schab z cebulą - 1563 przepisów (strona:56/105)

Schab w aromatycznej kiszonej kapuście 200

będą zachwyceni tym aromatem! Idealne danie na świąteczne chwile przy stole,czy inne uroczystości rodzinne. Składniki 1 kg schabu bez kości 3 łyżki musztardy delikatesowej pieprz czarny grubo mielony 1 łyżeczka majeranku Jarzynka z kiszonej kapusty: 1 kg kiszonej kapusty 1 cebula 2 łyżki masła 1 puszka ananasa 1/2 szklanki wody 1 jabłko 1 łyżka rodzynek sułtanek 1 łyżka suszonej(...)godziny,na 10 minut przed końcem pieczenia zdjąć folię aby schab złapał "rumieńca". Jarzynka: Kapustę kiszoną jeśli jest bardzo kwaśna płuczemy w zimnej wodzie dwukrotnie,jeśli jest lekko ukiszona możemy z tej czynności zrezygnować, odciskamy dobrze,siekamy drobno nożem. Masło rozgrzewamy w garnku dodajemy posiekaną drobno cebulę szklimy,następnie dodajemy kapustę,wlewamy sok z osączonego ananasa oraz wodę i dusimy

Wanilia i Kardamon
Schabowy w warzywach 163

Składniki marchewka, 2 małe sztuki seler, 1/2 małej sztuki pietruszka, 1 mała sztuka cukinia, 1/2 małej sztuki cebula, 1 duża sztuka pomidory krojone, 1 puszka czosnek 2-3 ząbki ziemniaki 5-6 dużych sztuk schab, 5-6 kawałków/plastrów mąka pszenna, 1 szklanka jajko, 1 sztuka sól, pieprz vegeta natka pietruszki oliwa, 4-5 łyżek Przygotowanie W dużym rondlu(...)rozgrzewamy oliwę. Cebulę siekamy w dużą kostkę. Czosnek kroimy w plasterki. Marchew, seler i pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach. Cukinię ścieramy na tarce bez obierania skórki. Starte warzywa wrzucamy do rondla, podsmażamy przez około 10 minut. W tym czasie obieramy ziemniaki i kroimy w średnią kostkę. Do rondla dolewamy 2 szklanki wody, doprawiamy 2 łyżeczkami vegety

Gotowanie moimi oczami
Schab pod warzywną pierzynką i mozzarellą 159

papryki czerownej 1/2 papryki żółtej 1/2 papryki zielonej 2 marchewki 1 cebula 25 dag pieczarek 3 łyżki Keczupu Kieleckiego 2 łyżki Majonezu Kieleckiego 1 łyżka Musztardy Kieleckiej 1 op. mozzarelli (lub kawałek sera żółtego) * w przypadku innych rodzajów mięsa należy odpowiednio zmienić czas pieczenia 1. Schab pokroić na kawałki (ja przedzieliłam plastry jeszcze wzdłóż na pół - łatwiej jest je później(...)może być krócej). 2. Papryki pokroić w kostkę, pieczarki w półplasterki, cebulę w piórka a marchewki zetrzeć na tartce o grubych oczkach. Na patelni rozgrzać troszkę oleju, podsmażyć warzywa a następnie dolać troszkę wrzątku i poddusić aż będą prawie miękkie. Posolić do smaku. 3. Zamarynowany schab ułożyć w naczyniu żaroodpornym tak, aby pokryły dokładnie cało dno (kawałki mięsa nie powinny

Kto ugości moich gości?
Kotlety schabowe po zbójnicku 600

możecie użyć grubszych plastrów schabu) mielona słodka papryka do smaku szczypta mielonej ostrej papryki do smaku suszony czosnek do smaku mąka pszenna do panierowania kotletów 2 jajka do panierowania kotletów bułka tarta do panierowania kotletów 1 kulka mozzarelli (ok. 125 g po odsączeniu) 150 g wędzonego boczku surowego lub parzonego (wedle uznania) 1 średnia cebula(...)dużą kostkę. Gdy cebula będzie już zarumieniona dorzucić na patelnię pieczarki, oprószyć je delikatnie solą (można pominąć jeśli boczek jest dość słony) oraz doprawić pieprzem do smaku. Smażyć do czasu aż nadmiar wody z grzybów odparuje. Na koniec dodać musztardę sarepską, wymieszać. Wyłączyć palnik i odstawić farsz na bok. Plastry schabu dokładnie osuszyć. Rozklepać na cienkie kotlety za pomocą tłuczka

Kulinarne Przeboje
Pieczeń wieprzowa nadziewana 104

sosem pokombinowałam. Nie dodałam pomidorów, zamiast nich dałam grzyby suszone. Mięso przygotowałam w garnku rzymskim. 1 kg mięsa wieprzowego (szynka – cienki płat, schab), 40 g słoniny, 4 anchois, 20 g grzybów suszonych, 10 g kaparów, 2 cebule, 20 g masła, 1/2 suchej kajzerki, 1 jajko, pieprz świeżo mielony, 60 g tłuszczu (masło, smalec), 1/2 marchewki, 1/2 pietruszki, kawałek selera(...)pieprzu, 3 owoce ziela angielskiego, 100 ml mocnego bulionu, Grzyby zalać wodą (tak aby były przykryte) i ugotować do miękkości. Ostudzić. Odcedzić, nie wylewać wywaru z grzybów. Jeżeli mamy schab oczyścić go z błon, rozciąć wzdłuż na wysokości 1/3 nie docinając do końca i z drugiej strony również na wysokości 1/3 naciąć wzdłuż nie docinając do   końca, rozłożyć. Powinniśmy

królestwo garów
Schabowy. Kotlet schabowy. 213

Składniki: Schab bez kości jajko mąka pszenna papryka słodka suszona czosnek suszony sól i pieprz cebula i olej Niedzielny schabowy z surówką i ziemniorami, czy z mizerią? Typowy polski obiad, prawda? Każda aspirująca kura domowa powinna wiedzieć jak się do tego zabrać. Niby nic trudnego - usmażyć kotleta. Każdy potrafi. Naprawdę każdy. A może nie? Nie ma co się wstydzić. Wystarczy(...)kupić kawałek schabu. Z kością lub bez. W przypadku kościstej sztuki. Kość odkroisz i zamrozisz - będzie na bulion pod krupnik lub grzybową. Oczywiście w dzisiejszych czasach nie trzeba tego robić. Można kupić już, gotowe do usmażenia kotlety. Rozbite przez maszynkę, gotowe do obróbki cieplnej. Przygotowanie: Wersja obrazkowa całej, jakże skomplikowanej procedury, widoczna poniżej. Postępuj zgodnie ze wskazówkami widocznymi na rycinie

Karczma Honorietty
Zupa pół przecierowa z selerem naciowym 128

bardzo zadowolona i polecam wszystkim. Składniki: 4-5 łodyg selera naciowego 2-3 marchewki 1 pietruszka kawałek selera korzeniowego 3-4 ziemniaki 1 cebula łyżka masła koperek ok. 70 dag kości wieprzowych (ja miałam od schabu) lub ok. 1,5 litra bulionu sól, pieprz, maggi i szczypta curry Kości umyć zalać wodą, dodać obraną marchewkę, pietruszkę i seler korzeniowy. Gotować

talerz przyjemności
Zrazy z dzika z sosem musztardowym „a la Robert” 153

wpierw włożyć na 6-8 dni do bajcu, dodając dużo korzeni i cebuli i często nim mięso przewracać...” W chwili obecnej można kupić świeże mięso, bez zapaszku i dlatego spokojnie możemy pominąć etap bejcowania, tym bardziej, ze zapach bejcy nie jest zbyt przyjemny. Ze schabu z dzika można przygotować kotlety takie jak ze schabu wieprzowego. Dzisiaj proponuję tak zwane bitki(...)obie nazwy funkcjonują równolegle i obie dokładnie oddają jego charakter. Twórcą sosu był Robert Vinot, francuski kucharz z XVI wieku. 600 g schabu z dzika, mąka do oprószenia, tłuszcz do smażenia (smalec lub gęsi), sos: 2 cebule, 2 -3 łyżki masła, 1 łyżka mąki, 100 ml bulionu (u mnie gęsi), 150 ml białego wytrawnego wina, 2 łyżki musztardy francuskiej

królestwo garów
Wielkanocna sałatka ziemniaczana z selerem naciowym 428

kompozycji z selerem naciowym, który dla mnie jest odkryciem  minionego roku. Śmiało mogę powiedzieć że kompozycja smaków - ziemniaki, seler naciowy, jajka, cebula i szczypiorek to idealne połączenie na nasz Świąteczny obiad. Do sałatki podam klasyczny schab pieczony, który podduszę na parze ... A dzisiaj dla Was ta właśnie sałatka.  Zapraszamy. Wielkanocna sałatka ziemniaczana z selerem naciowym  Składniki

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Roladki z boczkiem, porem i serkiem 410

zarówno ze schabem jak i z filetem z kurczaka. Gdybym jednak miała wybrać, to bardziej pasowały mi do schabu. 6 plastrów schabu lub 2-3 pojedyńcze piersi kurczaka ok. 200 g wędzonego boczku 1 duży por 1 cebula 1 serek topiony (około 80 g) / ewentualnie ser żółty sól, pieprz jajko mąka bułka tarta Oczyszczone mięso lekko rozbijamy. Posypujemy(...)plastry, a te na paseczki. Podsmażamy na suchej patelni do zrumienienia. Gdy wytopi się tłuszcz dorzucamy cebulę oraz por, smażymy do zeszklenia się warzyw. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Serek topiony kroimy na paseczki (zamiennie można użyć sera żółtego). Na każdy plasterek schabu nakładamy farsz oraz dajemy paseczek serka. Zawijamy roladkę. Jajko wybijamy na talerzyk, lekko solimy i rozbełtujemy widelcem

Smaki Na Talerzu
Schab nadziewany papryką z szynkowara 107

Schab nadziewany papryką z przyprawą Szeherezada z szynkowara      Składniki: - 800g schabu - 10g soli peklującej (u mnie: Peklosmaczek K) - 10g przyprawy Natura Smak Szeherezada S (w składzie m.in.: cebula suszona, papryka czerwona, pieprz czarny, jałowiec, czosnek, kolendra, majeranek, tymianek, bazylia, sól) - 50g żelatyny spożywczej - surowa czerwona papryka Urządzenie: szynkowar Singiel Przygotowanie: Schab kroję na kawałki kilkucentymetrowe. Wrzucam

Kuchnia co dnia
Bitki schabowe w sosie pieczarkowo-musztardowym 133

przygotować je również z wieprzowiny. Ja przedstawiam przepis bitki ze schabu, polane pysznym, aromatycznym sosem. Szybki i efektowny obiad:).  Bitki: 500g schabu  sól, pieprz, papryka słodka olej do smażenia Sos: 1/2 kg pieczarek 2 cebule 3 ząbki czosnku 3 łyżki musztardy  1/2 szklanki wody 1 łyżka mąki 1 łyżka śmietany 18%  sól, pieprz  olej posiekana(...)natka pietruszki  1. Przygotowujemy sos: cebulę, czosnek i pieczarki kroimy, smażymy na rozgrzanym oleju do odparowania wody z pieczarek. Wtedy wlewamy wodę wymieszaną z mąką, musztardą i śmietaną. Gotujemy przez około 5 minut, do momentu aż sos zgęstnieje. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.  2. Schab kroimy w plastry, ubijamy tłuczkiem, posypujemy solą, pieprzem i papryką. Smażymy

Szefowa kuchni
Roladki schabowe z morelą i szynką parmeńską 185

przesadzić z soleniem, gdyż szynka sama w sobie jest słona a podczas duszenia dodatkowo uwalnia swoje walory. Skusicie się? Składniki: 5 plastrów schabu bez kości 150 g serka mascarpone 5 moreli 100 g szynki parmeńskiej 1 cebula pęczek świeżej melisy cytrynowej 1 szklanka rosołu drobiowego 2 łyżki oleju roślinnego 1 łyżka masła sól morska do smaku kolorowy pieprz z młynka

Wanilia i Kardamon
Świąteczny bigos + film 112

składniki na 4 litry bigosu 1 kg kiszonej kapusty 1 kg białej kapusty 500 g kiełbasy 500 g wieprzowiny ( np. karczek, łopatka lub schab ) 300 g wędzonego boczku 50 g suszonych grzybów 2 cebule garść suszonych śliwek 3-4 łyżki koncentartu pomidorowego 3 liście laurowe kilka ziaren pieprzu kilka ziaren ziela angielskiego kilka ziaren jałowca czarny mielony pieprz sól przepis

Smakowite Dania