schab z cebulą - 1563 przepisów (strona:59/105)

Schab w sosie śmietanowym z chilli i suszonymi pomidorami z kaszą kuskus 174

Bardzo sprawdza się w wersji z różnego rodzaju kaszami i surówkami. Mój dzisiejszy niedzielny obiad.     Składniki:   kg schabu bez kości 200ml śmietany 12% 300ml bulionu pieprz, sól 10dag pomidorów suszonych 2 ząbki czosnku suszona chilli duża cebula oliwa kasza kuskus Przygotowanie: Mięso myje, oczyszczam i kroję w plastry. Delikatnie sole i pieprzę. Cebulę i czosnek obieram(...)kroję w kostkę. Oliwę rozgrzewam na patelni i wrzucam na nie cebulę z czosnkiem. Po ok minucie dodaję plastry mięsa, Obsmażam z obu stron. Jeżeli mięso nie mieści się w całości na patelni to robię to partiami. Kiecy cały schab jest delikatnie podsmażony, zalewam go bulionem i duszę ok 5 minut. W tym czasie kroję w drobną kostkę pomidory

ChilliJemy
Schab, pure z selera i chipsy z pietruszki - obiad doskonały :) 194

zależności od wielkości warzywa) seler i ziemniaki w proporcji 1:1 3 ząbki czosnku schab (1 - 2 plastry dla osoby, zależnie od apetytu :)) korzeń pietruszki 50 ml śmietany 50 ml mleka sól, pieprz  smalec wieprzowy Sos: 50 g wędzonego boczku 50 g cebuli 50 g masła 4 pieczarki korzeń pietruszki 150 ml ciemnego piwa 100 ml bulionu wołowego(...)pozostały na niej smak zeskrobujemy i również dodajemy do schabu. Schab pieczemy w temperaturze ok 150 stopni przez 30 - 40 minut.  W wolnym czasie przystępujemy do przygotowania sosu. W tym celu boczek kroimy w cienkie paski i przesmażamy bez dodatku tłuszczu.  Po chwili dodajemy pokrojoną drobno cebulę, pieczarki i pietruszkę. Wszystkie składniki mieszamy i dusimy pod przykryciem

Taste Of My Day
Serowa polenta, pieczarki sauté i wieprzowina – obiad w 40 minut 188

nudno! Kotlety z karkówki lub schab oczyszczamy z nadmiaru tłuszczu, rozbijamy. Mięso zasypujemy z obu stron zieloną czubrycą. Wcieramy przyprawę w mięso dłońmi, masując, lekko pieprzymy, odstawiamy żeby zdążyło przejść smakiem. Pieczarki oczyszczamy z piasku szczeciniastym pędzelkiem lub wilgotną ściereczką. Małe kroimy na ćwiartki, większe na ósemki. Siekamy zieleninę, przeciskamy przez praskę obrany czosnek. Cebulę obieramy i kroimy w niezbyt(...)pietruszki 3-4 łyżki startego cheddara albo parmezanu 0,5 łyżeczki soli pieprz   250g pieczarek 30g masła 1 średnia czerwona cebula 2-3 gałązki grubego szczypioru 1 łyżka natki pietruszki   2 kotlety z karkówki lub schabu, po 180-250g każdy 2 łyżeczki zielonej czubrycą pieprz 2-3 łyżki oleju rzepakowego do smażenia

Karo in the Kitchen
Schab w placku ziemniaczanym w sosie śmietanowym 372

Potrzebne produkty; schab 4Sztuki sól szczypta pieprz szczypta ciasto na placki ziemniaczane: ziemniaki  4Sztuki mąka  3Łyżki śmietana  1Łyżka (daje jaśniejszy kolor i są pulchniejsze, ale nie trzeba) sól szczypta pieprz szczypta jajko  2Sztuki cebula  1/2 sztuki olej 1Łyżka czosnek ząbek Sos Śmietanowy; śmietana 18% 3Łyżki majonez 3Łyżki czosnek 3Ząbki (pokrojone jak najdrobniej lub utarte) szczypiorek(...)sobą dodając soli mieszamy i wkładamy na 20 min do lodówki 2.  Schab ubijamy z dwóch stron soląc i pieprząc 3.  Placki ziemniaczane. Obieramy ziemniaki, myjemy i ścieramy na bocznej tarce na małych oczkach dodajemy mąki, śmietanę, jajka pokrojoną jak najdrobniej cebulę, łyżkę oleju mieszamy dodając do smaku soli i pieprzu. 4.  Obtaczamy mięso w cieście

pichciszto
Schab nadziewany brokułem, serem i pieczarkami 183

pieczarek 100-150 g żółtej mozzarelli 2-3 różyczki ugotowanego brokuła (opcjonalnie) 1 cebula papryka mielona słodka i ostra sól, pieprz 1 łyżeczka bułki tartej Dodatkowo: 1-2 jajka bułka tarta sól, pieprz olej   Umyty i osuszony ręcznikiem papierowym schab oczyszczamy z białych błon. Kroimy na około 2-2,5 cm plastry. W każdym z nich robimy nacięcie, tworząc

Smaki Na Talerzu
Schab z żurawiną gotowany 194

łyżka soli 1 płaska łyżeczka pieprzu ziarnistego 1 płaska łyżeczka pieprzu mielonego 1 łyżka domowej przyprawy (suszony czosnek z cebulą) 1 łyżka majeranku 3 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1 łyżka musztardy francuskiej (z całą gorczycą) Suszona żurawina Przygotowanie schabu z żurawiną: Surowy schab układamy na desce i za pomocą cienkiego, długiego noża robimy w środku w schabie nacięcie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Schabowy w bramborach 189

każdej walki " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki dla 3 osób : 3 grube na około 3 cm, plastry schabu 5 średnich ziemniaków – stare są lepsze niż młode ( bardziej zwarte ) 1 sporej wielkości cebula 1 łyżka cydru 1 łyżka mąki pszennej i ciut do prószenia 3 jajka 2 szklanki bułki tartej sól , pieprz do smaku olej(...)Ziemniaki obieramy , ścieramy na tarce o jak najdrobniejszych oczkach , odciskamy ściereczką lub ręcznikiem papierowym z nadmiaru wody-soku .Wkładamy, wyciśniętą ,pulpę ziemniaczaną, do miski i skrapiamy łyżką cydru , mieszamy . Cebulę ścieramy także, na tej samej tarce co ziemniaki i dodajemy do nich -mieszamy . Dokładamy mąkę , jedno jajko , sól , pieprz i wszystko ostatni raz ponownie , dokładnie mieszamy . Kotlety rozklepujemy na średnią

Ogrodnik w podróży
Roladki z pieczarką 158

font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki : ok. 800 g schabu bez kości Schab porcjujemy i rozklepujemy Farsz: 500 g pieczarek 3 cebulki ser żółty- 150 g pieprz sól Cebulę obieramy , kroimy w drobną kostkę i szklimy. Następnie dodajemy pokrojone pieczarki i dusimy do odparowania wody, wsypujemy ser żółty starty na tarce

Domowe ciasta
Schabowy inaczej - z pieczarkami i suszonymi pomidorami 144

Składniki: * 6 rozbitych cienko kotletów ze schabu * 300 g pieczarek * 6 kawałków suszonych pomidorów * garść natki pietruszki świeżej * cebula * sól * pieprz * olej do smażenia *jajko * bułka tarta Przygotowanie: Kotlety doprawić solą  pieprzem z oby dwu stron i odstawić na pół godziny. Cebulę kroimy w kostkę, pieczarki ścieramy na tarce jarzynowej. Pokrojoną cebulę podsmażamy na patelni a następnie dodajemy pieczarki

Kulinarne przygody
Duszony schab w sosie własnym 292

Bardzo lubię schab duszony w sosie własnym. Robię go zawsze gdy mam schab, a schabowy jest mi nie po drodze. Składniki: schab pokrojony na kotlety, ich ilość zależy od zapotrzebowania rodziny na obiad cebula – ilość wg gustu, ja daję dużo cebuli liść laurowy i ziele angielskie olej do smażenia mąka do zagęszczenia sosu woda Przygotowanie: kotlety umyj, oprósz solą

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
zupa gyros 586

składniki: 600 g mięsa np. schabu wieprzowego 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1-2 pomidory 1 cebula 200 g śmietany 1500 -2000 ml wywaru (np. rosołu) 1 przyprawa gyros (dobrej jakości) bazylia do dekoracji tłuszcz do smażenia wykonanie: Mięso myjemy, roimy w kostkę, przekładamy na patelnię, wsypujemy przyprawę gyros i smażymy. Po usmażeniu wlewamy śmietanę, dokładnie mieszamy i odstawiamy

Domowy Smak Jedzenia
SCHAB W SOSIE CEBULOWYM Z PIURE Z BATATA 114

SKŁADNIKI :  5 kotletów ze schabu ( u mnie z kością ) 2 jajka mąka do panierowania mięsa 2 cebule 1 liść laurowy, ziele angielskie, pieprz w ziarnkach bulion warzywny 200 ml sól, pieprz, papryka w proszku do smaku olej do smażenia kotletów

Kulinarne Fantazje Marioli
Mizeria 118

Składniki: 2 większe zielone ogórki średnia cebula świeży koperek sól, pieprz +/- 2 łyżki octu jabłkowego  łyżka śmietany łyżka jogurtu naturalnego 2 płaskie łyżeczki cukru Przygotowanie

Gaździnka warzy
Schab z serem i cebulką 259

tylko. Nie dość, że smaczne to jeszcze bardzo proste w przygotowaniu. Wystarczy wrzucić do piekarnika i spokojnie można zająć się przygotowaniem innych pyszności.Składniki:schab - tyle porcji ile potrzebujemytyle samo plastrów żółtego sera2-3 cebule pokrojone w plasterkimajonez ( ja zawsze używam dekoracyjnego Winiary ) - sól, pieprz.Kotlety rozbić, przyprawić pieprzem i solą, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.  Cebulę pokroić

Praktyczna pl
WIEPRZOWINA DUSZONA W POMIDORACH + KLUSKI ŚLĄSKIE – 5 zł 312

się gotują, my zabieramy się za sos. Oczywiście można wykorzystać ziemniaki z poprzedniego obiadu, ale wtedy gorzej wyrabia się ciasto na kluski. 1. WIEPRZOWINA (10 min): my użyliśmy schabu, ale szynka wieprzowa też dobrze się nada – chodzi o to, aby mięso nie miało zbyt dużo tłuszczu i przerostów, bo wtedy będzie nieprzyjemne w strukturze, a nam zależy uzyskaniu chudego, kruchego(...)chwilę mieszając. Po tym czasie powinno być już lekko przyrumienione, jeżeli nie, podsmażamy je jeszcze chwilę. Następnie przerzucamy mięso z garnka z powrotem do miski, ponieważ cebulę musimy podsmażyć osobno. 2. CEBULA + CZOSNEK (5 min): cebulę siekamy w piórka (talarki na pół) i podsmażamy w tym samym garnku na odrobinie masła lub oleju przez 3 min, często mieszając. Następnie dodajemy

Nerds Kitchen