tortille, jajecznicę z kurkami, kanapkę na ciepło z awokado, frittatę lub sałatkę. Obiady to zupy,faszerowana papryka, różne makarony, sałatka z cieciorki z czerwoną cebulą i suszonymi pomidorami, dla bardziej wymagających są chińskie pierożki, schab pieczony, smażony łosoś z sałatką z kalafiora i kolorowych warzyw. Desery to sernik jogurtowy na zimno z mandarynkami, malinami, jeżynami, truskawkami i galaretką
kruche babeczkiSkładniki: schab bez kości 4 sztuki duże, musztarda sarepska 4 łyżeczki, cebula 2 sztuki, ogórki kiszone 2 sztuki, boczek wędzony 4 plastry, smalec 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, ziele angielskie 4 sztuki, liście laurowe 2 sztuki, kostka rosołowa 2 sztuki, mąka pszenna 6 łyżek, śmietana gęsta 1 łyżka, woda 1 litr kotlety schabowe rozbić dobrze tłuczkiem w woreczku
W Mojej Kuchni Lubięcoś innego z użyciem tego mięsa. Padło na taki oszukany strogonow, bo mięso z sosem sprawdza się idealnie na obiad. Polecam! Składniki : * 400g schabu bez kości * łyżka tłuszczu do smażenia * łyżka mąki pszennej * cebula * 2 ząbki czosnku * czerwona papryka * kilka pieczarek * łyżka koncentratu pomidorowego * słodka mielona papryka, sól, pieprz * śmietana Przygotowanie : Mięso
Magiczne Życie Martyskładniki: 6 porcji schabu ok. 300 g pieczarek 100 g sera żółtego 1 cebula 1 łyżka masła sól, pieprz jajka bułka tarta tłuszcz do smażenia wykonanie: Pieczarki oczyszczamy, myjemy. Kroimy je w półplasterki, przekładamy na patelnię z masłem. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę i całość podsmażamy. Kotlety schabowe rozbijamy dość cienko. Oprószamy solą oraz pieprzem. Na środku każdego kotleta kładziemy
Domowy Smak Jedzeniamoże sporo , ale efekt wyśmienity Składniki 6 cieniutkich naleśników ( no na nie to chyba nie muszę przepisu podawać ) 2 kg kości wieprzowych po schabie lub karkówce , lub 0,5 kg mięsa gulaszowego 1 cebula – średniej wielkości 1 ząbek czosnku 1 jajko sól do smaku 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu ( dla lubiących pieprznie-reszta świata, sypie mniej ) 1/2 płaskiej , skąpej łyżeczki
Ogrodnik w podróżydania podałam długoziarnisty Ryż Halina, który dostałam do testowania ze strony Mama na zakupach. Przygotowany jednak w szczególny sposób... Składniki:500g schabu wieprzowego bez kości, 2 marchewki, 200g selera naciowego, 3 cebule, łyżka koncentratu pomidorowego Pudliszki, 850ml domowego bulionu drobiowego, 50ml białego wina (u mnie z ryżu), 50ml czerwonego wytrawnego wina
Z miłości do słodkościWorcestershire ½ soli Nadzienie 150 g boczku surowego wędzonego (bez dolnej skóry) 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku ½ łyżeczki imbiru (świeżego lub w proszku) ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 2 łyżki oleju 200 g suszonych śliwek (lub żurawiny) Przygotowanie: Krojenie schabu: Schab myjemy i osuszamy za pomocą papierowych ręczników. Nie ma potrzeby wykrawania tłuszczu(...)nią polać schab. Szczelnie przykrywamy lub zawijamy folią spożywczą i odkładamy na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki. Nadzienie: Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju. Ten olej może wydawać się zbędny, bo przecież tłuszcz wytopi się z boczku, ale wchłonie go później śliwka. Do zrumienionego boczku dodajemy pokrojoną również w kostkę cebulę. Kiedy cebula
bistro mamaciepłe miejsce do podwojenia objętości (na około godzinę). Ciasta nie solimy dużo, ponieważ całość będzie wystarczająco aromatyczna po polaniu sosem. Potrawka gulaszowa 1kg schabu wieprzowego 6 ząbków czosnku 1/2 sporej lub 1 średnia marchew 2 cebule skrawek korzenia selera słodka i ostra papryka w proszku czubryca czerwona (może niezbyt węgiersko, ale wyjątkowo dopasowanie smakowo*) sól, pieprz kilka łyżek przecieru pomidorowego/2(...)Prawdopodobnie popełniam tym jakieś straszliwe świętokradztwo, ale zawsze, nawet w przypadku takiego dania, mięso przyprawiam wcześniej i zostawiam na przynajmniej godzinę w lodówce. W tym wypadku nie było inaczej. Schab kroimy w niedużą kostkę, ponieważ podane na placku niewielkie kawałki je się dużo wygodniej. Czosnek kroimy w cienkie plasterki, mieszamy z czubrycą, bądź innymi przyprawami do mięs (np."delikat
Kuchenna Kontrrewolucyamoczył się wcześniej w mleku, a w połączeniu z aromatycznym i lekko kwaskowatym sosem smakuje idealnie. 4 plastry schabu ok 1/2 szklanki mąki kukurydzianej sól pieprz czarny mielony ok 1 szklanki mleka SOS POMIDOROWY: 1 szklanka obgotowanych grzybów leśnych 1 cebula 1 butelka (342 ml) pomidorowej koncentratu z przyprawami Winiary 2 szklanki bulionu drobiowego 1/2 szklanki śmietanki kremówki(...)mielona sól pieprz czarny mielony Plastry schabu lekko rozbić i zalać zimnym mlekiem. Odstawić na parę godzin lub najlepiej na całą noc. Wyjąć z mleka i oprószyć przyprawami. Obtoczyć w mące kukurydzianej i smażyć na rozgrzanym oleju rzepakowym do lekkiego zrumienienia z dwóch stron. Przełożyć do brytfanki lub garnka z szerokim dnem. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle
https:KKuchniaMniamwymagań, prawda? ;) Przejrzałam kilka przepisów i ostatecznie zdecydowałam się na przyrządzenie własnej wersji popularnego indyjskiego curry madras. 2 średnie cebule 4 ząbki czosnku 1-2 cm startego imbiru 1 papryczka czerwone chili 2 łyżki pasty madras 2 plastry schabu, puszka pomidorów 1-2 łyżki płynnego miodu 3-4 łyżki octu balsamicznego pęczek kolendry sól, pieprz jogurt naturalny
Codzienne Gotowaniewpis, przedstawię kolejny przepis, który stanowi element wspomnianego, prasowego debiutu;) Schab w wiosennym sosie Składniki ilość porcji:6 1 kg schabu bez kości sól i pieprz sok z 1 cytryny 3 łyżki suszonej bazylii czosnek cebula 500 ml bulionu po 3 gałązki natki, koperku, bazylii 5 łyżek bardzo gęstej śmietany po 3 dag mąki i masła Mięso opłukać(...)nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec około godziny. Przygotować sos: cebulę obrać, posiekać. Zmiksować razem z zieleniną i śmietaną. Na patelni rozgrzać masło, oprószyć mąką, zasmażyć na złoty kolor. Zalać bulionem i ziołową śmietaną, ciągle mieszając zagotować. Przyprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Schab wyjąć z piekarnika, pokroić na porcje i przełożyć na półmisek. Podawać z gotowanymi warzywami
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciaławłasny, który wytworzył się podczas duszenia mięsa. Smaczne. Bardzo smaczne :)) Składniki: 600g sch abu 2 cebule 1 ząbek czosnku 200g pieczarek 1 czerwona papryka 2 ogórki konserwowe sól pieprz ziołowy słodka papryka ziele angielskie olej puszka pomidorów w sosie własnym Wykonanie: Schab pokroić w podłużne paski o grubości ok 1cm, posolić, posypac słodką papryką. Na patelni rozgrzać niewielką
Walijskie Pichcenieschabu został tylko kawałek, który owinęłam w sreberko i z przyjemnością zabrałam do domu, by skosztować go jeszcze jeden raz ;) Składniki: 2kg schabu bez kości 1 polędwica wieprzowa 1 większe opakowanie suszonych śliwek 1 cebula Marynata: 2 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżki płynnego miodu 1 łyżka octu balsamicznego 1 płaska łyżka soli 1 płaska łyżeczka pieprzu 4 ząbki czosnku(...)przygotowania: Gdy mięso mamy świeże- myjemy i obieramy z tłuszczu. W polędwiczce robimy kieszonkę, nadziewamy śliwkami. Owijamy folią spożywczą i wkładamy na kilka godzin do zamrażarki. Ja miałam świeży schab, ale polędwiczkę zakupioną wcześniej i zamrożoną, dlatego nacięłam schab długim cienkim nożem, tak by powstała kieszonka. Włożyłam zamrożoną polędwiczkę i z boku nadziewałam śliwkami. Podane składniki na marynatę mieszamy
Kuchnia w czekoladziecyklu obiad w 15 minut, ja zrobiłam w 30 minut. Potrzebujemy: Dla 4 osób 400g schabu bez kości (w oryginale 2 steki z polędwicy wołowej każdy po 200g) 300g pieczarek (mogą być wymieszane pieczarki z boczniakami) 4-5 dużych ogórków konserwowych 2 czerwone cebule 1 pęczek natki pietruszki 1 szklanka kaszy pęczak (w oryginale biały ryż) 1/2 garści suszonych(...)ząbki czosnku. Suszone grzyby kroimy na kawałki. Smażymy 3-4 minuty i dodajemy 3/4 odciśniętych z zalewy ogórków z cebulą (reszta będzie później wykorzystana do ozdoby) oraz 4 łyżki wody po moczonych suszonych grzybach. Mieszamy i jeszcze smażymy 3 minuty. Schab kroimy na wąskie około 0,5cm paski, doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką (można dodać również ostrej jeżeli ktoś
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/Post Schab z kurkami (w sosie kurkowym) pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl.
Kulinarne Przeboje