schab z cebulą - 1563 przepisów (strona:44/105)

Roladki schabowe w sosie z kaszą , obiad ze słoika 232

przyprawy typu kostka bulionowa Przede wszystkim mamy pewność że jest tam 100 % mięsa w mięsie Składniki na 5-6 słoików 0,5 l : 1 kg schabu 1 mała cukinia 4 duże papryki , grubościenne 4 cebule 4 pomidory , mięsiste i duże 1,5 szklanki kaszy wiejskiej 2 kostki bulionowe cielęce 4 ząbki czosnku 1 łyżka papryki słodkiej, mielonej 2 łyżeczki papryki(...)zrobi się miękka . Przekładamy gorąca kaszę do wyparzonych słoików , po 1,5 łyżki na słoik . Dwie papryki i dwie cebule z jednym ząbkiem czosnku pieczemy w piekarniku . Rozcieramy blenderem na pastę , doprawiamy solą i jedną łyżeczką ostrej mielonej papryki . Schab dzielimy na plastry , każdy cieniutko rozklepujemy . Smarujemy pastą paprykową i zwijamy w roladki . Układamy na wysmarowanej tłuszczem brytfance , dodając pokrojone

Ogrodnik w podróży
Schab po cygańsku 282

zapraszam po przepis. 0,5 kg schabu wieprzowego bez kości 2 duże marchewki 1 duża pietruszka kawałek selera 1 średni por 1 cebula 4 łyżki musztardy 2 ząbki czosnku 1 szklanka bulionu mięsnego 2 łyżki oleju Schab pokroić w 1 cm kotlety i lekko rozbić. Oprószyć solą i każdy kotlet natrzeć z dwóch stron wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Odstawić mięso(...)grubych oczkach. Cebulę i por drobno pokroić. Wszystko wymieszać. Mięso wyjąć  każdy kotlet posmarować grubo musztardą. Do naczynia do zapiekania włożyć połowę warzyw, kotlety i warzywa. Polać bulionem, skropić olejem i piec pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Dusić około 1 godziny, zdjąć pokrywę z naczynia i piec około 7 minut. Podawać na gorąco schab po cygańsku

O kuchni z uczuciem
Schab duszony w sosie z whisky i suszonymi śliwkami 354

suszonymi śliwkami kalifornijskimi z dodatkiem whisky. Smaki w tej potrawie rewelacyjnie się uzupełniają i razem tworzą wspaniałą kompozycję smakową. Polecam!     Składniki: 0,5 kg schabu bez kości 100g suszonych śliwek 1 cebula 30 ml whisky pół łyżeczki koncentratu pomidorowego Przyprawy: sól, pieprz 1/2 szklanki mąki 0,5 litra wrzątku olej do smażenia     *** Śliwki zalewamy wrzątkiem

Blog z Apetytem
Gulasz z ziemniakami 175

Składniki: 1 kg schabu 1/2 średniej cukinii 1 czerwona papryka 5 ziemniaków 2 cebule 1 koncentrat pomidorowy sól, pieprz słodka papryka zioła prowansalskie szczypta cukru Przygotowanie: Schab pokroić w kostkę, … Czytaj dalej Gulasz z ziemniakami

czarrna od kuchni
Schab w ziołach z brukselką 212

bulionową rozpuszczamy w szklance gorącej wody.       Schab  kroimy w cienkie paski. Solimy i pieprzymy. Mąkę mieszamy z majerankiem     i bazylią.  Obtaczamy paski mięsa.Smażymy na rozgrzanym oleju w dużym rondlu, aż się zarumieni.Odlewamy tłuszcz z patelni.Dodajemy bulion, marchewkę z cebulą i brukselkę. Doprowadzamy do wrzenia i dusimy przez chwilę pod przykryciem

Moje Kuchenne Rewelacje
Schabowe sakiewki z pieczarkami 155

gotowanie za głosowanie”, tym razem będzie to domowy fast food. Mam nadzieję, że ponownie ulegniecie moim propozycjom. Składniki na 2 porcje: 2 plastry schabu Sól Pieprz ½ kostki rosołowej lub ulubione przyprawy 10 dag pieczarek Pół cebuli olej Przygotowanie: Kostkę rosołową rozkruszyć z odrobiną oleju na "paćkę" (ewentualnie olej wymieszać z ulubionymi ziołami) Schab rozbić jak na kotlety. Posolić (w przypadku

Fabryka pomysłów
Bitki wieprzowe 156

dawno temu znalazłam w Internecie i zmodyfikowałam pod siebie, dlatego tym razem nie podam Wam dokładnego źródła pochodzenia. Składniki na 4 porcje: 0,5 kg schabu Liść laurowy 3 ziarna ziela angielskiego 1 duża cebula Mąką Sól Pieprz Bulion lub kostki rosołowe lub do mięsa wieprzowego czy do bitek – na rynku jest teraz dość szeroki ich wybór(...)olej Przygotowanie: 1.       Schab pociąć na kotlety, rozbić je dość cienko, posolić i popieprzyć z obu stron. Obtoczyć w mące. 2.       Mięso smażyć na złoty kolor. Przełożyć do garnka. 3.       Zeszklić cebulę. Dodać do mięsa

Fabryka pomysłów
ROLADKI SCHABOWE ZE SZPINAKIEM, SEREM I MARCHEWKĄ 125

liść laurowy, ziele i pieprz w ziarnkach 1 cebula, pokrojona w talarki 1 łyżka mąki                                                                PRZYGOTOWANIE :   Schab rozbijamy na kotlety, oprószamy z każdej strony przyprawami. Szpinak kroimy(...)pieprzem. Marchewki obieramy i gotujemy w wodzie na półmiękko. Na plastry schabu rozkładamy porcję szpinaku, na to mała porcja twarogu i pół marchewki. Zwijamy roladki które spinamy wykałaczkami. Podpiekamy je na oleju z każdej strony aż się zarumienią, wlewamy bulion, dodajemy liść laurowy, ziele i pieprz, cebulę i  dusimy do miękkości, Pod koniec sos doprawiamy do smaku

Kulinarne Fantazje Marioli
Roladki schabowe nadziewane szpinakiem i suszonymi pomidorami z mozzarellą 111

suszonymi pomidorami. W tym wydaniu jest soczysty i bardzo smaczny. Polecam zarówno na codzienny jak i niedzielny obiad. Skladniki: 5 grubych plastrów schabu bez kości 25 dag liści świeżego szpinaku 2-3 łodygi selera naciowego 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 łyżki klarowanego masła 20 dag twardego sera  mozzarella 8  suszonych pomidorów z zalewy Sól i pieprz(...)jajka do panierowania Mąka pszenna do panierowania Bułka tarta do obtoczenia Olej rzepakowy lub sojowy do smażenia Sposób przygotowania: Schab rozbić delikatnie na cienkie płaty, posypać z jednej strony delikatnie solą i pieprzem. Szpinak opłukać,  osuszyć . Cebulę i czosnek  obrać posiekać w kostkę. Na głębszej  patelni rozgrzać klarowane masło, wrzucić cebulkę czosnkiem  i zeszklić, po chwili

Wanilia i Kardamon
Schab sztygarski z kiełbasą w środku 132

ciekawym wkładem w środku :) Tradycyjna potrawa kuchni śląskiej, choć szczerze mówiąc przepis poznałam od koleżanki, która mieszka w Bieszczadach. Składniki: 1 ½ kg schabu 25 dag kiełbasy śląskiej 20 dag smalcu 1 ząbek czosnku 1 duża cebula biała 2 łyżki koncentratu pomidorowego papryka słodka mielona papryka ostra mielona kminek mielony 1 szklanka wywaru mięsnego Wykonanie: Mięso umyć. Wyciąć otwór w schabie(...)pokroić na kawałki o grubości 2 cm. Do powstałego sosu z pieczenia dodać przysmażoną cebulę, koncentrat pomidorowy, zagotować. Podprawić niewielką ilością zawiesiny z mąki i wody. Na koniec dodać zmiażdżony czosnek i jeszcze przez chwilę podgotować. Przyprawić solą do smaku. Pamiętacie jeszcze inne faszerowańce? Schab z oscypkiem w środku Zraz z parówką w środku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Tradycyjna Kuchnia
Schab w sosie grzybowym! :) 242

Składniki: -schab (ilość zależy od tego ile chcemy zjeść) -2 garści suszonych grzybów -1 cebula -1 kostka rosołowa -1,5 łyżki majeranku -olej -1 łyżeczka mąki Sposób przygotowania: Schab myjemy i kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm. a następnie obsmażamy go na odrobinie oleju z jednej i drugiej strony. Kostkę rosołową rozpuszczamy w 250 ml. gorącej przegotowanej wody

Magia jedzenia.
RIGATONI Z MIĘSEM I PESTKAMI DYNI 232

garnka wszystko co miałam i powstał szybki i smaczny obiad! Taki polsko – włoski mix z odrobiną fantazji… SKŁADNIKI – makaron rigatoni – 250 g karkówka lub schab – 15 dkg pieczarki – 6 sztuk cebula – 1 sztuka pesto pistacjowe lub inne według uznania – 2 łyżki pestki z dyni – 4 łyżki oliwa z oliwy sól, pieprz grana padano lub żółty ser – trochę

kuchniabellissima.wordpress.com
Schab gotowany w sosie z warzywami 1330

Składniki: * lekko rozbite kotlety ze schabu 5 sztuk * marchewka * kawałek pietruszki * 2 ząbki czosnku * cebula * 5-6 pieczarek * 500 ml wody * łyżka masła * sól * pieprz * łyżeczka słodkiej papryki * łyżeczka majeranku * natka pietruszki (garstka) * ziele angielskie 2 * do zagęszczenia : 1 łyżkę mąki rozmieszać w połowie szklanki mleka Przygotowanie: Obraną marchewkę, pietruszkę kroje na półplasterki. Cebulę i czosnek w drobną kostkę. Pieczarki(...)plasterki. Na patelni roztapiam łyżkę masła i podsmażam cebulę oraz czosnek. kolejno dodaje pieczarki i smażę do momentu odparowania wody. Na patelnię dodaje kawałki schabu przyprawione solą i pieprzem i smażę po minucie z każdej strony. Następnie dodaje marchewkę i pietruszkę. Całość zalewam wodą. Dodaje liść laurowy i ziele angielskie. Duszę przez 40 minut. Doprawiam solą, pieprzem, papryką oraz majerankiem

Kulinarne przygody
Kieszonki schabowe ze świeżymi śliwkami i wędzonym boczkiem 197

nadać mu kruchości i soczystości dobrze jest "wspomóc" go dodatkami. Dzisiaj takimi dodatkami były śliwki i wędzony boczek.Składniki:świeży surowy schab,surowy wędzony boczek,świeże śliwki,sól, pieprz, majeranek,cebula,czosnek,tłuszcz do obsmażenia,słodka śmietana do doprawienia sosu.Boczek pokroić w średniej grubości plastry - nie mogą być większe niż nasz kawałek schabu.Śliwki(...)Schab opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pociąć na dość grube plastry. Od węższego brzegu naciąć przez środek ostrym nożem kieszonkę.Do kieszonki włożyć plaster boczku i polówki śliwek. W moich zmieściły się dwie połówki :)Tak nadziane kotlety oprószyć solą, pieprzem i majerankiem.Na patelni rozgrzać odrobinę tłuszczu i obsmażyć obtoczone w mące kotlety. Cebulę

Codzienna kuchnia niecodzienna
Jesienny schab w warzywach z chrustem z wędzonego boczku 172

Składniki: 600 g schabu QAFP,10 cienkich plastrów wędzonego boczku QAFP,1 szklanka puree z pieczonej dyni,1 szklanka drobno pokrojonej czerwonej papryki,1 szklanka drobno pokrojonej dyni Hokkaido,1 szklanka liści jarmużu porwanych na małe kawałki (tylko miękkie części bez twardych nerwów),Bulion (ok. 700 ml),1 cebula posiekana w kostkę,3 ząbki czosnku pocięte(...)wymieszać, smażyć kolejne 3 sekundy.Schab włożyć do przypraw, smażyć 5-8 minut, dodać cebulę i czosnek, smażyć jeszcze kilka minut cały czas mieszając. Całość zalać bulionem, dodać puree z pieczonej dyni, doprawić solą, pieprzem Cayenne i gałką muszkatołową. Dusić na wolnym ogniu do miękkości schabu (ok. 5 minut). Jeśli sos dyniowy będzie zbyt gęsty można dodać więcej bulionu, jeśli

SzczyptaSmaQ