schab z cebulą - 1563 przepisów (strona:34/105)

Roladki schabowe z papryką, fetą i suszonymi pomidorami (pieczone) 382

papryki czerwonej 1/3 kostki sera feta półtłustego (90g) kilka suszonych pomidorów z oleju Przyprawy: sól pieprz bazylia papryka słodka mielona czosnek granulowany Dodatkowo: 1 duża cebula wykałaczki lub nić kuchenna Sposób przygotowania: Schab kroimy na około 1cm plastry i rozbijamy jak na kotlety. Każdy plaster oprószamy z obu stron pieprzem, solą, słodką papryką i roztartą w dłoniach bazylią suszoną. Odstawiamy(...)ścisło roladkę i spinamy wykałaczkami lub obwiązujemy nicią. Roladki układamy w naczyniu do zapiekania, oprószamy lekko solą (szczyptą, bo wcześniej schab był solony, a i feta jest słona), posypujemy słodką papryką i granulowanym czosnkiem. Obok w naczyniu rozkładamy plastry cebuli. Naczynie przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika - pieczemy około 35-40 minut w 180 stopniach, na ostatnie 10 minut

Kolorowy Przepisownik
Schab faszerowany boczkiem i ogórkiem kiszonym. Przepis krok po kroku. 190

Schab faszerowany boczkiem i ogórkiem kiszonym Schab faszerowany boczkiem i ogórkiem kiszonym Składniki:     1 kg schabu środkowego 3 łyżki przyprawy Vegeta Natur do mięs 125 g boczku wędzonego 2-3 cebule 3-4 ogórki kiszone 3 łyżeczki ostrej musztardy 2 łyżki oleju roślinnego   Przygotowanie:   Schab dokładnie natrzyj przyprawą Vegeta Natur do mięs(...)Boczek i ogórki pokrój w paski, cebulę w pióra. Tak, aby wszystkie składniki były podobnej wielkości.     Pokrojone składniki podsmaż na dużym ogniu, na oleju roślinnym około 6-7 minut, aż składniki zmiękną i się zarumienią. Wtedy wszystkie smaki idealnie się połączą.   Po tym czasie dodaj musztardę, całość wymieszaj

kuron.com.pl
Schab jesienny z pieczarkami 179

można podać z ryżem, kuskusem, kopytkami albo tak jak ja z pampuchami. Będzie na pewno smakowało dużym i małym :) Dla 4 osób Potrzebujemy: 1kg schabu 30dkg pieczarek 3 pory (tylko białe części) cebula puszka zielonego groszku mały koncentrat pomidorowy 1 łyżka masła tymianek majeranek S&P Schab kroimy w paski, solimy, posypujemy tymiankiem i majerankiem. Rozgrzewamy oliwę

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Rolada ze schabu i sos cebulowy 179

plasterki i podsmażamy na maśle. Papryczkę kroimy w kostkę. Schab smarujemy musztardą, nakładamy na niego równomiernie pieczarki i papryczkę i zwijamy w rulon. Roladę wkładamy do rękawa do pieczenia i pieczemy w nagrzanym do 180 C piekarniku przez ok 1,5 godz. Sos cebulowy: Składniki: 2 duże cebule ok 300 ml bulionu warzywnego łyżka mąki pszennej łyżka masła (dałam roślinne

e-PrzepisyKulinarne
Schab gotowany z warzywami 233

połączeniu z pysznym sosem i warzywami smakuje genialnie. Gorąco polecam   Przepis na dwie porcje dania Schab gotowany z warzywami   SKŁADNIKI: 4 plastry schabu sól pieprz czarny mielony 2 łyżki oleju 1 cebula 4 małe marchewki 1 pietruszka kawałek selera 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego 4 ziarna pieprzu 1/2 łyżeczki papryki słodkiej woda(...)łyżka posiekanej natki pietruszki   PRZYGOTOWANIE: Plastry schabu opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i lekko rozbić, a następnie doprawić solą i czarnym pieprzem mielonym. Cebulę obrać, opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę. Ząbki czosnku obrać, opłukać, osuszyć i posiekać. Marchwie, pietruszkę i seler obrać, opłukać, osuszyć i pokroić - marchew w plasterki, a pietruszkę i seler w zapałkę. Na patelni rozgrzać olej

WSZYSTKO SMACZNE
Duszony schab z warzywami 243

schabu pokrojonego w plastry, 2 marchewki, 1 pietruszka, 2 średnie cebule, 6 ziarenek ziela angielskiego, 3 liście laurowe, 10 ziaren czarnego pieprzu, 1 łyżeczka słodkiej papryki, sól, pieprz, 1 kostka rosołowa, 1 łyżka mąki, ok. 100 ml śmietanki 30%, tłuszcz do smażenia. Kiedy już zupełnie znudzą się nam tradycyjne kotlety schabowe, a w lodówce mamy tylko pokrojony w plastry schab(...)Posypać solą i pieprzem i kolejno obsmażyć z obu stron na rozgrzanym tłuszczu. Przełożyć do wysokiego rondla z grubym dnem. Warzywa obrać. Cebulę przekroić w półkrążki a marchew i pietruszkę w talarki. Warzywa dodać do usmażonego schabu i zalać gorącą wodą, tak aby dokładnie wszystko zakryła. Dodać ziele angielskie, liść laurowy, paprykę, pieprz i kostkę rosołową. Całość dusić pod przykryciem

Świat Domowej Kuchni
Dietetyczne mega-roladki schabowe dla Teściowej. Odświętny obiad po cięciu brzucha ;) 228

orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Składniki: 4 plastry schabu środkowego 1/2 marchewki 3 suszone pomidory 1/2 cebuli czerwonej plaster żółtego sera (opcjonalnie) 4-5 wiórków masła sól, pieprz Przygotowanie:  Schab rozbijamy na bardzo cienkie kotlety. U mnie po rozklepaniu wyszły ogromne - dlatego(...)bałam czy to już czas na takie potrawy. Pozostało wybrać jeszcze nadzienie odpowiednie dla brzucha "po cięciu".  Padło na marchewkę, suszone pomidory, które Teściowa lubi, masło i odrobinę cebuli, bez której roladek sobie nie wyobrażam. Przygotowane do nadzienia produkty wystarczy ułożyć na mięsku, a potem ścisło zawinąć i dla pewności zabezpieczyć wykałaczkami przed rozpadnięciem. Roladki po podlaniu wodą piekły

Kuchnia po mojemu
Marchewkowe roladki schabowe 319

Joli dziękuję za tak świetny przepis i zgodę na publikację, bo jest warty pokazania go dalej :)) Oryginalny przepis TU . Składniki : plastry schabu (ja zrobiłam 5, ale farszu wystarczyłoby na 8-resztę zjadłam:)) 1 duża marche 1 średnia cebula 1/2 opakowania gęstej śmietany 18% (200g) 1 jajko bułka tarta olej do smażenia sól pieprz Sposób przygotowania: Schab rozbijamy jak na kotlety(...)obieramy i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i wsypujemy marchewkę. Podsmażamy chwilę, aby zmiękła i dodajemy pokrojoną cebulę. Gdy cebula lekko się zeszkli, dodajemy śmietanę. Całość mieszamy, doprawiamy pieprzem i solą. Odstawiamy do ostygnięcia. Na rozbity schab nakładamy marchewkowy farsz. Zwijamy zgrabne roladki (można sobie pomóc spinając wykałaczką-ja tak zrobiłam), panierujemy w roztrzepanym jajku i bułce tartej

Kolorowy Przepisownik
Schab po bałkańsku z ajvarem 235

schab z ajvarem.  To danie sprawdzi się na obiad , kolację czy na różnego rodzaju uroczystości , można podawać z ryżem, kluseczkami czy bagietką czosnkową. 500 g schabu 200 g pieczarek 1 średnia cebula 1 papryka czerwona 3 ogórki konserwowe lub kiszone  puszka pomidorów w puszce krojonych  2 duże łyżka ajvaru ząbek czosnku sól i pieprz  pół łyżeczki(...)papryki wędzonej , szczypta chili 2 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki mąki Schab kroimy w plastry następnie w paski ok 1 cm, oprószamy solą pieprzem papryką wędzoną szczyptą chili oraz 2 łyżkami mąki. W garnku rozgrzać olej dodać mięso dusimy ok. 10 min, dodajemy cebulę pokrojoną w półplasterki, pieczarki pokrojone na plasterki,dusimy pod przykryciem po chwili dodajemy paprykę pokrojoną

Andzia Pichci
SCHAB MIODOWO-MUSZTARDOWY Z KOLOROWYM PIEPRZEM + KONKURS AMBITION! 160

cytryny – 1 łyżka * oliwa z oliwek – 2 łyżki * pieprz kolorowy w ziarnach * sól * masło DODATKI: * kluski śląskie – przepis TUTAJ * brukselka smażona z cebulą i ziołami SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Schab układamy na desce.  Ostrym nożem ( najlepiej cienkim ) oczyszczamy z nadmiaru białych błon ( nie ścinamy jednak wszystkich, gdyż one również nadają smak mięsu ). Deska do krojenia / podstawka z silikonowymi

Ostra na Słodko
SCHAB GOTOWANY W SOSIE Z SUSZONYMI POMIDORAMI I PIWIE 610

się błyskawicznie i jak dla mnie jest smaczniejszy i zdrowszy, niż tradycyjny kotlet schabowy smażony na głębokim tłuszczu :) SKŁADNIKI (4 porcje) Ok.  700 g schabu bez kości 1  łyżeczka masła klarowanego 1 cebula 1 ząbek czosnku 1/3 szklanki jasnego piwa 1 L wody lub bulionu 3 łyżki sosu sojowego* 1 listek laurowy 1 ziele angielskie świeżo zmielony pieprz(...)pszennej + 1 łyżeczka ziemniaczanej 10 kawałków suszonych pomidorów z zalewy posiekana natka pietruszki ok. 70 ml śmietanki kremówki 30% PRZYGOTOWANIE: Schab pokroić na plasterki o grubości ok. 1 cm i odłożyć. W garnku na maśle poddusić pokrojoną w kosteczkę cebulę i czosnek. Dodać piwo i pogotować wszystko ok. 3 minuty. Zalać gorącą wodą, dodać sos sojowy, listek laurowy, ziele angielskie

Calzonella.com
Rolada schabowa z kurkami i serem 190

Soczysta i pysznie nadziana rolada z kurkami i serem owinięta aromatycznym wędzonym boczkiem. Idealna na świąteczny stół. 1 kg schabu wieprzowego Przyprawa do mięsa Sól Pieprz 200 g kurek 1 cebula 200 g żółtego sera 100 g surowego wędzonego boczku w plastrach 1 łyżka oleju Schab dokładnie myjemy i oczyszczamy z błonek. Kroimy na duże płaty, rozbijamy tłuczkiem. Na foli(...)płaty tak aby utworzyły prostokąt. Przyprawiamy go przyprawą do mięsa, solą i pieprzem. Cebulę siekamy w kosteczkę, szklimy na patelni. Dokładamy  rozmrożone kurki.   Doprawiamy solą i pieprzem. Gotowe rozkładamy na mięsie. Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach. Również rozkładamy go na mięsie. Schab zwijamy do środka, mocno dociskając aby nie wypadał nam farsz ze środka. Roladę obsypujemy

VioletoweKucharzenie
Schab z warzywami 173

jest czasochłonne. Schab z warzywami idealnie smakuje na drugi dzień, ponieważ łatwo się odgrzewa.   Składniki dla 4 osób: co najmniej 0,5 kg schabu 2 średniej wielkości marchewki 1 czerwona papryka 2 średniej wielkości cebule 1 kawałek pora olej do smażenia  mąka krupczatka  3 łyżeczki koncentratu pomidorowego  sól, pieprz  papryka ostra  papryka słodka Mięso(...)Każdy kawałek mięsa obtoczyć w mące. Na patelnię wlać olej i poczekać, aż się rozgrzeje. Każdy kawałek schabu przesmażyć na średnim ogniu (z obu stron), aż mięso uzyska złoty kolor. Przesmażone mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na tej samej patelni przesmażyć cebulę. Gdy będzie lekko szklista dodać paprykę oraz pora. Przyprawić solą oraz pieprzem. po kilku minutach dodać marchewkę, zalać

Ugotować
Schab w sosie własnym (danie z szybkowaru) 3545

cenicie swój czas i lubicie aromatyczne sosy to spróbujcie przygotować poniższe danie w szybkowarze. Naprawdę będzie zachwyceni miękkością mięsa i smakiem sosu. Składniki: 1/2 kg schabu bez kości sól, pieprz papryka ostra 1 cebula olej do smażenia 1,5 szklanki wody Mięso umyć, osuszyć, lekko rozbić i przyprawić (solą, pieprzem, ostrą papryką). Do garnka wlać odrobinę oleju i przesmażyć (dosyć(...)mocno) przygotowane kawałki schabu. Pamiętajcie, im mocniej przesmażycie mięso tym sos będzie ciemniejszy. Gdy mięso będzie przesmażone do garnka wlać wodę (1,5 szklanki) i dodać surową cebulę pokrojoną w ćwiartki.  Następnie do garnka wlać 1,5 szklanki wody i zamknąć pokrywę od szybkowara. Wybrać 2 poziom ciśnienia (czyli mięso musi się dusić w wysokim ciśnieniu) i czekać

Ugotować