku, szczypta estragonu, 1/2 kieliszka czerwonego wytrawnego wina, łyżka
Z miłości do słodkościtego smak...yummy, yummy, mniam , mniam. Kuchnia thajska jest jedną z najbardziej zdrowych kuchni- krótka obróbka, mnóstwo warzyw I smak..Zapraszam :) Składniki:ok 450 schabu-pokrojonego w paseczki2 łyżki oleju 1 cebula( ja dałam poł czerwonej I pół białej)3 ząbki czosnku2 paprykiok 170 gr pieczarek- pokrojone w ćwiartki2 łyżki czerwonej pasty currypuszka mleka kokosowego100 ml bulionu kurczakowego2 łyżki
Smaki Edytywody200 g grochu łuskanego1 marchewka1 cebula700 g ziemniaków3 liście laurowe2 łyżki majeranku2 łyżki natka piertuszkisólDo garnka włożyć kości wędzone (ja dałam takie od schabu z większą ilością mięska), zalać wodą i wstawić na palnik. Dodać cebulę oraz majeranek, liście laurowe, natkę pietruszki. Dodać pokrojony w kostkę boczek oraz skórkę od boczku w kawałku dla aromatu, boczek może być surowy
Monia miesza i gotujeschabowe, nadziewane szpinakiem,są smaczne i łatwe w przygotowaniu. Polecam przygotować je na obiad, smaczne są na ciepło i zimno. SKŁADNIKI : 1 kg schabu sól, pieprz 2 jajka mąka do panierowania tymianek do smaku 3 duże cebule 250 ml śmietany 30% 250 ml wody 1 łyżka mąki 100 g żółtego, tartego sera(...)PRZYGOTOWANIE : Schab kroimy na kotlety i rozbijamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Zmiażdżony czosnek podsmażamy na odrobinie masła, dodajemy szpinak, pieprz sól do smaku. Wszystko podsmażamy aż płyny odparują. Studzimy, następnie dodajemy pokruszoną fetę i mieszamy, farsz gotowy. Na każdy kotlet kładziemy po łyżce farszu i zwijamy. Panierujemy w rozmąconym jajku i mące. Roladki smażymy na na oleju, na złoto
Kulinarne Fantazje Mariolilubi ziemniaków z podsmażaną cebulką , mięsa i kapusty włoskiej ..połączenie klasyczne i doskonałe Składniki na 4 osoby: 4 plastry chudego schabu , grubości 1 cm 4 liście włoskiej kapusty ( zewnętrzne ciemno zielone i duże ) 4 ziemniaki 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki smalcu kurzego lub inny smalec ( chodzi o to ,że smalec po wstawieniu do lodówki , spowoduje że farsz łatwiej(...)obieramy, kroimy w drobna kosteczkę , tak samo cebulę . Oba warzywa doprawiamy solą , wyciśniętym przez praskę czosnkiem, podsmażamy na łyżce kurzego smalcu , aż zrobią się miękkie i złociste . Ziemniaki z cebulką rozgniatamy widelcem , żeby powstała zwarta masa ,doprawiamy pieprzem . Wstawiamy do lodówki żeby się lekko utwardziła . Następnie na każdym liściu układamy kawałek schabu , pokrywamy go warstwą ziemniaków z cebulką . Warstwa
Ogrodnik w podróżyWieprzowe zrazy, którym smaku dodają suszone pomidory, cebula i czosnek. Pesto i ser pleśniowy podczas duszenia przenikają przez mięso i razem z sokiem pomidorowym tworzą wspaniały, aromatyczny sos. 4 plastry schabu grubości około 1,5 cm 1/2 słoiczka pomidorów suszonych w oleju (około 8 dużych pomidorków) 4 plastry sera pleśniowego blue (wąskie, długie kawałki, patrz. foto) 2 ogórki kiszone(...)cebule szalotki (ewentualnie 1 cebula) 8 ząbków czosnku marynowanego 4 ząbki świeżego czosnku ½ małego słoiczka pesto (zielonego lub czerwonego) sól, pieprz olej do smażenia Na sos: 500 ml drobiowego bulionu 200 ml soku pomidorowego 2 łyżki mąki 1 łyżka śmietany 1 listek laurowy, 1 ziele angielskie Plastry schabu rozbić tłuczkiem na cienkie, duże kotlety, posolić, oprószyć pieprzem i natrzeć posiekanym
Trzeci talerzdoskonałe na co dzień i na uroczysty obiad. Roladki schabowe w wersji fit Składniki na 3 porcje: około 500 g schabu 120 g sera feta 3 suszone pomidory z zalewy ¼ czerwonej papryki sól pieprz słodka czerwona papryka 1 cebula (ok. 140 g) 1 łyżka oleju rzepakowego tłoczonego na zimno (10 g) 75 ml gorącej wody Wykonanie: Schab dzielimy(...)kawałki, każdą porcję schabu dokładnie rozbijamy, tak aby otrzymać jak największą powierzchnię, a jednocześnie nie porobić dziur w mięsie (najlepiej umieścić plaster mięsa w foliowym woreczku i wtedy rozbijać, nie pobrudzimy wówczas tłuczka). Utłuczone mięso solimy, pieprzymy oraz posypujemy słodką papryką z obydwu stron. Ser kroimy na mniejsze kawałki, paprykę kroimy w paseczki, pomidory kroimy w kostkę lub w paski
KulinarneImpresje.plSzybkie i proste danie. Idealne z kluseczkami makaronem czy ryżem. Schab pokroić w cienkie paski, doprawić solą, pieprzem, papryką słodką, ostrą i wędzoną. Na patelni rozgrzać masło i wrzucić cebulę pokrojoną w piórka. Lekko obsmażyć cebulkę, tylko tyle żeby straciła kolor surowizny. Dodać kawałki mięsa i wymieszać. Smażyć aż mięso straci kolor surowizny. Obsypać mąką, dodać przecier pomidorowy i wlać
Kuchnia Pokoleńupieczeniu są mięciutkie i soczyste. Podałam je z kaszą gryczaną i surówką z marchewki i jabłka . Roladki: 5 plastrów schabu 5 plasterków szynki 5 plasterków żółtego sera sól, pieprz, olej Sos pieczarkowo-koperkowy: 500g pieczarek 2 średnie cebule 2,5 szklanki mleka 1 szklanka wody 2,5 łyżki mąki pszennej (lub więcej jeśli sos będzie zbyt rzadki) 1/2 pęczka świeżego(...)koperku sól, pieprz, olej 1.Plastry schabu rozbijamy bardzo cienko. Na każdy kawałek kładziemy po plasterku sera i szynki. Zwijamy w roladki, układamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180 stopni. 2. Cebulę drobno kroimy i szklimy na rozgrzanym oleju. 3. Pieczarki myjemy i kroimy w ćwiartki. Dodajemy do cebuli. Smażymy do momentu aż ściemnieją
Szefowa kuchniautorskim, nie korzystałam z żadnych opracowań a zdobyte doświadczenie pozwoliło mi na puszczenie wodzy fantazji ;-) Przepis dla 8 osób Składniki: 1 kg schabu 0,5 kg świeżego lub mrożonego szpinaku 6 ząbków czosnku 1 jajko 2 cebule 4 łyżki suszonego majeranku 3 liście laurowe 3 listki świeżej bazylii 1 łyżeczka suszonego tymianku Sól Pieprz 4 duże plastry żółtego sera gouda(...)olej Sposób wykonania: Schab umyć, jeżeli jest zamrożony należy odpowiednio wcześniej rozmrozić. Rozkroić na płat o grubości ok 1 centymetra a następnie delikatnie, aby się nie rozpadł rozbić tłuczkiem do mięsa. 3 ząbki czosnku obrać i przepuścić przez praskę. Natrzeć zmiażdżonym czosnkiem płat schabowy, posypać solą, pieprzem, suszonym majerankiem, zrolować, zawinąć w folię i włożyć na 4 godziny
Na słodko lub wytrawnie