składniki: 800 g schabu bez kości 300 g pieczarek 1 cebula pęczek natki pietruszki sól, pieprz 2-3 jajka bułka tarta tłuszcz do smażenia wykonanie: Mięso myjemy, kroimy na porcje. Cienko rozbijamy, doprawiamy solą i pieprzem. Cebulę i pieczarki kroimy w drobną kostkę, podsmażamy, doprawiamy. Każdego kotleta posypujemy posiekaną natką pietruszki, nakładamy pieczarki i zwijamy w rulon. Panierujemy w jajku
Domowy Smak Jedzeniatargu. Warto zrobić zupę ze świeżego szczawiu, jest ona bardzo aromatyczna. Składniki: 3 l wody 200 gram mięsa ( można też ugotować wywar na kościach np. po schabie, karkówce ) 3 marchewki 4 ziemniaki 1 cebula 1 korzeń pietruszki Nać selera Pojemnik szczawiu (często w takich pojemnikach możemy kupić np. brzoskwinie, nektarynki) 2 jajka Sól, pieprz Wykonanie: Gotujemy w osolonej wodzie wywar
Smaki Ewywrażenie smakowe na gościach.Dodatek cydru nadaje fajnego smaczku, ale nie jest zbytnio wyczuwalny w całym daniu. Polecam! Składniki: 70 dag karkówki wieprzowej 30 dag schabu wieprzowego lub łopatki wg uznania 1 cebula 1-1,5 szklanki cydru 2 szklanki bulionu warzywnego sól,pieprz, tymianek,rozmaryn mąka ok 1 szklanki olej do smażenia Wykonanie: Mięso kroimy w kosteczkę dość
Z Majeczką w kuchniteraz postanowiłam przygotować sakiewki ze schabu :)Mięsne sakiewki SKŁADNIKI:plastry schabu -7 szt ( każdy po 10 dag )cebula -1 sztkoncentrat pomidorowy -2 łyżeczkisól i pieprzpieczarki -30 dagpapryka konserwowa kolorowa -3 paskitłuszcz do smażenia PRZYGOTOWANIE:Kotlety bardzo dobrze rozbić, oprószyć solą i pieprzem. FARSZ cebulę obrać pokroić w kostkę. Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić. Paprykę również
Kuchnia Danusimakarony. Przygotujcie się więc na nieco inne menu codzienne. Rurki z kostką schabową i szpinakiem 400 g makaronu rurki 600 g upieczonego w rękawie schabu 200 g szpinaku 1 mały fenkuł (koper włoski) 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła 1/2 szklanki śmietany 1 łyżeczka mąki pszennej 6 dag żółtegostartego sera sól, pieprz biały do smaku Wstaw wodę(...)będziesz przygotowywać sos. Umyj i obierz warzywa. Posiekaj drobno cebulę. Zetrzyj koper włoski na cieniutkie plasterki. Zeszklij cebulę na rozgrzanym maśle. Dodaj fenkuła, posiekany drobno czosnek i przesmaż wszystko posypując lekko solą i pieprzem do smaku. Dodaj pokrojony w kostkę upieczony schab, zalej śmietaną i duś wszystko razem około 10 minut. Po tym czasie zagęść sos mąką wymieszaną
Gotuj Sam!Podaję z dużą ilością koperku. U mnie bigos w wersji obiadowej. 1 główka młodej kapusty 1 papryka czerwona 2 marchewki 1 cebula 3 gałązki selera naciowego 1 liść naciowy 2 ziela angielskie sól, pieprz, papryka czerwona 25 dkg schabu wędzonego 2 łyżki koncentratu pomidorowego koper świeży olej do smażenia Kapustę szatkuję, przekładam do garnka wlewam wodę, tyle żeby przykryła kapustę(...)laurowy i ziele angielskie, sól. Gotuję około 10 minut. Na patelni przesmażam pokrojoną cebulę, dodaję paprykę pokrojoną i dalej smażę. Na końcu dodaje startą na tarce jarzynowej marchewkę, i pokrojony seler naciowy. Całość przesmażam jeszcze trzy minuty. Kapustę odcedzam, dodaję przesmażone warzywa. Na patelni przesmażam pokrojony schab uwędzony, dodaję przecier pomidorowy, odrobinę wody. Przekładam do kapusty i duszę ją jeszcze
wesoła kuchniagłówka młodej kapusty 300 g chudego boczku 2 łyżki miodu oliwa z oliwek sól, pieprz ok 100 ml białego wina 1 cebula ok 150 ml oleju lnianego 2 łyżki pestek słonecznika 4 ząbki czosnku Przygotowanie: 1. Schab pozbywamy błon, osuszamy i nacieramy solą, pieprzem i roztartymi 2 ząbkami czosnku, owijamy folią spożywczą i odkładamy do lodówki(...)pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy całość aż cebula zmięknie, kapustę drobno szatkujemy i dodajemy cebuli i boczku, mieszając smażymy ok 10 min, dolewamy wino, czekamy aż odparuje, przykrywamy i gotujemy ok 15 min, doprawiamy solą oraz pieprzem, oprószamy posiekanym koperkiem 6. Schab podajemy z pieczonymi w miodzie warzywami oraz kapustą
Słodki Kompromiswspaniałego aromatu papryki i pomidorów, lecz staną się również kruche i soczyste. składniki dla czterech osób 4 ładnie wykrojonych kotletów ze schabu każdy o wadze około 200 g 1 cebula 2 papryki ( ja tym razem użyłem odmiany białej) 2 pomidory 1 łyżka koncentratu pomidorowego sól, pieprz szczypta ostrej papryki 1 łyżki octu jabłkowego 1 łyżki(...)odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej dwie godziny. Cebulę obieramy i kroimy ją w krążki, na patelni rozgrzewamy dwie łyżki oleju i szklimy na nim cebulę. Do zeszklonej cebuli dodajemy pokrojoną w cienkie paski paprykę, całość smażąc prze pięć minut. Teraz do warzyw dodajemy koncentrat pomidorowy sól, pieprz i ostrą paprykę, mieszamy ( możemy podlać warzywa odrobiną wody) i smażymy
Miód i pieprzpiekę wieprzowinę. Schab zwinięty w roladę z kiszoną kapustą i czerwoną soczewicą. Tak przygotowane mięso jest kruche i lekko kwaskowe dzięki kapuście. 1 1/2 kg schabu 400g kapusty kiszonej 1 szklanka soczewicy czerwonej 1 cebula sól pieprz czarny majeranek 1 płaska łyżeczka żelatyny Kapustę kiszoną przepłukać i obgotować. Miałam z marchewką i kminkiem. Soczewicę ugotować w osolonej wodzie zgodnie(...)wskazówkami na opakowaniu. Należy uważać, żeby jej nie rozgotować. Cebulę (u mnie czerwona) pokroić w kostkę i zeszklić na patelni. Dodać odciśniętą i pokrojoną kapustę. Smażyć około 10 min. Przyprawić solą i pieprzem. Dodać ugotowaną soczewicę i wszystko wymieszać. Odstawić do wystudzenia. Kawałek schabu nacinać nożem rozwijając płat mięsa o grubości ok 1 cm. Oprószyć solą, pieprzem z dwóch stron
https:KKuchniaMniamfasolki szparagowej zielonej 6 strąków fasolki szparagowej żółtej 1 cebula musztarda ziołowa ( Develey ) Dodatkowo: 1 jajko mąka bułka tarta olej Cebulę posiekać i zeszklić na odrobinie oleju. Fasolkę szparagową ugotować w osolonej wodzie. Kawałki schabu rozklepać (dość cienko) tłuczkiem do mięsa i natrzeć (dokładnie) przyprawami. Każdy plaster mięsa posmarować odrobiną musztardy, położyć boczek i na jednym
Di gotujesobie, że nie przygotowałam sobie niczego do jedzenia do pracy. Szybka chińszczyzna to był najlepszy plan na dobry obiad. Składniki: 2 plastry schabu lub karkówki 100 g mrożonki chińskiej 1/2 czerwonej papryki 2 ząbki czosnku 1/2 białej cebuli 2 łyżki mąki ziemniaczanej sól, pieprz 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki cukru 2 łyżki octu ryżowego 3 łyżki wody 2 łyżki(...)oleju Wykonanie: Schab pokroić w paski, doprawić do smaku solą i pieprzem i obtoczyć w mące ziemniaczanej. W woku rozgrzać olej, wrzucić mrożonkę chińską, pokrojoną w paski paprykę i pokrojoną w piórka cebulę. Smażyć przez kilka minut i dodać wieprzowinę. Gdy mięso będzie podsmażone, dodać wodę, sos sojowy, cukier i ocet. Powinien powstać
Pasja Smakuniebanalny obiad z wykorzystaniem popularnego schabu. Sakiewki nadziane cebulką papryką i pieczarkami. Obiad który fajnie wygląda i zarazem świetnie smakuje 3 plastry schabu wieprzowego każdy tak ok 130 gramów 100 gram pieczarek 100 gram cebuli 100 gram czerwonej papryki ok 80 gramów startego żółtego sera 3 zielone łodygi selera sól pieprz łyżka masła Pieczarki kroimy na mniejsze kawałki, cebulę(...)paprykę w kostkę. Na patelni z dodatkiem masła zeszklić cebulę następnie dodać pieczarki i paprykę, przyprawić solą i pieprzem.Całość przesmażymy co jakiś czas mieszając, odstawiamy. Plastry schabu rozbijamy tłuczkiem do mięsa dość cienko, uważając aby nie było dziurek, przyprawiamy solą i pieprzem. Na każdym kawałku rozbitego mięsa układamy ok. 2 łyżki farszu i posypujemy startym żółtym serem. Brzegi mięsa
Andzia Pichcicesarza Aleksandra I. Zupa jest na bazie chudego mięsa, pieczarek i ogórków konserwowych, przez co zawdzięcza swój smak. SKŁADNIKI : 1 kg schabu 2 łyżki mąki do obtoczenia mięsa 300 g pieczarek 4 cebule 4-5 ogórków konserwowych 1/2 szklanki zalewy z ogórków 1 papryka czerwona 3 ząbki czosnku 2 łyżki przecieru pomidorowego 30 % 2 litry bulionu(...)PRZYGOTOWANIE : Schab kroimy w plastry, następnie w paseczki. Wszystkie warzywa kroimy w słupki a pieczarki w talarki. Mięso przekładamy do miski, dodajemy mąkę i musztardę, dokładnie mieszamy. W garnku podgrzewamy olej, podpiekamy cebulę z czosnkiem. Na osobnej patelni podpiekamy na oleju mięso aż będzie zarumienione. Przekładamy je do garnka. Następnie dodajemy paprykę z pieczarkami, liść ziele i pieprz, wlewamy
Kulinarne Fantazje Marioliżeby były trochę grubsze niż na tradycyjnego schabowego, najlepiej ok 2 cm 2-3 małe ogórki kiszone 2 duże plastry boczku 1 mała cebula 2 płaskie łyżki tartego chrzanu musztarda sól, pieprz smalec do smażenia Schab rozbić jak najcieniej, nie robiąc jednocześnie dziur w mięsie. Rozbity schab potraktować pieprzem i solą. Wewnętrzną część mięsa posmarować musztardą(...)zwinięciu mięsa. Na rozsmarowany chrzan i musztardę położyć plaster boczku - wzdłuż krótszego boku i bliżej końca, który będzie w środku. Na boczek położyć słupki ogórka oraz po kilka piórek cebuli. Farsz układać tak, aby na końcach zostawić po 1 cm wolnej przestrzeni. Farsz potraktować jeszcze odrobinę solą i pieprzem. Następnie zwinąć całość, zaczynając od strony z farszem a końce
Ze smakiem bez glutenutalerz i trzymamy w ciepłym miejscu (jeżeli schab jest nadal twardy. podlewamy małą ilością wody i dusimy-bardzo często się zdarza,że duszę schab jeszcze kilkanaście minut). Na pozostały tłuszcz dodajemy drobno posiekaną cebulę, po chwili czosnek. Po 3-4 minutach dodajemy pomidory plus 1/2 łyżeczki cukru (czasami nawet więcej-zależy od kwaskowatości pomidorów). Powstały sos, doprawiamy sola, pieprzem, rozmarynem
Kopystką po garach