adsbygoogle {width:auto;width:380px;} } (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Schab po bałkańsku – Składniki: ok. 500-600g schabu bez kości 2 czerwone papryki 1 pomarańczowa papryka 1 żółta papryka 250 g pieczarek 3 duże ogórki konserwowe lub kiszone (ok. 160g) 2 średnie cebule (ok. 300g) 1 duży ząbek czosnku 2 puszki pomidorów bez skórki (krojonych) olej rzepakowy do smażenia(...)łyżeczki majeranku szczypta pieprzu chilli cayenne sól i pieprz do smaku mąka pszenna do oprószenia schabu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Schab po bałkańsku – Wykonanie: Wszystkie papryki umyć, osuszyć, pozbawić gniazd nasiennych. Pokroić papryki w paseczki. Ogórki pokroić w plasterki. Cebulę obrać, pokroić w piórka. Czosnek obrać, posiekać drobno lub przecisnąć przez praskę. Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki – zobacz wpis
Kulinarne Przebojeporach z pieczarkami lub Pstrąg cytrtnowo-tymiankowy 1 szklanka ugotowanego brokuła Podwieczorek plastry łososia wędzonego (80 g) z 2 selerami naciowymi Kolacja sałatka z zielonej fasolki szparagowej, cebuli, sałaty rzymskiej, brokuła, selera naciowego i tuńczyka z puszki bez oliwy (80 g) PIĄTEK< SOBOTA< NIEDZIELA III FAZA śniadanie 1 kromka r azowego chleba orkiszowego(...)mrozonych) na gorąco duszone z ksylitolem i cynamonem II śniadanie 2 ciasteczka słonecznikowe 1 duża marchewka Obiad curry z kurczaka i jarmużu lub Schab pomidorowo-kokosowy duszony z cebulą grapefruit Podwieczorek krem czekoladowy z awocado Kolacja kotleciki z kurczaka i szpinaku +1/2 szklanki quinoa SMACZNEGO ! Po więcej przepisów zapraszam do spisu treści na blogu lub szukaj
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Schab w śmietanie z pieczarkami i boczkiem...Miękkie i soczyste plastry schabu.Aromatyczny pieczarkowo-śmietanowym sos.I kawałeczki wysmażonego boczku.Pycha! Składniki:1 kg schabu bez kości;500 g pieczarek;250 g wędzonego boczku;3 duże cebule;500 ml słodkiej śmietanki o zawartości tłuszczu 30 lub 36%;Sól;Pieprz;Olej do smażenia.Sposób przygotowania:Schab umyć, osuszyć, oczyścić z nadmiaru błon, pokroić(...)naczyniu żaroodpornym mięso wyłożyć boczek z cebulą i pieczarkami. Całość zalać śmietanką.Wstawić pod przykryciem (ja przykryłam folią aluminiową) do piekarnika nagrzanego do 190 stopni (3 półka, górna i dolna grzałka) i zapiekać przez około 1 godzinę.Po wyjęciu z piekarnika spróbować sosu i ewentualnie przyprawić solą i pieprzem.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Schab można zastąpić karkówką, przy czym może
Gospodyni Miejskaleniwy niedzielny obiad lub jako danie dla gości. SKŁADNIKI (na ok 40-50 dag mięsa - porcja dla 3 osób) 40-50 dag schabu* w plastrach 30 dag pieczarek 1 papryka czerwona 2 duże marchewki 1 duża cebula 2 łyżki (czubate) majonezu 2 łyżki (czubate) keczupu 15 dag sera żółtego w kostce * zamiast schabu można użyć szynki lub piersi indyka(...)kurczaka, dostosowując tylko czas pieczenia do rodzaju mięsa 1. Schab leciutko rozbić, doprawić według uznania (u mnie Delikat do mięs Knorr). Odstawić do lodówki. 2. Pieczarki pokroić w plastry, cebulę w piórka a paprykę w paseczki ok 3 cm. Marchew zetrzeć na tartce na dużych oczkach. Wszystkie warzywa zeszklić, poddusić oraz posolić do smaku. Uwaga: tak przygotowane mięso i warzywa
Kto ugości moich gości?drugiego dania, ale wyśmienicie smakuje do kanapek. Składniki: 1/2 kg schabu bez kości 1 łyżeczka rozmarynu 1 ząbek czosnku 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżeczki muszt ardy (u mnie sarepska, ale może być francuska - też będzie bardzo dobra, zawiera ziarna gorczycy - jeśli ktoś lubi) 1/2 łyżeczki pieprzu 2 nieduże cebule 1/2 szklanki bulionu warzywnego Przygotowujemy bulion z 1/2 kostki rosołowej(...)czujemy taka potrzebę) i osuszamy ręcznikiem papierowym Do salaterki wlewamy sos sojowy, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, rozmaryn, pieprz i musztardę. Całość dokładnie mieszamy Schab przekładamy do żaroodpornego naczynia i nacieramy marynatą Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Układamy w naczyniu Odstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny. Jeśli mamy czas, to mięso możemy przygotować dzień wcześniej
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comminut + 60 minut pieczenia Składniki: 1 kg schabu w kawałku 120g mrożonego szpinaku 60g fety 60g suszonych pomidorów w oleju Cebula Czosnek Sól, pieprz, majeranek Dodatkowo potrzebna będzie nitka oraz folia aluminiowa Schab rozcinamy ostrym nożem po spirali. Następnie rozbijamy go na płat grubości około 1 cm. Powinien wyjść podłużny prostokąt. Rozcinamy go na dwa mniej więcej równe
Kolizje Smakówwarto go przygotować. Miękki zanurzony w sosie przez co nie jest suchy. Podałam go z ziemniakami puree i ogórkiem konserwowym. Składniki 500 g schabu bez kości 250 ml słodkiej śmietany (dałam 30%) 1 duża cebula 2 łyżki masła klarowanego 2 małe ząbki czosnku 1/2 łyżeczki kurkumy 1/4 łyżeczki płatków chilli 2 łyżeczki przyprawy curry sól pieprz Schab pokroić(...)przyprawach. Na patelni rozgrzać masło i zeszklić cebulę pokrojoną w kosteczkę, dodać mięso i obsmażyć na rumiano z każdej strony. Podlać 3/4 szklanki wody i dusić chwilę pod przykryciem na wolnym ogniu aż mięso będzie mięciutkie. Na koniec wlać śmietanę i wymieszać. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Schab w sosie curry
O kuchni z uczuciempachnące kurki,do tego duszony schab i placki ziemniaczane. Danie troszkę pracochłonne ale wierzcie mi-niebo w gębie! SKŁADNIKI: (4 porcje) 4 plastry schabu 2 większe ziemniaki ok 200 g. kurek Łyżka masła Średnia cebula Suszone pomidory 2 łyżki mąki Kawałek sera gorgonzola -ew. Lazur Śmietana 30%- u mnie 12 % Jajko Sól Pieprz Olej do smażenia Bulion PRZYGOTOWANIE(...)Schab doprawiamy pieprzem i solą, obsmażamy na niewielkiej ilosci oleju, Następnie podlewamy bulionem i dusimy do miękkości. Ziemniaki i 1/2 cebuli obieramy, trzemy na tarce o małych oczkach. doprawiamy solą, dodajemy jajko i mąkę, Kurki czyścimy, na patelnię dajemy masło, posiekaną drobno pozostałą część cebuli, pokrojone kurki i przesmażamy. Gdy grzyby są gotowe-dodajemy suszone pomidory (pokorojone w kostkę),śmietanę
Kopystką po garachsoczyste roladki z chrupiącą skórką na wierzchu. Składniki : 3 plastry schabu 2 ogórki kiszone Pół czerwonej papryki sól pieprz musztarda szklanka mąki 2 średnie cebuli łyżeczka masła 2 plasterki serka żółtego Przygotowanie: Plastry schabu bardzo dokładnie rozbijamy, na bardzo cienko i kroimy na pół uzyskamy dzięki temu 6 roladek. Cebulkę kroimy w drobne piórka i dusimy na masełku
Sprawdzone przepisy kulinarnePyszności, aż szkoda, że było ich tak mało :) Składniki: 20-25 dag pieczarek mała cebula łyżeczka masła sklarowanego 3 kotlety ze schabu środkowego sól pieprz suszony koperek 2 łyżki mąki pszennej 3 łyżki bułki tartej 1 jajko 2 łyżki oleju Wykonanie: Pieczarki oczyściłam, opłukałam, pokroiłam w plasterki. Cebulę obrałam i pokroiłam w kostkę. na patelni rozgrzałam masło, zeszkliłam
Kuchenne zapiski Edytyświeży sól majeranek Mieszanka syczuańska Deluxe kupicie w KLIK (skład: pieprz syczuański ,oregano, majeranek, rozmaryn, chilli, pieprz mielony, czosnek i cebula granulowana, sól) Około 1 l mleka Schab najpierw myję i osuszam, układam w naczyniu żaroodpornym, następnie polewam go olejem z czosnkiem i nacieram dość obficie przyprawami, ilość przypraw wg własnych upodobań
Takie tam pichcenieTakie danie możemy przygotować na obiad oraz śmiało podać na uroczyste przyjęcie zamiast tradycyjnego bigosu. 1 kg schabu bez kości 1,5 kg kiszonej kapusty 2 marchewki 1 duża cebula sól świeżo mielony pieprz majeranek suszony 2 listki laurowe 4-5 kulek ziela angielskiego 8-10 ziarenek kolorowego pieprzu 2 łyżki przyprawy warzywnej 2 łyżki oleju Schab podzielić(...)ziela i listki laurowe,gotować z pół godziny pod przykryciem. Odsączyć z wody. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć kawałki schabu na rumiano z obu stron. Zdjąć kotlety z patelni i na pozostałym tłuszczu przesmażyć posiekaną drobno cebulę. Do cebuli dodać odciśniętą kapustę,przesmażyć kilka minut mieszając kilkakrotnie,doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Połowę przesmażonej kapusty
Kolorowa kuchnia Elkibardzo je polubiliśmy. Mięso do obiadu przygotowane w taki sposób jest delikatne i soczyste. To świetna odmiana dla tradycyjnego kotleta. Polecam. Składniki: • plastry schabu bez kości (dowolna ilość), • 2 marchewki • 1 pietruszka • 1 cebula • natka pietruszki • 1 łyżka oleju • sól, pieprz, ewentualnie ulubione przyprawy • ziele angielskie, liść laurowy • krupczatka Sposób przygotowania: 1. W garnku rozgrzać oliwę, włożyć plastry schabu
W mojej kuchniowinięta szynką parmeńską (może też być cienko krojony boczek) . Może wypróbujecie w nadchodzące święta? SKŁADNIKI (na 4 roladki - 1 roladka 391 kcal) 1/2 kg schabu bez kości 5 dużych pieczarek 1 mała cebula 100 g szpinaku 1/2 kulki mozzarelli (62,5g) 2 ząbki czosnku sól, pieprz 2 łyżeczki oliwy 8 plasterków szynki parmeńskiej PRZYGOTOWANIE Cebulę kroimy w drobną kostkę(...)drobno siekamy. Pieczarki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Mozzarellę kroimy na 4 plastry. Na łyżeczce oliwy podsmażamy cebulę, dodajemy szpinak i pieczarki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem i przesmażamy razem kilka minut. Schab myjemy, odkrawamy ewentualny tłuszcz, kroimy na 4 plastry i cienko rozbijamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Na każdym kotlecie kładziemy
Moje Kuchenne RewelacjeSkłądniki; 60 dag schabu bez kosci pół sredniej głowki czerwonej kapusty 1 marchewka 1 cebula lisc laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, przyprawa uniwersalana, slodka papryka 1 łyzka oleju 1 łyzka mąki Schab umyc i osuszyć a następnie pokroić w duza kostke. Doprawic sola i pieprzem a na końcu obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać olej i wzucac
Radość kipiąca uśmiechem.