Składniki: * 6 rozbitych cienko kotletów ze schabu * 300 g pieczarek * 6 kawałków suszonych pomidorów * garść natki pietruszki świeżej * cebula * sól * pieprz * olej do smażenia *jajko * bułka tarta Przygotowanie: Kotlety doprawić solą pieprzem z oby dwu stron i odstawić na pół godziny. Cebulę kroimy w kostkę, pieczarki ścieramy na tarce jarzynowej. Pokrojoną cebulę podsmażamy na patelni a następnie dodajemy pieczarki
Kulinarne przygodyBardzo lubię schab duszony w sosie własnym. Robię go zawsze gdy mam schab, a schabowy jest mi nie po drodze. Składniki: schab pokrojony na kotlety, ich ilość zależy od zapotrzebowania rodziny na obiad cebula – ilość wg gustu, ja daję dużo cebuli liść laurowy i ziele angielskie olej do smażenia mąka do zagęszczenia sosu woda Przygotowanie: kotlety umyj, oprósz solą
Oka w rosole czyli KaFka gotujeskładniki: 600 g mięsa np. schabu wieprzowego 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1-2 pomidory 1 cebula 200 g śmietany 1500 -2000 ml wywaru (np. rosołu) 1 przyprawa gyros (dobrej jakości) bazylia do dekoracji tłuszcz do smażenia wykonanie: Mięso myjemy, roimy w kostkę, przekładamy na patelnię, wsypujemy przyprawę gyros i smażymy. Po usmażeniu wlewamy śmietanę, dokładnie mieszamy i odstawiamy
Domowy Smak JedzeniaSKŁADNIKI : 5 kotletów ze schabu ( u mnie z kością ) 2 jajka mąka do panierowania mięsa 2 cebule 1 liść laurowy, ziele angielskie, pieprz w ziarnkach bulion warzywny 200 ml sól, pieprz, papryka w proszku do smaku olej do smażenia kotletów
Kulinarne Fantazje MarioliSkładniki: 2 większe zielone ogórki średnia cebula świeży koperek sól, pieprz +/- 2 łyżki octu jabłkowego łyżka śmietany łyżka jogurtu naturalnego 2 płaskie łyżeczki cukru Przygotowanie
Gaździnka warzytylko. Nie dość, że smaczne to jeszcze bardzo proste w przygotowaniu. Wystarczy wrzucić do piekarnika i spokojnie można zająć się przygotowaniem innych pyszności.Składniki:schab - tyle porcji ile potrzebujemytyle samo plastrów żółtego sera2-3 cebule pokrojone w plasterkimajonez ( ja zawsze używam dekoracyjnego Winiary ) - sól, pieprz.Kotlety rozbić, przyprawić pieprzem i solą, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Cebulę pokroić
Praktyczna plsię gotują, my zabieramy się za sos. Oczywiście można wykorzystać ziemniaki z poprzedniego obiadu, ale wtedy gorzej wyrabia się ciasto na kluski. 1. WIEPRZOWINA (10 min): my użyliśmy schabu, ale szynka wieprzowa też dobrze się nada – chodzi o to, aby mięso nie miało zbyt dużo tłuszczu i przerostów, bo wtedy będzie nieprzyjemne w strukturze, a nam zależy uzyskaniu chudego, kruchego(...)chwilę mieszając. Po tym czasie powinno być już lekko przyrumienione, jeżeli nie, podsmażamy je jeszcze chwilę. Następnie przerzucamy mięso z garnka z powrotem do miski, ponieważ cebulę musimy podsmażyć osobno. 2. CEBULA + CZOSNEK (5 min): cebulę siekamy w piórka (talarki na pół) i podsmażamy w tym samym garnku na odrobinie masła lub oleju przez 3 min, często mieszając. Następnie dodajemy
Nerds Kitchencałości, bez żadnych dodatków. Chętnie zjadłabym jeszcze dwa. Założę się, że całkiem często przyrządzacie w swoich domach schabowe lub schab pieczony. Myśleliście jednak kiedyś o tym, żeby zamiast kroić schab na cienkie plastry i tłuc je na płaściutkie kotlety możecie przyrządzić go prawie tak jak stek z polędwicy wołowej? Nie? W takim razie koniecznie powinniście zapoznać się z detalami(...)osoby) : S olanka: 1 litr wody 1/2 szklanki soli 1/3 szklanki brązowego cukru (można zastąpić białym) 1 /2 szklanki posiekanej cebuli łyżeczka ziaren pieprzu 2 ząbki czosnku (posiekane) 1 szklanki soku jabłkowego Mięso: 4 plastry schabu (mięso powinno być w kawałkach o wysokości ok. 3.5-4 cm i powinno mieć na bokach cienką wartstwę tłuszczu, ok. 1-2 mm) olej
Jem więc Jestemcałości, bez żadnych dodatków. Chętnie zjadłabym jeszcze dwa. Założę się, że całkiem często przyrządzacie w swoich domach schabowe lub schab pieczony. Myśleliście jednak kiedyś o tym, żeby zamiast kroić schab na cienkie plastry i tłuc je na płaściutkie kotlety możecie przyrządzić go prawie tak jak stek z polędwicy wołowej? Nie? W takim razie koniecznie powinniście zapoznać się z detalami(...)osoby) : S olanka: 1 litr wody 1/2 szklanki soli 1/3 szklanki brązowego cukru (można zastąpić białym) 1 /2 szklanki posiekanej cebuli łyżeczka ziaren pieprzu 2 ząbki czosnku (posiekane) 1 szklanki soku jabłkowego Mięso: 4 plastry schabu (mięso powinno być w kawałkach o wysokości ok. 3.5-4 cm i powinno mieć na bokach cienką wartstwę tłuszczu, ok. 1-2 mm) olej
Jem więc Jestemskładniki* 4 plastry schabu bez kości* 4 cienkie plastry szynki lub polędwicy* 2 ogórki konserwowe* 1/4 papryki żółtej* 1 papryka czerwona* 2 średnie cebule* sól, pieprz* pikantny sos Piri Piri lub chili* czosnek granulowany* przyprawa kucharek* gałązka natki pietruszki* 1/2 szklanki śmietany 18%* 1 łyżka mąki pszennej* nić bawełniana* oliwa do smażeniaSposób wykonaniaPlastry schabu umyć i rozbić jak najcieniej, uważając
Mix smakuRewolucyjny,, pomysł bo podejrzany w programie Kuchenne rewolucje Magdy Gessler. Mignął mi w programie pomysł na robienie olbrzymich kotletów ze schabu karkowego ( czyli inaczej karkówki ) moczonej po rozklepaniu na kotlet w mleku . Do mleka wrzucona była pokrojona cebula. A że mnie aż korci by sprawdzać takie pomysły to szybko poszło. Co prawda kotlet zrobiłam tylko 1 i podając podzieliłam
Buniabaje w kuchniDzień dobry, Dziś przygotowałam dla Was przepis na empanadas, czyli rodzaj chrupiących pierogów z nadzieniem z tuńczyka i pomidorów. Takiego pieroga można śmiało wziąć do ręki
Chilli Czosnek i Oliwawypróbować choć raz. Soczysty schab a nadzieniem szpinakowym, podany na pomidorowej kołderce-pycha! SKŁADNIKI: 4 porcje 4 kawałki schabu 2 opakowania szpinaku ( u mnie mrożony) Kawałek sera feta 3-4 ząbki czosnku Kartonik passaty pomidorowej lub 2 puszki pomidorów Mała cebula Sól. Pieprz Suszona bazylia Papryka słofka Papryka ostra Gałka muszkatołowa Cukier ew. 4 tortille Starty parmezan (opcjonalnie) Olej(...)doprawiamy serem feta, pieprzem i gałka muszkatołową Na drugą patelnię wlewamy oliwę, dodajemy posiekaną cebulę oraz pozostały czosnek-przesmażamy , wlewamy passatę lubo pomidory z puszki. Przesmażamy tak długo,aż sos zrobi się gęsty, dodajemy cukier do smaku, sól, bazylię oraz obie papryki. Schab cienko rozbijamy-tak,żeby nie było uszkodzeń w mięsie. Doprawiamy solą i pieprzem. Na każdy kawałek
Kopystką po garachwypróbować choć raz. Soczysty schab a nadzieniem szpinakowym, podany na pomidorowej kołderce-pycha! SKŁADNIKI: 4 porcje 4 kawałki schabu 2 opakowania szpinaku ( u mnie mrożony) Kawałek sera feta 3-4 ząbki czosnku Kartonik passaty pomidorowej lub 2 puszki pomidorów Mała cebula Sól. Pieprz Suszona bazylia Papryka słofka Papryka ostra Gałka muszkatołowa Cukier ew. 4 tortille Starty parmezan (opcjonalnie) Olej(...)doprawiamy serem feta, pieprzem i gałka muszkatołową Na drugą patelnię wlewamy oliwę, dodajemy posiekaną cebulę oraz pozostały czosnek-przesmażamy , wlewamy passatę lubo pomidory z puszki. Przesmażamy tak długo,aż sos zrobi się gęsty, dodajemy cukier do smaku, sól, bazylię oraz obie papryki. Schab cienko rozbijamy-tak,żeby nie było uszkodzeń w mięsie. Doprawiamy solą i pieprzem. Na każdy kawałek
Kopystką po garachPasztet z królika z czerwoną i zieloną soczewicą Składniki: 600 g królika 150 g schabu 200 g boczku (tłustego) 1 szklanka czerwonej soczewicy 1 szklanka zielonej soczewicy 3 marchewki 1 pietruszka mały kawałek selera 2 cebule 250 ml oleju słonecznikowego 4 łyżki zmielonego siemienia lnianego 1 łyżka majeranku 1 łyżka oregano 1 łyżka bazylii 1 łyżka tymianku
nietadieta